LUBY_(Nový Jičín město)koncová stanice_ N/1:160

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: LUBY_(Nový Jičín město)koncová stanice_ N/1:160

Příspěvekod Morris Zapp » úte 09 říj, 2012 9:30 am

radeksindy píše:Musím říct, že celkem nechápu, kde se vzala ta obliba serv.

A to já zase chápu moc dobře: protože mechanická kvalita toho, co si dovolí výrobci prodávat jako přestavníky pro modelovou železnici, je prostě katastrofální. I to nejlevnější servo je proti tomu mechanický zázrak. A elektrický taky: na nějaké šoupání kontaktů po plošném spoji fakt nejsem zvědavý. A když to nejlevnější čínské servo jednou přece jen odejde, tak koupím nové za pár fufníků na každém rohu a vyměním ho za 5 minut.
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

Příspěvekod Irudzi » úte 09 říj, 2012 10:59 am

Technická: Serva k přestavování výhybek se používají v našem Klubu Slovácko na všech modulech,
vyjma prvního postaveného nádraží a fungují i po několika letech (tuším 5 let) bez problémů!
Irudzi

Příspěvekod radeksindy » úte 09 říj, 2012 11:17 am

Ale to nemaji byt koncaky ve smyslu zjistovani zda servo dojelo, mely to byt prepinace pro srdcovku, pokud se nepletu ?

A nejde to přepnout elektornicky? Proč to komplikovat mechanickým sepnutím? U Fulgurexu potřebuji koncák hlavně, abych odepnul motor. Přidáním druhého pro pro zpětnou vazbu to už nijak nezkomplikuji. Ovládat to mohu buď elektronicky, ale i přepínačem. K servu potřebuji nutně elektroniku, takže proč přidávat další mechanický kontakt? Nešlo by ho sepnout elektronicky stejnou deskou, která ovládá servo?

Morris Zapp:
Špatně jsem se s tou oblibou vyjádřil. Fulgurexy nebo Tortoise vznikaly v době, kdy by řídicí elektronika pro většinouvého uživatele byla komplikací. Dodnes stačí přepínač k jejch ovládání, ale v době DCC tato výhoda pochopitelně ustupuje. Takže uvedeným argumentům rozumím. Spíše mám pocit, že někteří jenom zaměňují pohony, ale už nemění logiku kolem toho. Servo v sobě zpětnou vazbu má a řídicí elektronika je schopná zajistit i přepnutí. Tak proč tolik komplikací kolem jednoho serva?
radeksindy

Příspěvekod milan ferdián » úte 09 říj, 2012 11:40 am

Elektronickou vazbou nemohu sloužit.Tady nejde o ty serva samotné,ale o to ,že mikrospínače přepínají proud na srcdovku.A ty zlobí,ne jejich samotná funkce,ale mechanicky přenos z vačky na mikrospínač.Problém je,že mikrospínač nelze nastavit vůči vačce.Divné je,že tento problém není u všech.
Další nečekanou překážkou se stalo samotné vytvarování přenosového drátu,ne ani tak celkově,ale jako zahnout detailně konce proti vypadávaní.Další překážka je ve křížu.Kříž pasuje jen na pravou stranu.S levou stranou je již problém,protože přenosový drát si musí složitě dotvarovat,protože mu v cestě překáží šroubek,který drží samotné táhlo.

Já mám spíše protiotázku.Je tu někdo kdo již detailně i fotograficky popsal montáž servo jako přestavník :?:

Zatím..jdu si uvařit kafé :wink:,pak se ozvu jak práce jde dál.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Morris Zapp » úte 09 říj, 2012 12:36 pm

radeksindy píše:
Špatně jsem se s tou oblibou vyjádřil. Fulgurexy nebo Tortoise vznikaly v době, kdy by řídicí elektronika pro většinouvého uživatele byla komplikací. Dodnes stačí přepínač k jejch ovládání, ale v době DCC tato výhoda pochopitelně ustupuje. Takže uvedeným argumentům rozumím. Spíše mám pocit, že někteří jenom zaměňují pohony, ale už nemění logiku kolem toho. Servo v sobě zpětnou vazbu má a řídicí elektronika je schopná zajistit i přepnutí. Tak proč tolik komplikací kolem jednoho serva?

Jo, tak to si rozumíme.
Akorát to DCC: komplikace přes DCC je úplně zbytečná. Signál pro servo se dá získat mnohem jednodušeji, běžný Franta uživatel to dnes už může řešit nákupem "chytré krabičky". Používám konfigurovatelné na různé metody ovládání (jedním tlačítkem, dvěma tlačítky, přepínačem, pro fajnšmekry i potenciometrem :wink: ) - to pak připojím rovnou k ovládacím prvkům. Pro malou staničku ideální řešení. A cenově se to s řešením přes DCC vůbec nedá srovnávat.

milan ferdián píše:...Tady nejde o ty serva samotné,ale o to ,že mikrospínače přepínají proud na srcdovku.A ty zlobí,ne jejich samotná funkce,ale mechanicky přenos z vačky na mikrospínač...

Jo, přesně jak píše Radek: proč taková komplikace? Neřeš mechanicky nic, co můžeš vyřešit elektricky...
Morris Zapp

Příspěvekod milan ferdián » úte 09 říj, 2012 12:50 pm

Aby nebylo málo těch jobovek,tak se stala další.V domnění že servo lze ovládat jak klasiku přestavník FZ1,je hluboký omyl.Netušil jsem,že do servu musí jít modulovaný proud,protože servo obsahuje elektroniku.Co bude příště :?:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod vvitty » úte 09 říj, 2012 12:57 pm

Pochopitelne se da pripinat srdcovka elektronicky, treba relatkem. Jen to chce nemit relatko prepinaci, ale dve spinaci, a sepnout je teprve pote, co se servo prestavi do koncove polohy... jinak mohou vznikat problemy s urcenim kdy uz je cas prepnout na opacnou polaritu.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Morris Zapp » úte 09 říj, 2012 1:06 pm

vvitty píše:... jinak mohou vznikat problemy s urcenim kdy uz je cas prepnout na opacnou polaritu.

Jaké problémy? Srdcovku mohu přepnout kdykoliv - v průběhu přestavování na ní nemají žádná vozidla co pohledávat, takže je to fuk.

milan ferdián píše:Netušil jsem,že do servu musí jít modulovaný proud,protože servo obsahuje elektroniku.

Aha. Tak v tom případě se přestaň pokoušet to zapojovat a zavolej někoho, kdo tomu rozumí...
Morris Zapp

Příspěvekod milan ferdián » úte 09 říj, 2012 1:28 pm

Morris Zapp píše:Aha. Tak v tom případě se přestaň pokoušet to zapojovat a zavolej někoho, kdo tomu rozumí...

Už se stalo :wink: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod fulda » úte 09 říj, 2012 1:40 pm

milan ferdián píše:Já mám spíše protiotázku.Je tu někdo kdo již detailně i fotograficky popsal montáž servo jako přestavník :?:

Já, ale používám daleko prostší mechanizmy - třeba ty vaše moc hezké držáky, tak ty nepoužívám. Jí používám:
- jako drátovody trubky z uchošťourů
- jako kotvy plactovej profil L 20x20 asi se má používat ve spojení s obkladačkama nebo co
- strunu (tu mám mimořádně luxusní) - používám ten drát co mi dal zdejší pružinář a řekl, že to bude dobré. Myslím, že je to ocel 0.52mm

No a to je vše, pak mám ještě dvě sady šperkařských kleští a jednu sadu normálních

Možná, pokud by to někomu pomohlo, tak bych mohl udělat nějakej modul, kterej by byl dekodérem pro jedno servo a byly na něm ještě nějaká relátka, pokud je servo v koncové poloze A, je sepnuto první relé, pokud je v B tak druhé a pokud je v pohybu, tak třetí. Ale trochu se mi zdá, že to prodraží dekodér a nevím k čemu to bude dobré?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod milan ferdián » úte 09 říj, 2012 1:46 pm

Fuldo od tebe mám ten hlavní elektronicky bazmek.Tak jsem zvědavý,jak to bude fungovat. :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod mpinta » úte 09 říj, 2012 1:50 pm

milan ferdián píše:Já mám spíše protiotázku.Je tu někdo kdo již detailně i fotograficky popsal montáž servo jako přestavník :?:

Tak jsem dal "Odeslat" a příspěvek zmizel v propadlišti dějin. Pokud se objeví dvakrát, jistě to admin smázne. Tak znovu:

http://lokopin.wz.cz/body.php/kolejivo/servo.htm
Už se to sem bojím napsat...vždyť se to tu omílalo v několika tématech pěkně dlouho.
Milane, máš to tu s držákem, spřažením, mikrospínači i s videem.
Martin (LokoPin)
mpinta

Příspěvekod milan ferdián » úte 09 říj, 2012 1:54 pm

Ještě dodatek,neberte tyto mé příspěvky jako katastrofické a nikomu tím nechci uškodit.Prostě je to případ modeláře ve kterém se z nás můžeme nechtěně dostat i vy běžní modeláři,neznalí co se týče elektroniky.Já už jsem jednou napsal,já nejsem děd vševěd a hodně věcí se učím od vás.Tyto poznatky je třeba předat dalším,novým,kteří budou číst o servech jako velmi výhodné ovládaní výhybek,jenže realita je někdy jiná než představa :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » úte 09 říj, 2012 1:55 pm

mpinta píše:

Tak jsem dal "Odeslat" a příspěvek zmizel v propadlišti dějin. Pokud se objeví dvakrát, jistě to admin smázne. Tak znovu:

http://lokopin.wz.cz/body.php/kolejivo/servo.htm
Už se to sem bojím napsat...vždyť se to tu omílalo v několika tématech pěkně dlouho.
Milane, máš to tu s držákem, spřažením, mikrospínači i s videem.

Martine,děkuji za odkaz :wink:

Já do sekce DDC a elektro vůbec nechodím :mrgreen: ,protože mám již při čtení názvu tématu,depresi :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod miroslav lengyel » úte 09 říj, 2012 3:47 pm

milan ferdián píše:
Martine,děkuji :wink: Já do sekce DDC a elektro vůbec nechodím :mrgreen: ,protože mám již při čtení názvu tématu,depresi :mrgreen:

No v jednom filmu na otázku "čím řešíte stres a deprese?" byla odpověď-vodkou!
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

PředchozíDalší

Zpět na Moduly