TOMÁŠ/BRNO/TT_moduly (NNR)

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Příspěvekod Tomáš » čtv 08 dub, 2010 1:27 pm

Já teda nevím... :? :x ..téma modelové kolejiště je osázeno tísíci návrhy od Milana,a ruku na srdce,chtěl bych vidět kolik z nich se dostalo alespoň do fáze,že jsou položeny koleje.
Jedinej já jsem si přiznal že maga kolejiště nejsou pro jednoho člověka nikdy dokončitelné.Nastavil jsem si pravidla tak nízko (to se týká jednoduchosti projektu),že už jednodušeji to ani nejde.....Možná kdyby na mým místě stál někdo z vás tak si dupl a mohlo být i moje předchozi (jednoduché) kolejiště hotovo,ale to je pouze spekulace.....
Jediná složitost se kterou nemám absolutně žádnou zkušenost jsou ty "moduly" dílce,který si spojím a zase rozpojím podle libosti.To si ale myslím,že se nám společným úsilím podařilo zdárně vyřešit..
Takže nevím proč mě tu pořád zatracujete :? ...šlo to udělat jednodušeji? dalo se to udělat jinak? pravidla jsem vznesl a těch se chca nechca musím držet,takže nevím jak jednodušeji by to šlo...
Možná sem se měl držet návrhu hada udělat si zastávku budkovice normovaně a zbytek oválu udělat jen pomocí kolejí s podložím...ale na to je pozdě stálo to už moc úsilí vás všech..
nebo kolejiště na spůsob Vovova hadu dílky jen 15cm široký,ale napojitelný jakoliv do sebe..takže vznikne cosi na spůsob nekonečného hada..
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod milan ferdián » čtv 08 dub, 2010 1:37 pm

Ale,ale ,ale ,Tomášku nikdo tě nezatracuje,když ty jsi takový malý neposedný Tomášek...Naopak drtivá většina z nás ti upřímně fandí a jestli si občas do tebe píchneme ,tak ber od nás ,jako z lásky milovanému nebo bližnímu :?: .. :wink: Já jsem nikdy nechodil do kostela ,tak nevím ,jestli je to rčení správné... :D
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Tomáš » čtv 08 dub, 2010 1:44 pm

milan ferdián píše:Ale,ale ,ale ,Tomášku nikdo tě nezatracuje,když ty jsi takový malý neposedný Tomášek...Naopak drtivá většina z nás ti upřímně fandí a jestli si občas do tebe píchneme ,tak ber od nás ,jako z lásky milovanému nebo bližnímu :?: .. :wink: Já jsem nikdy nechodil do kostela ,tak nevím ,jestli je to rčení správné... :D

:lol: :lol: :lol: ...já vím,jen mě to pořád vrtá v hlavě....jestli jsem neudělal blbost
Tomáš

Příspěvekod petrh » čtv 08 dub, 2010 1:48 pm

a nketri co misto hada budou delat modul se taky radi priuci od kolegy, naopak, ja osobne si vazim toho, ze jsi sel od nize:) kazdy by mel na zacatku postavit malou krabicku a pak az delat vetsi celky ne kazdy je jako shimi, tombart, houmr, michal s. apod.. vlacky jsou rehole a na penize, cas a prostor, takze ja ti fandim.
PS: pokud treba casem budes mit misto verim, ze udelas dalsi krabicky a nebude to ovalek, ale bude to treba uz Y atd:)
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod Tomáš » čtv 08 dub, 2010 2:07 pm

petrh píše:a nketri co misto hada budou delat modul se taky radi priuci od kolegy, naopak, ja osobne si vazim toho, ze jsi sel od nize:) kazdy by mel na zacatku postavit malou krabicku a pak az delat vetsi celky ne kazdy je jako shimi, tombart, houmr, michal s. apod.. vlacky jsou rehole a na penize, cas a prostor, takze ja ti fandim.
PS: pokud treba casem budes mit misto verim, ze udelas dalsi krabicky a nebude to ovalek, ale bude to treba uz Y atd:)

:lol: :lol: :lol: tak ta část kterou chci modelovat má 9km takže krabiček by mohlo být podstatně víc :lol: :lol: :lol: 9km v TT hm :shock: to je nějakejch 7500cm,takže při 50cm délce pohých 150 krabiček :lol: :lol: :lol:
Naposledy upravil Tomáš dne čtv 08 dub, 2010 2:09 pm, celkově upraveno 1
Tomáš

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 08 dub, 2010 2:09 pm

Ahoj,
Snad Tě povzbudím, tím, že si myslím, že stávající návrh je lepší než ten původní přímý had (obzvlášť v porovnání s pokusy o oblouk na obdélníkovém rámu)
Co se týká provozu i když je až na x-tém místě, kdyby Tě jednou omrzelo jezdit jen dokola zkus kouknout na
http://www.parostroj.net/modely/stavba_kolejiste/stavba.htm
Je tam velmi podobný námět jako máš Ty (stanice, zastávka, širá trať)
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod MirekTT » čtv 08 dub, 2010 2:12 pm

A nyní opět kousek kupředu, zpátky ni krok! Můj myšlenkový pochod na Tomášovými bedýnkami vyplivl následující: Tome, až sestrojíme bedýnky (budeme je dělat všechny naráz), vložíme do nich polystyren, na to pak položíme koleje. Není tedy úplně nutné dělat přesně, pouze přibližně trefit tratˇˇ na čelech. Ničeho se neboj, pokud chceš sráz hned od konce pražců, u čela nebude, centimetr za ním už být může. Tohle lze přírodou dohonit.
No a proč to píšu: Spodní nosná deska bedýnky musí být od horního okraje čela tak nízko jaká je komerční síla polystyrenů. Protože na to budeme pokládat podloží/koleje a podle nich pak teprve budeme dělat krajinu. V praxi to znamená to, že budeme mít ovál z dokončených bedýnek vyplněných polystyrenem a na to budeme dávat ty koleje. Nebo!!!!čela zatím krajinově netvarovat, jen technologicky, a podle toho, jak vyjde položení kolejí, tak je teprve seříznout dle krajinného průřezu. Jedinné kde to nejde, je čelo, kterým prochází tunel.
Já se totiž bojím vše předchystat, a až se to zhlídne v reálu, nechtěl bych zjistit, že jsme to měli udělat krapet jinak. (i Houmr předělával - já bojím :cry: )
MirekTT

Příspěvekod Tomáš » čtv 08 dub, 2010 2:19 pm

Strach mít nemusíš,nějak to dopadne...dyť se v drtivé vědšině držíme normovaných modulů...akorád to trochu upravujem...už bych to fakt nedramatizoval nějak to dopadne...akorád jsem původně nepočítal s tím,že budu muset postavit vše naráz...koleje jsou detail,ale stanice obsahuje i vyhybky..no musím začít šetřit,stanici jsem právě chtěl nechat až na konec
Tomáš

Příspěvekod MirekTT » čtv 08 dub, 2010 2:24 pm

Stačí si jen vyznačit průchody kolejí, ikdyž Myšpulín by to zmákl propočítat. Prostě bude lepší to vidět v celku. Z holých hotových bedýnek se bude vycouvávat lépe, než ze třech či pěti sakumprdum dokončených modulů, až by se zjistilo, že to není ono. Nemusíš vše kupovat naráz i s výhybkama, to nějak uděláme, popůjčujem si apod. Fakt udělejme nejprve dřevo, pak to můžeš vklidu dokončovat s vědomím, že to klapne celé :wink:
MirekTT

Příspěvekod Tomáš » čtv 08 dub, 2010 3:38 pm

Trochu to odlehčím...lámu si taky hlavu z čeho vyrobit tu boudu (čekárnu)
Je to klasická budka která se vyskytuje hojně všude i na zas. autobusů.
Zkusil jsem napsat Hekttorovi jestli by to nechtěl dělat jako stavebnici...no asi to nedopadne,ale měl by někdo jinej typ?
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » čtv 08 dub, 2010 3:58 pm

Pak tu mám ještě jeden technický prablém.Když mi Myšpulín tak krásně vyměřil ty oblouky R396 jak ty flexky tak pěkně ohnout aby měl opravdu R396.Chtěl jsem použít koleje oblouky,ale ty jsou jen na dřevě a já chci beton :?
Tomáš

Příspěvekod MirekTT » čtv 08 dub, 2010 4:14 pm

A proč pěkně přesně ohnout? Já to na svých dvou zatáčkách taky nemám na milimetr. Betonový Litomyský se bude ohýbat dobře. Na předkreslený podklad to půjde pěkně. Nebóóój porád, uvidíš, že to zmáknem :wink:
MirekTT

Příspěvekod Tomáš » čtv 08 dub, 2010 4:19 pm

MirekTT píše:A proč pěkně přesně ohnout? Já to na svých dvou zatáčkách taky nemám na milimetr. Betonový Litomyský se bude ohýbat dobře. Na předkreslený podklad to půjde pěkně. Nebóóój porád, uvidíš, že to zmáknem :wink:

JJO dobře,ten litomysky bude asi nejlepší.Budu ho ještě upravovat ten beton...podle návodu Petra..musím si to ještě prubnout
Tomáš

Příspěvekod Myšpulín » pát 09 dub, 2010 5:07 am

MirekTT píše:Stačí si jen vyznačit průchody kolejí, ikdyž Myšpulín by to zmákl propočítat. ...

Myšpulín nic nepočítá. Myšpulín kreslí. Za Myšpulína to počítá PC.

Mě se pánové líbí, jak na to jdete správně "vědecky". Normovaná čela, přitom je musíte mít rohem k sobě. A to norma nezná. Tomáš má krásné představy, co kdyby si vzal kus papíru a namaloval příčný profil trati v některých zajímavých místech. Nevím, co u toho piva krom povídání ještě dělá, ale třeba todle vidím jako zásadní. Pokud to Tomáš ještě nezměnil, tak ani nepředpokládá, že by své segmenty někdy spojoval s díly někoho jiného. Tak proč normo?
Podle mne máte dvě možnosti: jednodušší a hezčí.
Jednodušší: čtyři bočnice. Můžete je složit tak, če se se sousedním segmentem bude dotýkat celou plochou. Dovnitř pro vyztužení deska kolejové pláně popř. příčka. Tvary čel jednoduše navržené s tím, že se po zjištění přesného tvaru dolepí chybějící části (disperzní lepidla jsou kvalitní a smirek se postará o zneviditelnění). Tvar terénu vytvoří polystyrén, skořepina papíru, .... (metod je nepočítaně).
Hezčí: Vytvoříte to, co v předešlé verzi, jen na straně čel odeberete sílu materiálu. Po vytvoření terénu tento obkreslíte na čela a dodatečně vyříznete.

Pro Tomáše. Jistě ti z konstrukce čel zůstane kus překlížky. Tak si na něj namaluj oblouk o poloměru (poloměr trati mínus polovina délky pražce) a vyřízni si šablonu, podle které budeš "kroutit" flexi kolej.

PS. Jestli budu mít večer chvilku, něco vám pošlu pro inspiraci.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod MirekTT » pát 09 dub, 2010 5:21 am

Žádné normy ani celistvé bedýnky. Použijeme tohle: http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2009010002
Profily tratí a podoby přechodových čel máme. Já jako ne moc zkušený konstruktér se pouze bojím, aby kolej v oblouku, na řekněmě čtyřcentimetrové plošce, na přechodovém čele procházela přesně středem té plošky a ne po některém z jejích okrajů. Zkrátka abych se trefil do předchystaného průchodu koleje přes čelo.
Jinak je vymyšleno v podstatě vše. Já mu jen rozkreslím řezivo, na formátce se to zpracuje a byl bych rád, kdyby mu někdo vypálil čela. Těch je požehnaně a pižlat se s nimi by bylo na mrtvicu. U mně bysme to už jen ztloukli, sestavili, přilepili polystyren, korek a koleje. Zbytek by už Tom dokončoval sám v příští pětiletce
MirekTT

PředchozíDalší

Zpět na Moduly