Moduly Brno

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MODULY_TT_ BRNĚNSKO

Příspěvekod milan ferdián » stř 04 kvě, 2011 8:19 am

Všechny rozhraní bez rozdílů modelových velikostí,jsou převzané od FREMO.Velmi dávno jsem již na ten skutek poukazoval že dané rozhraní neodpovídá normám drážního tělesa ČSD.Bylo mi sděleno,cituji,"jelikož se modeláři z evropských států EU se scházejí na mezinárodních společných setkání,je dohodnuto jednotné společné rozhraní,byť neodpovídá normám železničních správ jednotlivých států."
Rozhraní odpovídají německým normám drážního tělesa.
Dovětek,v případě ,že chcete používat jen národní rozhraní (ČSD),musíte si sjednotit a společně se dohodnout.V tom případě nemáte do budoucna možnost setkání na mezinárodní úrovni a v případě ,že tato norma rozhraní bude jen krajová,nebudete mít možnost ani k celorepublikovému setkání s ostatními moduláři dané modelové velikosti.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Dan Buchtela » stř 04 kvě, 2011 8:32 am

milan ferdián píše:Dovětek,v případě ,že chcete používat jen národní rozhraní (ČSD),musíte si sjednotit a společně se dohodnout.V tom případě nemáte do budoucna možnost setkání na mezinárodní úrovni a v případě ,že tato norma rozhraní bude jen krajová,nebudete mít možnost ani k celorepublikovému setkání s ostatními moduláři dané modelové velikosti.

Milane, nevyjadřoval bych se tak striktně. Pokud je zachována poloha kolejí vůči sppojovacím otvrům, je zajištěna sjídznost a to je hlavní. Jistě, rozhraní by v místě styku nenavazovalo úplně přesně, ale pak bych nechal:
1) na klukách z Brna, budou-li o nějakou širší modulovou spolupráci s jinými skupinami stát
2) na organizátorovi případného mezinárodního či jiného setkání, jaké moduly připustí, resp. jaká stanoví pravidla. Tak to ostatně funguje již dnes.
Ale rozhodně bych neříkal, že ta účast s jiným rozhraním je nemožná! Řekněme, že je limitovanější...
Dan Buchtela

Příspěvekod airwar » stř 04 kvě, 2011 9:30 am

milan ferdián píše:Všechny rozhraní bez rozdílů modelových velikostí,jsou převzané od FREMO.Velmi dávno jsem již na ten skutek poukazoval že dané rozhraní neodpovídá normám drážního tělesa ČSD.Bylo mi sděleno,cituji,"jelikož se modeláři z evropských států EU se scházejí na mezinárodních společných setkání,je dohodnuto jednotné společné rozhraní,byť neodpovídá normám železničních správ jednotlivých států."
Rozhraní odpovídají německým normám drážního tělesa.
Dovětek,v případě ,že chcete používat jen národní rozhraní (ČSD),musíte si sjednotit a společně se dohodnout.V tom případě nemáte do budoucna možnost setkání na mezinárodní úrovni a v případě ,že tato norma rozhraní bude jen krajová,nebudete mít možnost ani k celorepublikovému setkání s ostatními moduláři dané modelové velikosti.

Milane já za sebe bych tuto věc nehrotil, protože normované rozhraní je způsob jak zajistit kompatibilitu jednotlivých modulů, a jako takové musí logicky obsahovat nějaký nutný kompromis, a zcela nepochybně najdeme mnoho tratí kde tvar drážního tělesa nebude odpovídat, stejně tak najdeme tratě kde se ten tvar bude hodně blížit.

Sanžil jsem se porovnat množství fotek modulů co doma mám s dalším množstvím fotek zachycujícím vzhled drážního tělesa trati která je pro mě prioritní, a trofám si říct že ve tvaru rozhraní opravdu zásadní problém nevidím. Není to nic cio by nám znemožňovalo se modelářsky vyřádit a postavit pěkné moduly
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod milan ferdián » stř 04 kvě, 2011 9:38 am

Nechci nic hrotit :wink: .Já jenom,jakou odpověď na danou tématiku jsem dostal.Samozřejmě i kdyby spojovací otvory nebyly přesně vyvrtané nebo se neshodovaly,nemluvě o různých rozhraní (rovina-svah),pro spojení modulů se použíji svěrky.
Ale potom mi vrtá hlavou,proč tedy nemáme my svoje rozhraní dle norem ČSD,když to není zásadní problém ? Nemluvě o chybějicích příkopech na rozhraní rovina(N/1:160).
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Tomas_C. » stř 04 kvě, 2011 9:39 am

Milan myslím tu tvrdost jen tlumočil....
...Tome slo mi jen o tyto lichoběžníky...
Přílohy
normo.JPG
normo.JPG (8.62 KiB) Zobrazeno 4265 krát
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod MirekTT » stř 04 kvě, 2011 10:31 am

Například s Lubomírem jsem se v pohodě dohodli během jednoho sezení v hospodě. On svá rozhraní plus jedno přechodové a nevidím v tom problém. Čili vytvořit svá vlastní rozhraní, nebo ještě lépe novou normu ČSD by z tohoto pohledu rovněž neměl být problém.
Jde teď jen o to, zdali se zcela zříci Frema a udělat ČSD, tedy ČSD kompatibilní jednotlivé moduly vzájemně prohoditelné mezi sebou, nebo nedělitelné celky z konci Fremo a vnitřky ČSD.
Když už jsem zmínil toho Lubomíra, spousta modulišť by si přítomnost jeho úseku trati jistě považovala za čest ho mít v layoutu. Už vidím, jak mu někdo vysvětluje (Fremo nevyjímaje), že ho nechce, protože není dle norem.

Ono totiž co se setkávání týče, je jiný tvar styčných čel jenom pouze nešikovný, nesjízdnost rozhraní je horší. Většinou více do očí v modulišti bije různorodost povrchů modulů. Například divně působí holé zatravněné moduly s jedním vloženým, který obsahuje dost keřů a stromů. Jeden druh (odstín a výška) trávy na více modulech je též velmi fádní. Zkrátka jsou mnohem horší prohřešky na sterilně normovaných modulech. A paradoxně s citem stavěné moduly mimo normu bývají modelově mnohem věrnější (viz Lubomír).

Sám za sebe říkám, že bych o normě ČSD klidně uvažoval bez ohledu na to, co již mám hotovo. Co se týče té pochozí pěšinky okolo trati, byla by vlevo, nebo v pravo? Byl by pak modul s pěšinkou otočitelný, či nikoliv?
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Tomas_C. » stř 04 kvě, 2011 10:50 am

MirekTT píše:...Co se týče té pochozí pěšinky okolo trati, byla by vlevo, nebo v pravo? Byl by pak modul s pěšinkou otočitelný, či nikoliv?...

mirku to není ani tak pěšina ale zemní pláň železničního spodku...takže je na obě strany souměrný a většinou je tam pěšina na schůdnější straně....
viz obrázek...
Přílohy
řez.jpg
řez.jpg (21.58 KiB) Zobrazeno 4240 krát
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod MirekTT » stř 04 kvě, 2011 10:59 am

Kluci Brňáci moduláci, pokud máte chuť, pojďme do toho. Ale vytvořit novou normu, co by ji respektovali i případní další zajemci, troufne si někdo? Nebo půjde o prosté zmenšení skutečnosti, čili neriskujeme protesty? A jak moc velké budou odlišnosti od čel Fremo? Nezkomplikujeme si život ještě více, než jen zavedením čela PP?
Já nevím, ale přizpůsobím se klubové většině.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod depo201 » stř 04 kvě, 2011 11:02 am

Přihodím jen svůj názor. Za sebe bych se držel norem Zababova, alespoň tak, aby trať byla sjízdná. Proti nápadu Toma_C nemám námitek :) - je to jen doplněk.

Já už nic měnit nebudu na svých plánech. Ustoupím jen z těch návěstidel v Bořeticích.... :)
depo201

Příspěvekod MirekTT » stř 04 kvě, 2011 11:04 am

depo201 píše: Ustoupím jen z těch návěstidel v Bořeticích.... :)

To je ale obrovská výhra celku nad jednotlivcem :lol: :lol: :lol: :lol:
Neboj, mechanická návěstidla budu též řešit, tak se můžeš "svést" se mnou.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod mnitka » stř 04 kvě, 2011 11:05 am

sakra, sakra :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ustoupím jen z těch návěstidel v Bořeticích.... :)

Michale, koukni sem.
http://www.volny.cz/masinky2003/navestidla.html
mnitka

Příspěvekod milan ferdián » stř 04 kvě, 2011 11:06 am

Obrazově by se mohl vyjádřit Tomas_C.,jaké jsou rozdíly mezi zababovem a csd :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod depo201 » stř 04 kvě, 2011 11:08 am

Díky Martine a veřejně i díky za testovací práce, pěkná přednáška to byla ;)
depo201

Příspěvekod mnitka » stř 04 kvě, 2011 11:10 am

V zásadě by se námi navrhovaná úprava čel dala nazvat úpravou KOSMETICKOU.
Bude narušena pouze vizuelní kompatibilita spojení modulů fremo a MODULY BRNO. Všechny tecnické parametry zůstávají zachovány, na funkčnosti spojení se nic nemění.
mnitka

Příspěvekod Tomas_C. » stř 04 kvě, 2011 11:11 am

Za mě by stačilo jen upižlat ty lichoběžníky, ...ale nechci to nějak hrotit přežiju to i s tím skokem přes rozhraní...
...vymýšlet nové rozhraní maximálně reálné je v případě omezenému počtu normočel v podstatě zbytečné...nebot ta raleita se modulovkou ztrácí...jsem tedy jen za to zbroušení těch čel, aby byla jasná výška pláně železničního svršku....
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

PředchozíDalší

Zpět na Moduly