Moduly Brno

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MODULY_TT_ BRNĚNSKO

Příspěvekod airwar » ned 10 dub, 2011 5:46 pm

MirekTT píše:Tak teď už to vidím. Ano, to je dobré řešení. Jen ten R700 bych neprsil. Já ty zatáčky mám a není to potřeba: http://mirektt.rajce.idnes.cz/Moduly/#M ... 70maly.jpg Místa je tam dost. To snad jen kdyby někdo chtěl použít obloukový modul doma do rohu místnosti, tak by chtěl asi využít prostor v rohu třeba na vlečku. Tam by ale připadal v úvahu jen podomácku dělaný modul, protože ani prso by nepomohlo. Tož jak teda, odsouhlasíme ten R1000/45 s prsem? Já bych tuto variantu doporučil právě kvůli úspoře jednoho modulu oproti variantě 3x30st, a taky kvůli převozu páru modulů. Když dodáte rozměrové podklady, rozkreslím to do dokumentace. R1000/30st už jsou hotové.

Tak já zatím zpracuji rozměry pro r700/45st bez prsa a taktéž se mrknu na to r1000/45st s prsem, prso uvážím tak aby nabídlo rovnoměrně prostoru na vnější straně kolejnice, když už se bude dělat tak ať má i nějaký efekt, bude plus mínus tak veliké jak je v tom mém nákresu, napíšu Vám jak to vychází, když to schválíte, namaluji to i s rozměry.

mlha píše:on depo je totiž skrytý přeběhlík k modelům normální velikosti :D :D :D :D

Šetři dechem, za tři týdny se na to Vaše normální měřítko přijedeme podívat, a počítej s tím že tu větší modelovost chceme vidět, nejenom o ní prázdně kecat. Tak ať se vytáhnete.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod Tomas_C. » ned 10 dub, 2011 6:34 pm

airwar píše:
Tak já zatím zpracuji rozměry pro r700/45st bez prsa ...
....a taktéž se mrknu na to r1000/45st s prsem, prso uvážím tak aby nabídlo rovnoměrně prostoru na vnější straně kolejnice, když už se bude dělat tak ať má i nějaký efekt, bude plus mínus tak veliké jak je v tom mém nákresu, napíšu Vám jak to vychází, když to schválíte, namaluji to i s rozměry.

Tome myslím, že MirekTT ty bezkozaté R700/45 má rozkreslené...to ale nevím přesně
...a ty prsa na R1000 nechám tedy na tobě, mě to je jedno jestli budou dvojky či čtyřky...hlavně, aby to nebylo moc nesouměrné...
takže oceňuji tvou obětavost v tomto inženýrsko tvůrčím období...
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod MirekTT » ned 10 dub, 2011 7:31 pm

Tomas_C. píše: MirekTT ty bezkozaté R700/45 má rozkreslené

Nemám. Mám jen nákres 1/1 jako sestavovací šablonu. Z toho to ale oměřovat nechci. Bylo by to s přesností na 2mm a to je zlé. Takže zaměřit dle vzoru ála UherJara R1000/45 a R700/45.

PS: Neboj Michale, když zbude čas, rozkreslím i R1000/45 plochý. Taky jsme se bavili s Tomem_C, že prso by mohlo být jako volitelný externí doplněk. Jenže k jeho konstrukci by vycházely šílené úhly na přířez a drtila by se tím obchodovatelnost toho modulu, o další výrobní položce navíc ani nemluvě. V levnější ploché verzi by se zdál nešikovný a připlatit za prso by si nebyl ochoten nikdo (nezapomeňme, že jsme v Česku :( ). Já říkám, dělejme to s prsem, tedy vylepšenou variantu za základní cenu. Bude to levnější, než tři třicetistupňové moduly.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod airwar » pon 11 dub, 2011 6:25 am

Tak snad jsem na zatáčce r700/45st okotoval všechno co je potřeba, opakující se rozměry jsem nekotoval, stejně jako sílu použitého materiálu, tam počítám s překližkou 5 a 12mm i když ta 12 mm jak jsem včera měřil má spíš 12,5mm. :wink: Pokud bude potřeba nějaký rozměr doplnit, tak ho doplním. Pokud by nekdo chtěl u modulu prso, tak není problém ho doplnit jako supervýztuhu mezi tu 12 a 5 mm překližku n a vnější hraně, 5mm bočnice by pakl pochopitelně měla jinou délku, ale toto bych nechal pouze jako individuální požadavek.
Naposledy upravil airwar dne úte 19 dub, 2011 9:07 am, celkově upraveno 1
airwar

Příspěvekod MirekTT » pon 11 dub, 2011 6:37 am

Super Tome, dnes to rozkreslím. Pouze malá poznámečka: R700 nepotřebuje dvě vnitřní příčné výztuhy, stačí jedna. Je třeba si uvědomit že tento díl je vypalovačka s cenou kolem stokoruny. Navíc celé je to na platformě 12ti milimetrové bukové překližky, a ta je jako ocel. A prso bych taky nedělal. Místa je u vnějšího okraje dost. Případná nabídka musí mít pevně definovanou skladbu. Pokud by se nabízely různé verze téhož modulu, dost by to komplikovalo všechno.

PS: Takže ve výkresu vlastně chybí středové vzdálenosti oblouku od okrajů.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod airwar » pon 11 dub, 2011 6:48 am

MirekTT píše:Super Tome, dnes to rozkreslím. Pouze malá poznámečka: R700 nepotřebuje dvě vnitřní příčné výztuhy, stačí jedna. Je třeba si uvědomit že tento díl je vypalovačka s cenou kolem stokoruny. Navíc celé je to na platformě 12ti milimetrové bukové překližky, a ta je jako ocel. A prso bych taky nedělal. Místa je u vnějšího okraje dost. Případná nabídka musí mít pevně definovanou skladbu. Pokud by se nabízely různé verze téhož modulu, dost by to komplikovalo všechno.

PS: Takže ve výkresu vlastně chybí středové vzdálenosti oblouku od okrajů.

Dobře, počet vnitřních žeber je na zvážení, dvě žebra by zjednodušili montáž, prvně by se sestavilo by se přesně to vnitřní dvojité H. Udělám úpravu výkresu jen pro jedno vnitřní žebro.
airwar

Příspěvekod uherjara » pon 11 dub, 2011 6:50 am

Zdravím,
zkusil jsem v cadu rozkreslit návrhy modulů 700/45°, 1000/45°, 1000/45° s prsem. Ta je rozměrově mezi Mirkovými varianatami B a C - tak aby alespoň některé úkosy desek měli celý úhel. Stačí napsat, jak ty prsa upravit. Jestli přesně podle varianty B nebo C
Soubory jsou uloženy na tomto odkazu:
http://www.uschovna.cz/zasilka/DC9ZCDYIJLAHIYUS

U 700/45° mně už předběhl airwar :) , lišíme se max v desetinnách - tak to snad budu mít dobře. Jarek
uherjara

Příspěvekod airwar » pon 11 dub, 2011 7:00 am

U toho dílu s prsem zvažuji takovou věc a to je ta výztuha u prsa, zdy by měla mít takto ostré rohy, jde mě o vyrobitelnost tohod dílu a taky pevnost toho dílu, zvláště při manipulaci před sestavováním, ono když ta výztuha bude vyloženě do špičky a při ostrosti té špičky. Možná by bylo dobré tu horní vnitřní výztuhu mainko posunout dolů. Je to na zvážení, výztuha je žlutou barvou, nahoře větší výztuha, dole ta špičatá.
Naposledy upravil airwar dne úte 19 dub, 2011 9:08 am, celkově upraveno 1
airwar

Příspěvekod MirekTT » pon 11 dub, 2011 9:44 am

Tome, tohle neumím rozhodnout. Myslím, že dvanáctka buková překližka coby supervýztuha do ostrého rohu moc neutrpí ani mechanicky ani pevnostně.
Dále je potíž s délkou příčného žebra. Je zde šance, že bude rozměrově velmi podobné, či dokonce stejné pro většinu modulů. Ta upravená supervýztuha by znamenala další (sice jen zkrácené) spešl příčné žebro v celém výrobním procesu navíc. Pak je zde supervýztuha ve tvaru trojúhelníku, tedy tři řezy, oproti pětiúhelníku, tedy pět řezů.
Já nevím, co vy ostatní?
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod depo201 » pon 11 dub, 2011 9:59 am

Laicky, velmi složité pro "levoručku"na sestavení. Příliš mnoho dílů na výrobu.

R700 45° absolutně bez výhrad
R1000 bych opravdu zvážil co seriově vyrábět ... nechci se do toho moc motat, ale chce zvážit všechna pro a proti.

Kolik toho ztratíme modulem bez prsa a jaké budou vícenáklady.
depo201

Příspěvekod MirekTT » pon 11 dub, 2011 10:18 am

Kluci to začíná vypadat na jedno rychlé pivo nebo kafe v Brně. Nevím, jestli se to dá udebatovat přes fórum. Já samozřejmě zatím nemám žádný vyhraněný názor, jsem jen prsní sympatizant. Ale měli bysme to probrat. Co takhle malý sraz?

PS: Málem bych si byl nevšiml nákresů od UherJary. Takže Jaro díky za pomoc a podporu :wink:
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod airwar » pon 11 dub, 2011 11:12 am

depo201 píše:Laicky, velmi složité pro "levoručku"na sestavení. Příliš mnoho dílů na výrobu.
R700 45° absolutně bez výhrad
R1000 bych opravdu zvážil co seriově vyrábět ... nechci se do toho moc motat, ale chce zvážit všechna pro a proti.
Kolik toho ztratíme modulem bez prsa a jaké budou vícenáklady.

Modul bez prsa vypadá při větším rádiusu 1000 a více mm fakt blbě, díval jsem se na zababov, někde prso namají, pak je ve vrcholu oblouku kolej docala blízko ke hraně, nebo to řeší jako my prsem a nebo obloukovou hranou. Já se zkusím ještě zamyslet jak to co nejvíc zjednodušit, aby tam nebolo moc techologicky náročně obrobitelného materiálu navíc a bylo to sestavitelné.

To že obloukový modul není pro levoručky je jasné, u něj bych klidně preferoval to, že ho budeme případně i sestavovat (klidně tomu ten čas dám), né každý má doma velký stůl který tím může delší dobu blokovat, sadu svěrek, uhelníků atd. Nehledě na to, že ty "nepravé" úhly nemusí nikdy být uřezány přesně a pak místo disperzního lepidla bude potřeba spíše lepidlo výplňové (dvousložkové epoxy).

Já bych u r1000 byl pro modul 45 stupňů s prsem, ale zkusím ještě promyslet konstrukci toho prsu a tvar všech prvků aby to zbytečně nezvyšovalo cenu. Na druhou stranu zkusím se zamyslet a udělat jen modul bez prsu s tím že by to prso bylo na dodělání ale neměnilo by to zbytek konstrukce - kod by ho chtěl, využil by ho, to prso už nemusí být extrémně pevnostní.
airwar

Příspěvekod depo201 » pon 11 dub, 2011 11:31 am

Není technologicky lepší ten modul s obloukovou hranou a takto to nechat vypálit, včetně obloukového nosníku trati?
Zaručení přesnosti, lepší sestavitelkosti, míň dílů a jestli se nepletu, nemuseli bychom nutně kosit hrany. To je největší úspora na výrobních nákladech.

Pak můžeme mít R1000 45° a z obou stran bude od osy koleje stejně prostoru. Krycí bočnice z 4-5mm překližky se krásně ohne do oblouku a zvládnu to sestavit i doma v "kuchyni" ;)
depo201

Příspěvekod depo201 » pon 11 dub, 2011 11:37 am

aniž bych chtěl hanit vaši práci které si vážím, toto mi přišlo opravdu výrobně jednoduché a při přesnosti pálení to nemá téměř kam uhnout. Navíc můžeme takto nechat napálit u jednoho dodavatele celou tabulu materiálu a z ní nechat udělat všechny díly.

http://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2007020006

snažím se na to dívat z pohledu zadavatele výroby z toho co jsem načerpal z minulých zakázek.
depo201

Příspěvekod airwar » pon 11 dub, 2011 11:40 am

Další možnost jak to zjednodušit, nahoře modul s prsem dole bez prsa, většina dílů je shodná, rozdíl je pouze v delce bočnice (resp. bočnic) a případně i v tom výztužném žebru které by u modulu s prsem bylo.

Obrázek
airwar

PředchozíDalší

Zpět na Moduly