Moduly z Kunčické sokolovny

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly z Kunčické sokolovny

Příspěvekod Ferda » stř 28 pro, 2011 11:48 am

Podstatné je aby el. proud nezabloudil! Kupodivu bez problému trefí tam kam má :mrgreen:
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod miroslav lengyel » stř 28 pro, 2011 1:34 pm

Jsem téhož názoru,pořádek je pro blbce,inteligent zvládá chaos. :lol: :mrgreen:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod saman55 » stř 28 pro, 2011 2:39 pm

Pavouk je to pěkný. Což takhle ukázat ten modul z druhé strany,abych měl představu kam ti všechno vede.
saman55

Příspěvekod Mcx » stř 28 pro, 2011 4:51 pm

Ahoj, s těmi návěstními moduly, šachtami se to má tak - vezmu -li historický vývoj na modulech H0, tedy těch které jezdí na setkání po Česku a Evropě a to jsou moduly Fremo, o jiných nevím. Původně bylo pravidlo, že stanice musí mít moduly za zhlavím + návěstidla, délkově tak aby se dal vytáhnout souprava. Postupně se z toho slevovalo, až dnes se dostalo i na možnost použití šachet a tudy umístění návěstidla stanice na modul zcela někoho jiného.
Já zůstávám u teorie, že k stanic patří návěstidla na návěstních modulech, ono to tolik místa při přepravě nezabere. Druhá možnost je mít návěstidla namontována na šachty - důvodem rozměru je jistá robustnost konstrukce z důvodu přepravy, montáže.... a pak tedy na modulišti musím mít moduly se šachtami, no a v Evropě jsou normalizovány Fremo šachty...., můžu si o tom myslet co chci, že mé řešení je lepší, ale má to háček, stávám se nekompatibilní pokud nepoužiju teorii, že je to mé osobní řešení k návěstidlům mé, mých stanice, stanic - pak je to řešení rovno návěstním modulům - krapánek variabilnější, ale jen o chlup.

Takže když se vrátím obloukem na začátek, pokud je můj záměr stavět moduly, kde je možnost využít šachty pro úzkou skupinu modelářů, potom ano můžu použít cokoliv, ale pokud chci být součástí evropské modulové H0 skupiny (a jedinou mně známou je Fremo) je vhodnější použít to co je normalizováno, pokud tedy už použiju své "nestandardní" řešení, asi bych je neměl nazývat obecně šachtami pro návěstidla, může tak docházet k zmatení lidí.

Zdaleka ne všechno co vzniklo pod hlavičkou Fremo je to nejlepší, ale je jednotné v celé Evropě - což je někdy daleko víc, než lepší technické řešení.
Mcx

Příspěvekod Ferda » stř 28 pro, 2011 5:54 pm

Vezmu to od konce.

2 Mcx:
Psal jsem myslím, že jsou to šachtice S-COM. Je fakt, že s názvoslovím je to někdy složité.
Moduly s návěstidlem na délku vlaku je právě ten problém, který jsme touto fintou chtěli vyřešit. Nádraží má nějakou délku a s pevně danými moduly až po vjezdové návěstidlo tato délka silně naroste. Zvláště pokud bych se držel norem FREMO a počítal s délkou soupravy až 3300 mm. Naše řešení umožňuje použít za zhlavím stanice jakýkoliv modul, nebo i více modulů a rozhodnout se až při návrhu moduliště jestli budou přímé, nebo v oblouku. Takže jednoznačně 1. plus. Další plus je, že i na poslední chvíli se mohu rozhodnout jak daleko od zhlaví bude návěstidlo a nerozhodím si celý layout.
Co se týká normalizace, pak ji vidím ve dvou různých rovinách. Jednak je to šachta, čili fyzické umístění návěstidla a druhá rovina je elektrická část. Pokud bude el. normalizovaná, pak by neměl být problém naše "minimoduly" i s návěstidly připojit k jakékoli stanici.

2 saman55:
Je to ten 2. z levé strany. Prakticky jen 7 průběžných kolejí. Jenže každá je napájená na čtyřech místech. Jednou na každém konci koleje, kde je po cca 10ti cm dilatační spoj a pak na dvou místech v průběhu. Celý segment má tedy 28 napájecích bodů po 2 dráty. Jistota je kulomet!

Obrázek

2 miroslav lengyel:
Má pravdu ten chlapec! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

2 cipisekmp:
Tenhle je první z leva na a doufám, že už je to lepší. Je na něm 6 vexlí + jeden angličan, takže instalace poněkud složitější. Čokoládové "trojky" jsou připravené pro připojení servoadaptéru s přepínáním srdcovky a chybí ještě druhá oddělená větev DCC pro ovládání stanice a na ní se připojí servodekodery.

Obrázek

Tenhle je 3. z leva a snad už to bude dost dobré i pro cipiska:

Obrázek

Apropó, cipisku! Vyfotíš nám Cipískov zespod, abychom se mohli poučit od profesionálů :?: :wink:
Ferda

Příspěvekod MirekTT » stř 28 pro, 2011 6:14 pm

Eště že dělám téčko, pořizovat družicové záběry stanice, to už byste po mně chtěli moc :lol:
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Mcx » stř 28 pro, 2011 6:17 pm

Jasně rozumím tomu tak, že tyto moduly - se šachtami S-COM jsou podstatě pouze variabilní návěstní moduly, takže jak mám návěstní modul a ten mohu použít u více stanic - pokud mají společnou logiku připojení :wink:
Pokud se jedná o moduly mezi zhlavím a vjezdovým návěstidlem - tak zde mohu použít cokoliv podle konfigurace moduliště a rozhraní použitých modulů stanice a návěstidla - to je naprosto shodné zda na modulu je návěstidlo nebo šachta S-COm, ale toto je něco jiného než logika univerzálních šachet Fremo - nikde ale není řečeno, že musí být použity.

No a k těm 3300 mm délky vlaku - nic takového ve Fremo H0-NEM a a HO-RE-QS není :)
Mcx

Příspěvekod Mcx » stř 28 pro, 2011 6:21 pm

Pokud se jedná o jednotnost zapojení návěstidel - tak zde je nějaká široká jednotnost asi nemožná vzhledem k množství typů, způsobů řízení...... to právě nahrazuje šachta Fremo - jednotné upevnění a elektrika k dané stanici - návěstidlo si donese vlastník stanice. Nebo si donese moduly s návěstidlem.
Mcx

Příspěvekod saman55 » stř 28 pro, 2011 6:24 pm

Dík za ochotu,koukal sem na to a zdá se mi těch drátů na napájení kolejí nějak moc.
saman55

Příspěvekod cipisekmp » stř 28 pro, 2011 7:06 pm

No kvuli mojemu "rostrelenemu hnoji" to nebylo poreba tak komentovat chi. Mimochodem, muj "rostreleny hnuj" jse videli zive v Hluku chi.
Mejte se, a at se dilo dari a v HUKU pardon Mlho Hluku chi , to projedem. Zdarec Cipisek
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod Ferda » stř 28 pro, 2011 8:33 pm

Mcx píše:Pokud se jedná o jednotnost zapojení návěstidel - tak zde je nějaká široká jednotnost asi nemožná vzhledem k množství typů, způsobů řízení...... to právě nahrazuje šachta Fremo - jednotné upevnění a elektrika k dané stanici - návěstidlo si donese vlastník stanice. Nebo si donese moduly s návěstidlem.

Proto jsou na minimodulech šachtice. Umožňují použít návěstidlo dle potřeby. Pokud jsem se správně díval, tak připojení návěstidel podle schématu zveřejněného na stránkách Ostramo lze použít jak pro světelná (CCCP i AŽD), tak i pro mechanická.
Jakým způsobem se vypořádáme s převodem signálu z tohoto konektoru na požadovanou akci je z pohledu použití nepodstatné. Mohu ujistit, že budeme umět i mechaniky.
Pak platí, že "minimodul" zajistí patici pro umístění návěstidla mezi kterýmikoliv moduly v layoutu (máme připraveno dostatečné množství ve všech používaných typech rozhraní) a jednotné el. připojení umožní použít jakýkoliv typ návěstidla.
Ferda

Příspěvekod Mcx » čtv 29 pro, 2011 3:42 pm

No, to má háček - napájení jednotlivých návěstidel je opravdu dosti rozdílné z hlediska jejich funkce, prostě tudy cesta k univerzálnosti nevede. Cesta vede pouze přes řešení - moje stanice - moje vjezdové moduly (přelož si třeba klubová - s jistými omezeními, řešení buď návěstidla napevno nebo zastrkávací do neuniverzálních patic, třeba - S COM) a nebo moje stanice - moje návěstidla a univerzální šachty třeba někoho jiného - což je Fremo.
Bohužel jinou kombinaci nevymyslíš.
Mcx

Příspěvekod Mcx » čtv 29 pro, 2011 3:47 pm

Ještě bych dodal - pokud chci být univerzálně funkční v rámci Evropy v modulech musím mít buď své řešení pro své moduly nebo řešení obecně použitelné pro jakýkoliv modul - něco napůl je zbytečná komplikace. Patice SCOm je možné využít u super krátkých modulů jako "ochranu při přepravě před zničením návěstidla", případně mi umožní výměny návěstidel v rámci mých modulů (klubových), nic víc od tohoto řešení nelze očekávat, univerzální není.
Mcx

Příspěvekod Mcx » čtv 29 pro, 2011 3:52 pm

A proto u své stanice mám své návěstní moduly s omezenou záměnností za jiné klubové světelné návěstidla - tedy v podstatě řešení z hlediska použitelnosti shodné jako kdyby na těch modulech byla patice S COM. Poud se jedná o použitý přechodový profil - toto při stavbě moduliště nebývá problém.
Mcx

Příspěvekod Ferda » čtv 29 pro, 2011 4:06 pm

Mcx píše:No, to má háček - napájení jednotlivých návěstidel je opravdu dosti rozdílné z hlediska jejich funkce, prostě tudy cesta k univerzálnosti nevede. Cesta vede pouze přes řešení - moje stanice - moje vjezdové moduly (přelož si třeba klubová - s jistými omezeními, řešení buď návěstidla napevno nebo zastrkávací do neuniverzálních patic, třeba - S COM) a nebo moje stanice - moje návěstidla a univerzální šachty třeba někoho jiného - což je Fremo.
Bohužel jinou kombinaci nevymyslíš.

Řeší FREMO norma i elektrickou část?
Ferda

PředchozíDalší

Zpět na Moduly