Moduly Brno

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MODULY_TT_ BRNĚNSKO

Příspěvekod airwar » pát 08 dub, 2011 12:31 pm

uherjara píše:Ahoj,
snad jsem doplnil vše, je to kresnelo v CADu a uloženo jako pdf. Můžeš to stáhnout z úschovny:

http://www.uschovna.cz/zasilka/DCTSDPGS226TUA3U

No ty jsi rychlík, já nestihnul ještě ani pustit vědeckou kalkulačku. :mrgreen:
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod airwar » pát 08 dub, 2011 12:38 pm

MirekTT píše:Jo, tu pětačtyříctku na sedmset též. Budeme zatím dělat pouze tyhle dva typy. Budeš chtít poslat nákresy v originálním rozlišení? Vždyť to z toho rajčete nevyčteš.

Já na to mrknu, namaluji si to klidně z nuly, snad nejsem úplně blbej, kolega už sem hodil doplněné rozměry narýsované přes autocad, tak jsem jen zkusmo, zkusil spočítat protilehlou stranu pravoúhlého trojůhelníku když je jedna strana 12cm a přiléhající úhly mají 15 a 90 stupńů, tak mě vyšlo 3,2154 cm, dle výkresu je to 3,22, myslím že tohle zaokrouhlení je možné tolerovat. :mrgreen:

Pokud bude potřeba klidně i namaluji výkres sestavy plus jednotlivých dílů, néjépe v CADu, ale třeba i Corelu, mě je o jedno.
airwar

Příspěvekod uherjara » pát 08 dub, 2011 12:41 pm

V CADu to jde rychle, nakreslíš vše, co znáš ve skutečné velikosti a pak odměřuješ, co potřebuješ - není potřeba počítat. Je to rychlejší a odpadá chyba výpočtu. Musí být ale zadání takové, aby to šlo nakreslit - jinak se té kalkulačce také nevyhnu.

Jestli chcete větší přesnost (nezaokrouhlené), tak jsem schopen doplnit dalších 8 desetinných míst. Jsem ale zvědavý, jak to pak budete měřit - přijel bych se podívat :).
Naposledy upravil uherjara dne pát 08 dub, 2011 12:45 pm, celkově upraveno 1
uherjara

Příspěvekod Ferda » pát 08 dub, 2011 12:44 pm

Trochu mě matou ty 2 sečny. K čemu je ta vnější? Oblouk by měl začínat na vnější hraně čela.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod uherjara » pát 08 dub, 2011 12:49 pm

Tu jsem tam dal, protože jsem nebyl z půvoního obrázku schopen identifikovat, který rozměr Mirka zajímá.
uherjara

Příspěvekod MirekTT » pát 08 dub, 2011 1:42 pm

:shock: :shock: :shock: :shock: Ty brďo, člověk jede na chvilku pro manželku do práce, a tady je hotovo. Jak já teď budu před klukama vypadat. Výkresy slibuju měsíc, a tady je to za pět minut. :oops:
:arrow: UherJara: jseš super, díky (jsi ale musel mít ošklivou matikářku, že tě víc zajímala matematika :lol: )

Ty sečny se můžou hodit obě. Jde totiž o to, že výztuhy u čel budou mít stejné otvory, jako normočelo a je třeba znát středy výztuh, kdežto střední výztuha bude mít výstupek nesoucí trať mimo střed, ale otvory pro kabely ve středu. Mohly by být i ve čtvrtek, to je pravda, ale když už se to bude nechat pálit, ať to taky vypadá.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod MirekTT » pát 08 dub, 2011 2:10 pm

Ještě jsem zapoměl připsat, že dvě desetinná místa stačí :wink:
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod airwar » pát 08 dub, 2011 2:42 pm

uherjara píše:V CADu to jde rychle, nakreslíš vše, co znáš ve skutečné velikosti a pak odměřuješ, co potřebuješ - není potřeba počítat. Je to rychlejší a odpadá chyba výpočtu. Musí být ale zadání takové, aby to šlo nakreslit - jinak se té kalkulačce také nevyhnu.

Jestli chcete větší přesnost (nezaokrouhlené), tak jsem schopen doplnit dalších 8 desetinných míst. Jsem ale zvědavý, jak to pak budete měřit - přijel bych se podívat :).

Já s CADem základně umím ještě ze školy, takže¨znám jeho přednosti, konečně je k tomuto určený, mirekTT maluje v Corelu tak bych mu to i namaloval v Corelu podle toho co by mě vyšlo v CADu, možná by to tam šlo i přímo importovat, i když 100% nevím jak by to Corel přechroustal.Ta přesnost na dvě desetiná místa byla nadsázka, i tak je to přesnost na desetinu milimetru, nikdo to přesněji z překližky stejně neřízne, takže tak jak jsi to udělal je to naprosto perfektní.
airwar

Příspěvekod Tomas_C. » pát 08 dub, 2011 6:21 pm

Hoši hoši...taky nestačím valit bulvy...
...a ted přijde rána pod pás....já chtěl R 1000/45 ... jo zabte mě...noch zwei mal
...ale pokud nebude zbytí tak skousnu ten r1000/30 ale jen v nejnutnějším případě...
TT, V-VI epocha,CZ-DE příhraničí,
http://model-railway.webnode.cz
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod MirekTT » pát 08 dub, 2011 6:29 pm

Tomas_C. píše:jí chtěl R 1000/45 ... jo zabte mě...

Jo já vím, ale ale rozměrově vycházel už hodně příšerně. I ten boční nástavec kvůli vybočení tratě by byla dost pakárna na výrobu. Je velmi pravděpodobné, že se do výroby vůbec nedostanou poloměry od tisíce výš v úhlu 45st a sedmistovku je zase blbost dělat ve třiceti a méně stupních. Taktéž bych zcela upustil od úvah o patnáctistupňových obloucích. Je to moc velká rýpačka z úkosy na moc malém modulu.
Tome zkus nadhodit rozkres terénu. To mi neříkej, že když se to picne na tři moduly uprostřed bez normo čel, že to nepůjde sestavit.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Tomas_C. » pát 08 dub, 2011 6:41 pm

MirekTT píše:

Jo já vím, ale ale rozměrově vycházel už hodně příšerně. I ten boční nástavec kvůli vybočení tratě by byla dost pakárna na výrobu. Je velmi pravděpodobné, že se do výroby vůbec nedostanou poloměry od tisíce výš v úhlu 45st a sedmistovku je zase blbost dělat ve třiceti a méně stupních. Taktéž bych zcela upustil od úvah o patnáctistupňových obloucích. Je to moc velká rýpačka z úkosy na moc malém modulu.
Tome zkus nadhodit rozkres terénu. To mi neříkej, že když se to picne na tři moduly uprostřed bez normo čel, že to nepůjde sestavit.

...Mirku nedělej si s tím starosti...poradím si i se třemi R1000/30...
klidně to nech tak, já si to když tak trošku upravím...a udělám 90 nebo 60 a 30 stupnovej oblouk...
...ale pokud jde o to nastavení vnějšího oblouku...tak to bych klidně zvládl sám takže to nechám na Vás...ale především jde o stavebnici, která by byla prodejná popřípadě atraktivní pro další zájemce...
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod MirekTT » pát 08 dub, 2011 6:49 pm

Tomas_C. píše:ale především jde o stavebnici, která by byla prodejná popřípadě atraktivní pro další zájemce...

No právě. Je to sice trošičku sobecké vůči tobě. Zatím ale ani nevíme, zdali nám tyhle divočácké úhly bude někdo chtít vyrábět, popřípadě jestli budeme schopni vymyslet a aplikovat snadno reprodukovatelnou samovýrobu. Jako u těch rovných - nejdřív vyrobit ověřovací kusy a pak se uvidí. Pokud to bude náročné, určitě už nebude takový problém rozhodnout se pro jakýkoliv atyp.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Tomas_C. » pát 08 dub, 2011 6:58 pm

...takže půjdu do toho co bude schůdnější na výrobu...ale těch 90 stupnu bych rád dodržel...
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

Příspěvekod airwar » pát 08 dub, 2011 7:02 pm

Tomas_C. píše:
MirekTT píše:

...Mirku nedělej si s tím starosti...poradím si i se třemi R1000/30...
klidně to nech tak, já si to když tak trošku upravím...a udělám 90 nebo 60 a 30 stupnovej oblouk...
...ale pokud jde o to nastavení vnějšího oblouku...tak to bych klidně zvládl sám takže to nechám na Vás...ale především jde o stavebnici, která by byla prodejná popřípadě atraktivní pro další zájemce...

Tome já byl také překvapen když jsem viděl že 1000 mm oblouk bude po 30 stupních, ale pak jsem to začal malovat a 1000 rádius ve spojení s úhlem 45 stupňů je skutečně divočina, základně to načrtnu, aby bylo jasné v čem je problém. Naproti tomu 700 v 30 stupních je "nicka". Pokud by jsi potřeboval opravdu 45 stupňů asi bych to řešil jako třema 15 stupňovejma "modulama" v jednom 45 stupňovým modulu. Teď jdu ještě modelařit, ale ještě se k PC vrátím a hodím to sem aby bylo jasné jak by co vypadalo.
airwar

Příspěvekod Tomas_C. » pát 08 dub, 2011 7:24 pm

airwar píše: asi bych to řešil jako třema 15 stupňovejma "modulama" v jednom 45 stupňovým modulu.

...jenomže to je ten problém...rozsekanej oblouk na tří moduly...2 zbytečný pálený čela...a atd.
prostě dva oblouky R 1000/45 by byly ideální...ale už dost... nemůžu moc remcat když nekreslím a nenavrhuji...leda že bych začal... :D
www.ModulyBrno.cz
Tomas_C.

PředchozíDalší

Zpět na Moduly