Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod Mcx » ned 21 srp, 2022 3:55 pm

Pro příští rok, provozně 60. léta připravuji další ze služebních vozů - skříň mi ležela 20 let doma, nějaký spodek taky, k tomu podvozky - KMB a další množství ručně dělaných věcí, odlitků bateriových skříní, přechodových měchů....., střecha přišla o lávky, dostala "plech".
Žádný modelový zázrak to nebude, ale model pro provoz - vůz Da původně Da 6-5002 až 8
Něco takového (foto M. Knížek):
D_03.jpg

tady rozestavěno, jen položeno volně na sebe skřn + spodek
D_02.jpg

Tady předchozí model Dd, dokončen v zimě z odlitku skříně staré více jak 25 let, spodek KMB, služebáků není nikdy dost
D_01.jpg
Mcx

Příspěvekod MartinK » ned 21 srp, 2022 7:50 pm

Ahoj Milane,
to je móc pěkný kousek. Držím palce ať se povede.
Ten by se mi líbil i do EP.II., ale kde vzít dnes tu stavebnici.
Ahoj,
Martin K. H0, ep. II, III a IV
https://sites.google.com/site/spolekzababov/home
MartinK

Příspěvekod radeksindy » ned 21 srp, 2022 8:12 pm

Stále se dá koupit tady: http://www.mse-modellbahnen.at/ ale cena je nemalá.

Doma mám stavbenici také, stále čeká na nějaký pokrok :) Pokud se k ní dostanu, tak rozhodně v II. epoše.
radeksindy

Příspěvekod MartinK » ned 21 srp, 2022 8:53 pm

Díky za typ. Mám o čem přemýšlet. Jsou tam i další zajímavé vozy.
Ahoj,
Martin K. H0, ep. II, III a IV
https://sites.google.com/site/spolekzababov/home
MartinK

Příspěvekod Mcx » pon 22 srp, 2022 7:01 am

Já jsem kdysi přišel ke kopii - ale jen části stavebnice - skříň, spodek bez detailů, podvozky jsem nepoužil, použil jsem od KMB jezdí výborně, jedině co je mimo jsou válečková ložiska, ale to přežiju. Zbytek dodělávka z různých zdrojů, úprava spodku - jinak budou udělána spodní vedení posuvných dveří, to původní bylo divné. Dodělávka okapu nad vyhlídkovými okny.... Ještě trochu laboruji se spřáhlem a uvidím zda zůstanou měchy.
Mcx

Příspěvekod radeksindy » pon 22 srp, 2022 11:56 am

Mám k tomu stejné podvozky a mám to s nimi vymyšlené následujícím způsobem. Válečková ložiska se na tyto podvozky dostala už v druhé polovině 20. let u ČSD, ale samozřejmě jiného typu než podvozky KMB. Jejich skříň a zejména víko vypadaly jinak. Ale dnes v době 3D tisku by neměl být s podvozku horní část ložiska odstranit a nahradit 3D tiskem správného, nebo využít odlitky nečeho podobného. Na jiných fotkách M.Knížka jsou podvozky s novými ložisky vidět, dokonce pod vozy Da rakouské konstrukce. Takže si myslím, že pod model III.epochy, navíc s číslem po r. 1957, se budou hodit. Těším se na výsledek.
radeksindy

Příspěvekod Petr Berka » pon 22 srp, 2022 12:48 pm

To jsou původně vozy skupiny Ib?
Napasoval bych tam kluzné ložisko, minimálně pro II. epochu, to už vytištěné je.

Obrázek
http://www.petr.berka.biz
Petr Berka

Příspěvekod Mcx » pon 22 srp, 2022 5:18 pm

Ložiskové skříně zatím nebudu řešit, ale uříznutí a nalepení je řešení. Dnes jsem konečně udělal poslední verzi spřáhla - malá kinematika (myslím že to je Gutzold, dnes to dělá někdo jiný), musel se vyfrézovat spodek, nalepit "podlaha" zkrátit šachtu kinematiky (stejně je tam třmenové spřáhlo vlepeno - je zkráceno v zadní části asi o 3 mm) - představek je hodně krátký, aby se to tam vešlo a ještě ofrézovat kousek dílů podvozku pro zajištění volného chodu. Zkouškou při zařazení mezi vozy do vlaku na poloměrech R 700 prošel bez ztráty kytičky. R 600 projede taky. Takže můžu opravit to co jsme na spodku ulomil při frézování...... a až bude čas pokračovat dál.
Mcx

Příspěvekod Mcx » úte 23 srp, 2022 5:13 pm

Ještě jedna fotografie vozu Da při jízdních zkouškách již s čtyřpatkovými nárazníky s o trochu menšími talíři než by měl mít. Chybí stále kolejnice a horní vedení pro posuvné dveře. Tu stavebnici prodává MSE již více jak 20 let a je to na ni vidět - mnohé věci jsou trochu hrubší (např olištování skříně) než by dnes 3D tiskem bylo uděláno + další drobnosti.
Ale tvarově to sedí a je to zajímavý vůz. Je na něm, ale práce jak na kostele - teď jsem zkoušel vnitřní příčky + podlahu vozu..... asi je taky ze stavebnice, budu je muset udělat úplně znovu, to nejde použít, je to rozměrově blbě. Okna použiju ze stavebnic ADA, mám ještě zásobu (odstřiky stejných oken jak ADA má i rkwa, jsou kvalitnější. Ručně se budou muset udělat úzká vyhlídková okna. Vzpínadlo začíná až mimo podvozku - bránilo by natáčení, stejně se ještě spodek musel frézovat, aby bylo zajištěno natáčení pro R600. Trochu problém budou i stupačky ke dveřím na představku - i zde jde podvozek při natočení.
D_04.jpg
Mcx

Příspěvekod Mcx » pát 14 říj, 2022 12:47 pm

Hukovice pomalu dostanou po několika letech i výtopnu, zatím je to jen poskládáno na sebe, střecha bez krytiny, lišt....., no a po třech letech je opět stanice postavena v celé nezkrácené délce, tedy včetně dílu se skladištěm, ten doma běžně postaven není.
Tak ještě stavědlo a bude to skoro hotovo :D
huk_09.jpg

huk_10.jpg
Mcx

Příspěvekod Mcx » ned 30 říj, 2022 6:15 pm

Po třech letech byla rozbalena a postavena uložená odbočka Morava, naposledy použita v roce 2019 na setkání v Hluku. Vyčištěny koleje, povysáváno a odzkoušeno, až na zádrhel při zkoušení s použitím "slabého zdroje" je odbočka funkční. Letos bude opět použita ve spojení se stanicí Hukovice.
Morava_02.jpg
Mcx

Příspěvekod Mcx » pon 31 říj, 2022 7:59 am

Ještě doplnění zastávky Žleb o další čekající cetující.
Morava_04.jpg
Mcx

Příspěvekod Mcx » sob 05 lis, 2022 8:02 pm

Před měsícem jsem fotil v ranním slunci.....
Hukovice_16.jpg
Mcx

Příspěvekod Mcx » úte 22 lis, 2022 8:17 am

V posledních dnech se roztrhl pytel s modulovými setkáními :D
V dench 17. až 20.11. proběhlo ve Vratimově modulové setkání zasazené do let 1975 až 1985. Tentokrát se téměř 50 metry dvojkolejné trati Hanušovice - Horná Štubňa - Řáholec. Proto byl použit nejen hlavní sál v kulturním domě, ale i přilehlé "banketky", kam byla situovaná místní část z Řáholce do Mikulovic a Kadaně.
Obrazová reportáž bude na webu OstraMo.
stanice Řáholec a navazující odbočka Lazy - vlevo trať pokračuje do skryté Bratislava fil. a rovně do Luhačovic
Vrat_10.jpg

stanice Hukovice a navazující odbočka Morava s tratěmi do Mikulovic a Javorníka
Vrat_11.jpg

stanica Horné Štubňa s odbočením tratě přes Hrabovou do Radošiny
Vrat_12.jpg
Mcx

Příspěvekod StandaR » úte 22 lis, 2022 9:40 am

Moc pěkné, samá velká stanice koukám. Trošku mě to uklidnilo v tom že i to se dá zvládnout po tom co většinou vidím jen ty 3-4 kolejné

Na té poslední fotce to jsou dlouhé vyhýbky Roco Line? Docela se mi v poslední době zalíbily, jsou v rámci modulových setkání časté? Případně jejich spolehlivost je taky ok?
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

PředchozíDalší

Zpět na Moduly