Moduly (původní téma)

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Příspěvekod milan ferdián » úte 16 úno, 2010 4:35 pm

Tomáš píše:
milan ferdián píše:Pánové ,já se nestačím divit,co zde čtu :shock: .Tak to jsi mi Peťo měl rovnou říct ,jak to u tebe je a já byl bych daleko velmi hodnější a ty Tomáši všechno jde a tak trochu bojuj.Kluci mají pravdu ,nedá se stále donekonečna ustupovat.Nevím sice jak máš vyřešený pracovní stůl ale doporučují sklopný stůl a není co řešit.Dej mi přesně tyvnitřní míry skříně a já zkusím něco pro tebe vykouzlit,třeba s těmi tématy co jsi o nich zde psal.
Peťo umím pokládat zámkovou plovoučku nebo zrealizovat kuchyň pro tvoji maminu,ale na to mamina bude muset na tu kuchyň klopit. :D

Milane moc si vážím toho,že se snažíš pomoct...ovem řekl bych marně.Tvrdohlavej nejsu,zato moje žena :evil: navíc to je Beran znamením.Kapku všemu dodalo,to,že si moje 1,5roční dceruška,místo toho aby spala,hrála s věcima na modelování.Jak to dopadlo? podařilo se jí nějakou záhadou odemčít skříňku,a vylít ředidlo do postele... :? ...za všechno jsem pochopitelně mohl já,i když jsem byl v hokně,že vůbec doma schovávám takový věci,jak je to nebezpečný atd....takže tyto věci musím mít ve sklepě.zbytek uskladněn zcela víhradně v oné skříni,která bude na petlici.Bylo mi oznámeno,že co se bude válet jinde,než na domluveném místě,poletí automaticky do popelnice.
Já to vzdávám....
Jinak rozměr skříně je (místo pro moduly) 55x30cm..maximální rozměr,celkově jich šupnu nad sebe (asi) 10kusů 50x25..moc toho opravdu nevymyslím :o

Tomáši ,prosím,vnitřní míry ty skříně.Výška ,šířka,hloubka.Kolik si nechávaš maximální výškový prostor na jeden modul.Že základní panel bude mít 500*250 respektuji a na tu výšku :?:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Tomáš » úte 16 úno, 2010 4:56 pm

milan ferdián píše:
Tomáš píše:
milan ferdián píše:Pánové ,já se nestačím divit,co zde čtu :shock: .Tak to jsi mi Peťo měl rovnou říct ,jak to u tebe je a já byl bych daleko velmi hodnější a ty Tomáši všechno jde a tak trochu bojuj.Kluci mají pravdu ,nedá se stále donekonečna ustupovat.Nevím sice jak máš vyřešený pracovní stůl ale doporučují sklopný stůl a není co řešit.Dej mi přesně tyvnitřní míry skříně a já zkusím něco pro tebe vykouzlit,třeba s těmi tématy co jsi o nich zde psal.
Peťo umím pokládat zámkovou plovoučku nebo zrealizovat kuchyň pro tvoji maminu,ale na to mamina bude muset na tu kuchyň klopit. :D

Milane moc si vážím toho,že se snažíš pomoct...ovem řekl bych marně.Tvrdohlavej nejsu,zato moje žena :evil: navíc to je Beran znamením.Kapku všemu dodalo,to,že si moje 1,5roční dceruška,místo toho aby spala,hrála s věcima na modelování.Jak to dopadlo? podařilo se jí nějakou záhadou odemčít skříňku,a vylít ředidlo do postele... :? ...za všechno jsem pochopitelně mohl já,i když jsem byl v hokně,že vůbec doma schovávám takový věci,jak je to nebezpečný atd....takže tyto věci musím mít ve sklepě.zbytek uskladněn zcela víhradně v oné skříni,která bude na petlici.Bylo mi oznámeno,že co se bude válet jinde,než na domluveném místě,poletí automaticky do popelnice.
Já to vzdávám....
Jinak rozměr skříně je (místo pro moduly) 55x30cm..maximální rozměr,celkově jich šupnu nad sebe (asi) 10kusů 50x25..moc toho opravdu nevymyslím :o

Tomáši ,prosím,vnitřní míry ty skříně.Výška ,šířka,hloubka.Kolik si nechávaš maximální výškový prostor na jeden modul.Že základní panel bude mít 500*250 respektuji a na tu výšku :?:

Vnitřní míry 30cm hloubka 110cm šířka ,ale z toho zbává už jen těch 50cm výška 200cm na jeden modul počítám 20cm výšku tzn 10 základní rám a 10cm krajina
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod chameleon » úte 16 úno, 2010 6:54 pm

chameleon píše:
Tomáš píše:Problém č.1 doma si to nikdy nepostavím 35cm je po proměření všech možností moc. délka by byla možná.

A nezkoušel jsi vymyslet, že bys do tý úzký skříně moduly "nacvakával" spodkem ke zdi, tj. jakoby navýšku? Pak by moduly mohly být větší dle potřeby a jen výška by byla nutná dodržet do 25cm..
Jaké že jsou vnitřní rozměry skříně?

Takhle jak jsem psal by to nešlo?
Když máš místo 200x50x30cm, tak by se tam vešlo např. 5 modulů 50x40cm - navíc s výškou až 30cm.
Nebo dát přes sebe 2 ty smyčky, tj. 50x50x15cm + 4 moduly 50x37x30cm :?:
chameleon

Příspěvekod Jarda H. » úte 16 úno, 2010 7:28 pm

Tomáš píše: ..... všichni znáte,jedná se o klasickou panelákovku co bývá v chodbách.vestavba.mám tam připravený přihrádky .....

V paneláku je všeobecně málo místa na koníčky a modelaření :cry: a tak držím Tome palec, aby to dopadlo dobře !!
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod Tomáš » úte 16 úno, 2010 8:34 pm

chameleon píše:
chameleon píše:
Tomáš píše:Problém č.1 doma si to nikdy nepostavím 35cm je po proměření všech možností moc. délka by byla možná.

A nezkoušel jsi vymyslet, že bys do tý úzký skříně moduly "nacvakával" spodkem ke zdi, tj. jakoby navýšku? Pak by moduly mohly být větší dle potřeby a jen výška by byla nutná dodržet do 25cm..
Jaké že jsou vnitřní rozměry skříně?

Takhle jak jsem psal by to nešlo?
Když máš místo 200x50x30cm, tak by se tam vešlo např. 5 modulů 50x40cm - navíc s výškou až 30cm.
Nebo dát přes sebe 2 ty smyčky, tj. 50x50x15cm + 4 moduly 50x37x30cm :?:

JJO to by mohlo být taky dobrej typ :idea:
Tomáš

Příspěvekod juroH0 » úte 16 úno, 2010 8:40 pm

Toto spočiatku trápilo aj mňa...

Moje prvé koľajisko 90x150cm bol ovál s dvomi slepými koľajami uložený pod posteľou. Zakrytie bezvýznamné - prach zaručený...

Druhé som mal u starých rodičov. Dostal som sa do fázy funkčného elektrického zapojenia. Na vtedy mi stačilo, avšak časom som ho zrušil, predsa len bolo trocha od ruky... Pár foto:
http:/ /juroh0.rajce.idnes.cz/moje_stare_kolajisko/

Tretie bolo navrhnuté Milanom. Most mal byť vyberateľný - dvere, časť nad ním viedla ponad radiátor a cez lúku mali prechádzať rúry pre radiátor.
http:/ /magazin.modely.biz/image/img_redakce/planky/ho/008_H0_8.jpg

Štvrté bolo po zamietnutí tretieho a preorientovaní sa na užšie koľaje tiež navrhnuté Milanom (za obe mu patrí veľké vďaka :D ) a malo byť umiestnené v rohu na chodbe. Práce sa ani nezačali, pretože sa začalo koketovať s myšlienkou domu.
http:/ /img11.imageshack.us/img11/4738/lesneleznice001.jpg

Medzičasom som vybudoval jeden modul H0+H0e, zatiaľ sa zúčastnil jedného stretnutia.Odkazy na fotky sú v tomto vlákne
http:/ /diskuze.modely.biz/viewtopic.php?t=2902&start=0

Dočasne bývam u starých rodičov a dom je postavený po plotňu. Pripadá mi priestor 4,5x3,8m - 0,4x0,4m komín v jednom rohu. Plánované piate koľajisko by malo byť podobne ako tretie, okolo stien izby. Spája v sebe obe Milanove návrhy. Plán na posúdenie príde časom...

PS 1: A koľko bolo tých zavrhnutých "modulových" systémov či už s normovaným alebo vlastným rozhraním ani nepočítam, i keď myšlienka je to pekná a rozmýšľam nad tým aj teraz...

PS 2: "Asi" som trochu odbočil, ale tiež bolo veľa zmenšovania ale nakoniec sa vytúženého dočkám...

PS 3: V odkazoch sú medzery

PS 4: Nádej umiera posledná :D
H0(e), DCC, epocha II-III
7", 1:4
juroH0

Příspěvekod Tomáš » úte 16 úno, 2010 8:48 pm

Jarda H. píše:
Tomáš píše: ..... všichni znáte,jedná se o klasickou panelákovku co bývá v chodbách.vestavba.mám tam připravený přihrádky .....

V paneláku je všeobecně málo místa na koníčky a modelaření :cry: a tak držím Tome palec, aby to dopadlo dobře !!

Ale jo dopadne to dobře.Akorád to nebude nic megalomanskýho.Rozhodně se nehodlám vzdát.Nezatracujme malinká diorámka.Vzal jsem si příklad u kolegy Vovo.Podivejte jak dobře vypadají ty jeho diorámka pro focení.U mě navíc budou i fungovat,žádný složitosti,žádný složitý ovládání.Pár návěstí pár vyhybek (100% EW2 :lol: ) Propojení jak navrhoval Michal banánkama.Pro zábavu pro pobavení a hlavně pro relax.Moc se těším až to vypukne.Budkovice se už rýsují. 8)
Tomáš

Příspěvekod Tomáš » úte 16 úno, 2010 8:54 pm

Mimo jiné koukali jste na ty moje záměry.Aby jsme se zase vrátili zpět k tématu :lol: :lol:
Zakřivení trati :
http://www.mapy.cz/#mm=FP@dm=137589280+132345608 +2000+3496@st=s@ssq=Budkovice@sss=1@ssp=123657324_123219660_146922604_146796236@x=137589672@y=132347784@z=17

délka kterou jsem označil se mi vejde na 2 moduly 100cm = 12000cm ve skutečnosti tedy 0,12km pokud to dobře počítám.No a jak je vidět koleje nejsou úplně v rovině.Asi se mi nepodaří to přenést úplně 100% na model,ale chtěl bych se tomu co možná nejvíc přiblížit.
Tady ještě přikládám pár fotek,jak to vypadá v reálu,ty kolje,jak je vidět klikatí se slušně.

http://tauvec.rajce.idnes.cz/Zastavka_Budkovice/

p.s. mezi jednim + zrušte v odkazu mezeru,ať to tady nemáme tak rozlezlý
Naposledy upravil Tomáš dne úte 16 úno, 2010 8:55 pm, celkově upraveno 1
Tomáš

Příspěvekod pavel » úte 16 úno, 2010 8:54 pm

Já myslím že nejenom v paneláku je málo místa, tzv. s jídlem roste chuť a za chvíli zjistíte , že místnost 4 x 4 m v RD je malá :lol: :lol: :lol:
pavel

Příspěvekod juroH0 » úte 16 úno, 2010 9:50 pm

Na tom je podstatný kus pravdy, no na povalu cca 10x2,5m + výčnelku cca 6x2m sa ešte necítim...
juroH0

Příspěvekod petrh » stř 17 úno, 2010 7:32 am

ja se vratim lehce k Tomasovi a jeho problemu:
jak pocitas vysku dilu modulku? 5 cm? tohle je docela dobre vedet na zacatku kvuli stosovani, protoze 5 cm je podle meho minimum, abys mohul pdo kazdym dilem mit dobre zazemi pro draty, prestavniky atd... a jeste jedna vec, asi z tt na N neni prechod realny, ze? dostal by ses totiz urcite na zajimavejsi kompozice diky 40x mensimu meritku, ale to je spis uz detail.
a ke skladovani, ja budu sve moduly skladovat na skrini v loznici mam zde cca 35 cm mista na vysku v plose 60*270 cm (presne plocha skrine;) okolo se jen ke stropu da mala listicka a na ni se upevni zaves, nic luxus, ale aspon neco, v budoucnu planuju na kazdy modul presne poklop z plexi
drzim palec a brzo ukazu sve prvni crty a fotky ze sveho modulu 64*30*10cm - ouzka h0
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod juroH0 » stř 17 úno, 2010 8:18 am

Citujem Tomáša: "...na jeden modul počítám 20cm výšku tzn 10 základní rám a 10cm krajina."
Je to len detail no N je oproti TT 1,33x menšie, oproti H0 1,84x. TT oproti H0 je 1,38x menšie. Ak by malo byť menšie 40x tak mu vychádza mierka 1:4800.
juroH0

Příspěvekod pavel » stř 17 úno, 2010 10:29 am

Matematika je zrádná :D To jen tak na okraj. Jak to tak pročítám tak si myslím že by tato část diskuze spíše měla být ve vláknu SEGMENTOVÁ KOLEJIŠTĚ, ale budiž.
A ještě k tomu prostoru který mnoho modelářů moc nemá malé zamyšlení. Většina z nás je během dětství infikována pocitem že vlak musí jet krajinou. Uvidíme to jako kluci na nějaké výstavě nebo u dědy apod. A do paměti se nám dostane že - vlak jede krajinou ( jaká to krása ) a že nádraží jsou jen na to aby se ty vlaky mohly někde minout. S tímto materiálem začínáme modelovat. Jenže pak narazíme - většinou jako dospělí - na nedostatek místa. Pokud jsme byli ještě u rodičů tak ti nám ten prostor nějaký našli, co by neudělali pro děti.Ale jako dospělí... kde to místo vzít když už u rodičů nebydlíme apod. Kapánek závidím modelářům například v Anglii ale už se to dostává i na kontinent, kde staví jen části nádraží nebo nějakou vlečku a hned šup do zákulisí. Nějaká širá trať - nač . Samozřejmě že tam nejsou jen takoví. My by jsme potřebovali být v mládí spíše infikováni tím že důležité je nádraží, vlečka popřípadě jiný objekt kde se dá dělat manipulace a pokud mám ještě kousek místa tak si dám širou trať. Jenže to bude v našich poměrech ještě dlouho v oblasti sci-fi.
pavel

Příspěvekod Tomáš » stř 17 úno, 2010 10:31 am

petrh píše:ja se vratim lehce k Tomasovi a jeho problemu:
jak pocitas vysku dilu modulku? 5 cm? tohle je docela dobre vedet na zacatku kvuli stosovani, protoze 5 cm je podle meho minimum, abys mohul pdo kazdym dilem mit dobre zazemi pro draty, prestavniky atd... a jeste jedna vec, asi z tt na N neni prechod realny, ze? dostal by ses totiz urcite na zajimavejsi kompozice diky 40x mensimu meritku, ale to je spis uz detail.
a ke skladovani, ja budu sve moduly skladovat na skrini v loznici mam zde cca 35 cm mista na vysku v plose 60*270 cm (presne plocha skrine;) okolo se jen ke stropu da mala listicka a na ni se upevni zaves, nic luxus, ale aspon neco, v budoucnu planuju na kazdy modul presne poklop z plexi
drzim palec a brzo ukazu sve prvni crty a fotky ze sveho modulu 64*30*10cm - ouzka h0

Na jeden modul 20cm výška. Asi to bude 5cm rám (pro dráty přestavníky) a na tom ještě 15cm pro krajinu.Pokud bych,ale jeden modul oželil jsem hned na 25cm
Tomáš

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 17 úno, 2010 12:18 pm

Tomáš píše:
petrh píše:ja se vratim lehce k Tomasovi a jeho problemu:

Na jeden modul 20cm výška. Asi to bude 5cm rám (pro dráty přestavníky) a na tom ještě 15cm pro krajinu.Pokud bych,ale jeden modul oželil jsem hned na 25cm

Radši ožel ten jeden modul ať můžeš udělat hezčí krajinu - to diorámátko co ses mě na něj ptal bylo i se stromama 50 cm vysoký! Na druhou stranu, když použiješ pro stavbu dioramat/modulu extrudák 3cm, a usadíš ho do rámu, tak těch 5 cm vůbec nepotřebuješ - na tak malej rozměr ti musí stačit i 3cm! Nebo ty TT přestavníky jsou tak vysoký? Navíc, počítám-li že převážná část modulů bude určitě násep a stanice budeš mít v nivelitě náspu, tak těch 5cm na rám mi přijde fakt moc...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

PředchozíDalší

Zpět na Moduly