Moduly (původní téma)

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly (původní téma)

Příspěvekod rawen » čtv 24 dub, 2025 6:34 pm

No to je teda mazec :) Děkuju všem.

Milane, to N-ko mi spíš než "naše mašinky" připomíná dálniční přivaděč - tahle stavět nebudu :)

Mirku, hledím do toho dlouze, ale triangl nevidím (na rozdíl od jiných zajímavých věcí). Takže stařecká slepota anebo jsi mi chtěl něco naznačit. :)

Díky za pomoc a inspiraci, Radek
rawen

Příspěvekod _MirekTT_ » čtv 24 dub, 2025 7:44 pm

Triangl tam je, ikdyž ne natvrdo, ale jen na tečnu. Ale pravda, není moc vidět. Bych to vyfotil a zvýraznil, ale neumím.
Takže jedno jeho rameno je Odbočka Jezero a odbočka Chlum
Druhé rameno je stanice Bf. Finkenheerd
A třetí rameno je mezi Odbočkou Chlum a pravým zhlavím stanice Finkenheerd, nebo spíš vjezdem do stanice. Ale je to tam nenápadné. Je tam u toho i dílek nazvaný STYRO.

Ale fakt nevím, jak to měli zapojené a jak to fungovalo.
Ukradli mi původní profil MirekTT, tak jsem tu na novo takhle
www.ModulyBrno.cz
_MirekTT_

Příspěvekod rawen » čtv 24 dub, 2025 8:10 pm

Ahoj,
díky Vojtovi - napsal mi mailem a mnohé vysvětlil. Chvíli mi bude trvat, než se tím proberu a pochopím.
Ale až zítra...

Mějte se fajn a díky všem přispívajícím, Radek
rawen

Příspěvekod Davca » čtv 24 dub, 2025 8:29 pm

Zdravím,
v Karviné se upravila původní odbočka motivovaná tou s názvem "Moravice" a nakonec z toho je triangl. Přepínání J-K pomocí el. modulu vratné smyčky.

https://www.rajce.idnes.cz/davcca/album/km-karvina/1573928260

Z našeho blízkého okolí snad jen tip na bývalý triangl v žst. Petrovice u Karviné ...

https://mapy.cz/letecka?mereni-vzdalenosti&l=0&rm=9qp4DxWqCSYNHMgO0S7W1gNWBnfiDM00b8NfgqfXngg6&x=18.5616860&y=49.8920452&z=15

David
Davca

Příspěvekod HonzaM » čtv 24 dub, 2025 9:03 pm

Radku, to řešení které zmínil Milan Ferdian asi neodpovídá účelu jaký si představuješ, třetí vrchol trojúhelníku je v tomto případě skryťák, u nějž není problém nastavit polaritu celého skryťáku vždy v závislosti na tom, na kterou trať je aktuálně nastaven vjezd. Nicméně kdyby Tě to řešení zajímalo, mohu od dánských kolegů získat bližší informace o způsobu zapojení a ovládání.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod rawen » pát 25 dub, 2025 2:41 am

Díky Davide.
Jaké jsou u vás s trianglem zkušenosti? V kontextu některých dřívějších příspěvků. Jde o účelovou přestavbu "do klubovny" anebo se uplatňuje i na větších akcích?
(Původní odbočku si pamatuju; o přestavbě jsem slyšel a, popravdě, nechápal.)

Díky, Radek
rawen

Příspěvekod Davca » pát 25 dub, 2025 6:57 pm

Zdravím,
majitel původní odbočky Moravice se rozhodl ji trošku "potunit" a tak vzniklo to, co vzniklo. 8) Zde je původní podoba odbočky při pohledu od Hradce nad Moravicí ... https://www.rajce.idnes.cz/davcca/album/km-karvina/1482074130
To esíčko při pohledu na triangl od Opavy východ-u bylo nutné pro vyrovnání oblouku tratě vedoucí do Svobodných Heřmanic. S přestavbou odbočky na triangl souvisela i výroba nového ovl. pultu a "zapsání" dalších dvou výhybek do programu stavění vlakových cest a s tím souvisejících vazeb pro návěstní znaky návěstidel. Jestli si dobře pamatuji, el. zapojení trianglu je řešeno takto (zneužití obrázku z webu LokoPin) ...

triangl.jpg
triangl.jpg (8.93 KiB) Zobrazeno 1169 krát

Zatím s trianglem nebyly žádné provozní problémy a tuším, že už třikrát zdárně absolvoval akce typu Ostrava-Zálom apod. Ostatně, dnes se v Karviné sestavovalo moduliště na víkendové poježdění (v sobotu i pro veřejnost) a triangl Moravice nechybí. Jen od poslední akce přibylo zatravnění a nějaký ten srub a řopík. :)

David
Davca

Příspěvekod Morris Zapp » sob 26 dub, 2025 3:19 pm

_MirekTT_ píše:Triangl tam je, ikdyž ne natvrdo, ale jen na tečnu. Ale pravda, není moc vidět. Bych to vyfotil a zvýraznil, ale neumím.
Ale fakt nevím, jak to měli zapojené a jak to fungovalo.
Větev Odb Oberkaselwitz - Odb Chlum byla delší, než nejdelší možný vlak (16 vz rychlík + nějaká ta rezerva) a byl v ní smyčkový modul.

A jako triangl se to normálně používalo: osobní doprava bardotková jezdila v zásadě ve směru Karviná - Chlum - Oberkaselwitz - Waldengenberg, osobní doprava lokálková Kouřim - Oberkaselwitz - Chlum - Moldava (úvrať, lomení čísla) - Chlum - Jezero - Týnov, osobní doprava elektrická pak Týnov - Jezero - Oberkaselwitz - Waldengenberg; nákladní jezdila, jak potřebovala: relační vlaky od Moldavy do Týnova a od Týnova do Waldengenbergu, manipulák z Moldavy do Kouřimi, ucelenky různého zboží podle toho, kam chtěly jet. Lahůdkou byly ucelenky uhlí z dolu Petr - něco červenýho - Bezruč do vlečky SSHR (náhradní vykládka pro teplárnu, výstavba jejíž vlečky se zpozdila a termín podle státního pětiletého plánu nebyl dodržen): vlečka dolu byla zaústěna do stanice Finkenheerd na jedné z hran trojúhelníka, odtamtud to jelo do Týnova (jakoby úvrať, ale ve skutečnosti průjezd smyčkou, Týnov je skryťák), potom to jelo do Ošelína, ležícího na jiné hraně trojúhelníka, nakonec to sunulo na vlečku SSHR; při téhle cestě to jelo třikrát přes odbočku Jezero...
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

Příspěvekod PaMi » sob 31 kvě, 2025 4:37 pm

Potřeboval jsem vyrobit dva moduly. Bohužel u známých výrobců modulů je poměrně dlouhá dodací lhůta, tak jsem se rozhodl vyzkoušet polskou firmu Pikart. Přímo nabízí moduly, které mě vyhovují
https://pikartmodels.com/product/fktt-station-module-500-x-900mm/
Potřeboval jsem ale čela dle normy Zababov. Pro výrobce nebyl problém, čela podle výkresu Zababova upravit. Za dva moduly s čely na zakázku jsem zaplatil 125 EUR včetně dopravy PPL. Za dva týdny přišla zásilka. Všechno sedí na desetinu milimetru, předvrtané otvory, šrouby součástí zásilky.
Sestavení jednoho modulu byla otázka 20 minut.
IMG_6149.JPG

Způsob a obsah balení

IMG_6151.JPG

IMG_6154.JPG
-- TT -- ČSD -- Jenom pro radost -- TrainController 8.0 Gold -- Moduly
PaMi

Příspěvekod Ivan » sob 31 kvě, 2025 5:38 pm

Vypadá to hezky, ALE, ta překližka je jen tři vrstvá, nebo fotka klame?
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod PaMi » sob 31 kvě, 2025 6:24 pm

Ivan píše:Vypadá to hezky, ALE, ta překližka je jen tři vrstvá, nebo fotka klame?

Ta překližka je čtyřvrstvá. Ale vzhledem k mému věku předpokládám životnost modulu max. 8 let. A to by při mém skladování mělo vydržet. No uvidíme ...
PaMi

Příspěvekod rawen » ned 01 čer, 2025 12:46 pm

1. (a hlavně): moduly stavěj festovně, budou tvým (ideovým) odkazem :)

a dále - po několikanásobné dobré zkušenosti mohu doporučit Truhlárnu Dvořáček. Téměř bezodpadové frézování na vakuovém stole zaručuje vynikající výtěžnost, neopálené hrany a výběr materiálu je čistě na vás. Pokud si to navíc sami nakreslíte v CADu, lepší cenu nenajdete. Viz můj aktuální projekt. Kompletní moduly vč. přepravních čel vyšly kus do osmi stovek.

Radek
rawen

Příspěvekod Pavel-HP » ned 01 čer, 2025 1:00 pm

Dobré rady k nezaplacení. PaMi staví něco z modulů nejspíš poprvé.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod PaMi » ned 01 čer, 2025 4:44 pm

rawen píše:1. (a hlavně): moduly stavěj festovně, budou tvým (ideovým) odkazem :)

a dále - po několikanásobné dobré zkušenosti mohu doporučit Truhlárnu Dvořáček. Téměř bezodpadové frézování na vakuovém stole zaručuje vynikající výtěžnost, neopálené hrany a výběr materiálu je čistě na vás. Pokud si to navíc sami nakreslíte v CADu, lepší cenu nenajdete. Viz můj aktuální projekt. Kompletní moduly vč. přepravních čel vyšly kus do osmi stovek.

Radek

Před patnácti lety jsme stavěli moduly také tímto způsobem.
Ale s věkem se mění priority.
PaMi

Příspěvekod rawen » ned 01 čer, 2025 5:38 pm

Pavel-HP píše:Dobré rady k nezaplacení. PaMi staví něco z modulů nejspíš poprvé.
:D

Tak jak tak, oba máme kostru složenou za chvilku. Důležité a viditelné je, co na ní vyroste.
Ale třeba se někdo inspiruje, jako já před dvanácti roky. :)

Radek
rawen

Předchozí

Zpět na Moduly