Moduly (původní téma)

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly (původní téma)

Příspěvekod StandaR » sob 07 zář, 2024 4:53 pm

rawen píše:...že jsem nedržel hubu... :)
Tazatel se ptal na moduly a moje poznámka rozproudila debatu o návěstidlech. A to nejen na fóru.

Takže, Stando promiň, :wink:

Radek

Úplně v pohodě přece, diskuze je k diskuzi… až budu dělat návěstní moduly, hned budu vědět. K těm se koneckonců taky dostanu :D
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

Příspěvekod milan ferdián » ned 08 zář, 2024 11:20 am

StandaR píše:
rawen píše:...že jsem nedržel hubu... :)
Tazatel se ptal na moduly a moje poznámka rozproudila debatu o návěstidlech. A to nejen na fóru.

Takže, Stando promiň, :wink:

Radek

Úplně v pohodě přece, diskuze je k diskuzi… až budu dělat návěstní moduly, hned budu vědět. K těm se koneckonců taky dostanu :D

Standovi jsem už odpověděl na jeho dotaz prostřednictvím SZ :wink: .
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Re: Zkušební kolejiště v TT

Příspěvekod milan ferdián » čtv 17 říj, 2024 8:09 am

OT
Moduly
Tady bych se hodně rozmyslel co bych fakt chtěl. Něco jiného jsou moduly dvojkolejné trati s normovaným rozhraním, které se používají na modulových setkáních a moduly tzv.domácí se svým rozhraním.
Provozní moduly dvojkolejné širé trati musí splňovat určité dané normy od jednotlivých sekcí nebo klubů, hlavně normovanou hloubku kvůli rozhraní a rozteč os kolejí na dvojkolejné trati. Při stavbě musíš použit tzv. šablonu, která přesně vymezuje položení os kolejí. Hlavní věcí ale je, že v žádné modelové velikosti H0/1:87, v TT/1:120 a v N/1:160 v České republice elektrický provoz rozuměj pod dráty neexistuje. Něco jiného jsou mezinárodní setkání v Rakousku a v Německu, kde skutečně jsou ucelené provozní celky zatrolejovaných stanic spolu s traťovými moduly dvojkolejné tratě a platí pro modelovou velikost H0/1:87. U nás v České republice jsou sem tam drobné pokusy o zatrolejování kousků traťových modulů, ale nejsou schopny vytvořit ucelený provozní celek. Takže když postavíš zatrolejovovaný modul, tak bude řečeno, jen takový jakoby neprovozní díl. Když už jsou v provozu na modulových setkání povolena vozba elektrických lokomotiv nebo tvé žabotlamy, tak" proud sbírají ze vzduchu" :D :wink: .
Domácí modulovka má též své úskalí. Její výhodou je, že si vše přizpůsobíš svým prostorovým podmínkám. Asi tak. O stanici ani nepíší, protože ta dosahuje abnormální délku na tvůj omezený domácí prostor :wink: .
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Zlámalík » čtv 17 říj, 2024 8:31 am

Já bych jen jako obvykle zde doplnil, pozor na názvosloví. "Moduly" (které myslel HonzaM), versus "segmenty", které asi myslel Vítek. Pokud si postavím doma cokoliv na kusy, budou to segmenty. Moduly mají spoustu záludností, z nichž ty normové jsou to nejmenší :lol:
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod HonzaM » čtv 17 říj, 2024 8:39 am

Zlámalík píše:Já bych jen jako obvykle zde doplnil, pozor na názvosloví. "Moduly" (které myslel HonzaM), versus "segmenty", které asi myslel Vítek. Pokud si postavím doma cokoliv na kusy, budou to segmenty. Moduly mají spoustu záludností, z nichž ty normové jsou to nejmenší :lol:

Můžeš popsat co myslíš těmi záludnostmi? Jak dobře modulařinu znáš? Na kolika modulářských setkáních jsi aktivně byl? Podle mých zkušeností hodně modelářů netuší co vlasrně modulařina obnáší.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod HonzaM » čtv 17 říj, 2024 9:12 am

milan ferdián píše:OT
Moduly
Tady bych se hodně rozmyslel co bych fakt chtěl. Něco jiného jsou moduly dvojkolejné trati s normovaným rozhraním, které se používají na modulových setkáních a moduly tzv.domácí se svým rozhraním.
Provozní moduly dvojkolejné širé trati musí splňovat určité dané normy od jednotlivých sekcí nebo klubů, hlavně normovanou hloubku kvůli rozhraní a rozteč os kolejí na dvojkolejné trati. Při stavbě musíš použit tzv. šablonu, která přesně vymezuje položení os kolejí. Hlavní věcí ale je, že v žádné modelové velikosti H0/1:87, v TT/1:120 a v N/1:160 v České republice elektrický provoz rozuměj pod dráty neexistuje. Něco jiného jsou mezinárodní setkání v Rakousku a v Německu, kde skutečně jsou ucelené provozní celky zatrolejovaných stanic spolu s traťovými moduly dvojkolejné tratě a platí pro modelovou velikost H0/1:87. U nás v České republice jsou sem tam drobné pokusy o zatrolejování kousků traťových modulů, ale nejsou schopny vytvořit ucelený provozní celek. Takže když postavíš zatrolejovovaný modul, tak bude řečeno, jen takový jakoby neprovozní díl. Když už jsou v provozu na modulových setkání povolena vozba elektrických lokomotiv nebo tvé žabotlamy, tak" proud sbírají ze vzduchu" :D :wink: .
Domácí modulovka má též své úskalí. Její výhodou je, že si vše přizpůsobíš svým prostorovým podmínkám. Asi tak. O stanici ani nepíší, protože ta dosahuje abnormální délku na tvůj omezený domácí prostor :wink: .
-m-

Promiň Milane, ale nemáš pravdu. Právě před týdnem bylo v Lánech u Prahy setkání N (proč ses tam nepřišel podívat?) a tam bys viděl plně zatrolejovanou stanici spojenou s nezatrolejovaným celkem. Je celkem běžné, že se na N-kových modulech dělají pouze stožáry pro vytvoření dojmu. Problém není ani s normalizací dvojkolejky, máme několik dvojkolejných modulů včetně stanice Sklené nad Vltavou a nemáme s nimi problém na mezinárodních setkáních.
Pokud jde o Tebou navržené kolejiště, Vítek psal, že chce provozovat především "žabotlam", ale také "bobiny" a "esa" s rychlíky - chtěl bych vidět, jak bude mít zatrolejovaný Tebou vytvořený návrh. Představa dokonalostri modelu je iluzorní, doma klidně provozuji lokomotivy se sklopenými pantografy, je to lepší než být odkázán na parní a motorovou trakci.
Vím, že jsou modeláři, kteří by na svoje kolejiště neopatřené trolejovým vedením nikdy nedalí lokomotivu nebo vlak s pantografy, je ale sposta modelářů, pro něž jsou důležitější vlaky a provozní možnosti, raději si dobře zajezdí. Já patřím k té první kategorii. Někdo považuje za cíl dokonalé cameo, jiný si postaví větší kolejiště kde se dobře jezdí a krajina není tak podstatná. Je samozřejmě na Vítkovi, aby se rozhodl co je pro něj podstatné a v čem raději sleví z nároků, aby měl co nejdřív kolejiště, na němž bude moci jezdit.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod milan ferdián » čtv 17 říj, 2024 10:00 am

OT
HonzaM
1 - jednalo se o mezinárodní setkání FREMO N v Lánech 2024
2 - proč jsem tam nebyl ? Protože jsem neznal termín do kdy se musí účastník přihlásit až později jsem zjistil, že se setkání skutečně koná, ale po termínu
3 - stanice Rheinfort je zatrolejovaná jen z poloviny a na snímcích není ukázán provoz elektrických souprav (tramvaj na mostě nepočítám)
4 - dvojkolejné traťové moduly a stanice Sklené nad Oslavou
... a co jako :?: Ani tam jsem neviděl vlakové soupravy tažené elektrickou lokomotivou...
5 - z dávné minulosti se mi občas vynoří střípky vzpomínek a co mám na mysli, že v sekci N Scale pod vedením Dana B. elektrický provoz nemohl být, protože byla daná podmínka, se stožáry a trolejovým vedením. Jak dopadla "Lipenka" to ví jen autor projektu.
6 - Je na Vítkovi co si zvolí. Mě to je jedno zda využije moje malůvky nebo ne.
7 - a ty Vítkovi nabízíš co, mimo moduly :?: Uvidíme ze tvé strany aspoň kresbičku, která by mohla Vítka o krůček popostrčit k jeho vysněnému projektu dále :?: Ve scarmu umíš, tak se ukaž.
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod HonzaM » čtv 17 říj, 2024 11:05 am

HonzaM
1 - jednalo se o mezinárodní setkání FREMO N v Lánech 2024
2 - proč jsem tam nebyl ? Protože jsem neznal termín do kdy se musí účastník přihlásit až později jsem zjistil, že se setkání skutečně koná, ale po termínu
3 - stanice Rheinfort je zatrolejovaná jen z poloviny a na snímcích není ukázán provoz elektrických souprav (tramvaj na mostě nepočítám)
4 - dvojkolejné traťové moduly a stanice Sklené nad Oslavou
... a co jako :?: Ani tam jsem neviděl vlakové soupravy tažené elektrickou lokomotivou...
5 - z dávné minulosti se mi občas vynoří střípky vzpomínek a co mám na mysli, že v sekci N Scale pod vedením Dana B. elektrický provoz nemohl být, protože byla daná podmínka, se stožáry a trolejovým vedením. Jak dopadla "Lipenka" to ví jen autor projektu.
6 - Je na Vítkovi co si zvolí. Mě to je jedno zda využije moje malůvky nebo ne.
7 - a ty Vítkovi nabízíš co, mimo moduly :?: Uvidíme ze tvé strany aspoň kresbičku, která by mohla Vítka o krůček popostrčit k jeho vysněnému projektu dále :?: Ve scarmu umíš, tak se ukaž.
-m-

Ad 1: Není problém se účastnit mezinárodního setkání FREMO, návštěvník se může účastnit jako něčí host.
Ad 2: Termin přihlášeni je podstatný jen u aktivních účastníků.
Ad 3: i v reálu je normální, že nejsou zatrolejované všechny koleje stanice.
Ad 4: když jsi tam nebyl, vidět jsi je nemohl. Na layoutu jezdily zcela běžně, i na nezatrojevaných stanicích a tratích .
Ad 5: Někdo trvá na dokonalě věrnosti, je to věc názoru. Účastnil jsem se mnoha modulářských setkání v Německu a Dánsku, kde je zcela běžný provoz na kolejišti zcela bez trolejí nebo jen se sloupy.
Ad 6: Tady máš naprostou pravdu v první větě. Jedno je Ti to asi není, jinak bys mu své návrhy tak usilovně nabízel.
Ad 7: je na mně co Vítkovi nabízím, nevidím důvod cokoli z toho prezentovat tady. Raději čas věnuji stavbě svého kolejiště a modulů. Co kdybys tady představil co už jsi v životě postavil Ty? Ja jsem od Tebe viděl jen jeden N-kový modul délky maximálně pŕibližně 60 cm.
FREMO, Zababov N-scale
HonzaM

Příspěvekod milan ferdián » čtv 17 říj, 2024 11:44 am

OT
HonzaM píše:Ad 1: Není problém se účastnit mezinárodního setkání FREMO, návštěvník se může účastnit jako něčí host.
Ad 2: Termin přihlášeni je podstatný jen u aktivních účastníků.
Ad 3: i v reálu je normální, že nejsou zatrolejované všechny koleje stanice.
Ad 4: když jsi tam nebyl, vidět jsi je nemohl. Na layoutu jezdily zcela běžně, i na nezatrojevaných stanicích a tratích .
Ad 5: Někdo trvá na dokonalě věrnosti, je to věc názoru. Účastnil jsem se mnoha modulářských setkání v Německu a Dánsku, kde je zcela běžný provoz na kolejišti zcela bez trolejí nebo jen se sloupy.
Ad 6: Tady máš naprostou pravdu v první větě. Jedno je Ti to asi není, jinak bys mu své návrhy tak usilovně nabízel.
Ad 7: je na mně co Vítkovi nabízím, nevidím důvod cokoli z toho prezentovat tady. Raději čas věnuji stavbě svého kolejiště a modulů. Co kdybys tady představil co už jsi v životě postavil Ty? Ja jsem od Tebe viděl jen jeden N-kový modul délky maximálně pŕibližně 60 cm.

add 1 - když nevíš kdo tam jede, tak těžko
add 3 - nepleť sem jestli jsou stanice v reálu celé nebo jen část zatrolejovaná
add 4 - to že jsem tam nebyl, tak to neznamená, že jsem neviděl zveřejněné fotografie ze setkání
add 5 - nepopírám, ale píšeš o N-ku
add 7 - ano, to máš pravdu, pro knižní tvorbu pro železniční modeláře nemám čas se věnovat modelaření jak ty a další moduláři

HonzaM píše:Ad 6: Tady máš naprostou pravdu v první větě. Jedno je Ti to asi není, jinak bys mu své návrhy tak usilovně nabízel.

add 6 - tady se trochu rozepíší více.
Nemusím nikomu nic usilovně nabízet, kdo chce ten přijme, kde nechce nechá ležet. Ty jsi místo toho kecání nic konkrétního Vítkovi nenabídl. Já jsem věnoval trochu svůj čas, abych se na vlákno od Vítek57 mrknul a něco nakreslil. Vypadá to podle tvého vyjádření, že by jsi byl nejradší, abych už z tohoto modelářského světa zmizel, protože reaguješ jen na moje příspěvky (výjimka na Zlámalíka) a asi máš pravdu. Vlastně jsi mi nahrál na smeč. Měl jsem odejít už strašně dávno, vlastně, hned jak jsem docílil důchodového věku a nenechat se ukecat od uživatelů, modelářů, modulářů a dalších železničních nadšenců. Vidíš, klidně zruším VII.Díl, abych ho náhodou podle tebe usilovně nevnucoval nebo nenabízel ostatním a tím je vlastně neobtěžoval svými návrhy. Vlastně jsi vše u mne urychlil, děkuji ti za to. VII.MINI ruším a jdu se věnovat modelařině. Ještě jednou ti děkuji HonzaM za prozření.
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Zlámalík » čtv 17 říj, 2024 12:11 pm

Zlámalík

Příspěvekod milan ferdián » čtv 17 říj, 2024 12:34 pm

OT
Zlámalík píše:Doporučím: https://youtu.be/WxQyLRRAWk4?t=76

Souhlas Jiří, koukám že už jsem fakt trapný dědula a stařík, takže kolegové "Arrivederci".
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Zlámalík » čtv 17 říj, 2024 1:22 pm

Milane, mým cílem není někoho vyštvat, ale naopak zabránit tomu, aby odsud lidi utíkali. Myslím, že se známe dlouho (i když jen přes net), tak jsem si dovolil to trochu odlehčit - holt nemůžu brát všecko vážně, něco prostě neuhádám, nebo by to bylo Pyrrhovo vítězství... Jen bych chtěl poprosit všechny účastníky bitvy o určitou toleranci a nadhled, vždyť jde o koníčka, ne o boj o koryta. Díky všem.
Zlámalík

Příspěvekod Pavel-HP » čtv 17 říj, 2024 3:39 pm

Zlámalík píše:Doporučím: https://youtu.be/WxQyLRRAWk4?t=76

Souhlas Jiří, koukám že už jsem fakt trapný dědula a stařík, takže kolegové "Arrivederci".
-m-

Teda, Milane, teď jsi to HontoviM, ale nandal. Ten bude mít zkažený i Vánoce.
Kašli na něj, je to "jouda".
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod hank » čtv 17 říj, 2024 5:39 pm

Jak malí kluci... :roll:
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod jozef » čtv 17 říj, 2024 6:47 pm

-m-

ahoj
nerád sa do týchto debát púšťam, nepoznám bližšie Teba ani HonzaM ale toto forum sledujem už dlhšie, a myslím si že si forum obohatil viac než HonzaM , takže žiadne lúčenie.
jozef

PředchozíDalší

Zpět na Moduly