MINI MODULY

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MINI MODULY

Příspěvekod Mcx » stř 04 led, 2017 11:34 am

mlha píše:Je to síla dostupného podlahového korku

A nejen to, ty dva příkopky vedle - pouze pokud bych to chtěl mít spojené s F96 Fremo je otázkou 2x dvou řezů ruční pilkou od délce cca 10 mm, dělal jsem to ručně x-krát a za 10 minut není co dělat :lol:

Otázka - proč dávat do závazných parametrů - kolejivo Code 100 ?? již 25 let dělají výrobci max. okolek v H0 1,2 mm a tomu vyhovuje s rezervou dostupné kolejivo Tillig Code 83 i PECO Code 75 (75 dokonce do 1,4 mm), proč tam dávat šířku čela - tam opět stačí min. 300 mm, naopak musí být sjednoceny spojovací otvory - jinak mi zbývá truhlářská svěrka - i tudy vede cesta, ale je to nepohodlné.
Délka modulu - ať si je každý dělá jak chce dlouhé, přeci každý má jiné podmínky a nikoho není třeba omezovat.

To vše jen - proč se tak vymezovat vůči Fremo - to nemá reálný základ, to je spíše fobie :o moduly jsou o spojování ne rozdělování, jen tak něčeho dosáhnu, nikoliv stavěním mantinelů.
Naposledy upravil Mcx dne stř 04 led, 2017 11:41 am, celkově upraveno 1
Mcx

Příspěvekod Mcx » stř 04 led, 2017 11:40 am

Uvědomte si, že nemusí jít o připojení "minimodulu" k existujícím modulům (např. Fremo), ale i opačně připojení modulu Fremo k "minimodulům" a proč si uzavírat cestu - jen pro to, že chci být za každou cenu jiný??
Čím je systém v pravidlech jednodušší, tím je přijatelnější pro větší okruh lidí.
Mcx

Příspěvekod Mcx » stř 04 led, 2017 11:52 am

Pro jistotu ještě jednou zopakuji co musí být dohodnuto:
- standardní čelo/čela - jejich tvar (nikoliv šířku - zde stačí hodnota minima)
- výška temene kolejnice od podlahy
- minimální poloměr oblouku
- elektrické propojení či spojení mezi moduly
A to je vše co potřebuji dodržet, zbytek je pouze a jen doporučení. To přeci není tak složité !

V podstatě chápu co od této diskuze někteří diskutující čekají - návod jak na to, ale to není nutno dávat do závazných parametrů - to opravdu stačí dávat jako doporučení, třeba těch, kteří již něco vyzkoušeli.
Mcx

Příspěvekod Petr Berka » stř 04 led, 2017 1:03 pm

Tak jste se složitou debatou dostali na F04V. http://petrberka.rajce.idnes.cz/Moduly_-_zazemi_a_podzemi/#F04V.jpg
Což je již 12 let definovaný a používaný standart.
K tomu bych přidal banánek / zdířka na každém čele a víc netřeba. Jen za ten minimální poloměr u H0 bych se přimlouval alespoň na R600.
http://www.petr.berka.biz
Petr Berka

Příspěvekod Mcx » stř 04 led, 2017 1:13 pm

Petr Berka píše:Tak jste se složitou debatou dostali na F04V

Ahoj Petře, může to být jedna z možností, ale cítím, že chlapci hledají něco echt jednoduchého - pak je to opravdu obdélník s ložem pod kolejemi a malými příkopy okolo tratě (ty říznu ručně pilkou), samozřejmě důležitá je poloha spojovacích otvorů vůči ose kolejí .
Pak mi na zhotovení stačí různé obdélníky překližky (12/10 mm), co mi říznou v kterémkoliv OBI... spojovací úhelníky - koupím tamtéž a z nástrojů aku šroubovák a malá pilka (na vyřezání příkopů) - sestavím modul i na stole v kuchyni :D
Mcx

Příspěvekod Petr Berka » stř 04 led, 2017 1:22 pm

I kdyby to byl jen obdélník, volil bych přesto polohu děr vůči koleji dle toho F04V.
http://www.petr.berka.biz
Petr Berka

Příspěvekod Sandy » stř 04 led, 2017 1:41 pm

Mcx píše:
Petr Berka píše:Tak jste se složitou debatou dostali na F04V

Ahoj Petře, může to být jedna z možností, ale cítím, že chlapci hledají něco echt jednoduchého - pak je to opravdu obdélník s ložem pod kolejemi a malými příkopy okolo tratě (ty říznu ručně pilkou), samozřejmě důležitá je poloha spojovacích otvorů vůči ose kolejí .
Pak mi na zhotovení stačí různé obdélníky překližky (12/10 mm), co mi říznou v kterémkoliv OBI... spojovací úhelníky - koupím tamtéž a z nástrojů aku šroubovák a malá pilka (na vyřezání příkopů) - sestavím modul i na stole v kuchyni :D

Jo, tak jsem to myslel. FREMO - dospělácký, sofistikovaný systém, MINIMODULY - hračkoidní záležitost, kterou spáchám doma v kuchyni na koleně. Budu si s tím jezdit doma v obýváku, když najdu někoho spřízněného, tak se nám to třeba povede dát dohromady. Layout bude většinou ovál (třeba jako Mcx o pár příspěvků výše).
Když jsem psal, že se nepředpokládá kombinace s FREMO moduly, tak to nebylo proto, že bych proti nim něco měl, ale proto, že by to znamenalo nějaká technická omezení. A už by to nebyla "primitivní" modulovka. A dělat něco mezi "FREMO" a "MINIMODULY", podle mne, nedává moc smysl.
To další je pak otázka diskuze.
Možná, že si to ale "představuji jako Hurvínek válku", jak se říkalo za mých mladých let.
Sandy

Příspěvekod D » stř 04 led, 2017 1:42 pm

Přijde mi, že se nedokážete oprostit od myšlení v rámci modulů Fremo. Proč by měl mít domácí modul tvar krabice? Proč by se měl spojovat zespodu? Proč by měl mít vlastní nohy? Pokud se hodlám občas připojit k někomu jinému, stačí mi vyrobit stykový mezikus a dořešit jen stejnou výšku koleje nad zemí.

Spojování modulů v našem klubu s nenormovaným čelem vyřešil autor domácího modulu zbudováním mezikusu. Na mezinárodním setkání jsme moduly dvou systémů spojili svěrkou na čelech. Žádný problém, vše fungovalo.
D

Příspěvekod mlha » stř 04 led, 2017 1:58 pm

D píše:Přijde mi, že se nedokážete oprostit od myšlení v rámci modulů Fremo. Proč by měl mít domácí modul tvar krabice? Proč by se měl spojovat zespodu? Proč by měl mít vlastní nohy? Pokud se hodlám občas připojit k někomu jinému, stačí mi vyrobit stykový mezikus a dořešit jen stejnou výšku koleje nad zemí.

Spojování modulů v našem klubu s nenormovaným čelem vyřešil autor domácího modulu zbudováním mezikusu. Na mezinárodním setkání jsme moduly dvou systémů spojili svěrkou na čelech. Žádný problém, vše fungovalo.

Jak jinak chceš pevně spojit dva moduly mezi sebou jinak, než pevně? Svěrka je nouzové řešení. Když Ti někdo do takto spojených modulů vrazí, tak se můžou rozhodit koleje. Jak chceš modul v určité výšce fixovat bez nohou? Spoléháš na stoly, židle? Modul může mít tvar libovolný, krabice není předepsána. Připojovací mezikus nebo taky žolík se běžně používá
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod milan ferdián » stř 04 led, 2017 2:28 pm

Budiž,zaměřím se tedy na N-ko.
Rozhraní
Rozhraní jsem přepracoval na původní šíří 40,0 cm,ale můžeme jít na minimum 30,0 s odsunem osy koleje 20,0-osa-10,0 při zachování jednoho spojovacího otvoru.
Poloměr
U N-ka se píše že u vlečky min 50,0 a u tratě 80,0.Zde se nabízí poloměr min R300 u tratě.Já mám z důvodu provozního charakteru (tramvaj) R200.
Výška
Klasika na setkání mám 130,0 a doma 90,0.
Elektro
V souladu elektronormy N-scale.

Minimální počet minimoduly v domácích poměrů.Tuto sestavu,lze odebráním šturcu napojit na layout N-scale.
==layout N-scale nebo šturc==skrytá==traťový==stanice==vlečka==

A buď já můžu vkládat další moduly nebo tvar domolayout já,měním obloukovými R20,0cm.

V podstatě nám všem jde o jedno bez rozdílu modelové velikosti.Zachovat variabilitu s připojením modulů na setkáních s použitími v domácích podmínkách a tím i stavby modulů.
Milan
Přílohy
M.D.L.1.5.17.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » stř 04 led, 2017 3:42 pm

milan ferdián píše:V souladu elektronormy N-scale.

Ahoj Milane, musíš napsat podle jaké elektronormy (já vím, že myslíš Zababov) ale takto podat info... dej odkaz, nebo ji někde dej, nikdo to nebude hledat. Samozřejmě je logické používat to co již někdo vymyslel a zajistit si tak kompatibilitu s dalšími systémy.
Mcx

Příspěvekod Mcx » stř 04 led, 2017 3:48 pm

D píše:Na mezinárodním setkání jsme moduly dvou systémů spojili svěrkou na čelech.

to jsem napsal o pár příspěvků výše, ovšem minimalizovat shodnost na:
- výšku temene kolejnice do země
je opravdu pouze nouzovka o které jsem výše psal a nikoliv smysl řešení, přechodovým modulem ztrácím variabilitu řešení - a v tom je největší síla modulů, protože pak celé připojené "minimoduly" tvoří jeden modul ! tím je to pak spíše kolejiště z dílů tvarově nemodifikovatelných. To asi není smysl modulů.
Mcx

Příspěvekod Sandy » stř 04 led, 2017 4:00 pm

Mcx píše:
milan ferdián píše:V souladu elektronormy N-scale.

Ahoj Milane, musíš napsat podle jaké elektronormy (já vím, že myslíš Zababov) ale takto podat info... dej odkaz, nebo ji někde dej, nikdo to nebude hledat. Samozřejmě je logické používat to co již někdo vymyslel a zajistit si tak kompatibilitu s dalšími systémy.

Hele, a už je to tady! Teď ještě jestli se to bude ovládat přes Loconet nebo jestli bude stačit ROCO kostka..... :roll:
Já bych řešil nejdříve "hardware". Tj. jestli myšlenka MINIMODULU má smysl nebo ať se s tím každý popasuje sám.
Sandy

Příspěvekod mizl » stř 04 led, 2017 4:12 pm

minimodul má smysl pro toho, kdo jej chce a kdo jej staví. Rozhodně pro normovaného moduláře asi smysl nemá a nikdy jej mít nebude.

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod jub » stř 04 led, 2017 4:40 pm

A to si myslím že je omyl, má to smysl i pro "normovaného" moduláře. Protože je nutné se shodnout na účelu k jakému "minimoduly" měly sloužit. Pokud není jednotné porozumění k čemu slouží, tak i pak řešení se budou rozcházet.

Pokud zvolím premisu že minimodul má sloužit

1) k sestavení kolejiště doma s možností variabilnosti sestavy
2) k možnosti sejít se z dalšími podobně zaměřenými a vytvořit sestavu větší než můžu mit doma (třeba má dotyčný větší obývák)
3) chci mít možnost propojit to i FREMO moduly (ať už na nějakém setkání nebo se sousedem ve stodole)

Pokud uvažuju pouze o první možnosti, pak samozřejmě ať si to každý udělá jak chce.
Pokud mě zajímají první dvě možnosti, pak bych se asi měl dohodnout na výšce nad podlahou, kompaktibilním otvoru pro např. sešroubování a elektrickém propojení (banánek a zdířka - DCC či analog, funguje obé) a min. poloměr pokud nepoužívám pouze tovární vozidla.
Pokud všechny tři, pak jenom přidám omezení výšky stejné jako má fremo a minimálně jednu kompatibilní díru s rozhraním na sešroubování.

Nic složitějšího bych v tom nehledal.
jub

PředchozíDalší

Zpět na Moduly