Moduly Brno

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MODULY_TT_ BRNĚNSKO

Příspěvekod airwar » čtv 17 bře, 2011 6:35 pm

MirekTT píše:Hirschmann: mýtus, drahý luxus, nebo výtečný pomocník? Posuďte sami: http://mirektt.rajce.idnes.cz/Ruzne/#DSC07489.jpg

Vypadají skutečně bytelně.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod michal_n_cz » čtv 17 bře, 2011 6:40 pm

MirekTT píše:Hirschmann: mýtus, drahý luxus, nebo výtečný pomocník? Posuďte sami: http://mirektt.rajce.idnes.cz/Ruzne/#DSC07489.jpg
Ta drahota se dá malinko zmírnit jiným dodavatelem, hlavně pokud budeš potřebovat více ks:
http://shop.conrad.cz/websale7/Svazkovy ... 4%2fmd5%7d
no nevim jestli bude fungovat ten předchozi odkaz, pokud ne tak na http://www.conrad.cz Obj. č.: 731021
pokud bys potřeboval ještě neparně levněji, tak v německu ještě trochu levněji při 100ks je nepatrně pšes 20,- - zaleží na kurzu.
http://www.conrad.de/ce/de/product/7310 ... TANSCHLUSS
Je to trochu kostrbatější nezkoušej objednat na německém Conradu do česka - budou tě odkazovat český, který má většinou vyšší ceny. Zároveň se u Conrada občas vyskytují některé modelářské vychytávky za zajímavou cenu i přesto že Conrad je spíše drahej.

Jinak se to ještě dá zmírnit tak, že používáš hirschmanny jen banánky a obyčejnější zdířky vhodného průměru do panelu ne na kabel přiděláš např. na úhelník dovnitř modulu - osu zdířky do vodorovné polohy a kabel s banánky uděláš trochu delší - ten rozdíl ve spolehlivosti a kvalitě je především v tom banánku. Z modulu pak trčí jen 2 dráty místo 4 - míň "trčáků" = větší blbovzdornost. Mechanicky se pak ty dráty pro přepravu omotají kolem něčeho uvnitř modulu a zasunou se právě do té zdířky uvnitř a nic netrčí. Zároveň barvy nemají smysl, když otočíš modul do layoutu o 180°, tak je to matoucí - jedna barva stačí a podle mne lepší nějaká jiná než černená a černá.
A šroubovací opravdu nebrat - dražší, horší spoj, na červíhu se může strhnout závit a stejně jsem to pak musel letovat.

Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod MirekTT » čtv 17 bře, 2011 7:12 pm

V GM mi je nabízeli od 25ks od jedné položky za 26 kaček/ks (v maloobchodě). Do budoucna se s větším nákupem počítá. Teď jsme ve fázi ověřovací série, proto jsme zatím od všeho nakoupili jen malá nejpotřebnější množství.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod depo201 » čtv 17 bře, 2011 7:36 pm

jo 50 stavitelných patek, kdybych jich 46 zaklepal špatně :mrgreen:
depo201

Příspěvekod Ferda » čtv 17 bře, 2011 8:59 pm

Kvalita je bez dsiskuzí. Jen marně bádám, na co jsi kupoval ty zdiřky, když je to "babochlap". :shock:
Ať to skládám, jak to skládám, pořád mi zbývá jedna díra a jeden kolík navíc :mrgreen:

http://ferda-ov.rajce.idnes.cz/Moduly_z ... 101331.jpg

Při případných opravách za provozu možná zjistíš, proč je ten šroubovací o pár haléřů dražší :D
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod radeksindy » čtv 17 bře, 2011 9:25 pm

Jen marně bádám, na co jsi kupoval ty zdiřky, když je to "babochlap".

Protože strkat ho chlapovi do díry není správné :D Jednoduše si koleduješ o zkrat, kdy ty dva kabely o sebe zavadí. A hlavně pár zdířka + banánek jednoznačně definuje zapojení a není možné přepólovat.
radeksindy

Příspěvekod MirekTT » čtv 17 bře, 2011 9:48 pm

Navíc mi přijde ekonomicky jedno, zdali na drátě visí to nebo to. Takže volba byla jasná, pouze heterosexuální kontakty! :lol:
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Ferda » čtv 17 bře, 2011 10:09 pm

radeksindy píše:Jen marně bádám, na co jsi kupoval ty zdiřky, když je to "babochlap".

Protože strkat ho chlapovi do díry není správné :D Jednoduše si koleduješ o zkrat, kdy ty dva kabely o sebe zavadí. A hlavně pár zdířka + banánek jednoznačně definuje zapojení a není možné přepólovat.

Tak jsem zvědav jak chceš ten modul s těmi heteráky otočit? Dírkou k dírce? To už asi nebude hetero, ale lesbo a z toho děti nebudou :mrgreen:
Skrat se řeší jednoduše. Tak jak mám banánky v přepravní dírce v rámu modulu, tak je dám do provozní dírky v čele modulu. Nic mi tam nevlaje, nic mi tam nezkratuje. 4 kusy na jeden modul a dost. Variabilita zaručena.
Schopné kopyto přepóluje i ty hetero. Normální člověk ví, že červená je kolej na jižní straně modulu. Pokud neví, tak ať si namontuje každý drát na správnou stranu.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod MirekTT » čtv 17 bře, 2011 10:19 pm

Modul otočíš normálně i se spojením banáků a zdířek. Pouze nebude sedět jejich barva. Rudoch do čerňošky a tak.
Tož je to sice krkolomné, ale jen tady u modulů. U lidí z toho bývaj pěkný mulatky :mrgreen:
Je fakt, že mi Brňáci jsme to naživo ještě neviděli, ale držíme se pro jistotu ZabaFremů.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod michal_n_cz » pát 18 bře, 2011 12:53 am

MirekTT píše:Modul otočíš normálně i se spojením banáků a zdířek. Pouze nebude sedět jejich barva. Rudoch do čerňošky a tak.

Psal jsem výše - dvě barvy jsou zbytečné...
Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod michal_n_cz » pát 18 bře, 2011 1:34 am

Ferda píše:

Kvalita je bez dsiskuzí. Jen marně bádám, na co jsi kupoval ty zdiřky, když je to "babochlap". :shock:
Ať to skládám, jak to skládám, pořád mi zbývá jedna díra a jeden kolík navíc :mrgreen:

http://ferda-ov.rajce.idnes.cz/Moduly_z ... 101331.jpg

Při případných opravách za provozu možná zjistíš, proč je ten šroubovací o pár haléřů dražší :D

Dívám se na tu fotku :D ,no bude to pár let.... já a hlavně někteří kolegové ...také jsme experimentovali a "zdokonalovali" již vymyšlné, fakt se držím za hlavu :roll: . Radek Sindy by mohl vyprávět co všechno se dá udělat se dvěma drátama a ježkama z banánků...
Je lépe to udělat jednou provždy pořádně, když už spoje, tak alespoň to průběžné vedení vkuse z jednoho drátu nebo pájené spoje zatavené do smršťovací bužírky, bez čokolád, bez šrobovacích banánků, bez ježků, bez zmatků z barvama ... to bude spolehlivě fungovat. Pak už budeš jen jezdit a jezdit... 8) a ne opravravovat.

Michal N.
michal_n_cz

Příspěvekod MirekTT » pát 18 bře, 2011 6:52 am

No, když nad těmi barvami konektorů přemýšlím, u traťových modulů je z provozního hlediska asi fakt jedno, kde je sever a kde jih. A myslím, že někdy určitě vznikne i potřeba otočit stanici.
Tak teď nevím. Pobrněnštit si tuhle normu jednobarevností, nebo ne? Praktičtější by to určitě bylo. Nebo je to vlastně fuk? Stačí, když bude sedět banán do zdířky?
Co myslíte?
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod depo201 » pát 18 bře, 2011 7:45 am

zrovna jsem chtěl instalovat čokolády o víkendu :D

tak to asi propájím a kde bude třeba, tak si pomůžu k přichycení kouskem čokolády.

akorát včas, díky
depo201

Příspěvekod airwar » pát 18 bře, 2011 7:48 am

Ferda píše:Při případných opravách za provozu možná zjistíš, proč je ten šroubovací o pár haléřů dražší :D

Každý kontakt má větší přechodový odpor než pájený spoj, což zvláště u kolejiště řízeného pomocí DCC může být problém, protože se přechodovým odporem snižuje síla signálu, tudíž je podle mě lepší omezit počet pájených spojů na minimum. Oprava za provozu? Jak dlouho může trvat v případě utržení odizolování kabelu, ocínování a zapájení do konektoru? Minutu? Krom toho existuje pojem jako "proudová hustota" a ten určuje jaký proud se přenese plochou určitého materiálu, u mědi a pdobných materiálů je to 4 Ampéry na 1mm čtvereční, takže k čemu to bude že konektor přenese 32 Ampér, když styčná plocha drátu ve šroubovém spoji bude třeba jen 1mm čtvereční?

michal_n_cz píše:
MirekTT píše:Modul otočíš normálně i se spojením banáků a zdířek. Pouze nebude sedět jejich barva. Rudoch do čerňošky a tak.

Psal jsem výše - dvě barvy jsou zbytečné... Michal N.

Kluci já nevím, ty dvě barvy určuje norma Zababova, přesně definuje že jižní kabel má být červený a severní černý, já sice chápu že typicky česká vlastnost je normy a pravidla nedodržovat, ale pak se nedivte že máme všude takovej bordel, když si to každý dělá jak chce.

MirekTT píše:No, když nad těmi barvami konektorů přemýšlím, u traťových modulů je z provozního hlediska asi fakt jedno, kde je sever a kde jih. A myslím, že někdy určitě vznikne i potřeba otočit stanici.
Tak teď nevím. Pobrněnštit si tuhle normu jednobarevností, nebo ne? Praktičtější by to určitě bylo. Nebo je to vlastně fuk? Stačí, když bude sedět banán do zdířky?
Co myslíte?

Předpokládám že rozlišení barev drátů a banánků je tam proto aby nemohlo dojít při spojování modulů k otočení pólů, když nebudeme rozlišovat barvy, velmi lehce dosáhneme toho že dráty pod modulem překřížíme. jistě pokud bude na každé straně vždy jeden sames a samica tak ne, tedy přesně ne do té doby než je někdo zapájí špatně. Já bych ty barvy dodržoval jak u drátů tak u banánků, v rámci jednoho modulu to bude přehlednější.
Naposledy upravil airwar dne pát 18 bře, 2011 8:07 am, celkově upraveno 1
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století
airwar

Příspěvekod Morris Zapp » pát 18 bře, 2011 8:02 am

MirekTT píše:No, když nad těmi barvami konektorů přemýšlím, u traťových modulů je z provozního hlediska asi fakt jedno, kde je sever a kde jih. A myslím, že někdy určitě vznikne i potřeba otočit stanici.
Co myslíte?

Z elektrického hlediska je dokonale fuk, jak je modul otočený - a to platí jak pro trať, tak i pro stanici. Barevnost banánků akorát mate: "proč to xakru má barevný? To něco znamená?". Optimální je všechno v černé. A samozřejmě Hirschmann: nějakých 120 CZK v Hirschmannech na jednokolejném modulu není z hlediska celkové ceny modulu nijak významná částka.
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

PředchozíDalší

Zpět na Moduly