Loket - modulova stanice

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Loket - modulova stanice

Příspěvekod Myšpulín » čtv 01 lis, 2012 8:15 pm

Nevím jak v Lokti, ale u nás má hradlář páky "za zády". Udělal bych pro ně samostatný stojan a s modulem jej spojil jen kabelem. Ale abys potom vozil ještě pytel brambor jako zátěž stojanu. :)
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod MirekTT » čtv 01 lis, 2012 8:59 pm

V klubu jsme nad tímhle přemýšleli ve zmenšené podobě. Umístění někde v rohu na modulu, tahalo by to za bovdeny. Ale nakonec to nikdo nerealizoval. A v této velikosti to bude dosti nešikovné. Pokud někde zapomeneš něco přestavit a budeš to potřebovat před jedoucím vlakem honem rychle napravit, asi zboříš layout. A taky tě to možná bude víc otravovat, než bavit. Budeš u toho muset vykonávat "rozměrný pohyb". O tomhle uvažovalo už hodně lidí, ale jen pár má páky a pouze zmenšené, nevím o nikom, kdo by je měl v měřítku 1/1. Realizovatelné to je, ale zvaž dobře, jak se ti to bude ovládat a zdali ti tahle "rarita" stojí za to.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod mlha » pát 02 lis, 2012 6:03 am

U mě by byl důvod proti hlavně v přepravě na setkání,je to další kus navíc.Ale pokud máš možnost většího vozidla,proč ne
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod Morris Zapp » pát 02 lis, 2012 7:16 am

MirekTT píše:...Pokud někde zapomeneš něco přestavit a budeš to potřebovat před jedoucím vlakem honem rychle napravit, asi zboříš layout...

Pánové, šahat na výměny před jedoucím vlakem nesmí nikoho ani napadnout, natož s tím argumentovat :!:
Je to nejlepší cesta, jak získat vlak malebně poházený po zhlaví. V modelované epoše navíc doplněno příchodem nekompromisních vyšetřovatelů od státní bezpečnosti, kteří na to navléknou sabotáž.

Ostatně předpokládám, že když někdo věnuje takové úsilí výrobě něčeho takového, tak že to doplní i nějakými závislostmi podle skutečnosti, takže při postavené vlakové cestě pákami od výměn stejně nepůjde pohnout.

mlha píše:U mě by byl důvod proti hlavně v přepravě na setkání,je to další kus navíc.

Ano, taky to tak vidím; ale jestli je to marwinova srdeční záležitost, tak proč ne..?

marwin píše: Pohybem paky se bude otacet potenciometr servotesteru ( da se koupit za 1 dolar), takze poloha ramene navestidla bude presne odpovidat poloze paky

Tady vidím problém v tom, že servotester neumí (?) uživatelsky definovat polohu serva v krajních polohách ovládací páky. A pro použití u výměn tam bude chybět i přepínání srdcovky a jazyků.
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

Příspěvekod marwin » pát 02 lis, 2012 9:36 am

Jsem rad, ze se na toto tema spustila diskuze.
Asi jsem mel na zacatku upozornit, ze mam v planu udelat kompletni SZZ typu ustredni zamek (princip ustredniho zamku popisuji ze zacatku tohoto vlakna). Tedy zadne prehazovani vyhybek tesne pred vlakem nebude mozne. Postaveni navestidla bude tresnicka na dortu:), predtim musi obsluha postavit vlakovou cestu, uzamknout vyhybky, nastrkat klice od vyhybek do ustredniho zamku, z neho vyndat vysledny klic pro navestidlo, kterym odemkne paku a pak teprve bude moct pohnout pakou. Celou dobu co je navestidlo postavene na volno, nemuze obsluha prehodit vyhybku/vykolejku, ktera by ohrozila jizdu vlaku.
Toto reseni neni vhodne pro domaci kolejiste, tam by to bylo az otravne, ale na setkanich, kterych se zucastnuji cca 3x rocne, to bude prijemne osvezeni i pro ostatni, kteri si budou chtit vyzkouset, jak to fungovalo na skutecne zeleznici pred sto lety (nekde samozrejme i ted:)).

Zarizeni neni zase tak velke, urcite to neni model 1:1, paka meri 40cm a cele to bude v krabici 22x40x120, takze s prepravou by nemel byt problem. Jedine s cim si nejsem jisty je (jak zminoval Dan), mozne pricne pohyby moduliste, pri prestavovani paky. Uvidim jak se to bude chovat, ale s ohledem na velikost paky, by to nemel byt velky problem. V nejhorsim pripade bych kozliky s pakami udelal jako samostatne stojici, pak je zase otazka jak je ukotvit k zemi, pytel brambor se mi vozit nechce:).

K servotesteru: Ano servotester neumi urcit koncovou polohu, tuto nevyhodu budu resit mechanismem, ktery bude umistena pod navestidlem (system paky, kratsi rameno bude spojeno s navestidlem a delsi spojeno se servem ). Zvolil jsem toto reseni, protoze jsem nenasel zarizeni, ktere bych ovladal potenciometrem a mohl u nej nastavit koncove polohy (To Morris Zapp: vim o vasem reseni, ale nevim kdy s nim pujdete ven, takze hledam jine cesty).

Pro zajimavost sem hodim vykres Ustredniho zamku
Obrázek
marwin

Příspěvekod juroH0 » pát 02 lis, 2012 9:49 am

Ak by si to spravil samostatne stojace tak sa vykašli na mech zemiakov, ale porozmýšľaj, či by to nešlo spraviť s väčšou podložkou na ktorej by človek pri prestavovaní stál a držal si páky pred sebou vlastnou hmotnosťou.
H0(e), DCC, epocha II-III
7", 1:4
juroH0

Příspěvekod Myšpulín » pát 02 lis, 2012 4:01 pm

juroH0 píše:Ak by si to spravil samostatne stojace tak sa vykašli na mech zemiakov, ale porozmýšľaj, či by to nešlo spraviť s väčšou podložkou na ktorej by človek pri prestavovaní stál a držal si páky pred sebou vlastnou hmotnosťou.

To je jedna možnost. Druhá, co mne napadla, ovšem nevím, zda realizovatelná, je jedna nebo několik přísavek, třeba u každé nohy. Otázkou je ovšem kvalita podlahy v místě setkání.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod MirekTT » pát 02 lis, 2012 8:44 pm

:arrow: Marwin: Aha, takže ti ani tak nejde o zajímavost při ježdění s vláčky, ale o modelování staničního provozu, kde ježdění s vláčky máš až jako druhořadé. Tak to potom chápu.

:arrow: Morris Zapp: sic máš pravdu, ale je to jen teorie. V praxi asi neexistuje člověk, kterej by rozjetej vláček někdy nezastavoval rukou.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod marwin » sob 02 bře, 2013 11:18 am

Tak jsem zase pokrocil na Lokti. Tady jsou fotky:

Nabarvil jsem skalu a dozelenil svah k Ohri na prvnim modulu. Take se mi nelibil ten uschly kus travy na prvnim modulu, tak jsem ho nahradil vojteskou od Polaka.
Obrázek

Obrázek

Natahnul jsem dratovody k navestidlum. Jeste musim dodelat dotahovak k vjezdovemu navestidlu. Rolnicky a "lana" jsou od Weinerta. Lanka jsou z nejake tenounke gumy, jsou krasne pruzne. Kdyz nekdo omylem do nich sahne, tak se nepretrhnou.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Od Beni jsem si vzal nadrazni budova, abych ji dotahnul. Striknul jsem taskovou strechu, dodelal plechovou strechu nad pristavky, vyrobil jsem litinove sloupy a nechal od JM Detail udelat dlazbu.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
marwin

Příspěvekod cipisekmp » sob 02 bře, 2013 2:54 pm

Ahoj, hezkyyyy. Z ceho a jak mas udelane ty litinove sloupy co podpiraji ten zastresek?
S pozdravem Cipisekmp
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod martin-tt » sob 02 bře, 2013 8:22 pm

Ahoj,taky se mi to moc líbí,drobné detaily jako betonové propustky udělají hodně.Kde se dají sehnat gumové lanka?
martin-tt

Příspěvekod Mcx » ned 03 bře, 2013 8:21 am

Ahoj Marku, pěkné, těším se na podzim v Hluku na Loket. Předpokládám, že drátovody jsou JM, jak máš kladky na rozhraní dílů? dvě vedle sebe?
Mcx

Příspěvekod marwin » ned 03 bře, 2013 3:52 pm

cipisekmp píše:Ahoj, hezkyyyy. Z ceho a jak mas udelane ty litinove sloupy co podpiraji ten zastresek?
S pozdravem Cipisekmp

Ahoj,
diky. Horni zdobena cast sloupu je slozena z Evergreenu. Spodni cast sloupu je z mosazne tycky, na kterou je navlecena plastova trubicka (ozdoba cca v 1/3 delky).
Dobrym pomocnikem je Google SketchUp, ve kterem jsem sloup poskladal z dostupnych profilu. Tady je screen.
Obrázek

Tady mam rozkresleny rucni pohon zavor od CKD.
Obrázek
marwin

Příspěvekod marwin » ned 03 bře, 2013 4:33 pm

martin-tt píše:Ahoj,taky se mi to moc líbí,drobné detaily jako betonové propustky udělají hodně.Kde se dají sehnat gumové lanka?

Na ruzne betonove predmety se mi osvedcila barva beton od Heki. Je v ni primichany prach, ktery zdrsni povrch, kdyz se potom povrch pretre hodne zredenou cernou barvou, tak to vypada moc dobre.
Obrázek

Gumova lanka jsou od Weinerta. Katalogove cislo: 7213. Popis v katalogu: Hauchdünne Gummilitze ca. 200m für Seilzugleitungen und Telegrafen-Masten. Je to dost drahy, ostatne jako vsechno od Weinerta, 9,4€.
marwin

Příspěvekod marwin » ned 03 bře, 2013 4:47 pm

Mcx píše:Ahoj Marku, pěkné, těším se na podzim v Hluku na Loket. Předpokládám, že drátovody jsou JM, jak máš kladky na rozhraní dílů? dvě vedle sebe?

Ahoj, diky, snad do Hluku toho bude vic hotoveho.
Kladky jsou mosazny odlitek od Weinerta (7201), betonovy sokl je od JM detail. Moc si nedokazu predstavit, jak by obstaly na modulovech papirove kladky od JM detail s natazenymi lany mezi nimi.
marwin

PředchozíDalší

Zpět na Moduly