Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod milan ferdián » úte 26 led, 2016 9:00 pm

greenery píše:
Stanin píše:Hned na první pohled vidím rozdíl v kolejivu. V H0 je takové "dospělejší", nebo jak to nazvat :)

trefil jsi hřebíček na hlavičku - kolejivo v N-ku (pokud není filigran) na mě působí jako úzkokolejka - mimo měřítko.
Pokud na tom provozuju normální rozchod, pak je to pro mě hračka a ne model.

Ha,dva dospěláci se ozvali. :mrgreen: :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod HonzaM » úte 26 led, 2016 9:35 pm

Stanin píše:Hned na první pohled vidím rozdíl v kolejivu. V H0 je takové "dospělejší", nebo jak to nazvat :)

Vždyť na těch dvou obrázcích není kolejivo vůbec vidět, jak tedy "na první pohled" můžeš něco srovnávat?
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Stanin » úte 26 led, 2016 9:49 pm

HonzaM: Já tam to kolejivo vidím. Stejně tak jsem ho viděl i na jiných snímcích. Poměr rozchodu k výšce kolejnice je patrný. Jinak nic proti ničemu. Obojí vypadá super.
Stanin

Příspěvekod Petr S. » stř 27 led, 2016 8:18 am

Tak Bystrozrakého bychom měli , zbývá Dlouhý a Široký :lol: .
P.
Petr S.

Příspěvekod Stanin » stř 27 led, 2016 8:58 am

Petr S. píše:Tak Bystrozrakého bychom měli , zbývá Dlouhý a Široký :lol: .
P.

A ozval se ten s malým.. Yorkršírem. A patrně je Krátkozraký (z pohádky od J. Cimrmana), pokud nevidí optický rozdíl mezi CODE 75 v H0 a CODE 55 v N. :D

Jinak se omlouvám za OT. Howg
Stanin

Příspěvekod Vaclav86cz » stř 27 led, 2016 10:19 am

A teď se ozve široký:
Co takhle ukázat Vaši práci pánové???
Obecně je problém s kolejivem jakéhokoliv menšího měřítka než H0. A pokud použiji v H0 code 100, tak už se najdou rejpalové, kteří do toho budou rejpat o 106...
Jen pro srovnání výše uvedeného tvrzení z mechanických norem převzatých od Fremo klubem Zababov.
H0 používá od code 55 až do code 83. Podle typu tratě
TT používá code 60 až code 83. (zajímavá shoda co??? A co na to oblíbený filigran? code 60)...
N používá code 55, s code 40 už jsou problémy, které se sice dají ošetřit, ale 55 je lepší a je doporučeno...
S menším kolejivem už je problém ohledně sjízdnosti a velikosti okolků.

A když jsme u toho bystrozraka. Jakou velikost code použil autor Lipové v N-ku?
Vaclav86cz

Příspěvekod milan ferdián » stř 27 led, 2016 10:34 am

Vaclav86cz píše:A když jsme u toho bystrozraka. Jakou velikost code použil autor Lipové v N-ku?

CODE055.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Stanin » stř 27 led, 2016 10:42 am

Vaclav86cz píše:A teď se ozve široký:
Co takhle ukázat Vaši práci pánové???

Nestavím, bo to nemám kde skladovat a minimálně dva roky tomu ještě tak bude. A rozhodně to nebyla kritika ani na jeden model ;) Jen jsem poukázal na rozdíly v kolejivu, za což nikdo nemůže a díky němu jde poznat, o co se jedná za velikost (+/-).
Stanin

Příspěvekod Vaclav86cz » stř 27 led, 2016 2:43 pm

greenery píše:

trefil jsi hřebíček na hlavičku - kolejivo v N-ku (pokud není filigran) na mě působí jako úzkokolejka - mimo měřítko.
Pokud na tom provozuju normální rozchod, pak je to pro mě hračka a ne model.

Aha... A jaké code používá filigran? když hledím na jeho stránky tak code 60...
Tož mě zajímá co je a co není hračka...
Jen je škoda, že filigrán nedělá ty H0m vyhybky tak jak má, ale používá menší pražce...
Vaclav86cz

Příspěvekod Vaclav86cz » stř 27 led, 2016 2:49 pm

Děkuji Ti Milane, že jsi to prozradil...

Ty rozdíly v kolejivu tam prostě jsou a tak to ještě nějakej pátek bude. Ale to už by jsme mohli jít rozebírat každej detail a že těch detailů co se porušují je...
Už jen použitá dvojkolí na hnacích vozidlech, správná česká vyhybka, atd, atd, atd... V H0 se dá s různými detaily daleko více vyhrát. To hold v N-ku až tak dobře nejde. Ale zase v N-ku se dá docela pěkně udělat barák z leptu a bude vypadat dobře (např.).
Možná pro někoho N-ko vypadá jako hračka, oproti jiným měřítkům... No asi bych to popřel, protože pořád je v N-ku u továrních modelů více detailů, než v TT a to nemluvě o poměrové velikosti detailů. Například zábradlí na kotlových vozech je v TT prostě zoufalost. To je třeba pro mě hračka na hraní pro děti...

Stanin i s nedostatkem místa se dá docela obstojně bojovat :-) Já mám teď rozdělanej doma jeden modul délkově 30cm... Motiv přejezd silnice I. třídy s ruským přejezdníkem a závorami. Modul má rozměry 30x50 a zbytek se vejde do krabice od bot (ani to ne). Nemusíš začít hned dělat obrovské projekty. Stačí začít něčím jednoduchým co v nejhorším případě vyhodíš z okna (jen bacha, aby pod tím oknem nikdo nestál...). Já jsem po dobu rekonstrukce bytu taky moc nemodelařil (cca 2 roky a ještě to není hotovo). Část vercajku na bytě, část doma u rodičů. Modely zabaleny v krabicích a prostě byly důležitější věci... I tak jsem ale v té době stihl předělat jeden tovární model podle historických snímků (Mcx ho zná jako Leštěnku). Zatravnit a zprovoznit 2 moduly a pak ještě pár další nepodstatné práce na jiných kolejištích... Takže dá se dělat. A i kdyby to měly být přípravné práce (třeba brousit v práci odlitky, fotit různé detaily, nebo shánět materiál po netu a i to je potřeba)... Tož hodně zdaru až začneš :-)
Vaclav86cz

Příspěvekod Petr S. » stř 27 led, 2016 8:17 pm

Stanin píše:
Petr S. píše:Tak Bystrozrakého bychom měli , zbývá Dlouhý a Široký :lol: .
P.

A ozval se ten s malým.. Yorkršírem. A patrně je Krátkozraký (z pohádky od J. Cimrmana), pokud nevidí optický rozdíl mezi CODE 75 v H0 a CODE 55 v N. :D

Jinak se omlouvám za OT. Howg

Dosud si mě pamatovaly jen paní v letech , když jsem byl na procházce s Kulíškem . Ale změna je život . Přibyl Stanin . :lol:
P.
Petr S.

Příspěvekod Mcx » úte 22 bře, 2016 7:54 pm

Příprava provozního setkání ve Vratimově přece jen spolyká hodně volného času, rovněž údržba modulů je dost žrout času - Lipová již nějaké hodiny spotřebovala a to na ni není skoro nic nového vidět.
Ale podařilo se mi dokončit druhý Ds (po dvou letech :o ), nyní jako Da-k. Moc jsem se s ním v závěru nepáral - do provozu to je tak akorát :D

V přípravě je výstavba stanice Světlá Hora - poslední část domácího modulového okruhu, kolejivo nakoupeno, dřevo nařezáno, tak jen ten chybějící čas a na podzim jezdím doma na svých domácích modulech. Světlá Hora bude použitelná i jako lokálková stanice na modulových setkáních... třeba příští rok ve Vratimově, to by už možná šlo.

Obrázek
Mcx

Příspěvekod greenery » úte 22 bře, 2016 8:29 pm

moc pěkné modely, mírná patina je tak akorát.
greenery

Příspěvekod Netáhlo » stř 13 dub, 2016 8:09 pm

Trošku oživení, z modelového snění.
Přípava na setkání je v plném proudu, tak jen aby tu nebylo tak mrtvo. :wink:

Obrázek
Netáhlo

Příspěvekod cipisekmp » čtv 14 dub, 2016 3:43 am

Ahoj, radost pokoukat. Cipisekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz