MODULY SLOVÁCKO

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: MODULY SLOVÁCKO

Příspěvekod cipisekmp » sob 03 bře, 2012 7:20 am

Ahoj, premostovano asi ne, ale urcite mezi mosty byva i kousek sire trate kde proste neni nic. Jen pole, les, louka a pod. Uz tusim kolegove modulari TT od Brna resili, ze maji takovychto zalezitosti dost, a ze je proste potreba udelat moduly rekneme "fadni", kde nebude dohromady nic. Protoze kdyz by kazdy udelal napr. tunel, tak by jsme meli tunel za tunelem chi. Tim teda nechci naznacit, aby jste nasi JEDNOMODULARI zrusili svoje moduly a staveli louku, ale pokud by se stavelo neco dal, tak by to chtelo popremyslat co.
Zdarec Cipisekmp.
PS: dfrolek - chces pristup na web naseho klubu? Budes tam prispivat? Muzes tam i ty svoje TT met.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod milan ferdián » sob 03 bře, 2012 7:28 am

Cipísku při vaší modelové velikosti se ty můstky,tunýlky a hrádečky ztratí :wink: Když se podíváš na náš poslední modul zastávky Mačkov,tak kolega Martin zakomponoval běžné krajinné typy všeho druhu na jeden modul a přitom krajina vypadá přirozeně.Otázkou je ,zda by někteří moduláři nenazvali jeho trend "futuristický směr" :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Jeňa Sova » sob 03 bře, 2012 12:09 pm

cipisekmp píše:...aby jste nasi JEDNOMODULARI zrusili svoje moduly a staveli louku...

Cipísku, ty jsi napoprvé dělal hned víc modulů?! Nedělal. Pokud vím, tvoje prvotina je soumodulí tunelu. Tak nás nech udělat si jeden modul pro začátek a když nás to chytne, bude jich časem víc. Nemůžu najednou udělat zmenšenou Českou republiku...
Jeňa Sova

Příspěvekod MirekTT » sob 03 bře, 2012 12:44 pm

Jj, u prvního modulu se neukojitelná touhá mít na něm nějakou zvláštnost těžko odříká. Tohle snad umí jen ženský >> "až na čtvrtém rande, dříve ne" :lol: :lol: :lol: což je samozřejmě námi trpěný nesmysl, že jo, tak proč takové sebemrskačství zanášet i do koníčků :wink:
Nicméně co se týče hustoty efektů na metr trati, ono je to diskutabilní. Asi horší, nežli co pět centimetrů propustek, je holý modul plošně posypaný statickou trávou jedním odstínem jedné délky. To je asi nejhorší věc, jaká je občas v modulištích k vidění. Ale považujme je za rozestavěné, třeba tam ještě něco přibude.
Dále, zkuste si projít kilometr širé tratě kdekoliv a bude čubrnět. Ne po kolejích, ale z boku, dva metry od koleje. Jeňa sám moc dobře ví, co všechno z lokomotivy nevidí a přesto to tam je.
A v neposlední řadě nejde ani tak o hustotu, ale zpracování. Ono největší kumšt je udělat právě ten kus tratě bez efektů. Zkomponovat ho tak, aby působil přirozeně, ikdyž je to holé širé pole a trať v něm není ani na náspu, nebo v zářezu, tohle udělat, je mistrovství.
Zkrátka u nás v Brněnských modulech tak nějak s rozrustajícím se layoutem přehodnocujem bývalá ortodoxní stanoviska. Momentálně vyznáváme "vše s citem a nejlépe dle předlohy".
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod cipisekmp » sob 03 bře, 2012 2:48 pm

Ahoj, ja sem snad nikoho nestavel pred pranyr za zvoleny motiv nebo jo? Jen sem chtel naznacit, ze jestli se do budoucna bude pokracovat, tak aby jsme pak nemeli trat slozenou z modulu : most, propustek, most, most..... Jinak tunel byl opravdu mojim prvnim modulem, ale u toho se neobavam, ze by se nasel dalsi blazen ci blazni aby delali dalsich X tunelu.
Cipisekmp.
H0/MODULY SLOVÁCKO

www.kzmslovacko.cz
cipisekmp

Příspěvekod Vladimír_B » sob 03 bře, 2012 6:57 pm

Ahoj, já Vám tu udělám takový malý, skoro podvratný, o.t. :D
4 propustky na 500 metrech http://www.mapy.cz/#x=13.389047&y=49.77 ... &l=15&rp=m
2 mosty vzdálené cca 85 metrů http://www.mapy.cz/#x=13.423501&y=50.305475&z=17&rp=m
most a 2 propustky na cca 300 metrech http://www.mapy.cz/#x=13.505010&y=50.330532&z=17&rp=m
...a takhle bych mohl chvíli pokračovat :D
>H0< Nejde? To slovo neznám. :-)
Vladimír_B

Příspěvekod ondras » sob 03 bře, 2012 7:00 pm

MirekTT píše:Dále, zkuste si projít kilometr širé tratě kdekoliv a bude čubrnět. Ne po kolejích, ale z boku, dva metry od koleje. Jeňa sám moc dobře ví, co všechno z lokomotivy nevidí a přesto to tam je.

Taky přihodím offtopic
[OFFTOPIC]
A hlavě na mašině si tak nějak všímáš jiných věcí než detailů okolo trati.
Přikládám trošku jíný pohled :wink: ;) na Hodonín.Ani jsem nevěděl,co vlastně v Hodoníně je a to jsem tam byl už několikrát.Mirku díky :wink:
hodonn.jpg
Oné mostky

hodonin2.jpg
Šturcíček

[/OFFTOPIC]

Jinak Jeňo, modul, vypadá zatím parádně.Hodně zdaru při stavbě.
H0 , DCC , III. a IV. ep. , ČSD , Segmentovka
1:8 - SDŽ, o.s. 310.017 a 275.021
ondras

Příspěvekod MirekTT » sob 03 bře, 2012 8:42 pm

Z té mašiny to vypadá úplně jinak, vůbec bych ten Hodonín nepoznal. :wink:
Co se týče efektů, ono nemusí jít nutně o takové markanty, jako tunely, mosty, propustky, opěrné zdi a přejezdy. Stačí staré patníky, zapomenuté sloupy nebo jejich torza, zapomenuté polní cesty, které připomínaji už jen staré stromy, co ji lemovaly, remízky u tratí v poli, nebo jsem ještě nikde neviděl šípkové keře, které lemují snad všechny tratě u nás. Tohle dostat na modul a udělat to pěkně, tak se celej ivančickej viadukt přenesenej na modul může jít zahrabat.
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Jeňa Sova » sob 03 bře, 2012 9:18 pm

Ondrasi, ty lítáš na Esech přes Hodonín?
Mimochodem, strojvedoucí vidí trať a její blízké okolí opravdu úplně jinak, než třeba Mirek pěšky s foťákem :D Já jsem hodně čuměl, co kde je, když jsem prohlížel jeho fotogalerie z „Mutěnky”. Další příklad je dfrolkova fotka mostu. Netušil jsem místo, ale zdálo se mi to povědomé. Stačila první fotka kolejí nahoře směrem ke stanici a hned se mi v hlavě vrátilo několik situací, co jsem v tom místě zažil.
Ještě k tomu mému modulu. Obávám se, že silnice je zbytečně hluboko pod tratí. Podjezd bude mít hodně vysokou boční stěnu a myslím, že to nebude pěkné. Každopádně se s tím teď na chvíli přestanu zabývat. Chci se vrhnout na nástupiště zastávky. Konečně jsem totiž sehnal podloží pod koleje a rád bych položil pevnou trať a zaštěrkoval. K tomu musí být nástupiště na svém místě. Chci totiž modul co nejdříve zprůjezdnit.
Mimochodem, nevíte někdo rozměry klasických panelů, co tvoří zastávkové nástupiště? Já si vždycky zapomenu vzít do práce metr... No a když se zamyslím, možná by mi lidi začali vystupovat, kdyby viděli, že ten exot zepředu měří nástupiště, místo aby čučel na stanovišti :D
Jeňa Sova

Příspěvekod Irudzi » ned 04 bře, 2012 6:48 am

Kolegové moduláři,
z uvedených příspěvků je zcela zřejmé, že Vás práce, modelařina na svých modulech baví a bavit bude.
Asi se opakuji, ale přesto...Nezapomeňte prosím na to, že MODULAŘINA má také druhou stranu mince!
PROVOZNÍ SETKÁNÍ
Je zcela nutné se aktivně těchto setkání účastnit, někdy již 2dny před ním a neplatí zde, že
postavím svůj modul na nohy a mizím ( to samé demontáž lay-outu).
Modeláři zde mohou potvrdit, že makají VŠICHNI až do noci
a při provozním setkání samotném se pracovat nepřestává, to mi věřte! Uvědomujete si to?
Irudzi

Příspěvekod mnitka » ned 04 bře, 2012 8:48 am

dfrolek píše:Zdravím Pánové. Shodou okolností bydlí v sousedním paneláku Irudzi.. Poněvadž se věnovat plánovanému kolejišti Frohlichburg TT zatím nemůžu, nechal jsem se "ukecat" ke stavbě modulu H0.. Pustil jsem se do stavby mostku přes potok Svodnice, mezi Veselím nad Moravou a Uh. Ostrohem - http://dfrolek.rajce.idnes.cz/Mostek_pres_Svodnici/. Tento by měl být hlavním tématem na tomto modulu. Věnuji se tomuto přes týden po večerech v podnájmu v Brně, kde si nemůžu dovolit mé oblíbené technologie - např. sádru. Takže vzala za vděk balsa a kartonová čtvrtka.. Omluvte sníženou kvalitu fotografie. Příště se polepším.

Mostek na obrázku vypadá moc dobře, i když s technologií nalepování jednotlivých kvádrů moc nekamarádím.

Ad Jeňa Sova: do experimentu s pěnovým materiálem 3 nebo 5mm na stavbu mostu bych se nepouštěl
- špatně se to lepí,
- co s povrchovou úpravou ? jen barvit, nebo tmelit a pak barvit?
mnitka

Příspěvekod Jeňa Sova » ned 04 bře, 2012 10:45 am

Mnitko, o lepení strach nemám, silkonem to drží dobře. Povrchovka bude základovkou na auto a pak doladění do vzhledu betonu. To udělám z velké části před umístěním na modul, když se nezadaří, zkusím jiný postup. Teď chci vyřešit hlavně to nástupiště.
Irudzi, o tom, v jaké míře se účastním provozních setkání podstatně rozhodne můj zaměstnavatel. Když nedostanu volno, můžu max. dovézt modul a pak si ho zas odvézt. Pokud mi to vyjde. Pokud se to někomu nebude líbit, nemusím jezdit vůbec... Samozřejmě, když budu na místě, nebudu sedět a čumět, jak ostatní makají :D
Jeňa Sova

Příspěvekod mlha » sob 10 bře, 2012 7:05 pm

Ahoj,vysoké rozhraní u nás zatím nemáme,jedeme na nízké klasice,ale je to Tvůj modul,udělej si ho jak se bude líbit Tobě.Zcela jistě se kolejema připojíme a schodku v krajině si všimnou jenom znalci,veřejnost to přehlíží :D
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod Dašek » ned 11 bře, 2012 11:11 am

mlha píše:Ahoj,vysoké rozhraní u nás zatím nemáme,jedeme na nízké klasice,ale je to Tvůj modul,udělej si ho jak se bude líbit Tobě.Zcela jistě se kolejema připojíme a schodku v krajině si všimnou jenom znalci,veřejnost to přehlíží :D

Ahoj,toho schodku bych se nebál.Na dalším setkání budou moduly i s vyšším svahem/čela jsou už vystrouhané/.
Dašek

Příspěvekod Mcx » ned 11 bře, 2012 11:54 am

Není žádné Zababov F96 a Fremo E96, jsou to všechno rozhraní standardní Fremo, které jsou v tzv. nízkém a vysokém provedení čela (to nemá vliv na tvar přechodového čela na horní hraně), to že Zababov preferuje "plochou desku" F96 nemá vliv na to, že další modulové skupiny preferují spíše profily B96 a E96. takže pokud nemodeluji opravdu plochý terén je rozhraní F96 nevýhodné.
Mcx

PředchozíDalší

Zpět na Moduly