Moduly OstraMo

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly OstraMo

Příspěvekod Vladimír_B » sob 02 led, 2016 12:09 pm

Dobrý den, trochu odbočím, prosím, kde rostou ty chláďáky s 6 metrovým rozvorem? Děkuji
>H0< Nejde? To slovo neznám. :-)
Vladimír_B

Příspěvekod Mcx » sob 02 led, 2016 12:19 pm

Vladimír_B píše:kde rostou ty chláďáky s 6 metrovým rozvorem?

V Bohumíně - Radek Kwasnica.

rawen píše:Flokováno nad tím kobercem

Jo, nad tím kobercem již naflokováno x modulů a taky vrtáno, řezáno, pilováno a natíráno :D
Mcx

Příspěvekod Morris Zapp » sob 02 led, 2016 12:47 pm

Mcx píše:Máte jednu jistotu - to nepostaví nikdo, nikdy 8)
Ono není ani tak problém to postavit, jako skladovat, odvézt na setkání, postavit, zprovoznit, udržovat, sbalit...
A taky všechny stanice musí být navrženy jako obsluhovatelné skutečnými lidmi, takže se nedá překračovat nějaká šířka bedny, aby se dalo dosáhnout na koleje. Takže pořádná harfa směrových kolejí, notabene ještě v souběhu s tratí, nebo dokonce těsně vedle vjezdové, odjezdové, nebo tranzitní skupiny, není realizovatelná :(
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

Příspěvekod milan ferdián » sob 02 led, 2016 1:51 pm

Morris Zapp píše:
Ono není ani tak problém to postavit, jako skladovat, odvézt na setkání, postavit, zprovoznit, udržovat, sbalit...
A taky všechny stanice musí být navrženy jako obsluhovatelné skutečnými lidmi, takže se nedá překračovat nějaká šířka bedny, aby se dalo dosáhnout na koleje. Takže pořádná harfa směrových kolejí, notabene ještě v souběhu s tratí, nebo dokonce těsně vedle vjezdové, odjezdové, nebo tranzitní skupiny, není realizovatelná :(

U nás,slovo nejde,neznáme :D :wink: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod mlha » sob 02 led, 2016 2:28 pm

milan ferdián píše:
Morris Zapp píše:

U nás,slovo nejde,neznáme :D :wink: .

takže budoucí změna měřítka na H0 možná....., to bylo pořád řečí, že nejde změnit.....
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod Tempotaxi » sob 02 led, 2016 2:44 pm

Ale vždy mně učily starý modeláři (už jsou všichni v modelářském nebi), že na modely, které jsou na viditelném kolejišti se nesahá. Jen v případě nehody. Jinak mají být rozpojovače všude, dnes už jsou rozpojovací spřáhla. Ruka jeřábovka má být opravdu jen v kapse. Problém postavit velkou vlakotvornou stanici není takový problém. Stačí si jen spočítat kolik vyhybek má každý doma na svém domácím pevném kolejišti, ve smyčkách a skrytých nádražích. Ale jak už zde bylo napsáno, tak taková stanice je postavena na mnoha modulech a tím pádem je problém to skladovat a dopravovat na setkání. Dát tři nebo čtyři panely vedle sebe není zas takový problém.
Pan Milan Ferdian, zde dal můj plánek stanice Landštejn (Kladno). Na dopravní kolej se vejde rychlík, který má zkrácené vozy typu „Y“ v počtu 7 vozů a délka je kolem 2 m. Když si vezmu, že ve stanici stojí dva rychlíky proti sobě, tak dopravní kolej musí mít tak 5 m. Připočtu zhlaví 2x 3 m a je stanice už dlouhá 11 m. Pak je ještě triangl v depu a už jsem na stavební délce 15 nebo 16 m. Pak se musí ještě přičíst kus tratě. Ale zde je přeci jen jedna výhoda, že stanice je ve tvaru „C“, tak délka, kde je budova výpravny není zase tak dlouhá. Ale přesto je to délka přes 10 m.
Přitom, když koukám na zahraniční moduly továren, přístavů a velkých nádraží, kde osobní doprava je oddělena od nákladní, tak jsme v prostorových stavebních délkách na tom stejně.
Nemusí to být zrovna Ostrava hl.n., ale může to být jiná stanice, která má odděleno dopravu.
Jen v Domě vláčků je 7 m dlouhý Negrelliho viadukt ve velikosti „N“. Jen v „HO“ by stejná stavba zabrala místo přes 13 m.
Tak opravdu nic není nemožné. :wink: :mrgreen: :wink: :mrgreen:
https://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Fremo-ses25363.jpg
Tempotaxi

Příspěvekod Mcx » sob 02 led, 2016 7:14 pm

Vzhledem k tomu, že Ostrava hl.n. je má "domovská stanice" tak jen pro představu od OMH po HL.N. je na délku v přepočtu 46 metrů, to je bez OB a OBS a na šířku v nejširším místě cca 3,6 metru přes pravé a levé. Takže blábolit lze cokoliv. Koleje 812-822 na O-pravé mají 11 metrů.
Tempotaxi píše:že na modely, které jsou na viditelném kolejišti se nesahá

Se "starou" se stále žít nedá. Na modulech je to trochu jinak - opět nabízím poučnou návštěvu :wink:
Mcx

Příspěvekod Mcx » ned 03 led, 2016 9:09 am

Dnes již domácí moduly - oblouky o poloměru R 700 mm vypadají, až na ten nešťastný most :roll: vcelku použitelně. První vrstvu floků jsem dal řidko - to je úmysl. Jinak by byla spodní zelená moc sytá.
Do této podoby moduly vznikaly cca 5 týdnů. No, když to srovnám, co občas dorazí na modulové setkání (není to již moc časté naštěstí) tak tomu moc nerozumím.
Moduly mají již i natřené boky (pro rawena - opět nad kobercem :) ).

Obrázek
Mcx

Příspěvekod milan ferdián » ned 03 led, 2016 9:18 am

Mcx píše:až na ten nešťastný most :roll:

Jak to bylo myšleno?
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » ned 03 led, 2016 9:54 am

Ten je ukryt vlevo v oblouku, má mostovku a nemá dokončené pilíře, zatím se mi nechtělo se do nich pustit, je ještě nutné rozmyslet, zda budou kamenné nebo betonové :D
Mcx

Příspěvekod rawen » ned 03 led, 2016 10:04 am

Já se nebál ani tak o koberec, jako spíš o ztracený materiál, který se při flokování sype všude kolem.
Prostě když chci mít naflokováno až k okraji, vždycky něco padá přes...

Radek
rawen

Příspěvekod Mcx » ned 03 led, 2016 10:27 am

U těch 2 mm floků je ztráta na okraji malá, zde většinou recyklaci neprovádím. Recyklaci do směsky dělám až u dalších vrstev. Směsku všech možných floků používám opět jako podsyp, sjednocení vzhledu...
Mcx

Příspěvekod milan ferdián » ned 03 led, 2016 11:14 am

Mcx píše:Do této podoby moduly vznikaly cca 5 týdnů. No, když to srovnám, co občas dorazí na modulové setkání (není to již moc časté naštěstí) tak tomu moc nerozumím.

Dokud jsem chodil do práce,tak po skončení šichty jsem vždy se vším praštil,manželce jsem dal pusu a věnoval se modu-
lům.To znamená shánět finance,aby se mohlo koupit to co je třeba na modul.Sestavit,slepit,prostě veškerou modelářskou činnost,kterou Milane popisuješ.Tehdy jsem nebyl ještě duchovně aktivní (rozuměj spisovatel,malíř,návrhář=vyberte si libovolný název mé činnosti) a jakmile jsem přešel na onu duchovní činnost,rázem byl volný čas ten,tam pryč a na moduly mi vůbec nevychází čas.I v této chvíli kdy buším do klávesnice,si dělám poznámky a značím nápady k dalšímu obohacení publikací.Asi tak. :wink: Upřímně ani nevím co bude dál (znalci zasvěcených do poměru ví,o čem mluvím).Naštěstí v divné předtuše jsem si upravil v projektu nohy pro dvě výškové varianty.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Mcx » ned 03 led, 2016 1:21 pm

Spíše to bylo myšleno - když by čas strávený na jednom setkání majitel investoval do budování modulu, tak již na další setkání nejede s "deskama pobitými kolejemi" :D
Mcx

Příspěvekod milan ferdián » ned 03 led, 2016 1:26 pm

Jo to chápu.V Hluku skoro žádné moduly nebyly v desce mimo od Michala Š.,který ale na to teprve začal pracovat.Uvidíme co bude ve Vratimově,to že jeden klíčový kousek už neuvidíme vůbec,to už vím :D :wink: .
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Moduly