Üff tedy to byla debata.

Pokusím se to odlehčit, takže přehlédnu fakt, že z 99% byla debata založena na nepochopení psaného textu, a spíše se zamyslím nad tím, proč je takový problém zkoušet a hledat jiné než používané a "oficiální řešení". Nemohu si pomoci ale argument typu "proč nepoužíváte to, co už funguje", tak nějak neberu a to z toho prostého důvodu, že pokud by se jím řídilo lidstvo od počátku evoluce, seděli bychom dnes na větvi a pojídali banány, a nikoli se věnovali svým koníčkům.
V profesní praxi se pohybuji v oblasti designu a grafiky a to je velice dynamický obor, v modelářské praxi jsem se 30 let věnoval plastikovému modelační a i když se to nezdá, byl to opět velice dynamicky se vyvíjející obor jak z hlediska výroby modelů tak i jejich modelářského zpracování. V obou oborech platí kdo chvíli stál ...
V modelové železnici mám naopak pocit, že svěží vítr ještě pořádně nedorazil, a že se pořád žije v době předrevolučního PIKA a BTTB kdy vše bylo stejné…a černobílé. Přitom si myslím, že modelační by měla být doména především kreativní lidé, hledající nová řešení a postupy a posouvající obor dopředu, a nikoli lidé co dogmaticky trvají na ověřených postupech.
Moje profesní praxe mě potvrdila, že ani špičkové řešení není vhodné pro každého zákazníka, a upřímně raději spoléhám na intuici, nevěřím na poučky a vzorce, a na komplikovaná řešení už vůbec ne.
A stejně tak každý layout si zaslouží řešení na míru. Layout o řádově 100 modulech, cca. 10 stanicích a maximálně 20 soupravách opravdu žádné komplikované řešení není třeba, stačí na to dva startsety od Roca. A toto málo stačí proto, aby si dvacet bláznů jednou za čas užilo skvělý modelářský víkend.
Naše řešení není určeno pro Zababov, který má a vždy bude mít řádově větší layout, ale je určena pro podobné skupinky nadšenců kteří si s malým layoutem chtějí zajezdit, a nechtějí investovat do zbytečně drahých řešení. Kdybychom chtěli tvořit Zababov, tak s chutí přijmeme jeho řešení a pokusíme se stát jeho součástí. Naše pohnutka je ovšem jiná, modelujeme místní lokální trať, která nás svým osobním charakterem a příběhem zaujala, a ke které mají někteří členové velice osobní vztah.
TT, I a II. epocha, jihomoravská lokálka, začátek dvacátého století