Moduly (původní téma)

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Moduly (původní téma)

Příspěvekod milan ferdián » ned 29 bře, 2015 9:05 pm

VojtikJ píše:no to taky najdu, ale moudrej z toho nejsem. Co bych vlastne mel presne koupit :( Tohle mi bohuzel nic nerika :( jednou je spax podruhy booster (snad to pisu dobre) do toho jeste x terminu :( Vyrobek ten a ten od tohodle vyrobce, jsem nak nespatril (koukam na to na telefonu tak bych se nedivil kdyby to tam bylo) :D

Nic nekupuj.Zcela jasně ti doporučuji setkání.Jedno už jsi prošvihl.Nejbližší je 6.-10.V.2015 Malé Svatoňovice.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod VojtikJ » ned 29 bře, 2015 9:36 pm

Ja na nej chtel jet :( jen misto abych si hral s malou masinkou. Tak jsem si jezdil s velkou masinou :D prace je konickem :lol:
Male Svatonovice snad navstivime ve velkym s klukama ze zacinajiciho klubu :)
Do dvou tydnu budem delat objednavku, kolega bude kupovat masinku, druhej taky neco a ja bych bral prave ten start set.
Ale co jsem tak pochopil. Tak to Roco mm mi bude stacit a na setkani SPAX(zesilovac) a to uz je trochu na me moc slozity. Jak jsem se zminil, sice info shanim tedka, ale je to otazka x mesicu :)
Šašci
VojtikJ

Příspěvekod Mcx » pon 30 bře, 2015 4:35 am

Minibox - centrála DCC systému Loconet s malým zesilovačem, utáhne jednu jedoucí loko, lze nahradit výrazně dražším řešením, ale továrním - Intellibox, ROCO Z1 nebo jak se to jmenuje, centrály Digitrax
Fred - ovladač jedné loko, adresa loko, kterou ovládá se zadává např. na Miniboxu, z ovladače to nejde - to je podmínka použití ovladače na setkání (důvodem je bezpečnost modelů), umí dlouhé i krátké adresy dekoderu
Spax, booster, zesilovač - jedno jest, tedy zesilovač DCC signálu pro napájení kolejí, lze jím např. posílit DCC signál z Miniboxu pro domácí napájení kolejiště pro více současně jedoucích loko
Evka - ovladač od Zdena Janečka, kde lze navolit adresu loko (jako na R maus), pro doma dobré v kombinaci s Miniboxem, ale pro setkání nevhodné
Takže všechny čtyři komponenty jsou vyvinuty modeláři a nemají tovární produkci - vše buď u některých ze Zababova, nebo na Slovensku Zdeno Janeček.

A teď k tomu co potřebuješ pro účast na setkání s loko, případně traťovým modulem - loko + Fred (nic víc), až budeš mít modulovou stanici tak i Spax
Doma můžeš jezdit na R maus, ale má to jeden háček - neumí dlouhou adresu loko - ta se používá pro setkání, takže to znamená pro setkání přeprogramovat loko a pak zase zpět jinak s ní doma nepohneš, ale to ti udělá někdo i přímo na setkání
Mcx

Příspěvekod MiG » pon 30 bře, 2015 8:08 am

Mcx píše: ale má to jeden háček - neumí dlouhou adresu loko - ta se používá pro setkání, takže to znamená pro setkání přeprogramovat loko a pak zase zpět jinak s ní doma nepohneš, ale to ti udělá někdo i přímo na setkání

Roco mouse umí jezdit s mašinama s dlouhou adresou!

Háček je jen v tom, že se do dekodéru pomocí Rocomouse musí zadat postupným naplněním tří CV. Pokud v něm je, tak stačí "vyrobit" novou mašinu, přiřadit i dlouhou adresu a jízdní stupně.
A jezdit

A pro ty, kteří chtějí dlouhou adresu nacpat do dekodéru...

CV17 192 + (celá část dělení adresy číslem 256)
CV18 (zbytek po dělení adresy číslem 256)
CV29 34
- Je to nastavení dlouhé adresy bez analogového režimu. S analogem dát do CV29 38
Příklad pro adresu 3000
CV17 - 203, CV18 - 184

11 krát 256 plus 184 rovná se 3000
MiG

Příspěvekod fulda » pon 30 bře, 2015 8:43 am

... a kdo si přečetl TFM, tak ví, že v menu "[2] Programování" je položka "[2] Dlouhá adresa", která rovnou naprogramuje CV17 a CV18 (nikoli však CV29).
Člověk si ušetří prsty při počítání adres.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod Morris Zapp » pon 30 bře, 2015 12:24 pm

milan ferdián píše:Nic nekupuj.Zcela jasně ti doporučuji setkání.Jedno už jsi prošvihl.Nejbližší je 6.-10.V.2015 Malé Svatoňovice.
Přesně tak!
Okouknout, ošahat, zeptat se na místě, nechat si vysvětlit.
Pak teprve přemejšlet a nakupovat. Věř tomu. Taky jsem měl jako zelenáč spoustu vlastních skvělých myšlenek :mrgreen:
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

Příspěvekod VojtikJ » pon 30 bře, 2015 2:09 pm

no furt docházím k tomu že to ROCO+mm stačí a na setkání stačí zesilovač :D
Osobně doufám že se tam dostanu.
Šašci
VojtikJ

Příspěvekod Mcx » pon 30 bře, 2015 2:18 pm

VojtikJ píše:a na setkání stačí zesilovač

Ale kuš, přečti si aspoň příspěvky, které ti k tématu chodí - nic takového tam napsáno není !!!
Mcx

Příspěvekod rawen » pon 30 bře, 2015 2:27 pm

A taky by bylo dobré, aby znalí prozradili, kde se dá FREDI, SPAX a Minibox získat.

R. Malina termíny pro zabookování další výrobní plynule odsouvá... (ale stále doufáme)

Na FREMO jsem nějak nebyl schopný dohledat potřebné HEX soubory. Totiž, ta zapojení se dají postavit relativně snadno, ale bez naprogramování je to mrtvý HW nanic.
Řekněme, že jsem tedy modelář z Islandu, který si v klidu postaví moduly a dopravnu a chce se poté zúčastnit setkání. Kde vezmu tu elektroniku? Jakýmkoliv způsobem. (Ale nesnažte se mne po roce pátrání přesvědčit, že přijedu na setkání a "ono se to samo vyřeší".)

Díky, Radek
rawen

Příspěvekod Morris Zapp » pon 30 bře, 2015 2:32 pm

rawen píše:Řekněme, že jsem tedy modelář z Islandu, který si v klidu postaví moduly a dopravnu a chce se poté zúčastnit setkání.
No a v tom je přesně ta základní chyba v úvaze: účast na setkáních (ne tedy na "setkání", nýbrž skutečně na "setkáních") je prvotní, pak je teprve stavba nějakých modulů a pak teprve i "dopravna" (proč vlastně všichni říkají "dopravna", když to znamená něco dost jiného??).
TT, moduly, epocha III/IV
Morris Zapp

Příspěvekod VojtikJ » pon 30 bře, 2015 2:55 pm

MiG psal: minibox na doma na setkání spax a fred.
chápu: minibox = centrála na doma, na setkání ne
spax = zesilovač = na setkání
fred = ovladač k loko, ale jak již Rawen zmiňuje, je problém s dodávkou.

Mcx: právě ty jsi psal
A teď k tomu co potřebuješ pro účast na setkání s loko, případně traťovým modulem - loko + Fred (nic víc), až budeš mít modulovou stanici tak i Spax
Doma můžeš jezdit na R maus, ale má to jeden háček - neumí dlouhou adresu loko - ta se používá pro setkání, takže to znamená pro setkání přeprogramovat loko a pak zase zpět jinak s ní doma nepohneš, ale to ti udělá někdo i přímo na setkání

LOKO = OVLADAČ/ FRED (beru za vyřešené)
MODULY (trať) = nic k tomu, krom foťáku :lol:
STANICE = SPAX (zesilovač) /na setkání => na doma Roco + MM

v závěru když si koupím onen START SET s ROCO+MM ta se nic nestane proto že: na setkání potřebuju SPAX + FRED k loko.
Nic jinýho ze zmiňovanýho si neumím vyčíst.
Šašci
VojtikJ

Příspěvekod Mcx » pon 30 bře, 2015 3:15 pm

VojtikJ píše:na setkání potřebuju SPAX + FRED k loko

... je tam naprosto jasně napsáno.... až budeš mít stanici - modulovou, tak i Spax - nikde jsi nepsal, že už chceš jet na setkání s modulovou stanicí :roll:
Mcx

Příspěvekod Ferda » pon 30 bře, 2015 3:17 pm

VojtikJ píše:LOKO = OVLADAČ/ FRED (beru za vyřešené)
MODULY (trať) = nic k tomu, krom foťáku :lol:
STANICE = SPAX (zesilovač) /na setkání => na doma Roco + MM

Nepochopil jsi 3. řádek.
STANICE = SPAX (zesilovač) na setkání - je správně
STANICE = na doma nic

Roco + MM je na doma.
Pokud ho zneužiješ i na ovládání stanice, pak ho musíš tahat i na setkání, ale MUSÍŠ ho mít oddělené od kolejiva.

Na modulovce je ovládání a trakce VŽDY naprosto oddělené.
Takže ovládat můžeš čímkoliv ale nesmí to mít vliv na zbytek modulů a nesmí to mít víc než 24V.
Ale může to být i ruční pohon.
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod rawen » pon 30 bře, 2015 4:29 pm

Morris Zapp píše:
rawen píše:Řekněme, že jsem tedy modelář z Islandu, který si v klidu postaví moduly a dopravnu a chce se poté zúčastnit setkání.
No a v tom je přesně ta základní chyba v úvaze: účast na setkáních (ne tedy na "setkání", nýbrž skutečně na "setkáních") je prvotní, pak je teprve stavba nějakých modulů a pak teprve i "dopravna" (proč vlastně všichni říkají "dopravna", když to znamená něco dost jiného??).

Tak to mi (a asi nejen mně) uniká smysl. Kluci z klubu hustě navštěvují setkání už delší čas, já osobně byl v posledních čtyřech letech asi na třech. Jako host. A nepozoruji, že bych toho věděl víc.
To musím být na těch setkáních členem Zababova, abych získal přístup do tajných komnat??

Každopádně mám několikanásobnou zkušenost, že existují alternativy k FREDI - SPAX řešení, takže i pokud nefunguje zasvěcení na dálku, zůstávám klidným. :)

Radek
rawen

Příspěvekod mlha » pon 30 bře, 2015 4:37 pm

Nějak nechápu, proč bys měl být členem Zababova.....,to opravdu není nutné
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

PředchozíDalší

Zpět na Moduly