Dopravna Panský TT - Herrnwalde k roku 1927

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Dopravna Panský TT - Herrnwalde k roku 1927

Příspěvekod jipol57 » pon 15 zář, 2025 1:06 pm

Pavel-HP: Jestli je to reakce na mě, tak to je sice kapátko, ale podle zmáčknutí to dá kapku, několik, až výstřik. Jak píšu dobře se s tím dávkuje. Je to takový gumový dudlík- cecík, a jak se zmáčkne, tolik vypustí. Bývalo to běžné u kapacích léků. Ani nevím, jestli se dnes ještě používá. Mám jich pár schovaných z dřívějška. Používal jsem je taky na dávkování tužidla epoxidu. Jen ta sklenička je malinká. Až budu štěrkovat, tak to přebastlím na větší.

Vypadá to, že máš na mysli, takové to, co se otočí, a čeká se, až začne kapat. To není ono.
jipol57

Příspěvekod HonzaV » pon 15 zář, 2025 8:14 pm

Tak abych vás nenapínal. jsem fakt nedočkavej, tak testuju. A postupně přidávám. Jo a koupil jsem si štěrkovačku @Ladiz. :roll:

možná připomínka trochy reálií. Trať postavena 1901-1902. Já se snažím být někde kolem 1925. Tedy stále čisto, upraveno, žádný plevel. atp. Ale už budou stromky v zahradě, tráva okolo stanice, atp.

Mimo jiné jsme řešili nápisy na stanici. v JŘ z roku 1938 je jméno stanice stále jen Herrnwalde. K českému pojmenování obce došlo až zákonem v roce 1947.

takže aktuální stav štěrkování na mém Herrnwalde jest zde. (PaMi můžeme v Týnci, ale už to bude s křížkem po stavbě)

trať:
IMG_1095.jpeg

nástupiště pískový mlat:
IMG_1096.jpeg

ještě snad fotka těsně před otevřením... (1901)
IMG_5325.jpeg

Zapískovaná/mlat je je 1 a 3. Mezi 1 a 2 je v okamžiku fotografie už pouze štěrk. Ale podle diskuzí počítám, že nějak slušně pochozí musela být celá pláň stanice, tedy já plánuji dát "pískový mlat" po celé pochozí ploše pozemku stanice.
Naposledy upravil HonzaV dne pon 15 zář, 2025 8:29 pm, celkově upraveno 3
Staví TT modulovku - Herrnwalde k roku 1927
ČERVENÁBÍLÁMODRÁ

A zdědil krabici BTTB a vystavil si ji ve vitríně.
HonzaV

Příspěvekod HonzaV » pon 15 zář, 2025 8:21 pm

ještě k profilu pískového nástupiště... písek mezi hlavy kolejí v reálu takto
IMG_5486.jpeg

tak se tomu snažím přiblížit co to jde
IMG_1096.jpeg
IMG_1097.jpeg

ale tak jemnej prach, aby to byl opravdu mlat, fakt nemám.... :cry:
Staví TT modulovku - Herrnwalde k roku 1927
ČERVENÁBÍLÁMODRÁ

A zdědil krabici BTTB a vystavil si ji ve vitríně.
HonzaV

Příspěvekod Zlámalík » pon 15 zář, 2025 8:41 pm

Tak ten prach si kup, mám takovou sadu od Poláka. Natírám to štětcem nebo molitanovou tyčinkou (jak používají ženské na make-up). A nebojím se silnější vrstvy. Pak fixace líh/IPA a na to něco lehce lepicího, ale na nelesklém povrchu to v roli patiny drží i samo. Jestli chceš znázornit pískovou plochu, nanes toho prachu několik vrstev po sobě. Tam, kde se šlape, jsem dával znělec (písek je tam drcený a víc šedý), kde se nechodí, je vápenec hnědý a tónováno do rezava. Můžeš to nanášet po sobě, jak se ti zlíbí. Případně ještě za vlhka udusej. A kup si jemnější štěrk, dělá se i v N, bude se ti taky hodit.
Dělal jsem tím nástupiště a plochy okolo stanice, viz u mě na webu v galerii (odkaz níže).
Naposledy upravil Zlámalík dne úte 16 zář, 2025 8:19 am, celkově upraveno 1
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod rawen » úte 16 zář, 2025 5:12 am

Když už to takhle plevelíme, přispěji svým postupem.

Finiš pískových a prachových povrchů dělám mrazuvzdornou kvalitní spárovací hmotou (zbytek ze stavby). A na ni pak pigmenty doladím, co je to za materiál.
Snažím se, aby tyto povrchy a štěrky nebyly silnější než 2mm, což je vrstva s dostatečnou soudržností, ale zároveň není příliš těžká. Pod ní dávám 3D tištěnou nebo prostě lehkou výplň, protože "kdo má ty moduly tahat, že"?

Radek
rawen

Příspěvekod Dusan » úte 16 zář, 2025 7:21 am

rawen píše:Když už to takhle plevelíme, přispěji svým postupem.

Finiš pískových a prachových povrchů dělám mrazuvzdornou kvalitní spárovací hmotou (zbytek ze stavby). A na ni pak pigmenty doladím, co je to za materiál.
Snažím se, aby tyto povrchy a štěrky nebyly silnější než 2mm, což je vrstva s dostatečnou soudržností, ale zároveň není příliš těžká. Pod ní dávám 3D tištěnou nebo prostě lehkou výplň, protože "kdo má ty moduly tahat, že"?

Radek

s dovolením doplním tento postup, každej má svůj :-) Taky používám finální tmely na SDK a ještě do vrstvy dávám i tu skelnou bandážku. Do mokrýho jsem ještě starou kreditkou zatřel právě ten prach od Poláka a zybtek dotónovat jakoukoli vodovkou....
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Předchozí

Zpět na Moduly