Modul řeka

Vše co souvisí s moduly.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký

Re: Modul řeka

Příspěvekod milan ferdián » úte 15 říj, 2024 5:27 am

Sice vidím, že už máš skály skoro hotové, ale něco pro inspiraci. Jedná se o ponor potoka Bílá voda pod mostem na Nové rasovně.
-m-
Přílohy
Bílá voda 1.jpg
Bílá voda 2.jpg
Bílá voda 3.jpg
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » úte 15 říj, 2024 5:30 am

A druhá část. Poslední snímek je přímo z terénu. Jedná se o lesní cestu v zářezu. Vápenec.
-m-
Přílohy
Bílá voda 4.jpg
Bílá voda 5.jpg
Skála 1.jpg
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » úte 15 říj, 2024 5:32 am

Přímo z terénu. Lesní cesta v zářezu. Není problém lesní cestu nahradit tratí. Vápenec.
-m-
Přílohy
Skála 1.jpg
Skála 2.jpg
Skála 3.jpg
milan ferdián

Příspěvekod TomBart » pon 04 lis, 2024 8:07 pm

Příprava před litím řeky- Dno vysypáno kamínky několika druhů a frakcí. Dno natřeno duvilaxem a sypáno od největších až po hlínu a písek. Problém je se trefit do stejného poměru jako na krajních, tedy těch prvních modulech. Bohužel ani na tomto se to úplně nesešlo. Hlavně to je vidět až při zalití a zatvrdnutí řeky. Jinak to dost zkresluje.
Vodu nalévám do výšky max 3 mm. Jednak proto, že není nutné jí tam mít tolik a i Dan Buchtela nedoporučuje velkou výšku a také proto, že voda na takovouto plochu není úplně levná záležitost. Hlavně největší problém bylo srovnat čtyři moduly tak, aby všude bylo vody stejně. Vodováhou to moc nešlo, na řadu musel přijít lejzr. Další oříšek bylo zabezpečení krajů tam, kde voda pomyslně opouští modul. Rozhodně vetší prioritu pro mě mělo přirozené vedení vody před minimalizováním podélných řezů řeky, takže nakonec bylo nutné zabezpečit okraje řádově v metrech než v pár centimetrech. V práci používáme polypropylenové desky o kterých vím, že na ně nic nechytá. Ze zbytků v dílně jsem si nařezal pásky a ty jsem připevnil k okrajům. Aby voda neprotekla, tak jsem kraje napatlal duvilaxem a zasypal kamením a hlínou 'stejně jako dno řeky). Toto jsem opakoval asi dvakrát. Až po sléze jsem zjistil, že to bylo málo, protože voda na dvou místech protekla, ale nebylo to nic dramatického a naštěstí nevytekla celá řeka :o) Na čela modulů v místech příčných řezů řekou jsem nelepil klasickou izolepu do výšky budoucí hladiny stejně tak jako na krajích z PP desek. Snažil jsem se nalepit desky i izolepu do výšky budoucí hladiny. Důvod je jednoduchý. Voda vzlíná. Pochopitelně to jde pak nožem odříznout, ale už je to trochu znát a nevypadá to hezky. Samozřejmě se to ne úplně všude povedlo. Přeci jen vyladit okraje na 4 m délky na +- 1 mm není prdel. Izolepu jsem nakonec v místech přechodů modulů v délce asi 1 cm odříznul až na dno tak, aby voda vzájemně mezi moduly protekla a byla všude stejná hladina.
Přílohy
IMG20240911082338.JPG
IMG20240911082320.JPG
TomBart

Příspěvekod TomBart » pon 04 lis, 2024 8:08 pm

.
Přílohy
IMG20240912174930.JPG
IMG20240912174933.JPG
IMG20240912174936.JPG
TomBart

Příspěvekod TomBart » pon 04 lis, 2024 8:11 pm

Na dno řeky a na okraje jsem ještě nalepil kořínky jakožto imitaci popadaných větví do vody. V takovémto charakteru řeky v přírodě je toho vcelku dost. Na to se mi nejlépe osvědčily kořínky. Ideální, když je někde čerstvě vyvrácený strom. Stačí natrhat ty nejjemnější kořínky a nechat usušit. Pak je normálně stříhám a lepím. Používám je i do lesního podkladu. Ten si dělám sám, bez foliáže a ty kořínky tomu hodně pomůžou.
TomBart

Příspěvekod greenery » úte 05 lis, 2024 8:23 am

Nádhera :shock:
greenery

Příspěvekod Zlámalík » úte 05 lis, 2024 8:34 am

Že jste šílenci, jsem věděl. Ale tohle je prostě vyšší level. Držím palce, moc dobře tu zažranost znám!
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod TomBart » stř 06 lis, 2024 8:25 pm

I když už Milan trochu profláknul aktuální stav modulů v jiném vlákně, tady se k tomu taky postupně propracujeme.
Nastává lití řeky. když se dodrží postup co je uveden v návodu, tak je to vlastně chvilková záležitost, ale ty nervy, aby to dopadlo dobře. Na tohle je jen jeden pokus. Ostatně už jsem o tom v tomto vlákně psal. Voda je od Modelscene.
Největší problém vidím ve správném odhadnutí množství vody. Já se tak úplně netrefil. První várka (řeka přes oba mosty až k násypce, resp. k nejužšímu místo) velké a malé balení. Nebyl jsem si jistý, tak jsem to kamínky trochu přehradil. Druhá část už bylo malé balení a to zbytek pod násypku. Snažil jsem se nalít vody tolik, na kolik jsem měl připravené okraje. Tedy zhruba 2 - 3 mm. Je dobré mít po ruce připravené prázdné sudy (rozuměno 1:87) a když zbyde voda, tak je aspoň naplnit. Pak se hodí někam pod okap.
Přílohy
IMG20240914115706.JPG
IMG20240914115713.JPG
IMG20240921060706.JPG
TomBart

Předchozí

Zpět na Moduly