Příprava před litím řeky- Dno vysypáno kamínky několika druhů a frakcí. Dno natřeno duvilaxem a sypáno od největších až po hlínu a písek. Problém je se trefit do stejného poměru jako na krajních, tedy těch prvních modulech. Bohužel ani na tomto se to úplně nesešlo. Hlavně to je vidět až při zalití a zatvrdnutí řeky. Jinak to dost zkresluje.
Vodu nalévám do výšky max 3 mm. Jednak proto, že není nutné jí tam mít tolik a i Dan Buchtela nedoporučuje velkou výšku a také proto, že voda na takovouto plochu není úplně levná záležitost. Hlavně největší problém bylo srovnat čtyři moduly tak, aby všude bylo vody stejně. Vodováhou to moc nešlo, na řadu musel přijít lejzr. Další oříšek bylo zabezpečení krajů tam, kde voda pomyslně opouští modul. Rozhodně vetší prioritu pro mě mělo přirozené vedení vody před minimalizováním podélných řezů řeky, takže nakonec bylo nutné zabezpečit okraje řádově v metrech než v pár centimetrech. V práci používáme polypropylenové desky o kterých vím, že na ně nic nechytá. Ze zbytků v dílně jsem si nařezal pásky a ty jsem připevnil k okrajům. Aby voda neprotekla, tak jsem kraje napatlal duvilaxem a zasypal kamením a hlínou 'stejně jako dno řeky). Toto jsem opakoval asi dvakrát. Až po sléze jsem zjistil, že to bylo málo, protože voda na dvou místech protekla, ale nebylo to nic dramatického a naštěstí nevytekla celá řeka
) Na čela modulů v místech příčných řezů řekou jsem nelepil klasickou izolepu do výšky budoucí hladiny stejně tak jako na krajích z PP desek. Snažil jsem se nalepit desky i izolepu do výšky budoucí hladiny. Důvod je jednoduchý. Voda vzlíná. Pochopitelně to jde pak nožem odříznout, ale už je to trochu znát a nevypadá to hezky. Samozřejmě se to ne úplně všude povedlo. Přeci jen vyladit okraje na 4 m délky na +- 1 mm není prdel. Izolepu jsem nakonec v místech přechodů modulů v délce asi 1 cm odříznul až na dno tak, aby voda vzájemně mezi moduly protekla a byla všude stejná hladina.