Obtiskový papír a jak na to

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Obtiskový papír a jak na to

Příspěvekod Patron1 » pát 03 zář, 2010 10:30 am

Zdravím všechny modeláře. Prosím o radu jaký obtiskový papír mám zakoupit a popřípadě kde se dá objednat a hlavně jak mám postupovat při výrobě vlastních obtisků. Mám laserovou tiskárnu. Děkuji za rady
Patron1

Re: Obtiskový papír a jak na to

Příspěvekod vvitty » pát 03 zář, 2010 11:24 am

www.litomysky.cz
ale pro vetsinu popisu bude laser tiskarna na nic. bilou barvu totiz zadna v tuto dobu komercne vyrabena tiskarna neumi (poznamka pro rypaly - tiskarny ALPS se od cervna t.r. nevyrabeji :( ).
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod JBr » pát 03 zář, 2010 12:42 pm

Obtiskovy papir kupujeme u Pecky nebo v Artur Model, pripadne se da objednat primo od Propagteamu.

Tiskne se na nej stejne jako na silnejsi papir, jen je potreba dat pozor na to, ze se dodava ve formatu letter, ne A4, a samotny lak na papire ma prazdne okraje, neni pres celou plochu. A obcas taky byva trosku sejdrem. Idealni je udelat si kontrolni vytisk na normalni papir a prosvitem si zkontrolovat jestli vytistene obtisky sedi na spravnem miste.

Idealni je potisknout obtisky cely papir najednou. Sice se da tisknout na postupne odstrihovany papir, ale muze to pusobit problemy. Alespon jsem se tedy na obou tiskarnach, na kterych jsem tisknul, setkal s tim, ze se teplem zazehlovani papir zkroutil a kdyz se poradne nesrovnal, tak pri dalsim tisku dochazelo k degradaci kvality (nedotisky).

Jak vvitty spravne podotknul, tak se timhle zpusobem neda tisknout bila. Nicmene vetsina nebilych popisku v prilis nemichane barve se tim da udelat celkem v pohode. Sam mam vlastni obtisky na BDs, najbrtim B, 750.144, 750.042, rucne sochanych woodtainerech atd. Hodne bilych napisu se da samostatne dokoupit na burze. Pripadne s trochou snahy a dobrou tiskarnou se da tisknout na bily obtiskovy papir (takhle to myslim dela s bilymi napisy i Tempotaxi z K-reportu a na jeho modelech to rozhodne vetsinou nejde poznat).

vvitty píše:poznamka pro rypaly - tiskarny ALPS se od cervna t.r. nevyrabeji :(

Alpsky mely nejake periody vyroby nevyroby? Tohle jsem totiz cetl na modelarskych forech (nejen ceskych) uz tak dva roky zpet.
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod Patron1 » pát 03 zář, 2010 2:33 pm

díky za rady, takže jestli jsem to dobře pochopil, tak samotné bílé potisky neudělám. Nebo je na to zase nějaký speciální papír? Z tohoto obtiskového papíru se nanášejí potisky úplně stejným způsobem, třeba jako jsou obtisky Jiran?
Patron1

Příspěvekod vvitty » pát 03 zář, 2010 3:28 pm

JBr: Jura objednaval novou Alpsku a udajne musel slozit penize do 30/6, protoze objednavky po tomto datu jiz nebyly vyrobcem akceptovany z duvodu ukonceni vyroby. Vice info asi u neho... asi o ne neni extremni zajem.

2Patron: Obtiskovy papir je bud pruhledny, nebo bily. Pruhledny nezakryje podklad a text se na nej musi tisknout - vcetne bile, ktera je problem. Bily zakryje podklad, takze je treba okoli textu vytisknout take, je treba trefit barvu okoli a pak to zaretusovat patinou a laky.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pát 03 zář, 2010 4:48 pm

No s alpskami je i jiný problém - na rozdíl od PC tiskáren jsou APLS určeny pro "levný" kontrolní tisk v tiskařském průmyslu (toto info mám od výrobce) - takže vše se tiskne jako jedna barva! Čili vícebarevný obtisk strkáš do tiskárny několikrát za sebou a je tudíž problém docílit dobrého soutisku - v domácích podmínkách téměř nereálné. Navíc podklad pro tisk /obrázek musí být zpracován ve vrstvách (každá barva jedna vrstva) stejně jako při normálním sítotisku/offsetu a i tak ta tiskárna u mezitónů (šedá, béžová, sv. modrá apod) dělá dost znatelný rastr - v 1/87 už tak tak na hraně akceptovatelnosti.

U obtisků propagteam, litomyský aj se jedná o normální obtiskový papír opatřený vrstvou vhodnou bud pro inkoust tiskárny či pro laser tiskárny/kopírky - výhodou je že tím pádem to použiješ pro jakýkoliv výstup co posíláš z PC na tiskárnu. Nevýhoda je, že cokoliv jde z PC a má bílou barvu, bere to pc tiskárna jako "bezbarvé" čili po vytištění je tam místo bílé barva papíru co máš v tiskárně - a jsme u praktické aplikace.

1) bílý obtisk - např. bílá popiska vagonu - lze udělat pouze tak, že si natiskneš kolem bílého textu barevné pole v odstínu blížícím se barvě povrchu kam to číslo chceš ve finále umístit. Získáš tak "konturu" čili průhledný obtisk v místě textu a model v místě pod obtiskem stačí pak podstříknout bílou
2) barevný obtisky bez bílé - vždy lepší tisknout na bílý obtiskový papír z důvodu nízké kryvosti barev PC tiskáren - jinak vždy krom velmi světlého (bílý-bílošedý odstín) bude na obtisku prosvítat podkladová barv
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Jiri Heracek » ned 05 zář, 2010 2:14 pm

Tiskarny ALPS byly vyrabeny take firmou OKI, mam model DP 5000s, koupil jsem ho jako novy, ale uz tak pred ctyrmi ci peti roky. Soutisk problem neni, pri zvoleni funce Overlay, papir zustane centrovany ve vodicich valeccich, takze se klidne da podtisknout bilou jakykoli obtisk, aby spodni barvy neprosvitaly, samozrejmne tiskarna to bere barvu po barve, umi ale i matny ci leskly hlinik ci lesklou mosaz/zlato. Jenze problem budou barevne pasky, vzhledem k tomu, ze se tiskarna nevyrabi, je otazkou, jak dlouha zustanou v prodeji, zatim se sehnat daji. S tim rastrem to neni tak zle, Oki umi i 0,3 pismenka. Papir pouzivam bud americky Walters, ci portugalsky Carpena (Coloredo), Walters je v americkem formatu priblizna A4, Carpena bud A5 ci A4 a to jak matny, tak leskly.
Jiri Heracek

Příspěvekod loscarlos » pon 06 zář, 2010 6:15 am

Taky s tím trochu laboruji. A bílá je opravdu problém. Zkoušel jsem použít světle šedou - to vypadá spíš stříbrně, než bíle. Světle žlutá, zase moc vyblitě a navíc při hodně světlých odstínech tiskárna "nestíhá" rozlišovat. Ale napadla mne taková finta. Když se dívám po nákl. vagonech, málo který má potisk úplně sněhobílý. Tak jsem v corelu hledal odstín, a nakonec jsem vyšpekuloval pískovou. Na normálním papíře to vypadá slušně, jako trochu rezavá :-). Teď jenom potřebuju dodělat popisky, aby mi to vyšlo na celou stránku, abych neplýtval a zkusím to na obtiskový. Bohužel jsem přišel na to, že záleží i na typu papíru. Na každém papíře ten který odstín vypadá jinak. Pak se když tak podělím o výsledek.
HO, už nemodelařím, jen si hraju ....
loscarlos

Příspěvekod JBr » pon 06 zář, 2010 7:37 am

loscarlos píše:Na normálním papíře to vypadá slušně, jako trochu rezavá :-). Teď jenom potřebuju dodělat popisky, aby mi to vyšlo na celou stránku, abych neplýtval a zkusím to na obtiskový. Bohužel jsem přišel na to, že záleží i na typu papíru. Na každém papíře ten který odstín vypadá jinak. Pak se když tak podělím o výsledek.

Dej si bacha na to, ze tiskarna tyhle svetle odstiny dela soutiskem, ktery vyuziva prave i bileho podkladu. Takze na hnedem voze ten napis bude vypadat jinak nez vytisteny na bilem papire, protoze misto te bile (de facto prazdnych mist v obtisku) bude ta hneda.
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod loscarlos » pon 06 zář, 2010 11:18 am

Dej si bacha na to, ze tiskarna tyhle svetle odstiny dela soutiskem, ktery vyuziva prave i bileho podkladu. Takze na hnedem voze ten napis bude vypadat jinak nez vytisteny na bilem papire, protoze misto te bile (de facto prazdnych mist v obtisku) bude ta hneda.

Jo to vím, ale na průhledné samolepící folii to ujde. A tam taky "chybí" bílá. Jen teď vyzkoušet, jak to bude reagovat s tím obtiskovým papírem a okouknout odstíny na jinou barvu vagonů než je ta červenohnědá .I když jsem v Bene viděl hytlák, dle kterého bych klidně mohl dát hnědé popisky , a nic moc by se nestalo :D . Ale je jasné, že to pak souvisí s patinou atd.
loscarlos

Příspěvekod Hekttor » ned 12 zář, 2010 7:19 am

Alpsky mely nejake periody vyroby nevyroby? Tohle jsem totiz cetl na modelarskych forech (nejen ceskych) uz tak dva roky zpet.

Ukončování výroby probíhalo postupně - ALPS USA, ALPS Ireland, naposledy ALPS Japan, tím je historie ALPS MD uzavřena.
Čili vícebarevný obtisk strkáš do tiskárny několikrát za sebou a je tudíž problém docílit dobrého soutisku - v domácích podmínkách téměř nereálné. Navíc podklad pro tisk /obrázek musí být zpracován ve vrstvách (každá barva jedna vrstva) stejně jako při normálním sítotisku/offsetu a i tak ta tiskárna u mezitónů (šedá, béžová, sv. modrá apod) dělá dost znatelný rastr - v 1/87 už tak tak na hraně akceptovatelnosti.

Papír se do tiskárny vloží jednou, a ona se o soutisk vrstev postará sama, jak psal Jirka. Soutisk u nové tiskárny je bez problémů, je na to stavěná. Rastry jsou krajní způsob získání dalších odstínů. Jde to i jinak.
Jenze problem budou barevne pasky, vzhledem k tomu, ze se tiskarna nevyrabi, je otazkou, jak dlouha zustanou v prodeji, zatim se sehnat daji.

Jirko, ALPS Japan musí v rámci servisu vyrábět spotřební materiál 4 roky po ukončení výroby tiskáren. Pásky jsou úplně stejné pro ALPS i OKI,které se ostatně taky vyráběly v Japonsku. Takže do r. 2013 budou minimálně.
Na normálním papíře to vypadá slušně, jako trochu rezavá . Teď jenom potřebuju dodělat popisky, aby mi to vyšlo na celou stránku, abych neplýtval a zkusím to na obtiskový. Bohužel jsem přišel na to, že záleží i na typu papíru. Na průhledné samolepící folii to ujde. A tam taky "chybí" bílá.

Minulý týden jsem učil děti teorii a praxi míchání barev. Kvízová otázka - jakou barvu dostaneme, když dáme na modrý poštovní vagon žluté laserové nebo inkoustové obtisky? Na normálním papíře to vypadá slušně, protože je bílý. Na průhledné samolepící folii to ujde, protože nemá žádnou barvu. Toho obtiskového papíru je škoda, zkuste si koupit barevné papíry do tiskárny, stačí hnědý, modrý, zelený, a vytisknout na ně. Přesně to se stane aplikací Vašich obtisků na barevnou plochu modelu.
Hekttor

Příspěvekod loscarlos » ned 12 zář, 2010 7:59 pm

Minulý týden jsem učil děti teorii a praxi míchání barev. Kvízová otázka - jakou barvu dostaneme, když dáme na modrý poštovní vagon žluté laserové nebo inkoustové obtisky? Na normálním papíře to vypadá slušně, protože je bílý. Na průhledné samolepící folii to ujde, protože nemá žádnou barvu. Toho obtiskového papíru je škoda, zkuste si koupit barevné papíry do tiskárny, stačí hnědý, modrý, zelený, a vytisknout na ně. Přesně to se stane aplikací Vašich obtisků na barevnou plochu modelu.

Ale já teorii míchání barev přeci znám :-). Nicméně mi nikdo nevymluví, že když koupím zelený papír, lesklý a stejný odstín obyčejný, tak ten tisk nebude vypadat pokaždé jinak. Tak jsem to taky myslel,ve vztahu k typu papíru. A také jinak bude přeci vypadat na laserové i inkoustové tiskárně, pokud to nebude special papír pro jednu z nich. Ale to je asi diskuze jinam . A samolepícího papíru (folie) je možná škoda, z hlediska ekologie, ale jinak ho mám k dispozici dostatečné množství - na pokusy :D . Takže jsem to nemyslel tak, že udělám nesmyslné odstíny na celou stránku obtiskového papíru. Kdepak, na to je moc cenný, to je pravda. Jen někam do koutka přifařím kousek v té pískové :-). Ostatní popisky tam budou pěkně žluté,černé .... Ty mám vyzkoušené a jsou ok. Jen prostě musím tím vším naplnit stránku.
loscarlos

Příspěvekod Hekttor » pon 13 zář, 2010 2:04 pm

Nicméně mi nikdo nevymluví, že když koupím zelený papír, lesklý a stejný odstín obyčejný, tak ten tisk nebude vypadat pokaždé jinak. Tak jsem to taky myslel,ve vztahu k typu papíru. A také jinak bude přeci vypadat na laserové i inkoustové tiskárně, pokud to nebude special papír pro jednu z nich.

To já vůbec vymlouvat nemám v úmyslu, naopak na to právě narážím. Pochopil-li jsem to dobře (pokud ne, opravte mě), chcete vytisknout na laseru či inkoustu na čirý dekálový papír popisky pískovou, simulující "zvětralé" nápisy. Žádná barva tiskáren ovšem nekryje, takže po nanesení takového popisu na hnědý vůz dostanete jen jiný odstín hnědé.
Hekttor

Příspěvekod loscarlos » pon 13 zář, 2010 3:06 pm

Hekttor píše: po nanesení takového popisu na hnědý vůz dostanete jen jiný odstín hnědé.

Já vím . Bohužel :-(. To jen tak špekuluju jak nahradit ten "prokletý" bílý tisk. Ale asi marně :(.
loscarlos

Příspěvekod vojtas » úte 12 říj, 2010 1:17 pm

Já když na inkoustuvce nastavím maximální množství barvy tak mi kryje i bílošedá.
TT
vojtas

Další

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů