od Střelec » pát 06 čer, 2025 10:23 am
Stavba oplenů (tři dvojice) je rámcově z krku. V hrsti součástek jsou některé navíc a jiné ne, určit na první dobrou, kam patří který kus drátu se bez důkladné prohlídky obrázků v návodu na krabici taky tak docela nedá. Ale po první dvojici se podařilo optimalizovat postup.
Nejprve je třeba protáhnout všechny otvory potřebné pro "dráty" a řetízky vrtáčky patřičného průměru jak na pojezdu, tak na "vidlích", Pak je třeba jehlovým pilníkem začistit vstupní otvor pro kinematiku spřáhla na konci oplenu se schůdky (je tam zoubek). Slitina je dost pevná, aby se nedeformovala, ale zároveň dost měkká, aby šla opracovat. Pak sestavíme kinematiky se spřáhly (klasika Kadee - kombinace kovu a plastu) a krabici spřáhla pro konec se schůdky ještě lehce zabrousíme po stranách, aby šla zasunout do otvoru. Na opačném konci to jde hladce není třeba nic brousit ani u oplenu, ani na kinematice. Zbavíme nálitků kolo a ráčnu ruční brzdy, naporcujeme na čtyři kusy přiložený řetízek. Patrně si uděláme vlastní závěsná oka na konce řetízků - ve stavebnici jsou sice přibaleny patřičné díly (v průhledné ampuli), ale jde v principu o "kroužky na klíče" svinuté z vlasové struny o celkovém průměru asi tří milimetrů Výrobce možná počítal s lepením jen u konců řetízků na vidlích, ale originální lak si k tomu řekl své.
Když máme vše připraveno, začneme kompletovat.
Já jsem začal spřáhly, která jsem po kompletaci (pouhé secvakání) zasunul do pojezdu a zajistil přiloženými mosaznými hřebíčky. Moc se jim do patřičných otvorů nechce, o jeden jsem přišel (klasické "pink" z pinzety). Zkompletoval jsem mechanismus brzdy, lehce pokrátil délku jeho osy a vlepil ho do patřičných otvorů. Zalepil jsem hroty vidlí do příčníku a po zaschnutí vedle nich zamáčkl plastové zarážky pro klády (jediný plast mimo spřáhel ve stavebnici) a nakonec protáhl řetízky otvory na koncích příčníku a jejich konce zalepil. Jde to ztuha - je třeba koncem řetízku (tím bez vázacího oka) protáhnout hodně tenký drát, ten přehnout a jeho konce použít jako jehlu - provléci ohnutý drát otvorem v příčce vidlí a pak pomocí opatrného tahu kleštěmi protáhnout otvorem konec řetízku. Nakonec přiloženým šroubem spojíme vidle s pojezdem. Po sestavení kompletní soupravy přijde (časem) na řadu barvení, patina a výroba klád. Další v řadě je dřevorubecký služebák stavěný na oplenu (místo vidlí bouda).