Americké stavebnice

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Americké stavebnice

Příspěvekod Střelec » pon 02 čer, 2025 10:56 am

Než došlo ke zrušení eshopu USAmodel, stihl jsem tam nakoupit celkem dost materiálu a mezi ním i americké stavebnice čtyřnápravové zetky a několik dvojic oplenů + dřevorubecký mikroslužebák v H0.
Včera jsem se konečně dokopal ke stavbě prvního kusu, a sice "dřevěné" zetky. Stavebnice výrobce Accurail se dodává v jednoduchá, leč bytelné lepenkové krabičce. V té najdeme (kromě vycpávky z papíru) prakticky hotovou skříň vozu s potiskem, několik rámečků z černého plastu s menšími díly, zátěž, podlahu a pytlík s drobnými díly. V pytlíku se nachází podvozky, dvojkolí, čtyři šroubky, doplňky spřáhel z drátu a rámeček s díly spřáhel. Ten je sice také z černého plastu, ale jiného složení než zbytek - nereaguje na rozpouštědlová lepidla a s vteřiňákem taky moc nekamarádí. Jediné co jsem dodával z vlastních zdrojů bylo vřeteno brzdy. na dně krabičky je pak složený jednoduchý přehledný návod.

Pokud se nebudeme zdržovat montáží ložisek z vlastních zdrojů (uložení dvojkolí je hrotové) a patinou, lze vůz postavit do hodiny. Vše se prakticky lepí nebo šroubuje na podlahu vozu - jak díly rámu, tak spřáhla a podvozky zespodu a zátěž zvrchu. Černý plast je poněkud gumovější a vyjma spřáhel velmi dobře reaguje na Tamyia extra thin.
Podvozek zapadne do skříně celkem bez problémů, ten přinese až finální instalace schůdků v rozích. Sice jsou na ně v podlaze připravené drážky, ale vyplatí se je trochu protáhnout vrtáčkem. Hlavní problém je zde v pružnosti hmoty velmi jemných schůdků a relativně předimenzovaných zámečcích na jejich stojinách. Do úzkých otvůrků se jim zoufale nechce. Výsledkem nepříliš dlouhé práce je použitelný vůz, který lze prakticky okamžitě použít, pokud máte na zbytku vozového a lokomotivního parku kompatibilní spřáhla. Moje sbírka "amerik" zahrnuje čtyři druhy, z nichž dva se od sebe liší jen velikostí.
Přílohy
DSCN1386.JPG
DSCN1387.JPG
DSCN1392.JPG
Střelec

Re: Americké stavebnice

Příspěvekod Střelec » pon 02 čer, 2025 10:58 am

Hlavní díly, potisk a droboť
Přílohy
DSCN1388.JPG
DSCN1389.JPG
DSCN1391.JPG
Střelec

Příspěvekod Střelec » pon 02 čer, 2025 11:08 am

Sestavení. Na první pokus jsem schůdky zkusil nalepit na podlahu před montáží vozu, ale to se neosvědčilo. Schůdky asi budou z podobného plastu, jako spřáhla, takže šly na místo až nakonec. Spřáhla jsou i s kryty šroubovaná, stejně jako podvozky. Spodek bude pro fajnšmekry asi hodně chudý, ale sestavuje se snadno a dobře, podélníky ani příčníky nelze díky dobře vymyšleným zámkům zaměnit.

Příště se pustím do oplenů - ty jsou povětšinou z kovu a většinu drobných dílů tvoří naporcované dráty různých délek, přičemž je návod hodně orientační. První ze šesti kusů bude nejspíš "souboj zavináčů s opicí", zbytek by mohl být problémů prost. Uvidím...
Přílohy
DSCN1394.JPG
DSCN1397.JPG
DSCN1397.JPG (112 KiB) Zobrazeno 979 krát
Střelec

Příspěvekod Střelec » stř 04 čer, 2025 10:43 am

Pustil jsem se do oplenů od firmy Kadee. Jsou celokovové (až na standardizované krabice kinematiky), mají od výrobce instalované odpružené(!) nápravy a jsou koncipovány na stavbu v párech, po kterých jsou baleny. Předloha neměla u nás obvyklé otočné "vidle" ale jen jakési zarážky, modelové provedení má ale dva trny, které měly při přepravě modelových klád zapadat do otvorů v kládách a tím zajistit soudržnost sestavy tam, kde to v reálu dělala hmotnost kmenů a jejich úvazy.
Střelec

Příspěvekod Střelec » pát 06 čer, 2025 10:23 am

Stavba oplenů (tři dvojice) je rámcově z krku. V hrsti součástek jsou některé navíc a jiné ne, určit na první dobrou, kam patří který kus drátu se bez důkladné prohlídky obrázků v návodu na krabici taky tak docela nedá. Ale po první dvojici se podařilo optimalizovat postup.
Nejprve je třeba protáhnout všechny otvory potřebné pro "dráty" a řetízky vrtáčky patřičného průměru jak na pojezdu, tak na "vidlích", Pak je třeba jehlovým pilníkem začistit vstupní otvor pro kinematiku spřáhla na konci oplenu se schůdky (je tam zoubek). Slitina je dost pevná, aby se nedeformovala, ale zároveň dost měkká, aby šla opracovat. Pak sestavíme kinematiky se spřáhly (klasika Kadee - kombinace kovu a plastu) a krabici spřáhla pro konec se schůdky ještě lehce zabrousíme po stranách, aby šla zasunout do otvoru. Na opačném konci to jde hladce není třeba nic brousit ani u oplenu, ani na kinematice. Zbavíme nálitků kolo a ráčnu ruční brzdy, naporcujeme na čtyři kusy přiložený řetízek. Patrně si uděláme vlastní závěsná oka na konce řetízků - ve stavebnici jsou sice přibaleny patřičné díly (v průhledné ampuli), ale jde v principu o "kroužky na klíče" svinuté z vlasové struny o celkovém průměru asi tří milimetrů Výrobce možná počítal s lepením jen u konců řetízků na vidlích, ale originální lak si k tomu řekl své.
Když máme vše připraveno, začneme kompletovat.
Já jsem začal spřáhly, která jsem po kompletaci (pouhé secvakání) zasunul do pojezdu a zajistil přiloženými mosaznými hřebíčky. Moc se jim do patřičných otvorů nechce, o jeden jsem přišel (klasické "pink" z pinzety). Zkompletoval jsem mechanismus brzdy, lehce pokrátil délku jeho osy a vlepil ho do patřičných otvorů. Zalepil jsem hroty vidlí do příčníku a po zaschnutí vedle nich zamáčkl plastové zarážky pro klády (jediný plast mimo spřáhel ve stavebnici) a nakonec protáhl řetízky otvory na koncích příčníku a jejich konce zalepil. Jde to ztuha - je třeba koncem řetízku (tím bez vázacího oka) protáhnout hodně tenký drát, ten přehnout a jeho konce použít jako jehlu - provléci ohnutý drát otvorem v příčce vidlí a pak pomocí opatrného tahu kleštěmi protáhnout otvorem konec řetízku. Nakonec přiloženým šroubem spojíme vidle s pojezdem. Po sestavení kompletní soupravy přijde (časem) na řadu barvení, patina a výroba klád. Další v řadě je dřevorubecký služebák stavěný na oplenu (místo vidlí bouda).
Střelec

Příspěvekod Střelec » stř 11 čer, 2025 6:26 am

Takže jak to v reálu vypadá? Jednotná kartonová krabička pro veškerou vyobrazenou produkci - je dost festovní. Následuje pohled dovnitř - oba opleny byly původně s drobnými díly v jednom pytlíku. Obsah je venku zpytle, tedy z krabice.
Přílohy
DSCN1398.JPG
DSCN1400.JPG
DSCN1401.JPG
Střelec

Příspěvekod Střelec » stř 11 čer, 2025 6:28 am

Obě strany návodu a drobné díly.
Přílohy
DSCN1402.JPG
DSCN1403.JPG
DSCN1405.JPG
Střelec

Příspěvekod Střelec » stř 11 čer, 2025 6:31 am

Dvojkolí a odpružení z výroby. Ke stavebnici jsou přiloženy čtyři rezervní pružiny (jsou shodné pro vozy i pro spřáhla).
Přílohy
DSCN1408.JPG
DSCN1409.JPG
DSCN1410.JPG
Střelec

Příspěvekod Střelec » stř 11 čer, 2025 6:35 am

Pár pohledů na kompletní oplen. Minimum dílů a ty prokleté řetízky. /pravy pilníkem a broušení krabice spřáhla se týká toho konce se schůdky. Časem to přijde nabarvit a případně napatinovat.
Přílohy
DSCN1413.JPG
DSCN1418.JPG
DSCN1415.JPG
Střelec

Příspěvekod Střelec » stř 11 čer, 2025 6:38 am

Tady je prvotní test funkčnosti spřáhel různých výrobců. Nevíte, kdo má skladem tyhle Kadee magne-matic? Potřebuji sjednotit nějaké vagóny a lokomotivy, ale prý momentálně nejsou k dispozici.
Přílohy
DSCN1406.JPG
DSCN1432.JPG
Střelec

Příspěvekod Střelec » stř 11 čer, 2025 6:49 am

K oplenů patří i služebák na podvozku oplenu. Krabička je stejná jako pro opleny, základ vozu (pojezd, skříň a střecha) je stažený gumičkou, zbytek dílů je v obligátních pytlíkách. Návod je opět přehledný. Pojezd je obligátní celokovový oplen bez vidlí, na něj patří plastová bouda s kovovými doplňky (madla, okna, dveře, komínek). Zasklení oken z vlastních zdrojů. Skříň vozu je na pojezd přišroubovaná. do skříně se zalepí madla, okna a dveře, na střechu komínek, okna se zasklí a celá kastle zkompletuje. Na pojezd se obvyklým způsobem instaluje sestava brzda a spřáhla a celé se to sešroubuje. Samozřejmě se plasty dobarví.
Přílohy
DSCN1433.JPG
DSCN1433.JPG (109.19 KiB) Zobrazeno 310 krát
DSCN1434.JPG
DSCN1435.JPG
Střelec

Příspěvekod Střelec » stř 11 čer, 2025 6:50 am

Hlavní díly.
Přílohy
DSCN1436.JPG
DSCN1439.JPG
DSCN1440.JPG
Střelec

Příspěvekod mastanec » stř 11 čer, 2025 8:36 am

Tyhle US stavebnice se mi vždy líbily, resp. ten sortiment že kterého mají na výběr.
Krytaky mají či mívali zajímavé reklamní loga.
Přemýšlel jsem o tom si postavit pár sypaku od Kadee, občas se objeví na ebay za rozumnou cenu.

Spřáhla Kadee a jinou Ameriku by mohl mít pan Litomysky

Nějaké úpravy jsou v knize "25 freight cars projects" stačí zadat do googlu "25 freight cars projects pdf"
ČSD EP 3-4, H0, Digi, blog: http://goo.gl/KMybUF
mastanec

Příspěvekod Střelec » čtv 12 čer, 2025 8:28 am

Služebák je v kupě. Bohužel mi vteřiňák dodatečně zamžil většinu oken. Na spřáhla jsem odeslal dotaz a jsem zvědavý na odpověď. Plzeňský Happymodel (ex Modeltrain) je od někoho bral, ale zdroj vyschl.
Střelec

Příspěvekod Zlámalík » čtv 12 čer, 2025 6:28 pm

Tyhle věci míval pan Litomyský, zkus se zeptat.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Další

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů