Dnes mi dorazila objednaná kniha od pana Mahela aj. Nákladní vozy ČSD 1918-1950. Příjemně mě překvapila. Částečně je to tím, že pojímá i soukromé vozy, které budou obsaženy až ve třetím díle Knihy od RŠ, ale to není to hlavní. Hlavní je, že jsou tam uvedeny předlohy, o kterých jsem okamžitě věděl, že "je naprosto nutné je udělat". Nicméně zde nadhodím pár střípků:
1. Leckde se píše, že byl nedostatek služebních vozů a proto některé vznikly rekonstrukcí vozů zavřených. Nikdy jsem neviděl fotku ani plánek nějaké takové rekonstrukce, pro mě "hic sunt leones", v knize je ale fotka vozu Dt zrekonstruovaného z maďarského vozu Z s plošinkou. Vypadá zajímavě. Motivace udělat základní verzi Z, verzi Zc i Dt.
2. Haedl dělá zavřený vůz, předchůdce vozů Ciz/Biz. V knize se píše o dvou vozech Zc, takže stačí vzít model Haedla, nastříkat na zeleno a popsat, aspoň tak se to jeví podle nákresu. Na jednom konci nad nárazníky je plošinka a zřejmě tedy i čelní vstup. Další zpestření souprav. Bohužel tam už je jako neznámá uvedena informace, co se stalo s nedokončenými vozy nebo díly na ně po skončení války. Jestli z nich byly postaveny vozy Zt nebo Ciz nebo tak. Je to tam pouze nadhozeno jako nezodpovězená věc.
3. S udivením jsem pozřel informaci o jednom voze Vtrc (je tam uvedeno i jeho číslo). Později jsem si řekl proč ne, logiku to má, pokud se někde objevila nějaká potřeba v otevřeném voze přepravovat něco v osobních vlacích do 100 km/h. Samozřejmě pokud to písmeno c nebylo zde pro vůz typu V definováno úplně jinak.
4. Očekával jsem plánek vozu Ztrcc se zdvojenými dveřmi, ale je tam o nich pouze textová zmínka. Rád bych aspoň světlost otvoru pro ty zdvojené dveře. Podle fotky to totiž není "od U profilu po U profil"
5. Z mnoha fotek v knize je možné odezřít nápisy na podélníku a skříni, na tabulích, kotlech.....
6. V soukromých vozech mi chybí informace o voze Rybárstva Stupava, na který mám políčeno. Mám fotky, ale ne všechny nápisy jsou čitelné. Není to asi druhá epocha ale vůz se mi líbí a trochu si do III.epochy občas odskočím (mám turbínovku, pomeranče, tak je třeba i něco k nim)
7. Je tam popsán parádní hlubiňák ČKD, Oz 530030, osminápravový, s loukoťovými koly. Srdíčko poskočilo.....
8. A opět - o nízkostěnných vozech velmi málo - pouze dlouhán Nd (Ndd) a dvě fotky Np, totéž u plošinových vozů - Dlouhán Pd. Mám tedy na mysli dvounápravové. U obou typů N a P se uvádí, že jich vzniklo ke konci války nebo po válce hodně z poškozených vozů všech možných řad, ale to je vše. Tady jsme to probírali, takže netřeba k tomu dodávat více
Přínosem knihy je to, že nepojímá pouze to, co se zde vyrobilo, ale i část toho, co zde jezdilo. A samozřejmě informace o poválečných vozech Vsr a Zsr(c). Fotografie, číselné intervaly....
Takže pro mě je tato publikace jednoznačně přínosem a bude zdrojem pro další modely, stejně tak jako knihy od RŠ, ze kterých už mám ZZdv, Zdv, Pd 9000 mm a Pd 10000 mm.
Desítky let nic a najednou taková nálož....
Všem autorům díky.....