od UncleFardy » ned 03 lis, 2024 1:31 pm
Tak jsem si pořídil obě knihy a je takřka nedocenitelné, že současná generace modelářů něco takového má k dispozici. těším se na třetí díl. Překvapily mě dvě věci:
1. Že kniha (2.díl) obsahuje informaci o mnohem menším počtu vozů, než bych čekal
2. Že je úplná
Vzhledem k tomu, že poslední mé "výtvory" jsou vozy Pd 9 s 9 m a 10 m rozvorem, dvojče ZZdv a Zdv s kolem ruční brzdy na vyvýšené čelní plošince, tak mám tyto postřehy a komentáře:
3. Zdv - i druhou sadu popisů, které jsem si nechal udělat, musím tedy hodit do koše. Je pravdou, že první série vozů stavěných bez brzdařské budky zasahující do ložné plochy bylo 15 vozů Zdv 2-23500 až 514, a je ale taky pravdou, že žádné další takové vozy nebyly. Nechal jsem udělat 2-23700 až 720 a ukázalo se že je měly Zdv s rozvorem 9 m. Takže budeme muset z toho, co máme, odvodit verzi s budkou krytou střechou a vozy delší s rozvorem 9 m. Pokud se toho chopí 3D tiskaři, tak jsem zvědav jak se popasují s ložnou výškou 2,27 m.
3. Rekonstruovaný Zuv z vozů KBD Zdv s lomenou střechou - Každý, kdo se bude chtít zabývat smodelařením tohoto vozu nebo původního Zdv, se bude potýkat s tím, že sežene výkres, který je reprodukovaný v knize, a fotku, která je reprodukovaná v knize, a bude v pr.... nebo je zjevné, že jde o úplně jiné vozy. Já dřív taky nic jiného nesehnal a celou stavebnici musel po vyhodnocení všech dat předělat. To vyhodnocení vedlo k tomuto závěru: Vůz na fotce má širší dveře a užší pole skříně, zatímco plánek vozu má užší dveře a širší pole skříně, protože cokoliv jiného vede k špatnému předčasnému závěru, že vůz na fotce je delší než vůz na výkrese. Naštěstí je k dispozici seznam vozů a tam je uvedeno, že jsou oba vozy stejně dlouhé (ložná délka) a mají stejný rozvor. Podle tohoto guláše informací pak stavíme model. Takže Zdv máme, doplníme čelní žebřík, střešní lávku, nakládací otvory a za málo muziky máme dva různé vozy.
4. ZZdv - krom toho, že modeláře vystraší ložná výška 2,27 m, kterou do svého modelu nějak zapracuje, si myslím, že až na barvu to máme dobře. Musím trochu prodloužit měch. Teď mi vůz zvládá 700 mm oblouk, ale esíčko z TILLIG EW 2 ne. Zatím mám měch modelově dlouhý, pár mm navíc nebude ku škodě věci. Model není určen pro tramvajové tratě, ale přizpůsobení na ně je snadné.
5. Informace o přidělení vozů k vozovým dílnám jsou skvělé, i o tom co a kde je součástí nápisů na vozech.
6. Jo, a vozy Pd - teď budu dokončovat obě verze, tedy s rozvorem 9 m a 10 m. Vyřešilo se mi dilema mezi výkresem a fotkou co se týče délky klanic, v knize je vše hezky a srozumitelně popsáno, takže lze se zorientovat ve variantách vozů a příslušných fotografiích a výkresech. nenašel jsem ale odpověď na fakt z fotografie vozu stojícího v Křimově (9 m), který má na koncích plošiny místo prkna ocelový plát napříč široký cca 20 cm. Ten z plánků ani výkresů není patrný, já ho na modelu mám, ale teď je tedy otázka, jestli je to špatně nebo mi to uniklo. Na fotkách je jakési cosi na koncích vozu, ale je to spíš úhelníkový lem rohu plošiny, rozhodně ne pás přes celou šířku vozu.