nákladní vozy II. epochy

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: nákladní vozy II. epochy

Příspěvekod radeksindy » úte 17 zář, 2024 12:55 pm

Jenom dodávám, že stejné je to u poválečných vozů Vsr, které mají pořádácí brzdu. Přidělení čísel s brzdou je ale pouze podle boudiček a plošinek.
radeksindy

Příspěvekod UncleFardy » úte 17 zář, 2024 7:35 pm

Já už tomu rozumím. Když jsem vybíral to číslo pro Zdv bez budky, tak mi chybělo povědomí o tom, že u vozů s číslem pod 500 je míněna ruční brzda provozní, konstruovaná pro brždění i jedoucího vozu. Nikoliv brzda ruční, určená k zajištění stojícího odstaveného vozu.
UncleFardy

Příspěvekod -vera- » stř 25 zář, 2024 10:55 am

....................
Přílohy
Připravované tituly.jpg
-vera-

Příspěvekod JuraHT » stř 25 zář, 2024 2:44 pm

A do třetice další kniha. Když dva dělají totéž...... kdo na to vše má brát?
Obrázek
JuraHT

Příspěvekod UncleFardy » pát 27 zář, 2024 9:14 am

Tu knihu, co vychází v listopadu, objednanou mám. Ty dvě, co jsou v tisku, bych si zajel koupit do Prahy osobně, hned jak vyjdou. Jen se ten den dozvědět... :D
UncleFardy

Příspěvekod radeksindy » pát 27 zář, 2024 12:34 pm

11.10. by měly obě části vyjít z tiskárny, takže cca polovina října. Jenom doplňuji, že se jedná o první dva díly jednoho třídílného celku, který je spolu provázaný. Třetí díl bude pojednávat o soukromých vozech stejného období cca 1918-1945 (vozy na ryby, na pivo, hlubiňáky, kotláky atd.) včetně vozů dodaných do "našich" firem v Sudetech v období války.
radeksindy

Příspěvekod Colonel32 » pát 27 zář, 2024 2:49 pm

Jsem relativně napnutý, co od tohoto konkurenčního boje čekat.
Colonel32

Příspěvekod JuraHT » pát 27 zář, 2024 9:11 pm

Colonel32 píše:Jsem relativně napnutý, co od tohoto konkurenčního boje čekat.

Za sebe, když vidím složení obou konkurenčních týmů, takové soutěži fandím a podpořím obě soupeřící strany. Tohle tu dlouho nebylo.
JuraHT

Příspěvekod Libor Petr » sob 28 zář, 2024 6:53 am

Těším se na knihy obou nakladatelů; můj splněný sen po 25 letech. Doufám, že tam bude popsán systém označování vozů, všechny ty značky a čísla na skříni a rámu.
Dotaz na insidery, bude v dohledné době i pokračování pro 50. a 60. léta minulého století?
Libor Petr

Příspěvekod JuraHT » sob 28 zář, 2024 8:49 am

Libor Petr píše:Dotaz na insidery, bude v dohledné době i pokračování pro 50. a 60. léta minulého století?

Nejsem insider, ale podle mého úsudku jistě ano, a možná i poměrně rychle a ve dvou provedeních. Tedy, aspon se na to těším. Mahelovy osobní vozy jsem koupil komplet v akci a je třeba vyvážit knihovnu nákladními protějšky.
JuraHT

Příspěvekod radeksindy » sob 28 zář, 2024 12:09 pm

co od tohoto konkurenčního boje čekat

Asi vás zklamu, ale nevidím to jako konkurenční boj. Protože víme jak vypdala kniha Nákladní vozy 1876 až 1918, tak se lze snadno dovodit jak bude vypadat pokračování. Vzhledem k tomu že druhý projekt je pro stejné období tříknižní, tak to bude něco jiného. A buď čtenáři stačí fotky s popisy a pár obecných kapitol nebo chce detailnější popis kompletní výroby a dodávek. Pro každý z přístupů je tu na trhu zájemce. Paralelou budiž třeba motorové vozy, kde jsou na jedné straně obecné knihy založené na fotkách s pár obecnými údaji a na druhé straně takový detail jako kniha Jednonárazníkové vozy ČSD. Každý má své kupce a čtenáře.

Doufám, že tam bude popsán systém označování vozů, všechny ty značky a čísla na skříni a rámu.

Ano (v tom smyslu, že jsem si vědom, že ne všechno bude vyhovovat všem). Je to koncipováno tak, že by si modelář měl být schopen sestavit informace pro nápisy na vůz sám, včetně detailů jako třeba dílny.

bude v dohledné době i pokračování pro 50. a 60. léta minulého století?

Bohužel to není tak jednoduché, protože sestavit výrobu nákladních vozů z let cca 1945 až 1965 (tj. řekněme vozy dodané pod národním číslem, před velkými dodávkami UIC typů) ve stejné informační hloubce, v jaké je výroba v té třídílné knize z období 1918-1945, není v tuto chvíli možné. Ty informace prostě nejsou. Ale další pokračování budou, to je jasné.
radeksindy

Příspěvekod JuraHT » sob 28 zář, 2024 3:13 pm

radeksindy píše: Paralelou budiž třeba motorové vozy, kde jsou na jedné straně obecné knihy založené na fotkách s pár obecnými údaji a na druhé straně takový detail jako kniha Jednonárazníkové vozy ČSD. Každý má své kupce a čtenáře.

Mimo hlavní téma - jsou tím myšleny jednonárazníkové autobusy od Radima Šnábla, nebo vyšlo ještě něco dalšího?
JuraHT

Příspěvekod Colonel32 » sob 28 zář, 2024 3:35 pm

radeksindy píše:není v tuto chvíli možné. Ty informace prostě nejsou.

Mám to chápat tak, že v budoucnu ty informace dostupné budou/mohou být?
Colonel32

Příspěvekod radeksindy » sob 28 zář, 2024 3:56 pm

JuraHT: Mimo hlavní téma - jsou tím myšleny jednonárazníkové autobusy od Radima Šnábla, nebo vyšlo ještě něco dalšího?

Ano, přesně ty.

Colonel32: Mám to chápat tak, že v budoucnu ty informace dostupné budou/mohou být?

Máme ještě naději, v tomto ještě nebyly vyčerpány všechny možnosti archivů.
radeksindy

Příspěvekod UncleFardy » ned 03 lis, 2024 1:31 pm

Tak jsem si pořídil obě knihy a je takřka nedocenitelné, že současná generace modelářů něco takového má k dispozici. těším se na třetí díl. Překvapily mě dvě věci:
1. Že kniha (2.díl) obsahuje informaci o mnohem menším počtu vozů, než bych čekal
2. Že je úplná
Vzhledem k tomu, že poslední mé "výtvory" jsou vozy Pd 9 s 9 m a 10 m rozvorem, dvojče ZZdv a Zdv s kolem ruční brzdy na vyvýšené čelní plošince, tak mám tyto postřehy a komentáře:
3. Zdv - i druhou sadu popisů, které jsem si nechal udělat, musím tedy hodit do koše. Je pravdou, že první série vozů stavěných bez brzdařské budky zasahující do ložné plochy bylo 15 vozů Zdv 2-23500 až 514, a je ale taky pravdou, že žádné další takové vozy nebyly. Nechal jsem udělat 2-23700 až 720 a ukázalo se že je měly Zdv s rozvorem 9 m. Takže budeme muset z toho, co máme, odvodit verzi s budkou krytou střechou a vozy delší s rozvorem 9 m. Pokud se toho chopí 3D tiskaři, tak jsem zvědav jak se popasují s ložnou výškou 2,27 m.
3. Rekonstruovaný Zuv z vozů KBD Zdv s lomenou střechou - Každý, kdo se bude chtít zabývat smodelařením tohoto vozu nebo původního Zdv, se bude potýkat s tím, že sežene výkres, který je reprodukovaný v knize, a fotku, která je reprodukovaná v knize, a bude v pr.... nebo je zjevné, že jde o úplně jiné vozy. Já dřív taky nic jiného nesehnal a celou stavebnici musel po vyhodnocení všech dat předělat. To vyhodnocení vedlo k tomuto závěru: Vůz na fotce má širší dveře a užší pole skříně, zatímco plánek vozu má užší dveře a širší pole skříně, protože cokoliv jiného vede k špatnému předčasnému závěru, že vůz na fotce je delší než vůz na výkrese. Naštěstí je k dispozici seznam vozů a tam je uvedeno, že jsou oba vozy stejně dlouhé (ložná délka) a mají stejný rozvor. Podle tohoto guláše informací pak stavíme model. Takže Zdv máme, doplníme čelní žebřík, střešní lávku, nakládací otvory a za málo muziky máme dva různé vozy.
4. ZZdv - krom toho, že modeláře vystraší ložná výška 2,27 m, kterou do svého modelu nějak zapracuje, si myslím, že až na barvu to máme dobře. Musím trochu prodloužit měch. Teď mi vůz zvládá 700 mm oblouk, ale esíčko z TILLIG EW 2 ne. Zatím mám měch modelově dlouhý, pár mm navíc nebude ku škodě věci. Model není určen pro tramvajové tratě, ale přizpůsobení na ně je snadné.
5. Informace o přidělení vozů k vozovým dílnám jsou skvělé, i o tom co a kde je součástí nápisů na vozech.
6. Jo, a vozy Pd - teď budu dokončovat obě verze, tedy s rozvorem 9 m a 10 m. Vyřešilo se mi dilema mezi výkresem a fotkou co se týče délky klanic, v knize je vše hezky a srozumitelně popsáno, takže lze se zorientovat ve variantách vozů a příslušných fotografiích a výkresech. nenašel jsem ale odpověď na fakt z fotografie vozu stojícího v Křimově (9 m), který má na koncích plošiny místo prkna ocelový plát napříč široký cca 20 cm. Ten z plánků ani výkresů není patrný, já ho na modelu mám, ale teď je tedy otázka, jestli je to špatně nebo mi to uniklo. Na fotkách je jakési cosi na koncích vozu, ale je to spíš úhelníkový lem rohu plošiny, rozhodně ne pás přes celou šířku vozu.
UncleFardy

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů