od Tempotaxi » pát 12 čer, 2015 9:12 am
Model vozu je před dokončením. Jen doplnit popis vozu. Výrobce přiložil obtiskový aršík a zde je několik popisů.
1. popis je vůz DR
2. popis je vůz Hf/Ztff
3. popis je vůz Ztff
4. popis je vůz Glm/Zt
5. popis je vůz Z.
Popis DR jsem zavrhl, popis vozu Hf a Ztff neodpovídá konstrukce vozu a popis Glm je moc nové číslo.
Zůstává kritizované číslo Z 1-11413.
Přišlo mně několik e-mailu a výsledek je asi tento.
Vozy jsou značeny čísly Z1-46001 až 1-46200 a nikdo mně nezaručí, že tam mohl být v této číselné řadě i tento vůz. Byly zde vozy pruské a saské v různém provedení, třeba jinde umístěné větrací otvory. Větší pravděpodobnost je, že vůz se na naše území dostal během 2 světové války a vozy dostanou volná čísla nebo čísla po zničených nebo ztracených vozech. Spíše se kloním, že se vůz zařadil do stejného seskupení vozů, které mají stejné rozměry, únosnost a váhu vozu. Nikde není napsáno, že Ringhofferův vůz Z 1-11413 nemohl být během války zničen. Zatím nikdo zde nepředložil životní osud vozu Z 1-11413. Smůla je ta, že zálohovaná dokumentace malé železnice je údajně zničena a tak nemohou dokladovat tento vůz žádnou fotkou ani výkresem. Zatím jsou jen zde dohady a spekulace, ale konkrétně nikdo ničím novým nepřispěl.
Další častou odpovědí bylo, že lidem je to jedno, hlavně, že vůz je ČSD a na kolejišti to stejně není vidět. Tyhle názory se mně moc nezamlouvají. Ale praxe je taková.
Jen malá poznámka: po válce pořád ještě platí číslování podle I. republiky.