od UncleFardy » čtv 08 pro, 2016 5:03 pm
K polemice nad správnostmi a nesprávnostmi rozměrů a optického souladu či nesouladu s předlohou je mou povinností uvést vše na pravou míru. Čekal jsem na potvrzení od Radkasindyho ohledně vozu KFNB K91042. Takže potvrzeno je a mohu se vyjádřit. Měl jsem rozhovor s výrobcem stavebnice, protože si kolegové modeláři stěžují, jakýto nesmysl dali do oběhu a že se z toho nedá postavit nic, co by odpovídalo skutečnosti. Takže bod po bodu, abyste mohli jednotlivé věci přijmout nebo s nimi polemizovat:
1. Stavebnici jsem zadal k výrobě já a děláno je to podle podkladů ode mě. Nadávejte mě, jsem poučitelný a neurazím se
2. V TT jsou rozměry vozu udělány kompromisně tak, že větší tloušťka bočnic a čel skříně je na přepočet skutečných rozměrů korigována jak směrem dovnitř (modelová ložná délka je mírně menší než přepočtená) i směrem ven (modelová celková délka je mírně větší než přepočtená). Výrobce to do HO přetransformoval vynásobením. Přitom mi není jasné, jak došlo k tomu, že po přepočtu ze stavebnice HO vychází ložná šířka 2,1 m. Zde to opravdu ulítlo. K tomu nebyl důvod. Nicméně jde o prototypovou sérii, přepočte se to a opraví, fakt je ale ten, že výrobci vychází trošku menší rozdíly než Tempotaximu, počítá-li se to z tlouštěk materiálů a velikosti dílů. Rozdíly ale jsou a budou opraveny.
3. Stavebnice NEPŘEDSTAVUJE v žádném případě vůz KFNB K 87139, který má zcela zjevně střední pole mezi klapkami užší než pole krajní. TENTO VUZ NEBYL PĚDLOHOU STAVEBNICE!!!
4. Předlohou stavebnice byl vůz KFNB K 91042, který má rozměry takové, jak uvádí Radeksindy, a tudíž na něj, pokud si je dá modelář do éry ČSD, je správné dát i číslo, které zde se svatou trpělivostí Radek obhajuje. Tento vůz NEMÁ viditelné rozdíly v šířce středního pole oproti šířkám krajních polí. Pokud tyto rozdíly jsou, pak jsou z fotky nerozeznatelné. TENTO VUZ BYL PŘEDLOHOU STAVEBNICE.
5. Takže, prosím, nestavte ze stavebnice vůz podle vzoru K 87139, ale vůz podle vzoru K 91042. Oba podle Číslovacího plánu vozů KFNB zveřejněného v Knize Čtení o Severní dráze Ferdinandově mají rozvor 3,8 m, vzhledově jde ale o jiné vozy, lišící se od sebe na první pohled.
6. Rohové sloupky na voze nahoře nepřečnívají nad úroveň horní strany skříně, v prototypové serii je lze ubrousit či odříznout, v sérii to bude opraveno. Nevím jak k tomu došlo, ve verzi stavebnice TT sloupky nepřečnívají.
7. Radeksindy zde upřesnil, že to, co se jeví jako že skříň na bocích směrem dolů mírně přesahuje a zakrývá část podelníku ve srovnání s čelníkem, není ani skříň, ani viditelná část podlahy, ale pásový nebo jiný profil táhnoucí se pod celou skříní podél vozu. Zjišťoval jsem, co to je a až příspěvek od Radka mě to objasnil. Čili to tak bude i v serii vygravírováno, aby to nevypadalo jako celá peřejka. Bude to vypadat jako tenký proužek pod peřejkama. V TT to tak zhruba je (peřejky mají cca dvojnásobnou výšku, není to přesně, ale rozdíl tam je) Vozy StEG tuto pásovinu nemají. Čili opět - Vozy StEG nebyly předlohou stavebnice a ze stavebnice je bez větších úprav nepostavíte.
8. Uvažuji, že necháme vytvořit stavebnici vozu StEG s brzdařskou budkou, ale nenašel jsem dosud fotografii, jak je upevněna v dolní části brzdařská budka, která mírně přečnívá nad nárazníky. Pokud někdo máte takovou fotku, tak ji prosím poslat či vyvěsit zde. Všichni totiž potřebujeme i uhlák s brzdou a tento se mi jeví jako nejsnadněji odvoditelný od stávajících stavebnic. Vyvýšené budky u otevřených vozů mi připadají příliš krkolomné a domnívám se, že vůz StEG je takovým předskokanem modernějších vozů, ke kterým potřebujeme nějaké pojítko, a tím by mohla být právě tato předloha.
Takže pokud se podívám na fotky modelu Tempotaxiho a fotku vozu K 91042, tak je celkem opticky soulad, s tím, že výše popsané nepřesnosti se vyladí. Pečlivě jsme s výrobcem rozebírali verzi TT, při transformaci do HO některé kompromisy v HO přestaly být kompromisy a staly se chybami, které budou opraveny.