Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Příspěvekod UncleFardy » stř 07 pro, 2016 7:15 pm

Dík, zkusím to...
UncleFardy

Příspěvekod Tempotaxi » stř 07 pro, 2016 9:53 pm

Ještě přidám poznatek, který zatím nikdo neviděl. V seznamu se uvádí, že vozy řady Ul 6-58500 až 955 jsou s brzdou. Bohužel ve stavebnici žádná brzda není. Tak se musí doplnit.
Kdy byla dotačně brzda na vozy namontována. Ale o jakou brzdu se jedná.
Tempotaxi

Příspěvekod radeksindy » stř 07 pro, 2016 11:34 pm

UncleFardy: V tomto provedení skříně existuje na rozvoru 3,8 m jen jedna varianta, ostatní patří novějším typům s klapkami podobnými kkStB (viz třeba model V.Lepieše). Další provedení byly na rozvoru 3,47 m, což jen z fotografií půjde těžko rozpoznat. Faktem je, že podle mého není model proporcionálně model dobře. Nevím jak vznikal model, ale asi nejjednoduší bude v grafickém editoru transformovat obrázek a dát si ho jako podklad.

Tempotaxi: V seznamu se uvádí, že vozy řady Ul 6-58500 až 955 jsou s brzdou.

Jednak tam nic takového není a druhak už podle čísel je zřejmé ji mít nemohou.
radeksindy

Příspěvekod UncleFardy » čtv 08 pro, 2016 12:23 am

Radeksindy: KFNB K 91042 ? Je to možné? Má ten vůz rozměry 6240 x 1500 x 119 ? Tady je spousta fotek ale nikdo neuvádí, jaké rozměry vozy na nich mají...
UncleFardy

Příspěvekod UncleFardy » čtv 08 pro, 2016 12:25 am

Opravuji: 6240 x 2500 x 1190 mm
UncleFardy

Příspěvekod radeksindy » čtv 08 pro, 2016 7:54 am

Ano, měl by to být stejný typ vozu jako ten na fotce z Kopřivnice.
radeksindy

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 08 pro, 2016 9:29 am

A to je co ?
Pořád se bavíme o vozech Ul 6-58500 až 955. Některé číslo pak půjde na model uhelného vozu. Nebo je zase nějaká změna ?? :?: :?: :?:
str 257.jpg
Tempotaxi

Příspěvekod radeksindy » čtv 08 pro, 2016 10:19 am

Tempotaxi: Tady je originální stránka ze seznamu z roku 1927, nikoli promazaná jako ta tvoje. Do červeného obdélníku jsem dal jednu skupinu vozů, do modrého druhou. Vozy o který je tu řeč jsou v obdélníku modrém. Má to být nějaký pokus o manipulaci a lhaní?

_snv1927_257a.jpg
radeksindy

Příspěvekod RadekTandler » čtv 08 pro, 2016 11:35 am

Když to tak pozoruju, tak Tempotaxi považuje ten sumář se souhrnnými informacemi za "nadpis", který má být nad seznamem, ale správně se čte jako sumář seznamu a je pod ním. Proto si asi omylem spojil sumář z červené skupiny se seznamem čísel modré skupiny.
RadekTandler

Příspěvekod radeksindy » čtv 08 pro, 2016 11:50 am

Tempotaxi má seznam už léta k dispozici, takže si takové drobnosti, jako je uspořádání bloků vozů, už jistě všiml. Problém mu to začalo dělat až v této diskuzi. Způsob uspořádání je zřetelný na každé stránce, stejně tak to lze ověřit jednoduchým spočítáním vozů ve skupině.

Pro přhlednost a názornost jsem jednu skupinu vymazal.

Vymazal si jeden blok vozů a ponechal pouze sumář této skupiny. Naopak si umazal sumář druhého bloku vozů.

Ale pořád to neřeší, že uvedené vozy mají brzdu.

VOZY BRZDU NEMAJÍ! Je to srozumitelné? Pořádně si prohlédni modrý rámeček v na mnou vložené stránce. Blok čísel Ul 6-58500 až 955 představuje 446 vozů BEZ BRZDY 136. vozové skupiny s rozměry ložné plochy 6,24 x 2,50 x 1,19 m.
radeksindy

Příspěvekod michal_n_cz » čtv 08 pro, 2016 12:18 pm

radeksindy píše:s rozměry ložné plochy 6,24 x 2,50 x 1,19 m.

Pokud je to ložná plocha a ne vnější rozměr vozu, pak to celkem vychází. Zkusil jsem to v editoru narovnat. Protože neznám přesné vnější rozměry, tak poměr x:y není na 100%. Výhodou u tohoto vozu je, že vždy první sloupek je přesně v místě rozvoru - kozlík je přesně nad středem rozsoch, což je patrné při zvětšení na odkazu jak poslal Radek.

Obrázek
michal_n_cz

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 08 pro, 2016 1:30 pm

Omlouvám se za překouknutí. Asi vánoční horečka. Mám plno restů a nějak nestíhám.

Takže model dostal to odpovídající číslo Ul 6.58500. Ale předtím se nepotřebné růžky uřezal a nastříkal. Výroba obtisků, aplikace a patinace modelu. Pak vše ještě do laku.
Obrázek
Obrázek
Pak ještě malá ucelená soupravička.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod radeksindy » čtv 08 pro, 2016 1:31 pm

Zkusil jsem to narovnat jako Michal a početně mi to vychází následovně. Nejdříve teoretická hodnota: vnitřní ložná délku podle seznamů 6240 mm, sloupek má 80 mm, prkno 30 mm, celková 6460 mm. Změřením mi vychází o trochu míň, buď tam bude chyba měření, nebo sloupek nemá na rozměr přesně 80 mm. On se totiž dolu rozšiřuje a je otázka , kolik má nahoře a kolik dole. Šířka dveří je cca 1330 mm, souhlasí to i s rozměry starších vozů, kde byly dveře o šířce 4' a 3", tedy 1343mm. Pole mezi dveřmi mi vychází nepatrně užší než krajní, cca 1050 mm, zatímco krajní mají asi 1100 mm.
radeksindy

Příspěvekod UncleFardy » čtv 08 pro, 2016 5:03 pm

K polemice nad správnostmi a nesprávnostmi rozměrů a optického souladu či nesouladu s předlohou je mou povinností uvést vše na pravou míru. Čekal jsem na potvrzení od Radkasindyho ohledně vozu KFNB K91042. Takže potvrzeno je a mohu se vyjádřit. Měl jsem rozhovor s výrobcem stavebnice, protože si kolegové modeláři stěžují, jakýto nesmysl dali do oběhu a že se z toho nedá postavit nic, co by odpovídalo skutečnosti. Takže bod po bodu, abyste mohli jednotlivé věci přijmout nebo s nimi polemizovat:
1. Stavebnici jsem zadal k výrobě já a děláno je to podle podkladů ode mě. Nadávejte mě, jsem poučitelný a neurazím se
2. V TT jsou rozměry vozu udělány kompromisně tak, že větší tloušťka bočnic a čel skříně je na přepočet skutečných rozměrů korigována jak směrem dovnitř (modelová ložná délka je mírně menší než přepočtená) i směrem ven (modelová celková délka je mírně větší než přepočtená). Výrobce to do HO přetransformoval vynásobením. Přitom mi není jasné, jak došlo k tomu, že po přepočtu ze stavebnice HO vychází ložná šířka 2,1 m. Zde to opravdu ulítlo. K tomu nebyl důvod. Nicméně jde o prototypovou sérii, přepočte se to a opraví, fakt je ale ten, že výrobci vychází trošku menší rozdíly než Tempotaximu, počítá-li se to z tlouštěk materiálů a velikosti dílů. Rozdíly ale jsou a budou opraveny.
3. Stavebnice NEPŘEDSTAVUJE v žádném případě vůz KFNB K 87139, který má zcela zjevně střední pole mezi klapkami užší než pole krajní. TENTO VUZ NEBYL PĚDLOHOU STAVEBNICE!!!
4. Předlohou stavebnice byl vůz KFNB K 91042, který má rozměry takové, jak uvádí Radeksindy, a tudíž na něj, pokud si je dá modelář do éry ČSD, je správné dát i číslo, které zde se svatou trpělivostí Radek obhajuje. Tento vůz NEMÁ viditelné rozdíly v šířce středního pole oproti šířkám krajních polí. Pokud tyto rozdíly jsou, pak jsou z fotky nerozeznatelné. TENTO VUZ BYL PŘEDLOHOU STAVEBNICE.
5. Takže, prosím, nestavte ze stavebnice vůz podle vzoru K 87139, ale vůz podle vzoru K 91042. Oba podle Číslovacího plánu vozů KFNB zveřejněného v Knize Čtení o Severní dráze Ferdinandově mají rozvor 3,8 m, vzhledově jde ale o jiné vozy, lišící se od sebe na první pohled.
6. Rohové sloupky na voze nahoře nepřečnívají nad úroveň horní strany skříně, v prototypové serii je lze ubrousit či odříznout, v sérii to bude opraveno. Nevím jak k tomu došlo, ve verzi stavebnice TT sloupky nepřečnívají.
7. Radeksindy zde upřesnil, že to, co se jeví jako že skříň na bocích směrem dolů mírně přesahuje a zakrývá část podelníku ve srovnání s čelníkem, není ani skříň, ani viditelná část podlahy, ale pásový nebo jiný profil táhnoucí se pod celou skříní podél vozu. Zjišťoval jsem, co to je a až příspěvek od Radka mě to objasnil. Čili to tak bude i v serii vygravírováno, aby to nevypadalo jako celá peřejka. Bude to vypadat jako tenký proužek pod peřejkama. V TT to tak zhruba je (peřejky mají cca dvojnásobnou výšku, není to přesně, ale rozdíl tam je) Vozy StEG tuto pásovinu nemají. Čili opět - Vozy StEG nebyly předlohou stavebnice a ze stavebnice je bez větších úprav nepostavíte.
8. Uvažuji, že necháme vytvořit stavebnici vozu StEG s brzdařskou budkou, ale nenašel jsem dosud fotografii, jak je upevněna v dolní části brzdařská budka, která mírně přečnívá nad nárazníky. Pokud někdo máte takovou fotku, tak ji prosím poslat či vyvěsit zde. Všichni totiž potřebujeme i uhlák s brzdou a tento se mi jeví jako nejsnadněji odvoditelný od stávajících stavebnic. Vyvýšené budky u otevřených vozů mi připadají příliš krkolomné a domnívám se, že vůz StEG je takovým předskokanem modernějších vozů, ke kterým potřebujeme nějaké pojítko, a tím by mohla být právě tato předloha.
Takže pokud se podívám na fotky modelu Tempotaxiho a fotku vozu K 91042, tak je celkem opticky soulad, s tím, že výše popsané nepřesnosti se vyladí. Pečlivě jsme s výrobcem rozebírali verzi TT, při transformaci do HO některé kompromisy v HO přestaly být kompromisy a staly se chybami, které budou opraveny.
UncleFardy

Příspěvekod radeksindy » čtv 08 pro, 2016 6:06 pm

Nejdřív obrázek, řeči přijdou později 8)

KFNB_K_sBrzdou_15ta.jpg
radeksindy

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů