Specialwagen Thonet.

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Specialwagen Thonet.

Příspěvekod cer.t » stř 13 kvě, 2020 2:24 pm

Přidám se k pochvale, mě se ten vůz líbí. Trochu kazí dojem obtisky, ale chápu, že to jinak nelze. Jinak taky bych chtěl na voze označení ČSD, takže chápu tuto snahu a pokud jsem se v diskuzi zcela neztratil, tak vozy byly vyrobeny někdy cca 1912 a rekonstrukci podstoupili někdy v 20. letech, takže se určitě prvního přeznačení se dožily v původní podobě. Takže jde jen o číslo a označení. Myslím, že stačí jednoduše napsat, nemělo by tam být Jk ale Ge nebo něco takového (neberte mne doslovně, diskuzi jsem rychle přeletěl). A jak bylo napsáno výše, pokud bychom to brali jako historickou studii, tak nepostavíme nikdy nic. Na lehké modelářské licenci nevidím nic špatného. Příjde mi to jako když se budeme hádat, jestli dané číslo lokomotivy bylo v tom či onom depu.
Takže bych doporučil všem kritikům, aby své kritiky mínily jako dobrou radu ne jako pranýřování neb k tomu není důvod, protože se pak svou kritikou posouvají k počítačům nýtů, kteří jsou na tomto fóru tak "oblíbení" ;).
cer.t

Příspěvekod radeksindy » stř 13 kvě, 2020 3:51 pm

Na stavbu modelu vždy potřebuješ dvě věci plánek a fotku vozu.

Popíráš vlastní praxi, protože vozů postavených jenom podle fotek máš tady pár kousků. Ale samozřejmě fotka je nositelem skutečnosti, výkres může a nemusí mít pravdu. To je obvykle na dlouhé bádání.

Jak jsou široká pole, jsou všechna stejná? Jak jsou široká dvoukřídlová vrata? Jak je veliká bedna pod vozem? Uchycení žeber je také v jiné výšce?
Takže podle tebe, mám postavit model podle výkresu, ale rozdělení bočnice mám udělat podle fotky.

Ano, vždyť to tak vždycky děláš. U části tvých vozů jsou rozměry jen odhadnuty z fotek a nakonec je stejně přizpůsobíš dostupnému materiálu Evergreen. Třeba před krátkým časem postavený vůz řady Vk. Na stěny si použil Evergreen s roztečí 2,5 mm, ale tím pádem ti 4 prkna vyjdou na 10 mm, tj. v modelu 870 mm. Jenomže výška stěn byla 960 mm, takže ve skutečnosti je vůz o cca 1,2 mm nižší. OK, nekritizuji, beru to tak, že pro někoho přijatelně zjednodušení. Takže stačilo vzít a některé pozměry odměřit z vozu bez brzdy, rozdělit pole na 4 díly. Jestli jsou nebo nejsou přesně stejně velká je jedno, protože celý vůz je stavěn s daleko nižší přesností. Ale pro celkový vzhled vozu je počet polí dominantním vzhledovým prvkem.

Když postavím model podle výkresu, tak nesmím použít číslo ze skutečného vozu, ale když použiji pravděpodobnou kombinaci, tak je to také špatně.

Můžeš použít co chceš, jenom to neházej na nedostatek informací nebo na nepřesné údaje. A je vůči ostatním korektní říct, že sis to vymyslel a protože tam chceš mít ČSD. Aby každý kdo k tomu přijde za dva roku věděl, co je hodnověrná informace a co je výmysl autora. V každém případě neměla být použita řada Ge, která k vozu nepatří.

Prostě jsem vznášel dotazy podle špatné kopie. To je celé a nehledám tím pádem žádnou senzaci.

Ne, žádné dotazy si nepokládal. Nejen v českém jazyce je otázka ukončena tázacím znaménkem zvaným otazník. Schválně jsem si prošel diskuzi a zijstil jsem, že jsem pokládal otázky pouze já, Střelec, Statistik a další. Ty si poprvé položil otázku až v příspěvku na který odpovídám. Začal si se jako obvykle ptát, až když bylo po akci.
radeksindy

Příspěvekod Brejla » stř 13 kvě, 2020 4:22 pm

Tak to vypadá, že pan samosoudce už rozsudek trestu smrti vyhlásí brzy :cry:
Brejla

Příspěvekod Ronoath » čtv 14 kvě, 2020 3:39 pm

Já zase práci radkasindyho, Statistika a spol. vítám! Mám rád, když někdo staví modely, mám rád, když se dozvím, jak ve skutečnosti vypadaly. Jak to tu padlo, za dva roky člověk bude hledat... a je třeba se dobrat pravdy. Taky si sem tam postavím nějakou fikci, ale je skutečně třeba rozlišovat zobrazení minulosti a modelářskou licenci. Obě mají svém místo, ale nesměšovat, prosím :)
H0, se zamračenými někde mezi roky 2001 - 2005 na Šumavě. V digitálu.
Ronoath

Příspěvekod Brejla » pát 15 kvě, 2020 7:11 am

Ronoath píše:Já zase práci radkasindyho, Statistika a spol. vítám! Mám rád, když někdo staví modely, mám rád, když se dozvím, jak ve skutečnosti vypadaly. Jak to tu padlo, za dva roky člověk bude hledat... a je třeba se dobrat pravdy. Taky si sem tam postavím nějakou fikci, ale je skutečně třeba rozlišovat zobrazení minulosti a modelářskou licenci. Obě mají svém místo, ale nesměšovat, prosím :)

Diskuze nad správným provedením je v pořádku, ale osobní útoky a vyvyšování se nad druhými a znevažování jejich práce už tak v pořádku není.
Brejla

Příspěvekod radeksindy » pát 15 kvě, 2020 7:47 am

Diskuze nad správným provedením je v pořádku, ale osobní útoky a vyvyšování se nad druhými a znevažování jejich práce už tak v pořádku není.

Ani na Tempotaxiho neútočítm, ani ho neponižuju. Diskuzi si nečetl a nepochopil, stejně jako mnozí jiní, že vynadáno dostává za následující věc. Tempotaxi neustále všude pláče, že nemá informace, výkresy nebo fotky ke stavbě modelů. Jenom v posledních dvou měsících na K-repu třikrát prosil o informace o nějakých vozech. Leč v tímto modelem znovu ukázal, že si poskytných informací vůbec neváží a neváží si práce těch, kdo mu je poskytli. Na počátku měl informace, fotky a výkresy ke správnému provedení dvou typů speciálních vozů na nábytek. Souhlasím s Tomášem, že na lehké modelářské licenci není nic špatného. Ale tento model má do ní daleko.
radeksindy

Příspěvekod statistik_2018-09 » pát 15 kvě, 2020 11:04 am

Brejla:

Sorry, ale tohle je už opravdu silná podpásovka. Nejen já, ale i mnozí těmhle nesmyslným obviněním čelíme opakovaně, ať tady, nebo na K-reportu, slýcháme o sobě často dost nehorázné pomluvy i zprostředkovaně. Skutečnost je ale zcela opačná. Tempotaxi rok od roku víc a víc ztrácí schopnost diskutovat a na jakékoli snahy o opravu jeho mylných představ reaguje čím dál víc podrážděně, až dětinsky, posouvá to automaticky do pozice osobních útoků. K tomu mu samozřejmě pokaždé někdo ochotně přispěchá na pomoc, jako teď třeba Vy, komu ani v nejmenším nejde - stejně jako u Vás - o diskuzi nad fakty, ale o vlastní vymezení se vůči neoblíbené skupině diskutujících. Prostě zcela otevřeně shodit právě ty, kdo se Tempotaximu snaží ve skutečnosti poradit. Vyhrocenou atmosféru tomu přitom dává Tempotaxi za poslední řekněme dva roky on sám svými emočními výlevy a pomluvami.

To je mimochodem důvod, proč jsem od jakékoli diskuze s ním už dávno upustil - ať už zde, nebo na K-reportu, či po mailu. Teď jsem udělal výjimku a zase toho zanechám, můžete bejt v klidu. Protože i když mu model pochválím (což jsem mimochodem udělal i teď, opravdu se mi ten model líbí, i když je to paskvil), vždy se najde nějaký troll, který si do mě nebo jiných "kritiků" potřebuje rýpnout, aby sám sobě něco dokázal, aby si od nátury odplivnul, zkazil den i někomu jinému než sobě, kompenzoval si svůj stařecký či jiný komplex nebo já nevím co ještě.

Přitom příčinou těch "kritických" reakcí není žádná snaha o dehonestaci, ale je to Tempotaxiho podivná práce s fakty a podklady (kterých má mraky, akorát ve strašném bordelu), ohýbání faktů a doplňování bílých míst smyšlenkami. Většině lidí je to samozřejmě buřt a mávnou nad tím rukou, ale mně tohle vadí silně. A zhoubné je na tom právě to, co i Radek opět připomenul - že jak se ty bludy jednou někam napíšou, tak tam i zůstanou. Ať je to internet, nebo papír. A po čase, až se k těm bludům někdo prokouše, může je brát jako fakta a použít je jako zdroj informací, třeba i při stavbě vlastního modelu. Tempotaxi totiž zásadně u svých modelů nepíše, že to je fikce, nebo že si tam mnohé vymyslel, přestože k tomu byl už nabádán x-krát za posledních řádově 10 let. Není to poprvé, co se podobné téma řeší.

Pokud si opravdu přečtete diskuzi v tomto vláknu, zjistíte, že Radek jen shrnul fakta. Mimo to tu několikrát usvědčil Tempotaxiho z jeho notorického lhaní a hry na city, vždy v reakci na jeho lživé příspěvky. Chápu, že to je takhle veřejně nepříjemné, ale je to potřeba připomínat.

PS: Tempotaxi často opakuje svou mantru, že mu nikdo neporadí. Jak už tu zaznělo, je to lež, opak je pravdou. Dostává jak informace, tak podklady, pokud jsou. A i tak ty rady stejně nepadají na úrodnou půdu. Oproti tomu, když se naopak někdo z těch, kdo jsou označování za kritiky a počítače nýtů na něco zeptá, nebo poporosí o nějaký z jeho podkladů, obvykle se ani nedočká reakce, natož těch podkladů. To jen tak pro zajímavost...
statistik_2018-09

Příspěvekod zaplef » pát 15 kvě, 2020 12:43 pm

Nechci plevelit vláknu, ale staniž se.

Tempotaxi velice špatně snáší kritiku hodně dlouho. Bude tomu patrně víc jak 10 let, co jsem kritizoval jeho povrchovou úpravu modelů (jinak jsem vyzdvihnul jeho znalosti a modelářské dovednosti). Tehda to byla špatná štětkařina. Ptal jsem se, proč si víc s kvalitou povrchu nepohraje (brusný papír, spreje apod.) Na to mi bylo odpovězeno, že není modelářský otrok a nevytváří muster pro odlévání. Dále mi jinými bylo vyčítáno, že jsem nic nevytvořil a jaký je to skvělý základ pro patinu. Prostě a jednoduše: "musíš hubu držet nebo chválit". Diskuze se vyvíjela směrem, že jde Tempotaxi s kůží na trh a s kritikou počítá, pokud je věcná, tedy jak se pro příště poučit, co udělat lépe.
Již tehda jsem pochopil, jak to chodí a proto se na k-report jen podívám a kritiku už nešířím. Jen zakroutím hlavou a je mi to vlastně jedno.
Přeji všem hezký den.
zaplef

Příspěvekod hank » pát 15 kvě, 2020 12:54 pm

Tempotaxi píše:Ale na fotce, kde je vůz takhle natočen nemůžu míry převádět do měřítka HO.

To je ovšem zásadní omyl.

Existuje disciplína, které se říká deskriptivní geometrie a ta potřebné metody - dlužno říci, že vcelku jednoduché, stačí na ně tužka, papír, pravítko, kružítko a úhloměr - obsahuje a prakticky používá. (Architekti a stavební projektanti i strojní konstruktéři mě jistě kvalifikovaně doplní.) Hodiny deskriptivní geometrie byly za bývalého režimu (a doufám, že jsou i dnes...?) na průmyslovkách povinné a existovaly i na některých přírodovědných gymnasiích, o VŠ příslušných oborů nemluvě - tam patří k dennímu chlebu studentů i učitelů. Pracovat s využitím některých metod deskriptivní geometrie se učili modeláři už za mého dětství a v modelářské literatuře z té doby jsou ty metody srozumitelně popsány. Já jsem se je sice učil (a od té doby už taky dávno zapomněl) používat při přípravě podkladů pro modely pozemních staveb z fotografií, ale dá jich využít i pro stavbu vozidel, zvlášť, když jde o vozidla, která mají přímé linie a většinu úhlů pravých.

Kromě toho v dnešní počítačové době existuje všelijaký SW, který s různou úrovní dokonalosti (v závislosti na ceně, pochopitelně) dokáže vytvářet virtuální modely z fotografií reálných předmětů a tyto modely následně rozkládat do jednoduchých ploch, čehož využívají především papíroví modeláři. Je s tím trochu potíž, protože některé programy vytvořené původně pro tvorbu papírových modelů jsou původem z Japonska; koneckonců v Japonsku je nepřerušená tradice umělecko-řemeslné práce s papírem asi nejstarší na světě. Nicméně v internetové komunitě papírových modelářů se dají dohledat doporučení na vhodné programy i praktické rady, jak s nimi zacházet, a to v angličtině, takže ani jazyková bariéra už není nepřekonatelná.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Colonel32 » pát 15 kvě, 2020 1:22 pm

zaplef píše:Dále mi jinými bylo vyčítáno, že jsem nic nevytvořil...

Taky jsem nikdy nepochopil tu mentalitu, že možnost něco kritizovat je jakési privilegium, které člověk získá jen tím, že sám postaví něco lepšího.
Colonel32

Příspěvekod cer.t » pát 15 kvě, 2020 3:13 pm

Zcela mimo téma vozu Thonet - Ad zaplef a Colonel32:
Pánové, Váš názor nesdílím, protože když jsem se kdysi setkal s panem Víškem a koukal na jeho modely, tak se mi vesměs nelíbil ani jeden, ale určitě bych mu své pocity neříkal způsobem, tak jak jsem to tady několikrát četl i kdyby si stěžoval na cokoliv (nenašel jsem zde stestk nad nedostatkem informací). Prostě mám elementární úctu k lidem, kteří se snaží něco stvořit vlastníma rukama sic to může vypadat jakkoliv. Mé výtvory kolikrát taky nejsou dokonalé, ale snažím se a lidé, kteří neumí slušně vyjádřit svůj názor a ještě jsou z kategorie "kibic", tak ať raději mlčí. Chápu, že internetové diskuze svádí k hospodskému tlachání, ale to si nechme na internetové zpravodajské servery, tam se můžeme vyblbnout.

Obecně:
Myslím, že všichni víme, jak Tempotaxi modely tvoří, takže se opravdu pozastavuji, že to někoho ještě dokáže rozčílit. A pokud někoho štve, že neumí pracovat s fakty, tak buď ať mu je nedává nebo ať je trpělivým učitelem. A názor, že z internetových diskuzí je možné brát něco věrohodného, tak to je taky udivující názor. To by jsme to asi daleko nedotáhli při budování modelů...
Jako příklad jak se nakládá s materiály je např. v H0 taková stavebnice modelu vozu M z České Lípy, tak to je teprve pořádná směska vozu M a Ztr i když byly podklady zcela jasné. A i tak si ho postavím.

Ad Radeksindy:
Ještě prosím jednou a jednoduše, co je třeba na modelu změnit, jelikož postavený model vypadá dle tohoto plánku, tedy kdyby dodělal žebra pro uchycení plachty (ač nikdo neví, třeba je po dvou letech sundali, protože se jim plachta nechtěla natahovat ;))
Přílohy
Thonet.PNG
cer.t

Příspěvekod zdeno » pát 15 kvě, 2020 3:56 pm

Colonel32 píše:

Taky jsem nikdy nepochopil tu mentalitu, že možnost něco kritizovat je jakési privilegium, které člověk získá jen tím, že sám postaví něco lepšího.

ono to je asi tim, ze ziskas jiny pohled na problematiku. A hlavne nadhled !!
zdeno

Příspěvekod hank » pát 15 kvě, 2020 4:07 pm

cer.t píše:A názor, že z internetových diskuzí je možné brát něco věrohodného, tak to je taky udivující názor. To by jsme to asi daleko nedotáhli při budování modelů...

Nevylívej vaničku i s miminem... Jak ze které diskuse a jak od koho. Jak to třídit, to se dá naučit jedině zkušeností, tj. až se člověk párkrát spálí. Dopředu se to pozná málokdy, hlavně proto, že našinec většinou neoplývá tím, čemu se říká mediální gramotnost... :? A taky proto, že většinou nemívá čas (nebo je prostě líný) ověřovat si informace z více zdrojů.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Colonel32 » pát 15 kvě, 2020 4:21 pm

zdeno píše:
Colonel32 píše:

ono to je asi tim, ze ziskas jiny pohled na problematiku. A hlavne nadhled !!

[sarcasm]

"žlutý pancéřák s označením Regiojet neodpovídá realitě"

"a co si postavil ty?"

"zelený pancéřák s označením ČSD"

"aha, tak pak akceptuji tvůj komentář jako relevantní, protože máš potřebný nadhled"

[/sarcasm]
Colonel32

Příspěvekod radeksindy » pát 15 kvě, 2020 4:47 pm

Protože dotazů bokem k tomu, jak to ve skutečnosti s vozy Thonet je, tak malý souhrn. Není to nic jiného, než co už tady napsal Tempotaxi nebo padlo jinde na K-repu atd.

1. První vůz, který lze postavit je dvojice krytých vozů z roku 1907, jeden byl s brzdou, druhý bez brzdy.

obrzek00003.jpg

_0185.jpg

Vůz s brzdou byl vyroben jako vůz KFNB Gz 50001, později Ge 201-297, u ČSD Zld 520003. Vůz bez brzdy měl čísla u KFNB a kkStB o 1 vyšší, u ČSD měl pak označení Zld 520508. Ačkoli je fotka nic moc, tak je postaven z tehdy standardních dílů a budku nebo detaily skříně lze bez problémů převzít z jiných zavřených vozů té doby. Nápisy se musí sestavit zase na základě jiných vozů, u reklamního nápisu na boku lze použít zde zmíněnou modelářskou licenci, kterou třeba užil Tempotaxi právě na reklamním nápise. Sice ho přesně neznáme, ale dá se použít obdobný z jiných vozů. Ačkoli byla poslední barva KFNB šedohnědá, tak postaven byl už v době provozu pod vedením kkStB a vůz je viditelně světlešedivý jako osatní vozy kkStB. U ČSD zřejmě červenohnědý, ale důkaz není.
radeksindy

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů