Nákladní vozy skutečnost a model

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Nákladní vozy skutečnost a model

Příspěvekod Mcx » sob 13 črc, 2024 3:52 pm

Milan.D. píše: Jak to, že je na vozech označen druh brzdy jedním bílým obdelníkem na rohovém sloupku, tedy nebržděný vůz pouze s průběžným potrubím tlakové brzdy?

Protože to je výjimka - tato rohová značka po roce 1977 zůstala a myslím, že zůstala do 90. let, kdy v podstatě tyto vozy zmizely.
Mcx

Příspěvekod Milan.D. » sob 13 črc, 2024 4:20 pm

A výjimka byla pro všechny nebržděné vozy nebo jen pro Ztr?
Milan.D.

Příspěvekod Milan.D. » ned 14 črc, 2024 9:43 am

Tak jsem trochu pokročil ve stavbě vozu Taes/Zaz. Dosazené jsou lepty od pana Maliny, vyrobeny madla z drátků a další drobnosti. Madla i ostatní drobnosti nelepím natupo, ale vše zalepuji do předvrtaných dírek a i když se to nezdá, na model bylo potřeba rozměřit a vyvrtat přes šedesát dírek vrtáčkem 0,4 mm. Docela dost drobných dílků zatím kvůli barvení není osazeno. Mám nastříkáno základem a teď mě čeká to nejtěžší, postupně nastříkat a vymaskovat stříbrnou, červenou a černou barvu, tak snad se to povede.
Přílohy
DSCN3529.JPG
DSCN3523.jpg
Milan.D.

Příspěvekod Milan.D. » úte 16 črc, 2024 4:01 pm

Nakonec se povedlo, uf, nástřik je hotov, ale byla to fuška. Nevím proč, ale u odlitků mám vždycky problém s tím, že mi maskovací páska někde strhne barvu. I přesto, že zodpovědně odmašťuji, nejdřív lázeň ve vodě se saponátem, potom odmaštění isopropylacoholem, nástřik surfacerem, potom barvou a stejně se mi to někde utrhne. Teď ještě nástřik lesklým lakem pod obtisky, nanést obtisky a zalakovat. S patinou to nebudu přehánět, jen lehce zapráším spodek a bude hotovo. No opravdu to bude krasavec. :D
Přílohy
DSCN3561.jpg
Milan.D.

Příspěvekod marian_r » stř 17 črc, 2024 7:49 am

Tamiya páska strháva farbu?
marian_r

Příspěvekod vmucha » stř 17 črc, 2024 8:11 am

Bohužel s tím mám také tuto negativní zkušenost. O nezalakovaných obtiscích ani nemluvě :-)
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Příspěvekod Milan.D. » stř 17 črc, 2024 10:38 am

Potíž asi nebude v použité maskovací pásce. Podle mne spočívá problém v použití nevhodného separátoru na bázi silikonu při odlévání do formy. Vím, že například v automobilovém průmyslu se dodržuje tzv. silikonová sterilita, protože silikon je potvora a prakticky nejde bezezbytku odstranit a pak vznikají problémy s adhezí, což je problém např. při lepení. S jinými modely problém při maskování nemám, jen s odlitky, takže zakopaný pes bude nejspíš v nich. :D
Milan.D.

Příspěvekod Mcx » stř 17 črc, 2024 3:33 pm

Milan.D. píše:Nakonec se povedlo, uf, nástřik je hotov, ale byla to fuška.

Obdivuju, já bych tu trpělivost neměl. Vypadá to dobře.
Mcx

Příspěvekod Milan.D. » stř 17 črc, 2024 3:54 pm

No u mě je to už taky na hraně, nejhorší je to přesně vymaskovat, a protože je to odlitek, je každé pole trochu jiné, takže pěkně jeden kousek pásky po druhém změřit a zaříznout. :roll: Postup byl, nastříkat stříbrnou, vymaskovat střechu a klapky, nastříkat červenou, vymaskovat bočnice a čela a zbytek stříknout, černou. následně štětcem stříbrná madla a další drobnosti. ale protože mám dovolenou, uzmul jsem si na to celý den. :D Obtisky jsou už taky na místě a je zalakováno, takže už jen lehká patina a je hotovo. Hm, opravdu krasavec, barevně sice trochu cirkus na kolečkách ale mě se moc líbí.
Přílohy
DSCN3565.JPG
DSCN3564.JPG
Milan.D.

Příspěvekod Mcx » stř 17 črc, 2024 5:44 pm

Perfektní - snad jen zábradlí na plošince je černé, stříbrná jsou jen ta madla a záklesné háky, ovládání střechy černé.
Taes_5.jpg
Taes_5.jpg (84.83 KiB) Zobrazeno 2162 krát
Mcx

Příspěvekod Milan.D. » stř 17 črc, 2024 6:03 pm

Madla ovládání střechy mám černé a u toho zábradlí na plošince jsem váhal. Na Vaší barevné fotce mi připadalo stříbrné, ale není to jednoznačné. Samozřejmě by nebyl problém to přetřít. :D
Milan.D.

Příspěvekod Mcx » stř 17 črc, 2024 6:07 pm

Milan.D. píše:ale protože mám dovolenou, uzmul jsem si na to celý den

No u mne je léto = modelářský útlum, přece jen je mnoho jiné zábavy i když já již mám dovolenou "celý rok", ale dokud zdraví slouží je potřeba čas využívat i jiným způsobem.
Škoda, že nejste modulový modelář, mohl bych se s některými z vašich modelů na setkání potkat.
Mcx

Příspěvekod Milan.D. » stř 17 črc, 2024 6:21 pm

Když mě ta modelařina tak baví, jak jsem pár dní bez toho mám absťák :D , i když mám sem tam taky období nečinnosti.
Milan.D.

Příspěvekod Mcx » stř 17 črc, 2024 6:34 pm

Milan.D. píše:Když mě ta modelařina tak baví, jak jsem pár dní bez toho mám absťák

to je vidět - výsledky jsou skvělé !
Mcx

Příspěvekod Milan.D. » stř 17 črc, 2024 6:34 pm

Díky. :D
Milan.D.

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů