Citím se oprávněným adresátem jedné z poznámek výše, ale přitom došlo k nepochopení. Když jsem se ptal, jestli je správně předloha nebo model, tak jsem měl na mysli to, jestli je předloha ve správném historicky věrném stavu, či ne, a jestli model je podle správného historického stavu, či ne. Protože rozdíly mezi fotkama z Lužné a fotkama stavebnice jsem viděl. To znamená, že jsem nesrozumitelně jedním dotazem položil dva a zmátl jsem všechny kolem. Obě tyto otázky již tedy máme výše zodpovězeny. Pozor ještě na jednu věc: Zajímal jsem se o vozy pivovaru Hanušovice (mé rodné pivo), a někde jsem četl, že jich bylo 8 a nebyly shodné konstrukce! Takže bude-li mít někdo fotku, tak mu nemusí sedět na rezin od DK model. Jiná fotka sedět může, protože jde o různé vozy téhož pivovaru.
My jsme v klubu jednoznačně došli k závěru, že je opravdu lepší mít základ modelu z něčeho, co se snadno dělá, a na něj dávat detaily z leptů. Kvůli pevnosti, kvůli shodě s předlohou atd. Z klasických stavebnic MŽ nás v tomto smyslu zaujal jen model G10 (kvůli modelované epoše), který si upravuji do meziválečné podoby (fotky jsem na diskusi prezentoval) a na ten jsme si nechali zkušenějším modelářem připravit lepty detailů, jejichž poslední verzi teď testujeme (foto sem dám během pár dní). Vezmu li vrstvy našich uhláků, tak plast základ, na to karton s bedněním, na to karton s kostrou skříně a na to karton s detaily kování se mě neosvědčil. Kování mi dřív nebo později odpadává po uchopení rukou. Udělali jsme na zkoušku kostru skříně z plastu, takže se vrstvy střídají a je to mnohem lepší. Ale: budou mít tuto zkušenost i ostatní? Navíc když někdo bude chtít větší množství, je možné vynechat díly kostry skříně, tu si vyřezat z evergreenů a ze stavebnice použít jen výřezy kostry skříně a kování. Jenže to bude stavebnice ještě nekompletnější

Citím zde velký "hendykep" vůči těm, co si umí nakreslit předlohu k vyleptání, ať již detailů nebo celého vozu. Každopádně MŽ chce, aby se ze stavebnice dal postavit celý vůz, takže stavebnice obsahuje i stupačky a drobné detaily z plastů a kartonů, které většina z nás nahradí lepty či drátkem, ale to není na škodu věci. Hranice co je to kompletnost a co ne je nutná, musí být stanovena, nicméně ji každý vidíme jinde. No, ještěže jsme se zase vrátili k věci