Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Příspěvekod radeksindy » úte 01 lis, 2016 1:39 pm

Jak už jsem psal, vnitřní žebra střechy dělají tvar (prohnutí) střechy.

To je právě ta chybná úvaha. Žebra nemohou dělat tvar střechy, tvar musí střecha už držet samotná. Pokud se u jakéhokoli materiálu (mosaz, plast, papír) budu snažit jen připevnit rovnou střechu k žebům, tak to povede k více či méně zvlněné střeše. Žebra jenom pomůžou držet střechu ve finálním tvaru a zabránit budoucímu propadání nebo kroucení.

Modeláři, kteří si nechají stavět svoje modely u mě, tak takovou kinematiku nechtějí.

Už jsem to psal výše. Existuje provedení s kinematikou, tak i bez kinematiky. Takže pokud někdo chce kinematiku jinou, tak se jen vynechá místo na požadovanou kinematiku a později se vlepí. Nijak se to neliší od stavbu jiných modelů.
radeksindy

Příspěvekod UncleFardy » úte 01 lis, 2016 5:33 pm

Žebírka nesmí určit tvar střechy, střecha musí mít svůj rovnoměrný pravidelný tvar sama od sebe ještě předtím, než se na ni cokoliv nalepí. Pak ji budeš mít krásně rovnou.
UncleFardy

Příspěvekod Myšpulín » úte 01 lis, 2016 8:41 pm

Jak tady napsali jiní, střecha musí držet sama. Stavím si pro svou potřebu modely z papíru (někde tu je i pár fotek) a dělám to takto. Používám napuštěný papír, z něj si připravím dva až při pláty velikosti střechy, které podélně narýhuji. Podle výkresu si namaluji tvar profilu střechy, odečtu její budoucí tloušťku (tedy dvě nebo tři síly papíru) a takto si připravím pomocná žebra (po cca 2 cm na délku střechy), která nalepím na kousek překližky a tím mi vznikne kopyto. Pak vezmu vnitřní vrstvu střechy, položím ji na kopyto rýhováním ven a vytvaruji. Stáhnu gumičkami a rýhy zatřu lepidlem (stejné jako napouštěcí roztok, jen hustší). Po zaschnutí sundám a přebrousím, dolíky tímto lepidlem dotmelím. Takto asi 3x. Pak na to nalepím další vrstvu a celý postup opakuji. No a případně pro poslední. Tím vznikne krásná rovná tuhá střecha. Nakonec zabrousím spodek. Jo, a brousí se pohybem střechy po položeném smirku, ne naopak.

V tvém případě bych si některá žebra opatřil těmi výstupky, které nakonec tvoří podklady pro nášlapky a do pásů střechy si předpřipravil otvory. Postupoval bych stejně, jen pozor při lepení, aby se střecha nepřilepila k žebrům a šla neustále sundávat pro broušení. A až nakonec vlepit finální žebra a dekly.

Pokud není střecha na čelech zúžená a snížená, je to pohodová prácička. Jinak tvá dílka jsou inspirativní a myslím, že by mnou uvedený postup, který byl svého času doporučován v návodech MŽ mohla MŽ opět použít (tj. připravit do stavebnice).
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod Tempotaxi » úte 01 lis, 2016 8:43 pm

Byla zhotovena nová plastová střecha.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 02 lis, 2016 11:30 am

Na střechu švy a všechna madla a držáky návěstných světel. Zasklít brzdařskou budku a přidat papírovou střechu. Vše pak nabarvit a střecha je ještě trochu patinována.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 02 lis, 2016 5:08 pm

Plánek – inž. l. Kotnaur, inž. Z. Maruna – železniční modelářství IV.
Obrázek
Zde na plánku je jak má vypadat střecha. Prostřední lávka na střeše u některých vozů není.
Ale ve stavebnici jsou papírové schody pod brzdařskou budkou. Schody mají tři stupínky. A to je špatně. Na náčrtku jsou stupínky dva.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 02 lis, 2016 5:13 pm

Moje odlité schody jsem musel upravit. Pod první stupačkou jsem vše odřezal a doplnil delším páskem na potřebnou míru.
Obrázek
Schody jsou na místě a ještě doplnění brzdové tyče.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Střelec » stř 02 lis, 2016 6:25 pm

Co se střechy týká, ještě je tu možnost slepit ji z tenkých nosníků, přetmelit, přebrousit, a pak potáhnout papírem. Dekly, nášlapy a lávky dolepit zvenči na tupo. Ve věci schůdků a boudy, některé piváky měly typ nabízený panem Lepiešem v leptané podobě. Schůdky samotné (alespoň ty od rámu vozu dolů) bych udělal ze zbytků leptu - drží líp, než kombinace relativně měkkého plastu plastu a papíru (ověřeno na zetce téhož výrobce).

Jinak obecné tvrzení, že stavebnice od Malé železnice jsou pro děti, je demagogie plně na úrovni předvolebního projevu. Nic, na co se musí použít tři druhy lepidla a polovina součástek nakoupit samostatně od různých dodavatelů po celé republice, není pro děti. Nemluvě o tom, jak nákup doplňků prodraží stavbu.

Výrobce by měl zapracovat nejen na vybavení stavebnice (vyrábět k vozu obtisky, ale prodávat je samostatně je všivárna zcela v duchu podniku ÚV Svazarmu), ale i na návodech. Když vyjdu z návodu ke G10, je to jen komiks bez textu. Chybí údaje o potřebných nezbytných doplňcích i o prosté skutečnosti, že některé díly v rámečcích jsou pro zcela jiný vůz (to vyplave až z návodu k obtiskům).
Střelec

Příspěvekod Tempotaxi » stř 02 lis, 2016 10:20 pm

Střelec píše:Výrobce by měl zapracovat nejen na vybavení stavebnice (vyrábět k vozu obtisky, ale prodávat je samostatně je všivárna zcela v duchu podniku ÚV Svazarmu), ale i na návodech. Když vyjdu z návodu ke G10, je to jen komiks bez textu. Chybí údaje o potřebných nezbytných doplňcích i o prosté skutečnosti, že některé díly v rámečcích jsou pro zcela jiný vůz (to vyplave až z návodu k obtiskům).

Tak si kup příště odlitek a nemáš tam vůbec nic, než něco co má připomínat vůz nebo lokomotivu.
Stavebnice za 500 Kč se tobě nezamlouvá, protože tam nejsou další stavební díly.
Když tam bude všechno podle tvé představy, tak stavebnice bude stát 1000 až 1500 Kč a to zase bude pro tebe drahá, protože hotový jiný model bude stát 1000,- Kč. Taková stavebnice, kde bude všechno, je stavebnice neprodejná. A stejně polovičku věcí vyhodíš, že je nechceš, protože si tam dáš svoje osvědčené díly.

Obrázkový návod je srozumitelnější ve všech jazycích.
Psát technologický postup ve správném železničním (technickém) názvu součástek a dílů, tak většina modelářů tomu nebude vůbec rozumět.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 02 lis, 2016 10:32 pm

K brzdařské budce jsem zhotovil drátové zábradlí. Na spodek vozu jsem přilepil šachtu bez kinematiky a zasunul jsem do něj, očkové spřáhlo. Spřáhlo je bez pohybu. Mně to takhle vyhovuje.
Obrázek
Model pivního vozu je už v hromadě. Teďka se bude popisovat. Obtisky se budou muset vyrobit.
Tempotaxi

Příspěvekod UncleFardy » čtv 03 lis, 2016 12:12 am

K agresivnímu příspěvku Střelce: Není tajemstvím, že jsme si nechali pro klub udělat 50 ks uhláků. Když si představím, že bych si koupil komplet stavebnici s 50 obtisky, které by mi zůstaly, protože na ně přijdou tamponové popisy, a dostal jsem k nim 100 ks dvojkolí, které by mi zůstaly, protože na vozy přijdou loukoťová, a dostal k nim 100 ks kinematik X, které by mě zůstaly, protože na vozy přijdou krátká otočná magnetová, a tyto škody si sečtu, tak jdou do tisíců.... Každý kdo modelaří, si musí dokoupit štětce, lepidla, barvy, smirkové papíry, pilníky, podložku, a spoustu jiných věcí. I kdyby nakrásně stavebnice byla kompletní, ozvali by se další, kteří by říkali, proč je tam kinematika ta a ta, já používám zásadně tu a tu, proč je tam takové dvojkolí, já chci takové, proč ze mě výrobce ždímá peníze takovým nehorázným způsobem. A měli bysme tu dvě všivárničky, viď, Střelče. A co teď s tím? Tyto všivárničky, jak říkáš, jsou si opakem. Mám pocit, že jsi s příspěvkem trochu přestřelil. Stavebnice, tak jak jsou dodávány, minimalizují ztráty každého modeláře. Modelář dostane základ, který je třeba, a zbytek si dokoupí, podle svého výběru. A pokud si někdo koupí za 300 Korun svoji první stavebnici, tak pak bude další týden chodit po obchodech a shánět výše jmenované, než vůbec bude možné ke stavebnici zasednout. U leptů taky nedostanu komplet, taky musím lítat a shánět si vše potřebné. A to není všivárna? Co? A navíc, když jsou díly ve stavebnici variantně, nebo nějaké navíc, u MŽ je to na škodu a třeba u Modelů mašinek ne? Co? Jsem rád, když jakýkoliv výrobce vyrobí něco co spadá do I. nebo II. epochy. Je mi jedno, jestli je to Rybák od SDV, poštovní vůz od Modelů mašinek, Ut a pivák od DK model, a řada jiných, které jsem tu nejmenoval, a je mi jedno, jakou technologii výrobce zvolil. Naučím se s plastem (viděli jsme tady sami, že to není trivialita), naučím se s rezinem, naučím se s lepty, naučím se pracovat s podklady. Pokud je mi známo, tak třeba všeobecně oblíbený výrobce SDV dělá stavebnice, které na žádném foru žádnou lobby nepotřebují, a kdekdo za ně lobbuje, jejich stavebnice jsou kompletní, snad možná jako jediné, ale copak modelář si dá na model plastové dvojkolí? Ale proč bych to tu proboha kritizoval! Jsem rád, že mám od nich Rybáka, jiné jejich stavebnice jdou mimo mě, ale proč bych to kritizoval? VI. epocha je hotové boží požehnání pro všechny výrobce nové a ty co byli před krachem, vyrobím kus, přetírám a přetírám a přetírám, no a když výrobce přetře stokrát, tak se třeba pustí do staré předlohy, rád si počkám, ale nadávat mu, že je jen natěrač? Proč? DK model taky stavebnice nedodává kompletní, ale nevidím ani jeden důvod k tomu, abych je tady nazval tak jak ty jsi nazval MŽ. Znova to říkám: Diky bohu za každého, kdo dokáže svůj záměr dotáhnout do konce a začne pro nás modeláře něco vyrábět. Ta tortura kterou musel před tím absolvovat, než začal dodávat! Mám doma vozy ze stavebnic od všech možných výrobců, na každé lze něco najít, ale proč bych všechny nazval všivákama fakt nevím. Existují PUR lepty od pana Lepieše, existují jednoduché lepty od Modelů mašinek, vždyť je to dobře! Proč bych tu něco plísnil! Pro mě je všivákem někdo úplně jinej.... Výrobci, nenechte se odradit všivákama a vytrvejte...!
UncleFardy

Příspěvekod UncleFardy » čtv 03 lis, 2016 12:19 am

Ke stavebnici piváku: Myslím, že je tam drobná chybička-nemělo by být na vyčnívající zadní straně budky malé okno?
UncleFardy

Příspěvekod radeksindy » čtv 03 lis, 2016 7:53 am

UncleFardy: Nepovažuji Střelcův příspěvek za nijak agresivní a lze se pod něj jenom podepsat. Tempotaxiho argumentace je často jen demagogie a v oblasti historie vozů bohužel velice často výmysly. Pokud si někdy budeš objednávat takové množství stavebnic, tak ti každý výrobce vyjde rád vstříc. V českých podmínkách je to pro ně zajímavé množství, při kterém jsou ochotni podobné díly jedoduše vynechat a neprodat. Máme jako klub bohaté zkušenosti, nikdy nebyl problém objednat stavebnice nebo celé vozy bez dvojkolí a spřáhel. Lepty také podobné díly neobsahují, ale také se nám nikdo nesnaží namluvit, že jsou to stavebnice pro dětský kolektiv.

Ke stavebnici piváku: Myslím, že je tam drobná chybička-nemělo by být na vyčnívající zadní straně budky malé okno?

Už jsem výše psal, ten pivák je naprostý nesmysl plný chyb, ačkoli se nám Tempotaxi snažil namluvit, že je to stavebnice piváku z Lužné.
radeksindy

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 03 lis, 2016 9:59 am

radeksindy píše:Tempotaxiho argumentace je často jen demagogie a v oblasti historie vozů bohužel velice často výmysly.
Už jsem výše psal, ten pivák je naprostý nesmysl plný chyb, ačkoli se nám Tempotaxi snažil namluvit, že je to stavebnice piváku z Lužné.

Tak za prvé, nejsem vševědoucí a nechám se poučit. Než začnu stavět svůj model od „O“, tak mám dokumentaci, ale i v dokumentaci můžou být nedostatky a nepřesnosti.
Ke stavebnici piváků můžu říci jen, že MŽ prezentuje, že stavebnice jsou určeny pro dětský kolektiv a dostal jsem informaci, že zadavatel zakázky pivního vozu měl předlohu v Lužné.
To není výmysl, ale jen prezentuji jen to co je záměrem budoucí stavebnice podle návrhu zadavatele.
Jestli zadavatel má přání a já mám prostředky, tak to vyrobím.
Výrobce pak nabídne stavebnici k prodeji.
Já jako zákazník si ji koupím, či nekoupím a to je jen moje volba.
Já nikoho nepřesvědčuji, že je to ten vůz. Já jsem jen dodal fotky, plánky a udělal článek o stavbě. Momentálně si může každý udělat obrázek a to jen budoucí zákazník stavebnice. Zda se bude snažit to postavit, tak jak je stavebnice navržena nebo ji celou překopá. Ale jak už jsem psal koupit či nekoupit.
Jinak mně prosím nevkládejte něčí myšlenky za moje.
Proč svoje nápady a vědomosti nepředáte pracovníkům MŽ a nespolupracujete na jiných a lepších model.
Proč neřeknete muzejníkům v Lužné, aby přemalovaly vůz do původní podoby. Že tam mají špatný popis.
Proč nadáváte mně, když jsem poslední konzument a nejdete bojovat do Lužné a do firmy MŽ.
Tempotaxi

Příspěvekod UncleFardy » čtv 03 lis, 2016 10:05 am

Ok, věcně: Stavebnice piváku vznikla na zakázku. Někdo výrobci předal podklady a výrobce zhotovil prototypy stavebnic a tempotaxi je zkušebně stavěl a dal tento proces do placu zde. Nevím, co zadavatel chtěl a jestli předané podklady odpovídaly předloze. Má-li stavebnice spoustu chyb, pak oddělme chyby výrobce od chyb zadavatele. Prototyp je tu od toho, abychom odhalili konstrukční chyby či nepřesnosti vůči předloze. Jestli podélný profil nad a pod střední dveře patří či nikoliv nebo má být jinak udělán, jestli má být na zadní stěně budky okénko, či nikoliv, jestli brzdu s Y nebo s podélným táhlem atd. atd. K tomu byla věcná diskuse. Neřešil bych v této fázi, jestli někdo dá na postavený model špatný popis. Řešme konstrukční shodu s předlohou. K tomu by zde někdo měl říci nebo potvrdit, co bylo předlohou stavebnice. O jaký vůz se má přesně jednat. Pak bude jasno a stavebnici doladíme, resp. ti z nás, kteří budou ochotni k tomu doladění přispět.
Ze stavebnic MŽ lze postavit hezké modely pro provoz. Viděl jsem je.
Příspěvek Střelce při vší úctě ke kolegům modelářům považuji za hodně nešťastný. Každý se nějak vyjadřujeme, každý máme nějaké cíle, nároky a sebereflexi. Výraz děti v příspěvku tempotaxiho asi není zcela výstižný, já bych ho nahradil slovy začínající modelář. A ten přece nemůže začít modelařit na leptu od pana Lepieše! Na tom se snad shodneme. K tomu jsou odlévané stavebnice např. od DK model nebo některé stavebnice od MŽ. A opravdu jsem bytostně přesvědčen, že je dobře, že stavebnice OBOU výrobců nejsou takzvaně kompletní. Pokud však mám opačný názor, pak je třeba říci, že prakticky všichni výrobci stavebnic dělají všivárny, ne že si vyberu jednoho a toho pomluvím, to pak poukazuje na jiné cíle, než je objektivní posouzení. Viz diskuse na moje tt k uhláku Eas. Kolik vášní způsobila jedna věta mimochodem. Nicméně, já k takovému tvrzení nemám důvod.
Takže se vraťme k duchu stávající diskuse s tím, že zde někdo, třeba tempotaxi, sdělí, co je předlohou vozu, protože předchozí diskuse toto docela solidně zamlžila, a pak věc zdárně dokončeme. Osobně na tom žádný zájem nemám, dělám TT a pivák pro nás dělá jiný výrobce. Rád tomu ale pomůžu, příště budu zase potřebovat pomoc já....Děkuji.
UncleFardy

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů