Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Příspěvekod Tempotaxi » pon 31 říj, 2016 11:48 am

radeksindy píše:Krásný lept poslední varianty stavěné pro KFNB má V.Lepieš. Pár fotek je tady http://drake-model.rajce.idnes.cz/K_KFNB_1900/]

Lepty pana Lepiče znám a jsou opravdu pěkné modely. Mají krásně propracovaný spodek vozu atd.
Ale pro většinu modelářů jsou modely nepoužité. Když dám do podvozku zmíněnou kinematiku, tak spodek se musí předělat a tím znehodnotím model. Každý modelář používá jiná spřáhla a je kolikráte problém, když někdo mně přinese model na ukázku, tak model předvést v jízdě a soupravě na kolejišti.
Tempotaxi

Příspěvekod UncleFardy » pon 31 říj, 2016 12:32 pm

K několika posledním příspěvkům - mohu potvrdit, že stavebnice pivního vozu vznikla na individuální zakázku, nejde o vlastní výběr předlohy výrobcem (nevím kdo byl zadavatelem, ale to není podstatné) a tedy o snahu konkurovat firmám HERIS, Fleischmann a jiným. Bezesporu lepty pana Lepieše patří mezi to nejlepší, co lze na českém trhu sehnat. Ze stavebnic MŽ ale nepochybně lze při dodržení maximální možné pečlivosti postavit pěkný model pro provozní účely. S několika dalšími modeláři testujeme sadu leptaných doplňků na vůz G10 v TT (prototypové sady jsem tu již představoval), což je řešení pro ty, kteří chtějí mít na voze více detailů a pro ty, kteří chtějí mít madla, stupačky a držáky z pevnějšího materiálu než je plast. Je pravda, že po roce vývoje nám do toho vlítl TILLIG a uvede na trh svoje vozy G10 s brzdařskou budkou ve variantách běžný zavřený - speciální chladicí. Tak uvidíme, jestli bude tímto stavebnice MŽ "mrtvá" nebo ne. Budu to objektivně sledovat.
UncleFardy

Příspěvekod radeksindy » pon 31 říj, 2016 12:42 pm

2. –stavebnice je určena pro dětský kolektiv, pro jejich modelářskou zručnost.

Vezmeme si výrobu z papíru popřadě.

1. Nejdříve si koupím papír. Jeho super vlastnost je cena, levnější materiál asi nemáme.
2. Vymyslím díly a přenesu na papír. I tady má papír jenom výhody, protože se dá na něj snadno kreslit nebo dokonce potisknout.
3. Díly vyřežu. I tady je papír skvělý, protože se to dá dělat snadno zpracovávat - řezat, stříhat.
4. Díly slepím. Lepidel je sice na výběr dost, ale začínají problémy, protože papír je nasákavý, snadno se bortí, když nasákne mění vlastnosti atd.
5. Model nabarvím. Horší varianta předchozího kroku. Nabarvit papírový model chce ještě více cviku než výše uvedené kroky. I zkušený modelář často selže.

A teď vezmu ty nejjednodušší kroky a nechám je udělat strojem za peníze a zbylé nechám udělat dítěti? Výrobci to přinese asi zisk, ale otázka je, co to přinese dítěti. Stříhat a řezat se nenanučí, lepit se může naučit na levnějších vytištěných papírových věcech a pro barvení by bylo na začátku asi lepší něco plastového. Většina dětí by dopadla jako ty, bude to křivý a na vyhození.

Krušovický vůz byl jen předlohou na stavebnici.

Ovšem nejspíše tak, že autor na vůz v Lužné podíval a doma to namaloval podle jiného vozu. Jinak si nelze vysvětlit, že vůz v Lužné rohové výztuhy nemá, zatímco stavebnice ano. Také se autor zapoměl podívat na brzdu a namalouval jinou, někde počty prken jenom odhadoval, nad dveře naroubobal nějaký U profil a také si mohl pořádně prohlédnout budku směrem nad střechu vozu.

Ale pro většinu modelářů jsou modely nepoužité. Když dám do podvozku zmíněnou kinematiku, tak spodek se musí předělat a tím znehodnotím model.

Kecáš, protože o tom nic nevíš. K dispozici je lept modelu s kinematikou i bez. To znamená, že podlaha má příslušné otvory pro pohyb kinematiky, součástí jsou i všechny potřebné díly.
radeksindy

Příspěvekod UncleFardy » pon 31 říj, 2016 9:11 pm

Vrátím se ještě k odkazu radeksindy na rajčeti na uhlák KFNB K91346 z leptu pana Lepieše. Je nějaký podklad na to, že má být šedý? Myslel jsem si obecně, že nákladní vozy KFNB byly hnědé případně zelené - tak to mám někde v poznámkách: Šedá u kkStB, jiný odstín šedé byl StEG, ONWB zelené, KFNB hnědá a zelená, co jsem tak na různých místech náhodou pochytil... Netvrdím, že je to špatně, jen je to v rozporu s mými poznámkami...
UncleFardy

Příspěvekod statistik » pon 31 říj, 2016 9:11 pm

Vteřinovým lepidlem jsou přetřeny i rohové sloupky, aby nedocházelo k odření papíru. Vše je pak stříknuto základovou barvou ve spreji. A to bude ten problém. Kde se barva vsaje do papíru tak je vše v pořádku, ale kde je nějaké lepidlo, tak zůstane barva bohužel jen na povrchu.

Aha. No já nevím, ale asi bych takto nepostupoval. Patlat na papír lepidlo, čímž se (celkem logicky) zalijí detaily, což pak barva jednoznačně zvýrazní. Stavěl jsem od MŽ modely Vase a neměl jsem potřebu papír ničím napouštět (krom toho, když už, určitě bych to nedělal vteřiňákem a rozhodně ne na viditelném povrchu, to je celkem zvěrstvo). Ostatně proč taky. Použitý karton je kvalitní a po jemném nástřiku model vůbec nevypadá jako papírový. A pevnost je naprosto dostatečná, i odolnost. Samozřejmě plast to není, ale abych kvůli tomu musel "preventivně" model pokydat lepidlem, abych ho oděrek uchránil, no nevím... Já nic odřeného na Vase nemám, lak drží jak přibitý... Model je pojízdný a jezdí na kolejišti, nestojí ve vitríně. Asi stačí chovat se k němu jako k modelu. Oděrky jsou v provozu vždy, ale při troše snahy jsou minimální.
Kontakt: stat (zavináč) email (tečka) cz
Do soukromé zprávy prosím dejte svůj e-mail, děkuji.
statistik

Příspěvekod Tempotaxi » pon 31 říj, 2016 10:03 pm

U jiných vozů se mně to MŽ nestalo, ale po nalepení a přesného sazení se mě stalo, že někde ta papírová nádhera, jako nýty atd. se mně počalo rozpadat. Tak jsem to potřeboval nějak zachránit. Dnes jsem barvené nálitky odstranil Purisolem. Krásně to jde dolu. Dále jsem přemístil jednu odtokovou trubičku. Střechu jsem srovnal, ale pořád to není ono. Mezi střechou a skříní je pořád díra a na bočnicích to prostě nesedí.
Zatím se rozhoduji co s tím.
Mám možnost sundat střechu, vše do hladka obrousit a znova obroušenou střechu položit.
Nebo střechu sundat a udělat novou.
Tempotaxi

Příspěvekod radeksindy » úte 01 lis, 2016 7:39 am

UncleFardy: Původně byly vozy KFNB zelené (grün), po roce 1891 šedohnědé (graubraun). Přesněji ten odstín není daný, současný odstín RAL vůbec nemusí tomu pojmu odpovídat.
radeksindy

Příspěvekod UncleFardy » úte 01 lis, 2016 8:12 am

Děkuji za upřesnění barev. Tempotaxi: nevím jestli to jde, ale asi bych nejdříve nalepil střechu a pak na ni lepil poklopy a úchytky lávek. Střechu bych zagumičkoval (celou skříň omotal) a až po zaschnutí na ni lepil detaily. Střechu ale nesou žebra, takže ani to by nemuselo fungovat. Určitě by mělo pomoct to, když se horní hrana skříně ze shora kde jsou žebra po obou stranách zabrousí do roviny. Střechu si zaaretuješ kapkama vteřiňáku na vrcholu žeber, počkáš až to bude pevné, a pak si potřeš hranu na jedné straně a přitiskneš střechu k vozu rovnoměrně po celé hraně (dělám to ještě před přilepením budky, skříň mám vzhůru nohama a tisknu ji hranou ke stolu). Tím dosáhnu rovnoměrného přítlaku podél hrany a ta pak nemůže být zvlněná. Když je to zaschlé, tak totéž udělám na druhé straně s druhou hranou. Mělo by to fungovat. Pak dolep budku a detaily střechy. Všiml jsem si, že jsi část žeber nalepil na skříň a část zespoda na střechu. To by se asi mělo předělat tak, aby se nejdřív všechna žebra lepila na skříň a na ně střecha. Když jsem si kdysi modely vyřezával z deskového polystyrenu, tak jsem si udělal schodovou střechu ze tří vrstev různě širokých pásků a přes ně střechu přehnul. V TT to sedělo přesně na zaoblení střechy vozů Z od BTTB. Tam prohýbání nehrozilo. U stavebnic MŽ jsou žebra, takže základ je mít rovnou horní hranu na kterou ta střecha přijde přilepit.
UncleFardy

Příspěvekod Tempotaxi » úte 01 lis, 2016 9:10 am

Horní část střechy. Zde jsou víka a základy pro prkenné nášlapky.
Obrázek
Spodní část střechy. Zde jsou právě žebra pro nášlapky, které koukají na druhé straně. A tohle vše vadí zase žebrům, které tvoří základ zaoblení střechy. A zrovna tyhle žebírka brání k vytvarování střechy.
Obrázek
Další problém jsou žebra, která mají dělat tvar střechy. Jsou všechna stejná, ale po usazení a přilepení do zámků jsou prostě každá jiná. Kraje jsem obrousil (červený prostor), ale asi to bylo málo.
Obrázek
Jednoduše řečeno vrchní díl střechy je moc tvrdý a nelze s ním dobře pracovat. I po přilepení má snahu se vracet do původní podoby. Lepidlo to někde prostě neudrží.
Dnes jsem sundal střechu. Bohužel při sundání se střecha rozpadla na mnoho kousku. Tak se bude muset vyrobit nová.
Já to neberu tragicky, je to prostě prototyp. Další se poučí co jsem udělal špatně a bude postupovat úplně jinak k dané stavebnici a problém přestane být pro něho problémem.
Tempotaxi

Příspěvekod radeksindy » úte 01 lis, 2016 9:30 am

Jednoduše řečeno vrchní díl střechy je moc tvrdý a nelze s ním dobře pracovat. I po přilepení má snahu se vracet do původní podoby. Lepidlo to někde prostě neudrží.

Ale lepidlo by nemělo držet pnutí vzniklé špatně spasovanými díly. Už na prvním obrázku je vidět, že střecha nebyla před přilepením žeber pod plnícími otvory dobře vytvarovaná. Musíš ji víc ohnout.
radeksindy

Příspěvekod UncleFardy » úte 01 lis, 2016 10:58 am

Ke střeše: Tak jsme tu dva modeláři mající zkušenost se stavebnicí od MŽ a padají z nás ku všeobecné radosti konstruktérů stavebnice odlišné názory. Ty říkáš, že střecha je moc tvrdá. Já mám špatné zkušenosti s papírovou střechou a nechal jsem si od MŽ soukromě vypálit tvrdé plastové :-) Asi bych na to šel jak říká radeksindy - jakomkoliv způsobem si střechu ohni tak, aby správný tvar držela již při volném položení na desku stolu před nalepením (Buďto ji přetáhni několikrát přes hranu stolu nebo ji přivaž k láhvi která má trochu menší poloměr než je zaoblení střechy a povař chvíli ve vodě. Nebo můžeme přesvědčit výrobce ať díl střechy z jedné strany podélně narýhuje, bude se líp ohýbat a pnutí nebude tak velké. Tímto způsobem si jich můžeš připravit víc, pokud najednou stavíš víc vozů) . Dále - žebroví střechy aplikuji před nalepením stropu skříně. Dosáhnu tím toho, že všechna stejná žebra jsou stejná i po nalepení. Takže mi vznikne strop skříně se žebrama a ten pak přilepím jako celek na skříň. Pak dobrousím do rovna. Jak hrany, tak broušením srovnám hřbety žeber do stejné výšky včetně čel skříně.Střecha za hranu skříně musí držet lepidlem po celé délce. Když si střechu ohneš před přilepením, tak až ji budeš lepit, stačí ji pak jen zeshora trochu zatížit. Pokud to uděláš správně, budeš ji mít úplně rovnou. Při tomto postupu nemůže být výsledkem jakékoliv zvlnění. Papírová střecha by nebyla modelová-byla by v HO moc tenká. Při pohledu na skutečný vůz střecha jistou nezanedbatelnou tloušťku má. Zkoušel jsem i silnější papír, ale skončil jsem u plastové....
UncleFardy

Příspěvekod michal_n_cz » úte 01 lis, 2016 11:14 am

Tempotaxi píše:Lepty pana Lepiče znám a jsou opravdu pěkné modely. Mají krásně propracovaný spodek vozu atd.
Ale pro většinu modelářů jsou modely nepoužité. Když dám do podvozku zmíněnou kinematiku, tak spodek se musí předělat a tím znehodnotím model. Každý modelář používá jiná spřáhla a je kolikráte problém, když někdo mně přinese model na ukázku, tak model předvést v jízdě a soupravě na kolejišti.

http://vlaky-modely.rajce.idnes.cz/stav ... espodu.JPG
michal_n_cz

Příspěvekod Tempotaxi » úte 01 lis, 2016 11:21 am

radeksindy píše:Jednoduše řečeno vrchní díl střechy je moc tvrdý a nelze s ním dobře pracovat. I po přilepení má snahu se vracet do původní podoby. Lepidlo to někde prostě neudrží.

Ale lepidlo by nemělo držet pnutí vzniklé špatně spasovanými díly. Už na prvním obrázku je vidět, že střecha nebyla před přilepením žeber pod plnícími otvory dobře vytvarovaná. Musíš ji víc ohnout.

Jak už jsem psal, vnitřní žebra střechy dělají tvar (prohnutí) střechy. Čtyři žebírka pak zapadnou do otvorů pro základ nášlapek ve střeše. Po přilepení už nejde střecha tvarovat.
Kdybych žebírka po přilepení odstranil, tak zůstanou na druhé straně vidět jen základy pro nášlapky a střecha pak jde tvarovat, protože bude naprosto hladká.
Když jsem zkoušel jen tak nasucho, tak to bylo dobré, ale jak jsem začal přilepovat, bylo zle až hůř. Ale co už je přilepené tak se špatně bez poškození odtrhává.
Kdybych stavěl více modelů, tak se sestavuje nejprve jeden model a na dalších modelech už jsou vychytaní místa. Ale kdyby jsou chyby.

Dále musím upozornit, že základní žebra, která se lepí do skříně, jsou dvoje. Dva kusy žeber jsou krajní, které se lepí k čelám a další jsou rozmístěny po ploše základu střechy.

Jen znova upozorňuji, je to prototyp a výsledná stavebnice se může změnit. Já jsem dostal za úkol sestavit model bez návodu, tak jak by to sestavoval dětský modelář, třeba i pod dohledem nebo modelář, který si občas chce postavit vlastnoruční model.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 01 lis, 2016 12:54 pm

michal_n_cz
Děkuji za názornou fotku.
Modeláři, kteří si nechají stavět svoje modely u mě, tak takovou kinematiku nechtějí. Chtějí třeba hladkou podlahu, ale kam a na co mám pak posadit brzdou soustavu je už nezajímá. Chtějí tam svoji kinematiku Roco , Gützold, Fleischmann, atd. Leptaná je nezajímá, má špatné péro atd. Ale tím, že tam dám tu jejich, tak jsem znehodnotil spodek vozu. Protože tu kinematiku někam musím dát. A jsou pak šťastný, že si mohou kinematiku nastavovat, podle potřeby.

Nekecám, ale tohle je realita radeksindy a neposuzuj to podle sebe.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 01 lis, 2016 1:09 pm

Vrchní část střechy jsem vytvaroval, ale když pak přilepíš vnitřní 4 žebírka, tak dostane střecha jejich tvar, jak určují žebírka. Žebírka se trčí do připravených otvorů. Zalepíš a se střechou už nehneš, nejde už tvarovat. Jedině že žebírka na spodku vrchního dílu odstraníš. A na druhé straně budou koukat jen nášlapky, které jsou pozůstatky žebírek.
To je ten celí problém po přilepení žebírek se musí odstranit.
Tempotaxi

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů