osvětlení vozů

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: osvětlení vozů

Příspěvekod TTmili » pát 03 pro, 2010 4:58 pm

No ono Kuehn dekodéry mám velice rád, jsou docela levné, na svojí cenu dost chytré a dá se s nimi úžasně blbnout a zkousnou (kromě přímýho zkratu na motoru a některých vstupech) snad všechno, ale je problém s návody. Taky sem si s němčinou nikdy nepotykal, ale musím říct že třeba google překladač z němčiny do češtiny překládá snad nejlíp ze všech jazyků ze kterých jsem si již něco nechával překládat.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod tusakvlasta » ned 24 bře, 2013 12:19 am

Mám dotaz. Právě jsem nainstaloval svoje první osvětlení vagonu a přidal tam i kondenzátor 470 uf, ale jaksi žádný efekt, problikává to. Připájel jse ho k rovodným vodičům k ledkám a ted si nejsem jist jestli to není potřeba připájet už na vstupu. Osvětlení je AMB. Dík za radu.
tusakvlasta

Příspěvekod michal.kubista » sob 30 bře, 2013 1:30 pm

Vagony provozuješ na DCC?
Předpokládám, že tam máš usměrňovač, když tam jsou LEDky. Tedy kondenzátor bych dal hned za usměrňovač, před sériové zapojení odpor + LED. Pokud máš kondenzátor až za odporem, pak se kondenzátor pomalu nabíjí a obráceně při vybíjení na něm rychle klesá napětí a efekt prodloužení svícení je minimální.
michal.kubista

Příspěvekod Radek Strnad » sob 30 bře, 2013 8:09 pm

Ono těch 470mikro také není nic výrazného.Pokud je místo,zkusil bych 1000nebo2000.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod tusakvlasta » ned 31 bře, 2013 8:10 pm

michal.kubista píše:Vagony provozuješ na DCC?
Předpokládám, že tam máš usměrňovač, když tam jsou LEDky. Tedy kondenzátor bych dal hned za usměrňovač, před sériové zapojení odpor + LED. Pokud máš kondenzátor až za odporem, pak se kondenzátor pomalu nabíjí a obráceně při vybíjení na něm rychle klesá napětí a efekt prodloužení svícení je minimální.

Máš pravdu, už jsem se k tomu taky dopracoval a připájel jsem tentokrát 1000uf, (LEAGUER RT1,25V,105°C) před odpor/potenciometr a funguje to bezvadně. Podle mě je tam lepší instalovat raději dva protože při pomalý jízdě, třeba přes vyhýbku to má delší výpadek, a čas zhasnutí taky záleží na intenzitě osvětlení (dle nastavení potenciometru), ale jinak OK. Já jsem ho instaloval do osobního vagonu Roco 45668- Aa 1třída. Jediný misto kam ho umístnit je do kabin WC a je dobrý mikrobruskou odfrézovat záchodovou mísu (není nutný), a další věc je že je lepší připájet kondík přes drátky, kuli volnější i instalaci. Tolik mé někalikohodinové amatérské postřehy. Ale líp to asi nepujde, leda že by dělali placatý kondíky. :wink:
tusakvlasta

Příspěvekod Rizoto » pon 01 dub, 2013 7:16 am

tusakvlasta píše:
michal.kubista píše:Vagony provozuješ na DCC?

Máš pravdu, už jsem se k tomu taky dopracoval a připájel jsem tentokrát 1000uf, (LEAGUER RT1,25V,105°C) před odpor/potenciometr a funguje to bezvadně. Podle mě je tam lepší instalovat raději dva protože při pomalý jízdě, třeba přes vyhýbku to má delší výpadek, a čas zhasnutí taky záleží na intenzitě osvětlení (dle nastavení potenciometru), ale jinak OK. Já jsem ho instaloval do osobního vagonu Roco 45668- Aa 1třída. Jediný misto kam ho umístnit je do kabin WC a je dobrý mikrobruskou odfrézovat záchodovou mísu (není nutný), a další věc je že je lepší připájet kondík přes drátky, kuli volnější i instalaci. Tolik mé někalikohodinové amatérské postřehy. Ale líp to asi nepujde, leda že by dělali placatý kondíky. :wink:

Ak je tam miesto na 1000uF kondik tak by sa tam urcite naslo miesto aj na tuto bateriu. A uz to urciten nebude preblikavat :-) http://www.akumulator.sk/prumyslove-cla ... _1406.html
Rizoto

Příspěvekod michal.kubista » pon 01 dub, 2013 7:46 am

Rizoto píše:Ak je tam miesto na 1000uF kondik tak by sa tam urcite naslo miesto aj na tuto bateriu. A uz to urciten nebude preblikavat :-)

A jaká si myslíš, že bude životnost té baterky? Nehledě na složitější elektroniku, která bude baterku bezpečně nabíjet tak, aby se nepřehřívala. A co když nebudeš déle jezdit, to budeš mít na všech vagónech vypínač, aby jsi baterku neničil? Kondenzátor je dostatečný a na použití jednodušší. :idea:
michal.kubista

Příspěvekod BohousP » pon 01 dub, 2013 8:05 am

Rizoto píše:Ak je tam miesto na 1000uF kondik tak by sa tam urcite naslo miesto aj na tuto bateriu. A uz to urciten nebude preblikavat :-) http://www.akumulator.sk/prumyslove-cla ... _1406.html

Tak to vidím hodně nereálně. Problikávat nebude, ale na to, aby svítila toho musíš udělat ještě hodně ...
1.) Článek má 1,2V, musel by jsi jich dát do serie víc. Dát jich 10 do serie (na 12V) a pak to odporem srážet pro LED ale není optimální řešení.
2.) nesmělo by docházet k přebíjení, nutná elektronika
4.) co, když vagonek odstavíš, musíš tam mít vypínač.
Anebo to řešit poměrně složitě:
1.) z DCC napájet jakousi dobíječku akumulátoru s automatikou
2.) akumulátor připojovat k diodám pouze, pokud je přítomné napětí DCC (vyhodnocovací obvod ...)
3.) měnič na napájení LED z 1,2V akumulátoru
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod Gulda » ned 05 kvě, 2013 8:35 pm

Tady je něco ohledně stavby vozů vč. osvětlení: http://jacek-modely.cz/stavba-vozu-rady-bdtn-054/
http://www.mojett.cz/?p=12360
jinak TT-modelář má v nabídce nějaký sety osvětlení vozů.
guli
Gulda

Příspěvekod pixel123 » sob 15 čer, 2013 8:48 pm

k tym bateriam - ja aktualne riesim projekt kde mozno bude bateria v lokomotive ako zalozny zdroj. o Ni-mh ale ani neuvazuj. Litiovky su male, lacne a kapacitne o dost vyssie nez niklovky. a rozmerovo ich mozno dostat kupit uplne malicke, a o tom ze litiovky maju vybijaci prud niekolko desiatok C (sim Ni-Mh znicis) ani nevravim.

do vagonu by sa to dalo aj jednoducho, vlastne kompletne vykuchas lacnu sdolarnu lampicku, ta ma IO ktory obsahuje aj menic aj gombikovu NI-Mh ktora pre vagon staci, prste vsetko, okrem panelu to teda cele vyberies, das pred to napatovy stabilizator s blokovacimi kapacitami a mas to.

aj tak je to ale skrabanie sa lavou rukou za pravym uchom popod gule, daj tam kapacitu a odpor a neries blbosti s baterkami . do vagonu baterku NIE

len som chcel povedat ze aj baterkami to ide, ale rozhodne to nieje lacne ani vhodne ani prakticke riesenie.
Mail : vladimir.skamla@gmail.com

Alebo súkromná správa
pixel123

Příspěvekod fulda » ned 16 čer, 2013 7:29 am

Moc tuhle diskuzi nesleduju, ale možná bych vás odkázal na svoje experimentování v minulé hospodě Zápis ZDE, tam jsem demonstroval možnosti ultrakondenzátorů.
Dokonce mám vyřešenej i dekodér pro LEDkové osvětlení, ale vyšel mi trošku větší, než se mi vejde do eNkového vagónku. Krom toho, že se eNková veřejnost spíš přiklání ke stálesvítícím vagónkům, takže jsem to ani nerealizoval.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

Příspěvekod milostt » pon 28 dub, 2014 4:33 pm

Že lze pěkně osvětlit vozy v analogu par fotek zde:
Přílohy
patra.3.jpg
patra.2..jpg
patra..jpg
TT moje hobby http://www.mancicke-vlaky.wz.cz/
milostt

Příspěvekod milostt » pon 28 dub, 2014 4:35 pm

A zde:
Přílohy
služební 3.jpg
služební2.jpg
služební1.jpg
milostt

Příspěvekod milostt » pon 28 dub, 2014 4:35 pm

A ještě Ypsilona :
Přílohy
ypsilon2.jpg
ypsilon1.jpg
milostt

Příspěvekod Pavel-HP » pon 28 dub, 2014 5:14 pm

Svítí to pěkně, jen si nemůžu pomoct, svítí to až moc - jak LasVegas.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů