Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Malá železnice - stavebnice - stavba vozů

Příspěvekod Tempotaxi » pon 22 čer, 2015 8:44 am

http://tempotaxi.rajce.idnes.cz/tempotaxi#06.jpg
http://tempotaxi.rajce.idnes.cz/tempotaxi#07.jpg
http://tempotaxi.rajce.idnes.cz/tempotaxi#08.jpg
http://tempotaxi.rajce.idnes.cz/tempotaxi#09.jpg
Příčné výztuhy kolem dvounápravového podvozku.

:!: Pokud bych chtěl realizovat vylepšení spodku vozu Vase, tak se musí spodek vozu předělat. Příčník na rámu a boční sloupek není v ose a tím pádem tam nejdou příčné výztuhy udělat a ani nejdou udělat spodní klapky. Samostatné řešení je uložení kinematiky a dvounápravové podvozku.
Je pravda, že střední část vozu mohla být lépe zpracována.
Výrobce uvádí, stavebnice je určena do dětského kolektivu a je to jen „základ“, další si dodělat sám. Není to prostě špičková stavebnice.
:!:
Tempotaxi

Příspěvekod Ferda » pon 22 čer, 2015 9:07 am

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod Tempotaxi » pon 22 čer, 2015 9:09 am

Seebleith píše:To Sandy: nevím odkud jste vůz získal, ale malá železnice vozy sestavené nepodává ( jen na zakázku) vůz, který je na fotkách není novinka! Vaše bez budky nemají ani v nabídce. Nemůžete říct, že vůz je pod normou (popisky na rajče) když je celý spodek vozu někým předělán. Přijde mi to nefér vůči malé železnici.

Jak uvádím a uvádí i malá železnice – „stavebnice je jako základ“ – při troše trpělivosti se stavebnice může použít i na další přestavby.
1 Vase + brzdařská budka
2 Vase + brzdařská plošina
3 Vase (jen jako samostatná skříň, ale pak se musí upravit jedno čelo – naznačit otevírací zámky atd.).
Tempotaxi

Příspěvekod Sandy » pon 22 čer, 2015 9:20 am

Seebleith píše:To Sandy: nevím odkud jste vůz získal, ale malá železnice vozy sestavené nepodává ( jen na zakázku) vůz, který je na fotkách není novinka! Vaše bez budky nemají ani v nabídce. Nemůžete říct, že vůz je pod normou (popisky na rajče) když je celý spodek vozu někým předělán. Přijde mi to nefér vůči malé železnici.

a./ Vůz jsem koupil sestavený. Před rokem běžně k dostání na burze. Nikde jsem nepsal, že jsem ho postavil ze stavebnice. Dokonce jsem si pořídil dva s "očesaným" spodkem. Bez podvozku a příslušenství k němu a bez původní kinematiky. A se zkrácenou podélnou výztuhou.
b./ Nikde jsem nepsal, že je to novinka. Poznamenal jsem jen, že stavebnice asi nikdy nebyla volně v prodeji. Údajně snad právě kvůli podvozkové části.
c./ Věci kolem podvozku jsou moje řešení. Jen mi přišla skříň dost vysoko. A to tam bude muset být ještě jedna podložka! Nemohl jsem to zkonfrontovat se skutečností, protože na tento vůz jsem zatím v reálu nikde nenarazil. A fotky na netu toho moc neřeknou.
d./ Ta "kuří" noha je možná jen optická záležitost. Chybí podélná výztuha nad podvozky. Brzdová výstroj ( jestli se ta strašlivost vůbec tak dá nazvat ) je úplně blbě. Držák podvozku svítí bíle....
e./ Když jsem se ujistil, že podlaha u skutečného vozu je opravdu hodně vysoko, tak budu s klidem dál pokračovat.
f./ Ale stejně by mě zajímalo porovnání výšek modelu s budkou a modelu jakéhokoliv vozu od jiného výrobce......
g./ Vozy jsem si koupil proto, že se mi líbily (ve srovnání s odlitkem). Cenu jsem neřešil. Celkově mě kus vyšel na 650.- (bez mnou dodaných dílů). Jen kdybych věděl, že bude stavebnice vozu s budkou, tak bych si pořídil o jeden méně. Možná, že ten jeden půjde do světa.....
Sandy

Příspěvekod Tempotaxi » pon 22 čer, 2015 1:08 pm

Speciální nákladní plošinová jednopatrová jednotka řady PP 3-82327 + PP 3-82328 pro přepravu automobilů se zařízením na zvedání a spouštění horních plošin.
Náklad MB 1000.
Tempotaxi

Příspěvekod statistik » pon 22 čer, 2015 4:52 pm

Ad Sandy: pokud ten jeden bez plošiny chcete prodávat, já si ho klidně od Vás vezmu. On má ten model nedostatků víc, ale nic dramatického, co by se nedalo vylepšit.
PS: Já jsem ho na burze taky asi rok zpátky koupil jako několik samostatných polotovarů. Stavebnici jsem tehdy neviděl, že by byla.
Kontakt: stat (zavináč) email (tečka) cz
Do soukromé zprávy prosím dejte svůj e-mail, děkuji.
statistik

Příspěvekod Tempotaxi » pon 22 čer, 2015 5:27 pm

Dále jsem pokračoval na vanovém voze. Provedl jsem výměnu nárazníků. Ve stavebnici je jiný typ, který tam nepatří. Dodělal jsem tažné háky. Na rám podvozku přišla jedna vzduchová hadice. A do vany, přesně do otočného fundamentu jsem udělal odlehčovací otvor.

Model je připraven na popis a zde je další zádrhel.
Obtisk od malé železnice uvádí.

31 RIV
54 ČSD
9945 024-7
Hx

Přitom na parostroji se uvádí číslo 31 54 994 5000 až 5009.

Dále v knize „nákladní vozy ČSD“ (F.Kouba rok vydání 1989) se uvádí.

31 RIV MC
54 ČSD
994 50..-.
Uaais Hx

Přitom mám fotky vozů.

31 RIV
54 ČD
994 5 054-4
Uaais (Hx)

31 RIV
54 ČD
994 5 050-2
Uaais

Jak to přesně je pod logem ČSD. Jaká čísla jsou vlastně správná. :idea:
Tempotaxi

Příspěvekod Svratka » pon 22 čer, 2015 6:41 pm

Domnívám se, že parostroj má pravdu.

Když došlo v roce 1993 k rozdělení ČSD a vozového parku, u hlubinových vozů (zhledem k jejich malému množství) nebylo použito (a ani by to nebylo možné) rozdělovacího klíče, který se používal k rozdělení nákladních vozů volného oběhu (10. a 11. pozice čísla vozu 01-33 ŽSR, 34-00 ČD). Hlubinové vozy se rozdělovaly též přibližným poměrem 1:2 ve prospěch ČD, kdy se u vozů přidělených k ČD inventární číslo zvýšilo o 50. K ČD byly stoprocentně přiděleny a přečíslovány tyto vozy vzpomínané řady:

994 5 000 ČSD na 994 5 050 ČD
994 5 001 ČSD na 994 5 051 ČD
994 5 003 ČSD na 994 5 053 ČD
994 5 004 ČSD na 994 5 054 ČD
994 5 006 ČSD na 994 5 056 ČD
994 5 007 ČSD na 994 5 057 ČD

Evidenci vozů připadlých ŽSR nemám, je tedy i možné, že by přešly k ŽSR klidně jen 3 a ten zbývající mohl být někdy v průběhu let již zrušen, nevím...?

V současné době je vůz číslo 050 jediný provozní, momentálně deponován v Přerově na pravém přednádraží. Sem tam se použije, ale jeho využití je mizivé. Vozy 053, 054, 057 jsou už léta s propadlými revizemi odstaveny a jejich osud je asi zpečetěn. Vozy 051 a 056 byly předloni navrženy na zrušení. Pokud ještě existují, byly naposledy spatřeny mezi správkami v Plzni Koterově a v Ústí nad Labem na západním nádraží... Ovšem, není vyloučeno, že už některé z nich nejsou mezi živými..., neznám aktuální stav.
Svratka

Příspěvekod Tempotaxi » pon 22 čer, 2015 8:21 pm

Svratka - děkuji.
Tak na modelu bude číslo.

31 RIV MC
54 ČSD
994 5000-7
Uaais (Hx)
Tempotaxi

Příspěvekod Vladimír_B » pon 22 čer, 2015 8:39 pm

Já teda nevím, ale neměl by ten transformátor býti prost izolátorů?
http://vladimirb.rajce.idnes.cz/nastenk ... 4823bc.jpg

Svratka píše:Pokud ještě existují, byly naposledy spatřeny mezi správkami v Plzni Koterově...
Existují, ale pro mě jsou třeba zajímavější hlubiny ze Studénky na šestadvacítkách, nebo taková nějaká stonožka: http://parostroj.net/katalog/nv/formula ... 8&razeni=0 :D

Jinak, máte to moc pěkné. :wink:
>H0< Nejde? To slovo neznám. :-)
Vladimír_B

Příspěvekod Svratka » pon 22 čer, 2015 8:59 pm

Tempotaxi:

Nedá mi to nevznésti do diskuse ještě jednu otázku...

Jste si jist, že vůz byl z výroby v celočerném zbarvení? Neznám žádnou fotku, která by to dokládala. ČD vozy vanové natíraly v kombinaci černá/světle šedá, tedy s šedou vanou a příp.brzd.budkami. Vůz je z roku 1985, otázkou tedy je, dokdy se hlubinové vozy natíraly celočerně a kdy nastává ten přelom?
Naposledy upravil Svratka dne pon 22 čer, 2015 10:34 pm, celkově upraveno 1
Svratka

Příspěvekod Tempotaxi » pon 22 čer, 2015 9:41 pm

Ono těch otázek je více. Ale podle dotazu k prodejci a pár fotkám k podobným vozům jsou vozy černé. Někde mám snad fotku, že vůz je černý a brzdařské budky šedé. Problém je ten, že malá železnice dodala modely a dokumentace není. Samozřejmě, že nemám dokumentaci o každém voze a před stavbou a během stavby modelů pátrám a bádám. Proto jsem se rozhodl stavět modely online, aby podměty se hned mohly zadat do výroby.
Další problém je ten, že stejné modely v HO nikdo nedělá a tím pádem se nedá něco z něčím srovnávat a posuzovat model od modelu.
Tempotaxi

Příspěvekod Svratka » pon 22 čer, 2015 10:23 pm

Skutečně v dobách ČSD se hlubinové vozy natíraly celé černé, včetně brzd.budek. I na čb fotografiích je jasný stejný odstín. Za časů ČD se již brzd.budky a vany vanových vozů natíraly světle šedou. Je zde jedna výjimka. Vozy osminápravové Uaaikks mají sv.šedý i celý most. Jsou to vozy též z Vagónky Konstal Chorzow, vyráběly se 1985-86. Čili, stačilo by nám vidět fotku, na které je takový vůz v letech 1985 - 1993 a máme jasno, jaký nátěr měl náš vanový vůz. Vzhledem k tomu, že těchto vozů je více, najít jeho fotky by mohlo býti snažší. Pro úplnost přikládám fotku z roku 2004 z Parostroje.

K Vaší zmínce o šedých budkách - to se patrně jedná o starší typ podobného vozu z Vagónky Studénka, vyráběný ovšem o téměř dvacet let dříve, ano ten budky měl. Ovšem, opět nevíme, dokdy byly černé a odkdy již šedé...?

Na tvrzení od Malé železnice bych nestavěl, možná mají pravdu, ale raději bych to prověřil...
Přílohy
Uaaikks_620Z.jpg
Svratka

Příspěvekod E27 » úte 23 čer, 2015 5:51 am

Tempotaxi, paráda.
E27

Příspěvekod Tempotaxi » úte 23 čer, 2015 7:55 am

Zde jsou vanové vozy.
Tempotaxi

PředchozíDalší