uložení náprav

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

RAJky

Příspěvekod vanourek » úte 10 lis, 2009 9:19 am

Zdravím,
v sobotu jsem také koupil na burze v Ph 3ks RAJ vozů jako stavebnici a hned v neděli jedem poskládal. Vše docela pasovalo až do doby vyzkoušení jízdních vlastností. Dvojkolí se jen ztěžka otáčela.... Ptám se, ke jsem asi udělal chybu nebo jak provést přeložiskování dvojkolí, aby to i moucha utáhla :)
Děkuji za odpovědi.
vanourek

Příspěvekod George V. » úte 10 lis, 2009 9:21 am

Chybu jsi udělal v tom, že jsi použil originální dvojkolí ze stavebnice. Kup si 8mm kovová dvojkolí (Tillig nebo Bramos) a budeš spokojen...

P.S. jinak si do profilu doplň měřitko. Dedukuju, že jsi TT, neboť v jiném měřítku se stavebnice Raj nevyrábí... :)
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod JM » úte 10 lis, 2009 10:11 am

Ale ono to celkem dobře jede i s těma plastovýma kolama. Jen musí být vagónek správně zatížen a dvojkolí správně spasována a také opracována-nálitky z okolků dobře obroušené a také nálitek z nápravy úplně obroušen-pokud není, drhne o "trámky" nad ním.
Samozřejmě na kovová dvoukolí to nemá a to i bez ložisek, ale rozhodně bych raději používal průměr 7,7 mm a né 8.
JM

Příspěvekod George V. » úte 10 lis, 2009 10:22 am

...proč 7,7mm? 8mm je akorát. Vyzkoušeno.
George V.

Příspěvekod JM » úte 10 lis, 2009 10:24 am

George V. píše:...proč 7,7mm? 8mm je akorát. Vyzkoušeno.

Právě že taky vyzkoušeno-z 10ti vagónů 8 kusů s 8mm v pohodě, zbylé dva drhly a 7,7mm bez problémů. Takže příště už raději vždy 7,7mm :wink:
JM

Příspěvekod George V. » úte 10 lis, 2009 10:27 am

..ono taky, jestli to byly opravdu 8,0mm a ne 8,3. Ty drhnou. A pouhým okem je nerozeznáš, musíš vzít šupléru. :)
George V.

Příspěvekod JM » úte 10 lis, 2009 10:36 am

George V. píše:..ono taky, jestli to byly opravdu 8,0mm a ne 8,3. Ty drhnou. A pouhým okem je nerozeznáš, musíš vzít šupléru. :)

Neboj, šupléra fungovala spolehlivě :wink: ten špatný rozměr mě napadl jako první možnost, ale bylo to 8mm. Těch 8mm už mi přijde dost tiptop a potom už stačí malá nepřesnost v podvozku (třeba příliš brzo vyndané z formy a nějaké smrštění při tuhnutí atd...) a je problém.
JM

Příspěvekod George V. » úte 10 lis, 2009 10:39 am

...já mám ty podvozky natřený (štětcem) a kolečka běhají spolehlivě :) .
George V.

Příspěvekod Jirka1 » úte 10 lis, 2009 10:47 am

JM píše:
George V. píše:...proč 7,7mm? 8mm je akorát. Vyzkoušeno.

Právě že taky vyzkoušeno-z 10ti vagónů 8 kusů s 8mm v pohodě, zbylé dva drhly a 7,7mm bez problémů. Takže příště už raději vždy 7,7mm :wink:

K rajkám a vozům s podvozky typu 26-2.8 patří kola o průměru 7,7 mm (přepočteno 924 mm, v reálu 920 mm, pokud si to dobře pamatuji). :D
8 mm jsou velká. :(
Jirka1

Příspěvekod el_salamo » úte 10 lis, 2009 11:19 am

A co vyměnit plastové podvozky za leptané od Hekttora? Taky mám doma nějaké rajky a pokud půjdou do provozu, hodně přemýšlím nad komplet novými podvozky...

(Druhá možnost je, že půjdou do šrotu :D)
el_salamo

Příspěvekod JM » úte 10 lis, 2009 1:25 pm

Jirka1 píše:K rajkám a vozům s podvozky typu 26-2.8 patří kola o průměru 7,7 mm (přepočteno 924 mm, v reálu 920 mm, pokud si to dobře pamatuji). :D
8 mm jsou velká. :(

Jojo, po tom, co ta 8mm drhla jsem se pídil po skutečné velikosti kol a vycházelo to nejlíp na ty 7,7mm a proto jsem se také rozhodl pro jejich používání. Ale už je to nějakou dobu a nebyl jsem si jistej zda to opravdu je tak blízké skutečnosti, tak jsem to sem raději nepsal. Tak díky za potvrzení :wink:
JM

Příspěvekod vanourek » úte 10 lis, 2009 3:39 pm

Děkuji za rychlé odpovědi.
Modelová velikost HO. Jsou to nějaké komponenty od Bramosu nebo i Vacka a dvojkolí mi bylo doporučeno kovové Tillig 11/24,4. Zátěž 20g. Podvozky jsem nijak neopracovával, byl jsem tak nadšený z této koupě, že jsem rychle jeden sestavil.... Jak jsem rychle pracoval a lepil, tak se mi dostalo lepidlo ze zátěže do spřáhla a druhý den bylo pracné rozlepování, ale bez poškození.... práce kvapná málo...... :oops:
HO, ČD, V - VI.
vanourek

Příspěvekod George V. » úte 10 lis, 2009 8:26 pm

Jestli se jedná o komponenty Bramos (podvozky), pak jsou lepší originál 11mm dvojkolí Bramos - mají kratší osku.
George V.

Příspěvekod vanourek » úte 10 lis, 2009 8:39 pm

George V. píše:Jestli se jedná o komponenty Bramos (podvozky), pak jsou lepší originál 11mm dvojkolí Bramos - mají kratší osku.

Taky mi to tak připadá. Proměřím.
HO, ČD, V - VI.
vanourek

Příspěvekod Sandy » stř 11 lis, 2009 7:36 am

vanourek píše:Děkuji za rychlé odpovědi.
Modelová velikost HO. Jsou to nějaké komponenty od Bramosu nebo i Vacka a dvojkolí mi bylo doporučeno kovové Tillig 11/24,4. Zátěž 20g. Podvozky jsem nijak neopracovával, byl jsem tak nadšený z této koupě, že jsem rychle jeden sestavil.... Jak jsem rychle pracoval a lepil, tak se mi dostalo lepidlo ze zátěže do spřáhla a druhý den bylo pracné rozlepování, ale bez poškození.... práce kvapná málo...... :oops:

Když je řeč o zátěži, tak to jsem radil asi já. Ale nevzpomínám si, že by byla řeč o dvojkolí. K " bramosáckým" podvozkům kupuji dvojkolí 11 x 23,8 u Detailu.
Lepší by asi bylo 10,6 x ...., ale ty s krátkou osou nikdo nedělá.
V tvém případě je nejjednodušší opatrně vrtáčkem 1,5 mm prohloubit uložení náprav v podvozcích. Stačí ručně, je to práce asi na pět minut na jeden vůz . :lol:
Sandy

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů