ŽOS Kladno - stavba osobních vozů

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: ŽOS Kladno - stavba osobních vozů

Příspěvekod Tempotaxi » sob 18 črc, 2020 5:52 am

Model jsem stříknul červenou barvou RAL 3003. Obtisky jsem použil od firmy „OJM – Jan Matoušek“ a trochu jsem je upravil. Číslo vozu jsem sestřihal, takže podle čísla vůz byl vyroben v roce 1961. Dále z jiného obtisku jsem doplnil Pražskou dráhu a tím pádem je i jiná domovská stanice i vozové depo. Dále jsem doplnil poprsnici.
Původně na obtisku byla Plzeňská dráha a do. st. Plzeň G.n.
Ještě doplním leptané dvojky, které momentálně nemám v šuplíku.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 18 črc, 2020 12:41 pm

Dále obtisky na přípojný vůz Balm vyrábí firma „Obtisky MarfDKnL“ v několika variantách. Ale pro mě přicházejí jen varianty pod logem ČSD.
Obrázek
Obrázek
Oba vozy mají stejné číslo 70 54 28-05 179-5, ale jednou je to řada Balm a podruhé řada Bix. Podle čísla vozu, tak vůz byl vyroben v roce 1961.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 18 črc, 2020 12:53 pm

Dále obtisk vyrábí firma „Obtisky Jíran“ Základem je číslo 70 54 28-05 200-9 a tohle číslo se může ještě sedmkrát změnit na vůz Balm nebo Bix.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 18 črc, 2020 4:56 pm

Nejprve se na střechu přidají držáky návěstních světel. Střecha se lehce patinovala a pak se model skříně stříknul matným lakem. Mezitím jsem natřel rámy oken. Potom se přidají plastové čočky světel, nárazníky, brzdové hadice, tažné háky a postupně se přidají okna. Okna tam skutečně zapadnou, ale je potřeba trochu citového násilí.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Ještě zbývá udělat pár drobností. Přidají se leptané dvojky, rohová okna dostanou vnitřní madla a přidá se směrová tabule.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » ned 19 črc, 2020 9:53 pm

Ještě k těm popisům. Zde jsou vozy Balm 5-0606 a 5-0607 a na jednom voze je krásně vidět co tam má vše být napsáno. Podle čísla jsou vozy vyrobené v roce 1962.
Obrázek
Detail vozu Balm 5-0606. Dom. st. Žilina.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 21 črc, 2020 8:08 am

Dále jsou přidány ke každým dveřím madla. Jen je škoda, že v odlitku aspoň nejsou důlky pro drátová madla. Jedině udělat šablonu nebo vyvrtat jeden otvor, do něj strčit madlo a na druhé straně se pak ukáže, kde se má vrtat druhý otvor. Přitom stačilo tak málo.
Oblá okna dostala vnitřní madlo.
Od pana Banka jsou leptané dvojky na vůz Balm. Údajně budou i leptané rámečky oken.
Potom vůz dostal směrovou tabulku, kde je trať Kralupy nad Vltavou – Neratovice – Čelákovice.
Takže skříň je hotová, jen čekám, až přijede osvětlený pojezd vozu, který dělá konkurenční firma.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Jindřich Bek » pát 24 črc, 2020 1:04 am

Tempotaxi píše:Dále jsou přidány ke každým dveřím madla. Jen je škoda, že v odlitku aspoň nejsou důlky pro drátová madla. Jedině udělat šablonu nebo vyvrtat jeden otvor, do něj strčit madlo a na druhé straně se pak ukáže, kde se má vrtat druhý otvor. Přitom stačilo tak málo.
Oblá okna dostala vnitřní madlo.
Od pana Banka jsou leptané dvojky na vůz Balm. Údajně budou i leptané rámečky oken.
Potom vůz dostal směrovou tabulku, kde je trať Kralupy nad Vltavou – Neratovice – Čelákovice.
Takže skříň je hotová, jen čekám, až přijede osvětlený pojezd vozu, který dělá konkurenční firma.
Obrázek
Obrázek

Dobrý den,
z čeho je lišta na poprsnici?
Děkuji.
Jindřich Bek

Příspěvekod Tempotaxi » pát 24 črc, 2020 4:29 am

Poprsnice - pásek evergreen 0,25 x 0,5 mm, lepidlo Herkules. Před lepením natřít stříbřenkou.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 08 zář, 2020 5:41 pm

Pan Kolář udělal osvětlení vozu.
Obrázek
Strana od WC.
Obrázek
Zde je pak podvozek a sběr proudu.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 08 zář, 2020 5:43 pm

Na podvozek je pak nasazená skříň vozu.
Obrázek
A hotovo - Balm 5-0576.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 09 zář, 2020 5:54 pm

Tak jsem nafotil osvětlení přípojného vozu, ale na fotce je osvětlení, jako při filmování. V reálu je to poloviční jas. Osvětlení je v analogu, jak rychle se jede, tak se svítí.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 03 říj, 2020 6:47 pm

Kamarád mně přinesl k sestavení stavebnici Rybák. Bohužel stavebnice je zase neúplná a hlavně jsou díly kopírované od tehdejšího Luta. Protože po internetu se všude píše o špatných jízdních vlastnostech a o špatně fungující kinematice atd. Kamarád si právě netroufá na její stavbu.
Jsou to jinak krásné dlouhé dvounápravové vozy o rozvoru 9,40 m. Tyto vozy se vyznačují dvojnásobným vypružením systému Rybák. Takové vozy nemohou chybět na žádném kolejišti.
A jsou to typy:
a) Řada Ci pak Bi stavěna kolem roku 1944.
b) Řada Ce pak Be stavěná válce až do roku 1948.
c) Řada Be pak Ae stavěna v malém množství ve válce a dále je stavěna od roku 1946.
Obrázek
Zdroj: Železniční modelářství II, L. Kotnauer a Z. Maruna.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 03 říj, 2020 6:54 pm

Základem všeho je rám a funkční kinematika. Ve stavebnici je gumová niť, která má nahradit pružinu. Tak tohle jsem hned zamítl a dodal jsem pružinky od Bramose. Pružinky tam sedí.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » sob 03 říj, 2020 7:02 pm

Při zkoušení funkčnosti kinematiky, tak pružinky na jedné straně vyskakují. Náprava je jednoduchá. Protože čípek nemá žádné vybrání, tak stačí trubička Evergreenu o průměru 2,4 mm a je problém vyřešen.
Obrázek
Jenže při přiložení plechové zátěže na jedné straně kinematika běhá bez problému, ale na druhé straně se kinematika zasekává. Jsou dva problémy a to v zobáčku a závaží brání v pohybu. Úprava uložení pérka je v pohodě.
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod jipol57 » sob 03 říj, 2020 7:07 pm

S jízdními vlastnostmi Luťáckých rybáků, jsem taky nebyl spokojený. Pravidelně mi vykolejovaly, když se otočné podvozky šprajcly na angličákách. Při jízdě přímo se uprostřed křížení kolečko zaseklo a podvozek se stočil do nesprávného směru. Vyřešil jsem to podvozkem napevno. Má sice v obloucích větší jízdní odpor, ale vozů ve vlaku nebývá tolik, aby to loko neutáhla. Kinematiky se mi taky nelíbily. Dal jsem tam Rokácké. A to má souvistlost i s tím pevným podvozkem. Protože ta Rocokinematika zasahuje přes ten podvozkový střed. Takže jsem střed na podvozku vybrousil, a přilepil ho k rámu na bocích.
jipol57

PředchozíDalší

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů