osvětlení vozů

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

osvětlení vozů

Příspěvekod vildas » pát 13 bře, 2009 9:34 am

Máte prosím někdo skušenosti s tímhle osvětlením? www.hufing-tronic.de
Konkrétně se mi jedná o kontakty a osvětlovací lišty na HO. Nevíte jestli to někdo prodává i v ČR?
vildas

Příspěvekod Pavel-HP » pát 13 bře, 2009 5:16 pm

Pokud mě paměť neklame, tak obdobné osvětlovací lišty se dají koupit v GM.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Pavel-HP

Příspěvekod jirkazlin » ned 12 dub, 2009 1:49 pm

AHOJ CHTĚL BYCH SE ZEPTAT,chci udělat osvětlení do dvounápravových osobních vagonů TT pomocí 12V LED lišty a sběrnice s osy.chtěl bych se zeptat co mám použít za sběrnice a jak to pak zapojit. Díky
jirkazlin

Příspěvekod Zdenek Valter » ned 12 dub, 2009 2:01 pm

jirkazlin píše:AHOJ CHTĚL BYCH SE ZEPTAT,chci udělat osvětlení do dvounápravových osobních vagonů TT pomocí 12V LED lišty a sběrnice s osy.chtěl bych se zeptat co mám použít za sběrnice a jak to pak zapojit. Díky

Poradím Ti obecně (neznám konstrukci vozů které chceš osvětlit ;-).

Pro dvounápravové podvozky je nutné aby sbíraly ze všech kol.
Pro minimalizaci tření je dobré sbírat přímo z ložisek kol je tedy vhodné například rozpůlit nápravu a spojit ji izolovaně - taktéž pak rozsocha musí být elektricky oddělena.
Zdenek Valter

Příspěvekod jirkazlin » pon 13 dub, 2009 5:03 pm

Mám vagony Tillig "Pruské průchozí vagony (Prusiche durchgangs wagens)".Rozměry nástavby jsou: 68mm x 24mm x 7mm. Dovnitř každého vozu chci dát 2 SMD diody a malý akumulátorek (3.6V),aby to svítilo i při zastavení.
jirkazlin

Příspěvekod TTmili » pon 13 dub, 2009 6:59 pm

Tak potom bych se vyprd na sbírání z náprav a na spodku bych udělal mikro vypínac nějakým konektorem na nabíjení a ty ledky bych s nějakým ochraným odporem (řádově ohmy) zapojil natvrdo. z tý lišty se dá ten odpor normálně odstranit.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

jak osvětlit?

Příspěvekod Střelec » čtv 22 dub, 2010 7:50 am

Rád bych si časem osvětlil soupravu pokrácených vozů od LPH (cca 3-4 kusy) v TT. Potřeboval bych, aby světlo nějakou dobu (řádově do minuty) fungovalo i při stání ve stanici. Nehodlám do vozů instalovat baterie. Nejsem na nějaké složité konstrukce - rozsáhlejší pájení mi nikdy moc nešlo a na instalaci sběrnic do ložisek jsem poněkud levej....
Střelec

Příspěvekod Rozsíval Jaroslav » čtv 22 dub, 2010 10:27 am

Předpokládám, že se jedná o analogové řízení.
Dobrý popis najdeš na www.volny.cz/masinky2003/osvetleni_vagonu_LED.html.
Délka svícení závisí na kapacitě kondenzátoru a proudu, které odebírají LED.
Čím větší kapacita kondenzátoru, tím delší je svícení.
Já používám stejné zapojení, ke kondenzátoru připojují více LED dle potřeby (vždy 2 LED v sérii s odporem) aby vůz svítil po celé délce.
Odpory používám takové, aby proud LED diodami při plném napájecím napětí byl cca 10 mA.
Pro informaci:
Už jsem viděl v prodejně součástek samolepicí pásek se 3 LED a odporem, vyrobeno pro napájení 12V délka 1 sekce je cca 5cm.
Dostávají to v metráži. Stačí jen přilepit. Na můj vkus to svítí až moc.
Rozsíval Jaroslav

Příspěvekod Střelec » čtv 22 dub, 2010 12:38 pm

Rozsíval Jaroslav - díky. Odkaz sice nejede (chyba 404), ale popis vypadá dobře - zdá se, že jsem ho pochopil, byť jsem na tohle antitalent.
Střelec

Příspěvekod Rozsíval Jaroslav » čtv 22 dub, 2010 8:34 pm

http://www.volny.cz/masinky2003/osvetle ... u_LED.html
Takhle napsaný odkaz jsem vyzkoušel, načetl se mi.
Ten původní mi opravdu nešel otevřít, tak se omlouvám.
V tom, co jsem psal v předchozím vstupu jsem nepsal o usměrňovači.
Ten je tam třeba zapojit, bez něj při změně směru jízdy odejdou LEDky.
Taky kondenzátoru se změna polarity nelíbí.
Rozsíval Jaroslav

Příspěvekod harmi » pát 23 dub, 2010 3:26 pm

Za html v povodnom odkaze je bodka, preto 404. inak je samozrejme odkaz spravny.
TT moduly, Wintrack (aj cz).
harmi

Příspěvekod Střelec » pon 26 dub, 2010 11:54 am

Díky!
Co se týká intenzity světla, možná by pomohla trocha barvy, nebo nátěr patinovacím fixem Gundammarker vhodného odstínu. Až to vyzkouším, uvidím, co je lepší...
Střelec

Příspěvekod Rozsíval Jaroslav » úte 27 dub, 2010 10:19 am

Intenzitu světla lze nastavit změnou proudu přes LED (změnou odporu), nebo počtem LED. Ale pozor na max. proud přes diody, jinak můžou odejít. Já používám žluté LED v SMD provedení na imitaci žárovkového, osvětlení. Na zářivkové osvětlení by byly vhodnější bílé, popř. modré LED.
Rozsíval Jaroslav

Osvětlení vozů

Příspěvekod Ivos » úte 04 kvě, 2010 12:56 pm

Přesně tento problém jsem nedávno řešil u rychlíkový vozů TT. Použil jsem 9 bílých vysoce svítivých LED (do každého okna vagonu jednu), proud každou LEDkou jsem zvolil 1 mA. Úplně to stačí pro slušnou svítivost a odběr je minimální. V obvodu mám 2 kondenzátory 470 M a po výpadku napájení to svítí ještě asi 5s. Tím, že používám analog a impulsní regulaci, stačí malé pootočení ovladačem a LEDky se rozsvítí maximálním svitem a ani během jízdy se intenzita svitu nijak nemění.
Naposledy upravil Ivos dne stř 23 čer, 2010 1:01 pm, celkově upraveno 1
Modely TT a 1
Ivos

Re: Osvětlení vozů

Příspěvekod medvidek » úte 22 čer, 2010 7:23 pm

Ahoj, mužu poprosit o seznam součastek,popřipadě odkaz kde je kupuješ. Elektrice moc nerozumim,ale toto je velice zajimave vlakno a chtěl bych zkusit osvětlit nějaky vuz,asi Y od Tilliga. Jinak Digital ROCO Multimaus. Tam je tušim 16V střidavych ne???
Ivos píše:Přesně tento problém jsem nedávno řešil u rychlíkový vozů TT. Použil jsem 9 bílých vysoce svítivých LED (do každého okna vagonu jednu), proud každou LEDkou jsem zvolil 1 mA. Úplně to stačí pro slušnou svítivost a odběr je minimální. V obvodu mám 2 kondenzátory 470 M a po výpadku napájení to svítí ještě asi 5s. Tím, že používým analog a impulsní regulaci, stačí malé pootočení ovladačem a LEDky se rozsvítí maximálním svitem a ani během jízdy se intenzita svitu nijak nemění.
HO 3-4 epocha čsd DCC začinam. Pořadna mašina ma kotel a komin
medvidek

Další

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů