Vozy nákladní i osobní - dRake

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Vozy nákladní i osobní - dRake

Příspěvekod Mcx » pon 12 dub, 2021 8:01 pm

Jo stalo se, že i na podvozku odjela nastříkaná svačina jak ji tam natěrač odložil a pak přestříkl, a přejímači třeba neměli den.... tak to máš bez nátěru, stejně to budeš vědět jen ty.
U krytých vozů se podlaha shora nenatírala, nenapouštěla, takže jen zaspodu černá.
Mcx

Příspěvekod Mcx » úte 13 dub, 2021 9:09 am

Když zde byla řeč o výrobě Ztr, tak pohled na výrobu ve Studénce.
Zkompletovaný rám, obrácený vzhůru nohama - montáž brzdy, rám již má rozsochy, připravené jsou pod rámem dvojkolí, po zkompletování brzdy se spodek doplní o uložení dvojkolí a posadí na ně a pokračuje na další montáž skříně, lakovna ho čeká až na samý závěr výroby
Ztr_brzda.jpg

tady se kompletuji bočnice - samozřejmě bez peřejek, střechy a připevní se na spodek, pak následují truhláři - jako první montáž podlahy a pak stěny a teprve kompletní vůz se stříká barvou
Ztr_bocnice.jpg

tady opět Studénka 30. léta, v popředí sedlání dvojkolí, vzadu rozpracované Zt již s namontovanou podlahou, postup stejné jak po válce
Zt_sedlani_kol.jpg

Takže informací je i z výroby i opravy nákladních vagonů v ČR dostatek, jen se tím nikdy nikdo nezabýval, nevydával.......
Naposledy upravil Mcx dne úte 13 dub, 2021 9:21 am, celkově upraveno 1
Mcx

Příspěvekod Mcx » úte 13 dub, 2021 9:21 am

Protože vyrobit takové množství vozů jinak než na lince by nešlo, tady vozy Ztr ve Studénce pro TCDD
Ztr_TCDD.jpg
Mcx

Příspěvekod radeksindy » čtv 31 bře, 2022 1:13 pm

Nevím kam to nejlépe vložit, ale protože diskuze proběhla tady, tak to vložím sem. Otázky nátěru vnitřku vozů jsme se dotkli i jinde, ale snad si to cestičku k zájemcům najde.

Na výkresech vozů Vtd, Vsr a Zsr stavěných po válce v letech 1946-1948 je skutečně uvedený oboustraný černý nátěr podlahy, barva vnitřku skříně není explicitně uvedena, ani u vozů Vsr ani Vtd. Černá podlaha je pozůstatek dodacích podmínek vozů zavedených v roce 1942 podle německého vzoru, které zavedly pro otevřené vozy oboustranně černu podlahu, vnitřek vozu podle těchto podmínek měl být taktéž černý. Zpočátku se předpokládalo, že vozy Vtd a Vsr budou provedeny stejně, tj. včetně černého vnitřku. Ale barev byl nedostatek, takže se šetřilo vrstvami a nátěry. Vnitřky vozů Vsr a Vtd byly nakonec zcela bez nátěru, stejně jako podlaha, která se nenatírala ani z jedné strany. Sady výkresů pro vozy Vsr a Ztr s brzdou byly doplněny o výkresy protijiskrových plechů. (Ministerstvo dopravy,č.j. 16927/46, NAČR, fond MD I, karton 581)
radeksindy

Příspěvekod stefanb » stř 20 dub, 2022 5:26 pm

Prajem príjemný podvečer. Mám len jednu otázku. Vedeli by ste vyrobiť ešte 4 také opleňáky na objednávku ? Cenu rešpektujem ! S pozdravom Štefan Bakoš. mail: stefanb@netspace.sk
stefanb

Příspěvekod radeksindy » čtv 21 dub, 2022 1:37 pm

Ne. Na svoje modelaření mám už takto málo času, že nestačím plnit ani svoje přání ohledně hotových vozů :wink:
radeksindy

Příspěvekod radeksindy » úte 26 dub, 2022 10:27 am

K něčemu jsem se ještě před vánoci dostal, ale dokončení bude trvat. Nepříliš kvalitní fotka mobilem, vlevo U 2. vozové skupiny, vpravo Ul ex BEB, autorem obou stavebnic Petr Berka.

_uhlaky.jpg

Uhláky už začínají tvořit zajímavou spoupravu, všechny se už na modul nevejdou.

_Ul_na_moste.jpeg
radeksindy

Příspěvekod radeksindy » sob 04 říj, 2025 6:49 pm

Hodně dlouho jsem nic nevkládal, tak zatím jen aktuální stav posledního projektu. Spodek vozu Ds od ROCO nepotešil, i když je to z posledních modelů o kousek lepší než třeba Raj. Protože vůz je ve IV. epoše, což není moje hlavní epocha, ale spíše doplněk, tak jsem hledal kompromis, abych nemusel spodek vozu Ds dělat celý znovu. Nakonec jsem odfrézoval celé části podlahy za čelníkem a nahradil stavbou z Evergreenu. Při frézování došlo přirozeně ke ztenčení rozsoch, které jsou humpolácké, a tím vznikly průhledy kolem pružnice , které tam jinak kůli tlustému odlitku nejsou. Ještě by to šlo udělat lépe, ale to už by vedlo na novostavbu spodku a to už jsem nechtěl, to bych radši stavěl jiný vůz. Takže jsem využil válec s nejbližším pákovím, rozvaděč brzdy a dynamo, zbytek jsem natahal z drátků, postavil z leptů a doplnil mosaznými díly.

_Ds_spodek.jpg
radeksindy

Příspěvekod Střelec » pon 06 říj, 2025 6:19 am

Nejsou ty zeslabený rozsochy moc měkký/pružný? Osobně bych se bál, že mi to časem (nebo při nějakým ťukanci) upadne.
Střelec

Příspěvekod radeksindy » pon 06 říj, 2025 10:22 am

Kdepak, stejně to zůstalo skoro 1 mm silné. Je to hodně pružný plast, jen se hůř obrábí. Při provozu se nemá šanci s tím něco stát, pří vkládání dvojkolí se zato dá vzít silou.
radeksindy

Předchozí

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů