Stavebnice vozu Nass H0

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Stavebnice vozu Nass H0

Příspěvekod Ceki » stř 10 zář, 2025 5:24 am

Do rukou se mi po dlouhé době úprav a přemýšlení dostala stavebnice vozu Nass, která by měla být v blízké době k dostání u HO-moduly.cz
Bylo třeba dořešit funkční prvky tak aby mezi sebou nedocházelo k různým kolizím a vůz byl použitelný k provozu na kolejišti.
Po vytvoření návodu v 3D bylo třeba zjistit, jestli je možné díly za sebou ve stejném sledu dolepovat zejména na rám vozu a vyzkoušet si síly stěn a profilů.
Toto sestavení odhalilo pár neduhů k dořešení, aby při vyprošťování z podpor nedocházelo k destrukcím různých dílů. Všechny segmenty mají přesně určenou polohu, nedá se nic nalepit špatně do jiných dosazovacích plošek a sestavení by měl zvládnout více méně každý.
Díly jsou připravené na dosazení mosazných ložisk, kinematiky a závaží pro správné fungování vozu.
Na přiložené fotografii je testovací vůz sestaven se svařovanou verzí korby bez leptaných doplňků, schůdků, háků šroubovky a dalších menších doplňků.
Přílohy
IMG_20250909_220729.jpg
Ceki

Re: Stavebnice vozu Nass H0

Příspěvekod Mcx » stř 10 zář, 2025 12:18 pm

Vypadá to dobře, už se na něj těším.
Mcx

Příspěvekod Milan.D. » pát 12 zář, 2025 4:38 pm

Tak tenhle typ jsem opravdu nečekal, navíc jediná, pro mne dostupná informace a fotografie o něm, je ze stránek Parostroje. Nicméně je to zajímavý typ, líbí se mi ty jemně provedené podvozky. Zatím ještě nejsou obtisky, ale nepochybuji že určitě budou. Tyhle vozy asi byly pouze v majetku některých podniků, ale jak říkám informací mám pomálu, takže pokud Mcx napíše pár vět o tomhle typu, např. jaké podniky je měli, k čemu a do kdy byli používány, jestli měli přechodnost na ČSD atp. ,budu rád a určitě ne jenom já ale i ostatní potencionální zájemci o stavebnici tohoto typu vozu. :D
Milan.D.

Příspěvekod Libor Petr » pát 12 zář, 2025 8:05 pm

https://www.zeleznicnemuzeum.sk/katalog-predmet/38434/
V Nabídce HO-moduly jsou 2 varianty. Je nýtovaný vůz je starší varianta původně vyráběná pro sovětský svaz na přelomu 40/50 let?
Přílohy
Kpřivnice archiv.png
Libor Petr

Příspěvekod Libor Petr » pát 12 zář, 2025 8:10 pm

Kopřivnice vagónka
Přílohy
Kopřivnice 2.png
Libor Petr

Příspěvekod Ceki » ned 14 zář, 2025 8:42 am

Vozy jako takové jsou v provozu s různými úpravami i dnes. V TŽ se stále používají, v polomrtvé Liberty taky budou nějaké kusy, možná ještě nějaké vozy budou na MUS.
Dříve se vozy v hojném počtu nacházely také u OKD dopravy a nejspíš je používaly také traťovky. Zdemolované vozy jsou vidět třeba na fotografiích z nehody u Malé Morávky.
Podle materiálů, bylo modifikací vozu více. Viditelné rozdíly jsou například v ovládacích mechanismech, ve tvaru válců zdvihu korby, nebo v pokličkách na ložiskových domcích podvozků, ty se později také zaměňovaly za novější typ.
Korba jako taková nejspíš prošla také vývojem. Nýtovaná před úplnou změnou tvaru zůstala stejná, jen se změnila technologie výroby na svařovanou, takže z ní pohledově zmizely jen nýty. Korba svařovaná, kterou máme také skreslenou, je už tvarově jiná, jde vidět že tvar se asi přizpůsobil novým technologiím. Z materiálů, které mám k dispozici nejde úplně jednoznačně říct, že vozy byly primárně určeny pouze pro Sovětský svaz. Vůz, (nýtovaný) který byl letos v lednu oměřen pro potřeby stavebnice se nachází v sousedním Slovensku, bylo potřeba také výrobní dokumentace, kvůli poměrně složitému systému přepákování pro zdvih korby a ověření různých rozměrů.
Co se obtisků týká, mámě něco málo k dispozici z provozu OKR/OKD Dopravy, možná kolega něco z MUS.
Ceki

Příspěvekod Libor Petr » ned 14 zář, 2025 12:02 pm

Díky za info. Mě zajímá historie vozů, podobné vozy jsou k viděné nejen v postsovětských státech, ale hlavně v severní Americe, kde bych očekával jejich původ.
https://www.reddit.com/r/trains/comment ... ll_in_use/
Canadian Pacific Railroad 2023:
Přílohy
Canadian pacific.png
Libor Petr

Příspěvekod Ceki » stř 01 říj, 2025 1:51 pm

Po prvotním prozkoumání všech dílů a sestavení stavebnice bylo třeba některé komponenty upravit tvarově, nebo přidat tzv. masa, aby šlo vše bez problému vystříhat, začistit a sestavit.
Poctivě se upravil téměř každý díl stavebnice, je to vždy takové hledání co se při tisku úplně nevydařilo oproti 3D modelu tak jak bychom si představovali. Je třeba se vlézt do limitu výrobních procesů tak aby bylo ve výsledku vše tvarově věrné. Jsou to takové schované kompromisy, které jsou více méně nutné. Tyto upravené soubory se ke mě postupně dostávají v podobě vytištěných dílů a postupně je kompletuji nejspíš ve finálně složenou stavebnici.
Přílohy
IMG_20250930_215738.jpg
IMG_20250930_215722.jpg
Ceki

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů