Stavba vozu Vtdr

Stavba a přestavba nákladních a osobních vozů všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stavba vozu Vtdr

Příspěvekod Sandy » ned 18 kvě, 2025 7:39 am

Mcx píše:
Milan.D. píše:Trochu jsem už pozapomněl na peripetie s lepením drobných leptaných doplňků a trochu jsem doufal že např. vázací očka budou součástí tisku, bohužel nebyla.

Třeba se nám časem podaří přesvědčit tvůrce a on najde čas na úpravu stavebnic - lepení vázacích kroužků je fakt "otrocká" práce s nulovým efektem proti 3D tisku. Čeká na mne jeden Otdr a stále ho odkládám ... na později.

Ale pánové! Když jsem stavěl M153, tak jsem na střeše musel navrtat 108 dírek a následně nastrkat 108 podpěr plošiny .... Teď stavím "pilštyka" z odlitku od rkwy a to znamená (mj.) na skříni vyvrtat asi 40 dírek a následně zalepit stejný počet kliček.
Sandy

Příspěvekod Mcx » ned 18 kvě, 2025 9:28 am

Sandy píše:na skříni vyvrtat asi 40 dírek a následně zalepit stejný počet kliček

Tady jde o to , že ty kličky tam jiným zůsobem nedostanete, ty kroužky ano - 3D tisk a vypadají pak lépe - viz model Pao, kde bylo realizováno - takže zde nejde zdaleka jen o pracnost, ale hlavně o to jak to potom vypadá - a u uvazovacích kroužků jednoznačně vítězí vzhledem 3D tisk.
Tedy vše jen pokud neberu modelařinu jako sebetrýznění :D
Mcx

Příspěvekod Milan.D. » stř 23 črc, 2025 4:28 pm

Tak vůz Vtdrp je hotov. Ještě vymyslím nějaký zajímavý náklad, asi by nebyl problém nasypat tam uhlí, ale nechci mít ve všech otevřených vozech jen uhlí. No a to byla vlastně poslední stavebnice vozu ze šuplete, takže se pustím do nějakých doplňků co tam mám a uvidím s čím dalším se v "H0 moduly" vytasí. Už teď se těším. :D
Přílohy
DSCN0088.JPG
DSCN0087.JPG
Milan.D.

Příspěvekod Petr Barchánek » stř 23 črc, 2025 9:27 pm

Někde jsem viděl fotku z nádraží ve Vysokém Mýtě s na milimetry napasovným autobusem RTO. Byl to podobný typ vozu, ale v barvách CFR.
Petr Barchánek

Příspěvekod Ceki » čtv 24 črc, 2025 6:26 am

Práce jako vždy moc hezká! Co třeba písek, nebo nějaké fošny?
Pokud vše půjde dobře, v dohledné době si snad budete moct vyzkoušet postavit nový vůz z produkce HO-moduly. :)
Ceki

Příspěvekod Milan.D. » čtv 24 črc, 2025 12:47 pm

Tak ten autobus jsem hned vyzkoušel, protože erťáka mám, ale hodně přesahuje na délku. Ložná délka je v tomto případě 10m a erťák má na délku skoro jedenáct, takže v tom Vysokém Mýtě to musel být nějaký delší typ. Písek nebo prkna by tam šli dát, ale to zase zanikne moc pěkný vnitřek vozu, spíš jsem měl na mysli něco pro zemědělce, třeba pluh, secí stroj, nebo brány, případně něco pro průmysl, nějaké potrubí velkého průměru nebo tak něco. :D
Milan.D.

Příspěvekod Zlámalík » čtv 24 črc, 2025 2:00 pm

Pěkná práce, líbí se mi to! S ohledem na velice čistý vnitřek se tím asi moc špinavých věcí nevozí, takže dvojkolí a podvozky jako náklad asi ne, ale naložil bych nějaké fošny...
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Dovi » čtv 24 črc, 2025 4:20 pm

Takovýto vůz by byl ozdobou každé sbírky.
Je to paráda, už třeba ty úzké bočnice, nic hamatného - jak v reálu.

Náklad fakt jen minimální.
Např. dvě tři prázdné palety a pár fošen pohozených po podlaze.
Případně k nim ještě kolo stočeného hladkého drátu.
Ten se hodí všude; na stavbách, v průmyslu, v zemědělství, a nakonec i na dráze.
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Předchozí

Zpět na Stavba osobních a nákladních vozů