Moderátoři: Michal Dalecký, Rudolf
jirka13 píše:3. NANOX:
výhody: cena
výběr komponent zpětného hlášení
nevýhody: nízský výkon
v budoucnu možná absence railcom
fulda píše:Ahoj vespolek,
Bavil jsem se s panem Vítovským o jeho zahradě a on mne požádal, abych mu udělal ovladatelné vyhybky. Jeho kolejivo je Aristo. Koukal jsem co se na zahradách běžně používá a nic moc jsem nenašel.
Takže jsem se do toho "obul" po svojem a roztáhnul jsem si DCC a vyhybky mu udělal na DCC ovládání. Trochu blbé je, že na zahradu se asi hodí dělat ovladače bezdrátové a já zatím na vyhybkové pulty žádnej bezdrát nemám, ale třeba nějakej dodělám.
Co používají ostatní? Je někdo zvědavej na moje dekodéry pro G přestavníky?
MaHa píše:Raději žádné. Když přijde bouřka a náhodou udeří do zahrady, tak tomu zařízení bude úplně jedno na jakém pricipu fungovalo.
BohousP píše:MaHa píše:Raději žádné. Když přijde bouřka a náhodou udeří do zahrady, tak tomu zařízení bude úplně jedno na jakém pricipu fungovalo.
No, pokud udeří do zahrady, tak ti to upeče i koleje, ani v nich nemusí být napětí. Pokud nemáš zahradu jako v Dallasu, tak to většinou hromsvod na střeše baráku ochrání (pokud nemáš zemnící svodiče a plechy rovnou pod kolejemi).
fulda píše:Ahoj vespolek,
Bavil jsem se s panem Vítovským o jeho zahradě a on mne požádal, abych mu udělal ovladatelné vyhybky. Jeho kolejivo je Aristo. Koukal jsem co se na zahradách běžně používá a nic moc jsem nenašel.
Takže jsem se do toho "obul" po svojem a roztáhnul jsem si DCC a vyhybky mu udělal na DCC ovládání. Trochu blbé je, že na zahradu se asi hodí dělat ovladače bezdrátové a já zatím na vyhybkové pulty žádnej bezdrát nemám, ale třeba nějakej dodělám.
Co používají ostatní? Je někdo zvědavej na moje dekodéry pro G přestavníky?
BohousP píše:Samozřejmě, legraci. Ale viděl jsem už i elektrické kabely vytrhané ze zdi po zásahu domu bleskem (Fyzikální vysvětlení bylo - kabely paralelně ve zdi, obrovský proud - souhlasné magnetické pole - snaha vzdálit od sebe vodiče - mechanická destrukce omítky ...).
MaHa píše:BohousP píše:Samozřejmě, legraci. Ale viděl jsem už i elektrické kabely vytrhané ze zdi po zásahu domu bleskem (Fyzikální vysvětlení bylo - kabely paralelně ve zdi, obrovský proud - souhlasné magnetické pole - snaha vzdálit od sebe vodiče - mechanická destrukce omítky ...).
Ještě zapoměls dopsat: "....a v tom jsem se probudil" .![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
MaHa píše:BohousP píše:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
MaHa píše:BohousP píše:Samozřejmě, legraci. Ale viděl jsem už i elektrické kabely vytrhané ze zdi po zásahu domu bleskem (Fyzikální vysvětlení bylo - kabely paralelně ve zdi, obrovský proud - souhlasné magnetické pole - snaha vzdálit od sebe vodiče - mechanická destrukce omítky ...).
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
BohousP píše:MaHa píše:BohousP píše:Samozřejmě, legraci. Ale viděl jsem už i elektrické kabely vytrhané ze zdi po zásahu domu bleskem (Fyzikální vysvětlení bylo - kabely paralelně ve zdi, obrovský proud - souhlasné magnetické pole - snaha vzdálit od sebe vodiče - mechanická destrukce omítky ...).
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nevěříš, uvěříš ... (ale nemusíš)
Zkusil jsem hledat na webu, jestli tam není odpovídající obrázek, našel jsem jen něco dost podobného (s výhradou, že se jedná o kulový blesk):
http://chrudimsky.denik.cz/galerie/kulovyblesk_sobetuchy.html?mm=1110907
V případě, o kterém píšu, nebyl kabel v trubce, byl to plochý třížilový kabel pod omítkou. Omítka vytrhaná asi na šířku 15 cm v délce 1,5 m, jednotlivé vodiče původního kabelu od sebe 5-15 cm, samozřejmě pěkně potrhané a ohořelé...
Myšpulín píše:MaHa píše:BohousP píše:Samozřejmě, legraci. Ale viděl jsem už i elektrické kabely vytrhané ze zdi po zásahu domu bleskem (Fyzikální vysvětlení bylo - kabely paralelně ve zdi, obrovský proud - souhlasné magnetické pole - snaha vzdálit od sebe vodiče - mechanická destrukce omítky ...).
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Kdysi ve škole nám ukazovali fotku měnírny, u které se zkratem spekl vypínač. Rozvody pásnicemi byly jak po zásahu bombou. Všechny izolátory přelámané a vytrhané ze zdi, některé zdi pobořené a pásnice zamotané jak klubíčko. Fyzikální důvod zde již zmíněn.
Myšpulín píše:Pokud si pamatuji, tak to nakonec někde vypadlo, takže nic nehořelo. Ale údajně zkratové proudy udělaly tak silné elmag. pole kolem pásnic, že se prostě začaly mít rády (nebo nerady?)![]()
Opravdu na víc detailů si nevzpomenu. Ani na to, která měnírna to byla (někdy v 60-tých, 70-tých letech)
Zpět na Modely velkých měřítek a zahradní železnice
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník