Modely Busch ve velikosti H0f

Specializované fórum pouze pro příznivce úzkorozchodných železnic.

Moderátor: Michal Dalecký

Modely Busch ve velikosti H0f

Příspěvekod zmar » úte 03 lis, 2015 2:19 pm

Chtěl bych se zeptat, jestli se někomu podařilo úspěšně digitalizovat některou lokomotivu firmy Busch ve velikosti H0f ? V původní podobě to jezdí na 3V, což je dle mého názoru pro digitál nepoužitelné. Asi to bude chtít nějakou větší úpravu elektriky a elektroniky a proto bych se chtěl poradit, zda už někdo nemá zkušenost ?
zmar
 
Příspěvky: 188
Registrován: sob 07 čer, 2014 7:00 am

Re: Modely Busch ve velikosti H0f

Příspěvekod fulda » úte 03 lis, 2015 3:14 pm

Kdysi mi kdosi anglicky mluvící napsal, že se mu povedlo tam nacpal TOHLE.
Takže to asi lze a nebo kecal :)

Pokud se do toho pustíš, jsem ti nápomocen.

Eventuálně bych si dovedl představit udělat DCC které má v koleji pouze třeba 5~6V a pak by to bylo jednodušší. Tam by se dalo použít TENTO booster a pak by na dekodéru odpadla ta nešťastná 7805, která má tendenci topit jako blázen a pro nic.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3994
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Modely Busch ve velikosti H0f

Příspěvekod vmucha » úte 03 lis, 2015 3:32 pm

Mohl bych na testy zapůjčit dekodér 6V http://loko-dekoder.cz/cz-detail-901810560-dh06a.html
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha
 
Příspěvky: 571
Registrován: stř 10 bře, 2010 11:42 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Re: Modely Busch ve velikosti H0f

Příspěvekod E27 » stř 04 lis, 2015 6:04 am

Ahoj,

ja mám H0f. Chcem sa ťa opýtať, prečo chceš digitalizovať takúto vec? :wink:
Uživatelský avatar
E27
 
Příspěvky: 1163
Registrován: úte 28 zář, 2010 8:51 am
Bydliště: Bratislava

Re: Modely Busch ve velikosti H0f

Příspěvekod fulda » stř 04 lis, 2015 8:54 am

E27 píše:ja mám H0f. Chcem sa ťa opýtať, prečo chceš digitalizovať takúto vec? :wink:

Asi jsem po ránu pomalejší, ale proč ne? Pokud má někdo kolejiště s více než jednou soupravou, tak je digitalizace přínosná.
Kamarád pro to dělá bazva točny a taky už s nima přešel na digitál.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3994
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Modely Busch ve velikosti H0f

Příspěvekod zmar » stř 04 lis, 2015 9:26 am

Děkuji za odpovědi. Rád využiji obě nabídky pomoci.

Digitalizovat to chci proto, abych mohl na jedné koleji provozovat několik lokomotiv. Chtěl bych vedle sebe mít jak lokomotivy s pohonem Busch na 3V tak i lokomotivy s běžným motorem na 12V. Už je mi jasné, že budu muset o něco snížit napájecí napětí (beztak velikost Z v analogu používá asi 8V). Doufám, že motorky Busch by snad mohly vydržet víc než jen 3V. Takže bych to zkusil napájet 6V a digitálně omezovat proud, aby se motorek nepřehřál. V tom případě mohou být využity obě varianty - jak stavba vlastního dekodéru, tak i dekodér Doehler. Kromě samotného napětí u těchto mrňavých lokomotiv ještě omezuje i prostor v modelu.

Dekodér Doehler se do této lokomotivy asi nevejde, ale mám i jiný dosud nezabudovaný pohon na 6V, se kterým bych jej rád vyzkoušel. Můžeme se domluvit, že bych si jej na pár dní vypůjčil ? Nebo bychom se mohli u někoho z nás sejít a hned bychom to na místě vyzkoušeli.

Stavbu vlastního dekodéru nezvládnu. Jestli bys mi Fuldo pomohl, budu rád. Dovedl bys odhadnout, jak moc by se dal dekodér zmenšit ?

Ještě dodatek: žádná z těchto lokomotiv nemá světla. Takže tato část elektroniky se dá vynechat.
zmar
 
Příspěvky: 188
Registrován: sob 07 čer, 2014 7:00 am

Re: Modely Busch ve velikosti H0f

Příspěvekod fulda » stř 04 lis, 2015 10:22 am

zmar píše:Stavbu vlastního dekodéru nezvládnu. Jestli bys mi Fuldo pomohl, budu rád. Dovedl bys odhadnout, jak moc by se dal dekodér zmenšit ?
Mohu ti tak akorát ukázat, jak velikost řeší Georg Ziegler, to je takové inspirativní. Spíš se to řeší "jak to jde". Někdy jsem si u bushe stahoval 3D model a vím že to moc nejde.

zmar píše:Ještě dodatek: žádná z těchto lokomotiv nemá světla.
... zatím nemá světla :)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3994
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Modely Busch ve velikosti H0f

Příspěvekod zmar » stř 04 lis, 2015 12:08 pm

Rozumím. Takže je potřeba z jednotlivých švábů vytvořit pavouka, ve kterém budou uspořádané tak, aby optimálně využil použitelný prostor. To bych možná po několika pokusech zvládnul. Až to bude hotové, nevěděl bys o někom, kdo by mi tam mohl nahrát software ?
zmar
 
Příspěvky: 188
Registrován: sob 07 čer, 2014 7:00 am

Re: Modely Busch ve velikosti H0f

Příspěvekod fulda » stř 04 lis, 2015 3:14 pm

SW se nahrává spíš předem.
Odkud jsi? Nahrát ho mohu třeba já.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3994
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Modely Busch ve velikosti H0f

Příspěvekod E27 » stř 04 lis, 2015 5:31 pm

Viem, že riešite digitál, ale mňa celkovo zaujíma využitie H0f. Je už H0f zabudované v krajine? Bude to polná drážka? Som moc rád, že mám okolo seba aj iných ľudí, čo prevádzkujú túto veľkosť.
Uživatelský avatar
E27
 
Příspěvky: 1163
Registrován: úte 28 zář, 2010 8:51 am
Bydliště: Bratislava

Re: Modely Busch ve velikosti H0f

Příspěvekod zmar » čtv 05 lis, 2015 8:12 am

E27 píše:Viem, že riešite digitál, ale mňa celkovo zaujíma využitie H0f. Je už H0f zabudované v krajine? Bude to polná drážka? Som moc rád, že mám okolo seba aj iných ľudí, čo prevádzkujú túto veľkosť.


Kolejiště nemám a v dohledné době budu mít nanejvýš jeden panel s pár výhybkami, aby vůbec bylo po čem popojíždět. Větší ambice nemám. Ale když se podaří zprovoznit pár vozidel, je možné s nimi navštěvovat jiné modeláře, kteří by měli něco většího :wink:
zmar
 
Příspěvky: 188
Registrován: sob 07 čer, 2014 7:00 am

Re: Modely Busch ve velikosti H0f

Příspěvekod stoupa » sob 20 úno, 2016 3:19 pm

Ahoj mam dotaz jaka je u Busche vyska prutu resp. jak vysoky je okolek?
Naposledy upravil stoupa dne sob 20 úno, 2016 4:18 pm, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
stoupa
 
Příspěvky: 214
Registrován: čtv 09 dub, 2009 6:43 pm
Bydliště: Palonín

Re: Modely Busch ve velikosti H0f

Příspěvekod mpinta » sob 20 úno, 2016 3:38 pm

ODKOLEK je pekárna s velkou tradicí ... :D
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 591
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: Modely Busch ve velikosti H0f

Příspěvekod zmar » sob 20 úno, 2016 5:17 pm

Výška prutu je 1,5 mm. Výška okolku 0,6 mm.
zmar
 
Příspěvky: 188
Registrován: sob 07 čer, 2014 7:00 am

Re: Modely Busch ve velikosti H0f

Příspěvekod U37008 » stř 07 zář, 2016 5:35 pm

Nejspíše znáte, ale pro jistotu to sem dám. Tady se taky pokoušeli digitalizovat a žřejmě i úspěšně http://www.schmalspur-modell.at/viewtop ... e218bae436
Uživatelský avatar
U37008
 
Příspěvky: 128
Registrován: čtv 27 pro, 2012 7:12 pm

Další

Zpět na Úzkorozchodky

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků