Hankova úzká 0e

Specializované fórum pouze pro příznivce úzkorozchodných železnic.

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Lesní úzká 0e

Příspěvekod JanoH0e » čtv 12 pro, 2019 6:27 pm

Dám tiež niečo. Ta výhybka v skrytej stanici môže byť nahradená točňou, ST je segmentová točňa.
Přílohy
12-12-3.jpg
JanoH0e

Příspěvekod hank61 » čtv 12 pro, 2019 7:23 pm

Jano a Honzo. Honza děkuje za inspiraci. :D :D :D
Takhle by to klidně mohlo být. Vpravo v SN bych určitě pro úsporu místa použil segmentovou točnu.
12-12-4.jpg
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod hank61 » pát 13 pro, 2019 3:37 am

Kluci. Když se na to s odstupem noci dívám, tak už mi to přijde příliš překombinované a překolejované. Navíc přicházím o prostor volné skládky u staniční budovy. Vracím se k nějaké předchozí verzi - i za cenu, že nepůjde objíždět v SN. Fajn den :wink:
Celoživotní hračička ;-)
hank61

Příspěvekod hank » pát 13 pro, 2019 7:53 am

Já jsem ti do toho původně už nechtěl kecat, ale když jsi to napsal sám, myslím si totéž. Jestli se něčím obecně vyznačovaly naše lesní železnice, tak to byla jednoduchost poměrů. A do toho patří i co nejjednodušší kolejiště stanic a nákladišť.

Když chvíli počkáš, dnes později ti pošlu pár příkladů ze skutečných železnic. Teď mám nějakou práci, tak nemám čas to skenovat.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Trixt » pát 13 pro, 2019 8:04 am

A co to tak jen zjednodušit:

navrh.jpg
Naposledy upravil Trixt dne pát 13 pro, 2019 9:57 am, celkově upraveno 1
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt

Příspěvekod JanoH0e » pát 13 pro, 2019 8:40 am

Načo ti je skládka u staničnej budovy ? Presuň ju pod vlečku. Stanica a jej panel bude slúžiť len na obraty, nakládka bude na druhom paneli - vlečka a dolný okraj nákladisko. To ti bude stačiť aj šírka 5 cm. Aj taj to bola väčšinou len voľná skládka. Poprípade sa môže využiť koľaj č. 2. Predpisy u lokálok neboli tak striktné ako u hlavných tratí. Dám ti tu 2 príklady 2 staníc. Jedna zo Slovenska - K. Chlmec a druhá Smečno. Obe sú v podstate výhybne. V podstate môžeš potiahnuť kulisu cez celé koľajisko a mať tam viac koľají ako na viditeľnej časti. Taká jednoduchá stanica je napr. https://www.kirnbachtaeler.de/modell/ex ... -paul.html , https://www.mb1q.com/mf/aus/ch/modellei ... index.html ,- https://st-paul-0e.blogspot.com/p/fahrzeuge.html
Přílohy
kch.jpg
smečno.jpg
JanoH0e

Příspěvekod hank61 » pát 13 pro, 2019 12:21 pm

Jano. Ten Saint-Paul to je velká paráda.. :wink:
Celoživotní hračička ;-)
hank61

Příspěvekod hopeter » pát 13 pro, 2019 4:03 pm

hank61 píše:Jano. Ten Saint-Paul to je velká paráda.. :wink:

Myslím , že je to co hledáš. Jednoduché a perfekně zpracované. :)
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod Střelec » pát 13 pro, 2019 4:30 pm

Proč ve skryťáku objíždět? Když vezmu horní schéma z 12.12. v 6:45, nemuselo by se složitě šíbovat, když na koleji vlevo bude volná mašina. Souprava zajede za kulisu, zleva na ni najede nový stroj a ten, co soupravu přitáhl se odpojí. Souprava odjede na plac a odpojená mašina se posune na kolej vlevo. Pokud za kulisu zajede souprava postrkem, tak se stroje jen prostřídají - střídající stroj nebude čekat vlevo, ale na druhé koleji vpravo. Levá kolej musí pojmout na délku alespoň dva stroje... Prostě provozovat za kulisou šoupaliště nejjednoduššího typu.
Peco dělá jednoduchý samočinný rozpojovač - vypadá jako přechod přes koleje, vršek je odpružený. Lokomotiva ho svou vahou stlačí a přejede, za ní pružina "přechod" zvedne a rozpojí tak spřáhla. Lze to použít tam, kde pokračuje dál samotná lokomotiva a musí na to být vyladěná spřáhla.
Střelec

Příspěvekod JanoH0e » pát 13 pro, 2019 5:28 pm

No, najprv je treba ujasniť si námet, počet prevádzkovaných súprav, ich max. zostavu a podľa toho navrhnúť skrytú stanicu. Ale to musí autor. :D My ostatný sme len taký kibicovia.
JanoH0e

Příspěvekod hank61 » pát 13 pro, 2019 6:55 pm

Kluci. Jak je vidět, tak jsem od lesní železnice již v podstatě upustil. Už jen pro možnost rozmanitějšího vozového parku. Ten Saint-Paul mě fakt dostal. Na malém prostoru taková paráda. Díky Jano :wink: Layout je velice jednoduchý a stavby, které jsou kresleny zatím pouze schematicky, bych se snažil dostat do nějaké více české architektury cca 70 let.

13-12-1.jpg
Celoživotní hračička ;-)
hank61

Příspěvekod hopeter » pát 13 pro, 2019 7:20 pm

Uvidíme ráno... :mrgreen:
Námět je to fakt hezký. Ještě ale vymyslet nějakou komoditu co se tam bude vozit. Možná by stála za úvahu cihelna nebo betonárka na prefabrikáty. Případně výroba zemědělských strojů i s Kroupou a Hujerem... :wink:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod hank » pát 13 pro, 2019 8:57 pm

Slíbil jsem nějaké náměty z lesních železnic, tak tady jsou.

Stanice a nákladiště Hriňovské lesní železnice, stav 1957:
hrinova.jpg

Stanice a nákladiště Lesní železnice Kľakovskou dolinou, stav 1954:
zarnovica.jpg

Obrázky jsou z publikací Tomáše Haviara a Renáty Neupauerové.
hank

Příspěvekod hank » pát 13 pro, 2019 9:06 pm

Atmosféru na nákladištích lesních železnic snad přiblíží tyto fotografie z jejich nákladišť.

Periská (Hriňovská):
periska.jpg

Podkľak (Kľakovská):
podklak.jpg

Ostrý Grúň (Kľakovská):
Příloha ostry_grun.jpg je dlouhodobě nedostupná.

Nákladiště byla většinou v neobydlených oblastech, pokud byly v jejich blízkosti nějaké objekty pozemních staveb, šlo o hájenky, boudy pro ubytování lesních dělníků a skladování jejich nářadí, ustájení koní a seníky.

Fotografie jsou ze sbírky Petra "Hraběte" Joachymstála via monografie Tomáše Haviara a Renáty Neupauerové.
hank

Příspěvekod Ivan » sob 14 pro, 2019 12:27 am

Hanku, parádní fotky. Nebyla by ještě nějaká s překladuštěm na normálě rozchodné vagony? Něco málo (co net dal) mám, ale nic co by mi vyhovovalo jako podklad pro stavbu. Díky.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

PředchozíDalší

Zpět na Úzkorozchodky