Hankova úzká 0e

Specializované fórum pouze pro příznivce úzkorozchodných železnic.

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Lesní úzká 0e

Příspěvekod hank61 » úte 10 pro, 2019 11:30 am

A nebo to pojmout klasicky s mostkem, oddělující stanici a SN s vlečkou :wink:
10-12-4.jpg
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod hopeter » úte 10 pro, 2019 4:33 pm

Zkus ještě verzi s podélnou kulisou v celé délce jak navrhuje Jano. :wink: Je ovšem otázkou jak bude přístup ke kolejišti jestli z obou delších stran nebo jen z jedné. Když už to nejde více do délky tak by to mohlo jít do šířky... :)
Viděl jsem kdysi hezké kolejiště v Zetku. Mělo kulisu podélně , na jedné půlce bylo letní kolejiště a na druhé zimní...
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod JanoH0e » úte 10 pro, 2019 5:06 pm

Jeden nemecký 0e nadšenec svojho času staval staval koľajisko, kde skrytú stanicu urobil odnímateľnú. Jednoducho krabička bez prednej strany na dĺžku najdlhšej súpravy a šírka bola na šírku vozňov + nejaké to cm. do koľajiska sa nasadzovala zhora do koľajničiek. Po príchode do SN krabičku vytiahol a podľa potreby buď otočil alebo nasadil novú krabičku s novou súpravou alebo urobil zmeny atď. Mal k tomu aj svoju web stránku, ktorá ale po predaji koľajiska už nefunguje.
JanoH0e

Příspěvekod hank61 » úte 10 pro, 2019 5:19 pm

JanoH0e píše:Napadla ma myšlienka v súvislosti so segmentovou točňou - presuvňou. Dať kulisu na celú dĺžku modulu, segmentu ..., samozrejme s otvorom pre trať :D . Voľná trať by potom ústila do nej a za kulisou by bola 2-3 koľajna stanica s možnosťou obchádzania súpravy. A podľa možnosti aj nejaká kusá koľaj na odstavenie sunutej súpravy. Koncová výhybka môže byť samovratná. Poprípade tam môže byť zase točňa. :lol:

Jano. Tenhle příspěvek jsem úplně přehlédl. Zkusím zitra něco nakreslit. Diky :wink:
Celoživotní hračička ;-)
hank61

Příspěvekod hank » úte 10 pro, 2019 5:51 pm

Ta kazeta může vypadat nějak takhle:

pidikolejiste_kazeta.jpg
pidikolejiste_kazeta.jpg (13.03 KiB) Zobrazeno 6263 krát

(Bohužel nemám větší obrázek, ale princip je myslím zřejmý...) Když ty kazety budeš mít tři, tak pořád budeš mít v záloze další dvě soupravy.

Materiál - hliníkový profil, překližka. Na vodivé propojení s kolejištěm a zároveň na ustavení a zafixování ve správné poloze stačí kancelářské klipy s pružinou na papíry. Ty modré rukojeti nejsou ani nutné. U mě vyzkoušeno v TT, funguje to spolehlivě.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod hank61 » úte 10 pro, 2019 6:11 pm

hank píše:Ta kazeta může vypadat nějak takhle:

pidikolejiste_kazeta.jpg

(Bohužel nemám větší obrázek, ale princip je myslím zřejmý...) Když ty kazety budeš mít tři, tak pořád budeš mít v záloze další dvě soupravy.

Materiál - hliníkový profil, překližka. Na vodivé propojení s kolejištěm a zároveň na ustavení a zafixování ve správné poloze stačí kancelářské klipy s pružinou na papíry. Ty modré rukojeti nejsou ani nutné. U mě vyzkoušeno v TT, funguje to spolehlivě.

Hanku. O tomhle vím již delší dobu, ale zatím mě toto řešení nějak nenadchlo. :D S tím SN se snad nějak vypořádám, abych na soupravu nemusel sáhnout :wink: I kdybych to měl vyřešit podobně jako ty - viditelná pouze stanice a vedle přesuvna s možností objíždění :wink:
Celoživotní hračička ;-)
hank61

Příspěvekod Rtep » stř 11 pro, 2019 2:14 pm

Pěkné odpoledne
Posílám obrázek kiplorek, sice na lesní asi nenajdou moc použití, ale na Slovensku měli z jedné udělaný vyhřívaný bazének na koupání. Jde o upravený model od BACHMANN Train On3 rozchod 16,5 mm . Jsou odříznuta původní spřáhla rám je kovový a nově sletovaný a osazen novými čelnímmi nárazníky s čepem pro řetěz.
Model kiplory se prodává ve trojici a na Ebay se dá pořídit za rozumné peníze. Jinak je pouze nabarven.
Demontáž je zcela bezproblémová.
PH

Obrázek
Rtep

Příspěvekod hank61 » čtv 12 pro, 2019 6:44 am

Pro upřesnění. Uvažuji, že kolejiště bude přístupné pouze z přední strany. Šířku 450mm považuji vzhledem k prostoru, kde bych jej chtěl provozovat za maximální. Z toho mi ani nevychází možnost podélné kulisy za kterou by bylo 2-3 kolejné SN. /Teda pokud bych nechtěl ve viditelné části pouze jednu kolej./ Nabízí se i jedno z těchto řešení. V prvním případě je SN tvořené segmentovou, nebo klasickou přesuvnou bez možností objíždění, ve druhém případě klasickou přesuvnou s možností objíždění, ale za cenu zkrácení kousku volné tratě a situování stanice rovnoběžně s hranou segmentů. Ačkoliv jsem zavrhoval i kazetové řešení - viz příspěvek od Hanka, možná i toto by byla cesta. Na tom prostoru a v téhle velikosti to je a bude to o spoustě kompromisů. :wink:

12-12-1.jpg
Celoživotní hračička ;-)
hank61

Příspěvekod hopeter » čtv 12 pro, 2019 8:38 am

Většinou se upínáme na SN s objížděním nebo přesuvnou / točnou. Zkus použít systém "T" z Kameniček. Souprava najede do SN tažená , sunutím se přesune na protilehlou výtažnou kolej , odpojí se lokomotiva , přejede za výhybku , po přehození výhybky odjede mašina do vjezdu , tím uvolní kolej pro přejetí soupravy nebo její části a z příjezdu se vrátí lokomotiva. A je otočeno. :wink: Přesun v SN může být ručně , samospádem nebo může být přistavena druhá mašina. "Svoje" Kameničky jsem vylepšil přidáním jedné koleje. Na posledním projektu jsem použil pouze originální variantu.
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod hank61 » čtv 12 pro, 2019 11:45 am

hopeter píše:Většinou se upínáme na SN s objížděním nebo přesuvnou / točnou. Zkus použít systém "T" z Kameniček. Souprava najede do SN tažená , sunutím se přesune na protilehlou výtažnou kolej , odpojí se lokomotiva , přejede za výhybku , po přehození výhybky odjede mašina do vjezdu , tím uvolní kolej pro přejetí soupravy nebo její části a z příjezdu se vrátí lokomotiva. A je otočeno. :wink: Přesun v SN může být ručně , samospádem nebo může být přistavena druhá mašina. "Svoje" Kameničky jsem vylepšil přidáním jedné koleje. Na posledním projektu jsem použil pouze originální variantu.

Honzo díky. Tohle mě teda vůbec nenapadlo :roll: :roll: Asi stáří :wink: Něco s tím ještě zkusím vymyslet.
Celoživotní hračička ;-)
hank61

Příspěvekod Trixt » čtv 12 pro, 2019 2:42 pm

Hanku, jak to myslíš s těmi přesuvnami na posledním obrázku. Zdá se mi, že na tu krajní kolej se nikdy nedostaneš. Nebo mi něco uniká?
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail, TC, MP1
Trixt

Příspěvekod hank61 » čtv 12 pro, 2019 4:08 pm

Trixt - Ber toto pouze schematicky. V reálu bych to musel přesně vyměřit, ale vyšlo by to.
Hopeter - Myslel jsi to nějak takto? Ta kusá za kulisou na prostředním segmentu by byla ve stoupání. Obávám se, že prostor mi více neumožní...

12-12-2.jpg
Celoživotní hračička ;-)
hank61

Příspěvekod hopeter » čtv 12 pro, 2019 4:45 pm

No z části ano... Ovšem tak jak to máš bys musel vyjíždět s mašinou do viditelné části a na tu spodní kolej bys nemohl spádovat.

Kameničky ( moje upravené ) jsou takhle
12-12-2-1.jpg
12-12-2-1.jpg (23 KiB) Zobrazeno 5814 krát

Když už ti do toho šťourám tak mě ještě napadlo tohle - přidat úvrať...
12-12-2.jpg
12-12-2.jpg (28.57 KiB) Zobrazeno 5814 krát

Využít na SN celou délku. Ve stanici výtopnu do šturcu. Tím získáš místo na posunutí celé stanice níže. Na kolej pravo nahoře se vejde mašina na posun a nemusíš dělat "kopeček" :wink:
hopeter

Příspěvekod hank61 » čtv 12 pro, 2019 5:31 pm

Asi by byla vhodnější ta varianta s tou jednou výtažnou kolejí.

12-12-3.jpg
Celoživotní hračička ;-)
hank61

Příspěvekod hopeter » čtv 12 pro, 2019 6:09 pm

To už záleží na tobě. Víc kolejí , víc se vejde. Krajiny moc nezískáš a stejně to bude kulisa. Jak tě znám tak u jedné mašiny a čtyř vagonů nezůstane... :mrgreen:

12-12-3.jpg
12-12-3.jpg (42.63 KiB) Zobrazeno 5782 krát

A myslím,že by se vešla bez velkého násilí i ta remíza. Třeba jen bouda pro diesela.
hopeter

PředchozíDalší

Zpět na Úzkorozchodky