Jozef Milko píše:...Ešte som sa ťa chcel spýtať, či nedáš drevené pražce aj s nízkoprofilovými koľajnicami aspoň na "lesnú" časť železnice, to bolo vždycky niečo, čo ma pútalo na amerických
koľajiskách. (vidím, že používaš koľajivo Peco). Pražce tam boli totiž zvyčajne dlhšie, než aké sú u Peco koľají a asi aj hustejšie poukladané (obyčajne). No a samozrejme, farba...
Ahoj, děkuji za odkaz, popravdě mi tento časopis nějak utekl...

Mám doma staré časopisy Model Railroader a měl jsem vypůjčeny On30 Annual od MRR, zde je také spousta informací. Mám koupeny digitální příručky od Kalmbachu o americké úzké. Super čtení o historii a celkově pro pochopení doby o co vlastně šlo...
Co se týče kolejiva, to je věc, která ve mě rezonuje asi rok. Čím víc pozoruji špičková kolejiště, mám chuť do výroby kolejiva právě hlavně kvůli pražcům, které u PECA jsou typicky anglické a hodně tmavé. Ale nejsem ještě rozhodnut, nevím, zda by mě to vydrželo bavit na celé kolejiště. Pokud se rozhodnu pro PECO, minimálně pražce chci "zesvětlit".
Ještě k výrobě kolejiva, mám kamaráda co má laser, tak mě cca půl roku leží v hlavě myšlenka, že by mi vypálil pražce na laseru - něco jako má flexikolejivo a nějakými "hřeby" by se chytali pražce ke kolejivu, po určitých částech by byly pražce z Cuprextitu aby se držel rozchod - nevím, možná je to blbost....

Kamarád nemá moc času a když pálí tak momentálně z 6mm překližku a to je moc... Takže nebyla šance to zkusit. Pokud by se to precizně nakreslilo a fungovalo, pak si myslím, že i výroba výhybek by mohla být snažší... Ale to je jen holá teorie...
S návrhem stanice jsem celkem spokojen, po rozložení v reálu došlo k pár úpravám, ale v jednoduchosti je krása. S napojením na protilehlý segment absolutně tápu, nemohu si dovolit naklesat pod panel tak, aby se vytvořila skrytá stanice. Obyčejná smyčka mě taky moc neláká a tak se v tom pořád točím...
Přikládám plánek, který je pouze jeden z nástřelů, ale pokud by tu někoho něco napadlo, rád si nechám poradit.
Myšlenka: smyčka s výhybnou "v horách" zde by možná z jedné koleje vedla krátká vlečka do násypky kamenolomu, jenže bez klasického skyťáku není kamen kam vozit, stejně tak dřevo z Campů by se muselo vykládat v BlackButte, proto ta krajní kusá kolej napojená úvratí do šturcu (případně se využije jako CabooseTrack).
Vracet se s tratí pod hlavní stanici, kde by byl skryťák nelze. Vše musí být na panelu širé tratě.
Přeji hezký večer. T.