Úzkorozchodná trať Black Butte RR / On30

Specializované fórum pouze pro příznivce úzkorozchodných železnic.

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Úzkorozchodná trať Black Butte RR / On30

Příspěvekod Střelec » pát 10 led, 2025 10:20 am

Je fakt, že ten Mogul vypadá líp v osobní soupravě než v nákladním, nebo smíšeném vlaku, k nákladu bude asi opravdu líp pasovat 0-6-0. Toho Mogula prodáš, nebo si ho necháš do sbírky?
Co se týká tapet, onehdá tu někdo předvedl hezký trik - nafotil na neutrálním šedomodrém pozadí řadu modelových stromků a pak mu na "zastávku v lese" stačily dva skutečné stromky kolem baráku a zbytek lesa za barákem byla fotka. Stromy pak vypadaly stejně jak barevně, tak typově a přechod do pozadí nebyl poznat. Tady by se to skvěle hodilo na krátkou kulisu do lesa nad tunelem. Navíc by na to stačila běžná tiskárna.
Do jakého období to bude ve finále laděné? Od toho se budou odvíjet doplňky a figurky, což taky nebude žádná sranda... Běžná příroda v kombinaci se stavbami vypadá dost dobře, až to dostane pozadí, bude to ještě koukatelnější. Ale hlavně, že už to jezdí.
Střelec

Příspěvekod Jozef Milko » ned 12 led, 2025 9:26 am

Ahoj Tomáši,

pozerám na to množstvo fotografii a príspevkov od teba, čo sa tu objavili a určite si nájdem čas a pri kávičke si ich v kľude podrobne pozriem.
Je to krásne, že si sa dopracoval až do takéhoto pokročilého štádia a určite je to inšpirácia aj pre nás, čo sme trocha pomalší. :-)
Tak držím palce v ďalšom budovaní tvojej železničky a teším sa na ďalšie novinky (a prípadné video).
Jozef
Jozef Milko

Příspěvekod Tomas.Brezina » stř 15 led, 2025 7:15 pm

Myšpulín píše:Vypadá to velmi dobře. Díky za fotky.

Moc děkuji. Teď to bude o detailech...
Dovi píše:Připadá mi to celkově takové uvěřitelné, přirozené, vkusné - nepřeplácané a stylově "postwesternově" čisté.
(minimálně tedy aspoň pohledem laika z jiného kontinentu a o více než století později)
Ještě to časem zabydlet (tu a tam) vhodnými dobovými postavičkami pro oživení té zachycené situace.. Plus samozřejmě pár dalších detailů, např. provést patinaci (rezivění) kolejnic a přilehlého štěrkového lože, zaolejování výhybek atd.
Ale už teď je to pěkná práce, radost pohledět.

Ano, doplnit postavičky, koleje se na fotografiích lesknou jako psí kule, ale ve skutečnosti mají od disperze takovou pěknou šedou patinu :P Ale mám super návod od Dušana, tak si s tím zkusím pohrát. Ale jedu na pětiletky, tak uvidíme, kdy přidám další foto :mrgreen:
Střelec píše:Toho Mogula prodáš, nebo si ho necháš do sbírky?
Do jakého období to bude ve finále laděné? Od toho se budou odvíjet doplňky a figurky, což taky nebude žádná sranda...

Mogula si nechám, byla to moje první On30 lokomotiva, takže trochu citová vazba.
Období by mělo odpovídat zhruba přelomu století, ale nijak to nehrotím, je to takový freelance, jak jsem jednou psal, kdyby šlo o umění, bude to spíše komiks, než obraz :)
Jozef Milko píše:Ahoj Tomáši, pozerám na to množstvo fotografii a príspevkov od teba, čo sa tu objavili a určite si nájdem čas a pri kávičke si ich v kľude podrobne pozriem.
Je to krásne, že si sa dopracoval až do takéhoto pokročilého štádia a určite je to inšpirácia aj pre nás, čo sme trocha pomalší. :-)
Tak držím palce v ďalšom budovaní tvojej železničky a teším sa na ďalšie novinky (a prípadné video).
Jozef

Jozef, moc děkuji, slova od Tebe, člověka který je schopen postavit tak nádhernou zahradní železnici, mě moc potěšila. Ikdyž s tou rychlostí bych byl u mě opatrný.. Projekt jsem radikálně zmenšil, zjednodušil, něco trochu odflákl.
Faktem je, že kdybych stavěl něco znovu, dělal bych spoustu věcí jinak. Ale moc díky.
Video určitě bude, ale s délkou kolejiště 7m, kabel od Multimausu má asi 2m, pravá ruka drží multimaus, levá telefon a kabel nestačí :lol: Takže to bude trochu oříšek... Ale zkusím to natočit na vícekrát a nějak sestříhat...
Tomáš Březina
On30 úzkorozchodná americká železnice
z21/Multimaus/Rocrail
Tomas.Brezina

Příspěvekod Střelec » úte 21 led, 2025 12:03 pm

Tak to bude zajímavé. Provoz mimo koleje bude primárně koňský, manipulace se dřevem pomocí parních stabiláků se stojatými kotli na dřevěných saních a jimi poháněných lanovek a navijáků (vydržely v provozu skoro do sedmdesátek), v oblečení to bude kombinace klobouků a lacláčů, případně klasických montérek a hadrů "co dům dal", ženská móda spíš starší, než poslední výkřiky přelomu století.
Střelec

Předchozí

Zpět na Úzkorozchodky