Úzkorozchodná trať Black Butte RR / On30

Specializované fórum pouze pro příznivce úzkorozchodných železnic.

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Úzkorozchodná trať Black Butte RR / On30

Příspěvekod Zlámalík » stř 29 kvě, 2024 6:20 pm

Tomas.Brezina píše:...byl mi rozmluven prodej kolejiště, který se tu na chvíli mihnul. A za to ještě jednou díky...

Tak tohle je nejlepší zpráva, byla by to škoda!

Tomas.Brezina píše:Něco k zamyšlení: Hodně dlouho jsem bojoval s pocitem, že nedokážu vytvořit realitě odpovídající kolejiště. Když vidím většinu tvorby ať zde, nebo jinde, tak jsem si vytvořil komplex, který mě nemotivoval dál pokračovat. Nakonec si člověk musí uvědomit, že v první řadě to dělá pro sebe, ne pro to, co řeknou ostatní. Je to koníček, který nás má bavit. Respektujte veškeré výtvory, které ostatní kolegové vytvoří, věřím, že většina do toho dá všechno co umí...

Podepisuju. Dělej to nejlíp, jak ti to jde, ať z toho máš sám radost.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Dusan » stř 29 kvě, 2024 6:53 pm

Ahoj Tome, konečně správné rozhodnutí.... pár stromků a jsem hned o level výše. Jsem rád, že Tě to "přešlapování" na místě koplo správným směrem 8)
Těším se na progres.
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod loscarlos » čtv 30 kvě, 2024 1:36 pm

Skvělá práce, pane kolego. Rozhodně nekončit ! Rád toto vlákno sleduji. Nejvíc se mi líbí, na naše končiny, neokoukaný motiv. A že nejste spokojen je jen dobře, motivuje to k lepším výkonům :-). Držím palce.
HO, už nemodelařím, jen si hraju ....
loscarlos

Příspěvekod Tomas.Brezina » čtv 30 kvě, 2024 1:55 pm

Zlámalík píše:
Tomas.Brezina píše:...byl mi rozmluven prodej kolejiště, který se tu na chvíli mihnul. A za to ještě jednou díky...

Tak tohle je nejlepší zpráva, byla by to škoda!

Dusan píše:Ahoj Tome, konečně správné rozhodnutí....

loscarlos píše:Skvělá práce, pane kolego. Rozhodně nekončit ! Rád toto vlákno sleduji. Nejvíc se mi líbí, na naše končiny, neokoukaný motiv. A že nejste spokojen je jen dobře, motivuje to k lepším výkonům :-). Držím palce.

Chlapi moc díky, taky jsem nakonec rád, že jsem to neudělal...Kolejiště jsem byl nucen výrazně zmenšit na tvar, který se mi moc nelíbí, to umocnilo nespokojenost natolik, že jsem s tím chtěl seknout. Teď, když bude půda opět volná, možná jej nakonec trochu upravím, ale to hodně předbíhám.
to "loscarlos" : Já začal být tak nespokojený, až mě to donutilo na to přes rok nesáhnout a zbavit se toho. Nic se nemá přehánět... :) Ale moc děkuji.
Tomáš Březina
On30 úzkorozchodná americká železnice
z21/Multimaus/Rocrail
Tomas.Brezina

Příspěvekod Tomas.Brezina » čtv 30 kvě, 2024 3:24 pm

Krátké video průjezdu SHAY přes most Litlle Big Canyon:
https://youtu.be/9zLwBwegQoQ

Foto SHAY:
Přílohy
20240528_183603.jpg
Tomáš Březina
z21/Multimaus/Rocrail
Tomas.Brezina

Příspěvekod hank61 » čtv 30 kvě, 2024 5:43 pm

Nádhera Tome :wink:
Celoživotní hračička ;-)
https://hank61.rajce.idnes.cz
hank61

Příspěvekod Střelec » čtv 30 kvě, 2024 6:39 pm

Nebylo tu včera těch fotek víc? Krajina konečně vypadá jako živá, ještě by to chtělo nějakou obsluhu na mašinu a něčím napajcovat ty klády - na fotce nevypadají moc přírodně.
Střelec

Příspěvekod Tomas.Brezina » čtv 30 kvě, 2024 6:45 pm

Střelec píše:Nebylo tu včera těch fotek víc? Krajina konečně vypadá jako živá, ještě by to chtělo nějakou obsluhu na mašinu a něčím napajcovat ty klády - na fotce nevypadají moc přírodně.

Ahoj, více foto o jednu stranu zpět.
Vozy včetně lokomotiv nejsou vůbec napatinovaný. To si stále šetřím "na potom"...
Tomáš Březina
z21/Multimaus/Rocrail
Tomas.Brezina

Příspěvekod Ivan » sob 01 čer, 2024 12:36 pm

Už jsem si říkal, "že on to neprodal, a taky že ne."

Myslím si, že se rozhodně nemusíš stydět za provedení, právě naopak, působí to velmi dobře. Rád bych podtrhnul tu větu, dělám to pro sebe a líbí se mi to. To je nej způsob, jak být se svým dílem spokojen. Je však fajn, vyjít z nějakých zákonitostí, ať to není úplná blbost, což v tvém případě rozhodně není. Tvoje kolejiště svým námětem velmi zpestřuje toto fórum.
A ještě dodám jednu radu na závěr, "není kam spěchat". Já stavím velmi pomalým tempem, dost mi to vadilo, ale smířil jsem s tím a o to více se vždy těším na každé pokračování.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Tomas.Brezina » sob 01 čer, 2024 4:30 pm

Ivan píše:Už jsem si říkal, "že on to neprodal, a taky že ne."

Myslím si, že se rozhodně nemusíš stydět za provedení, právě naopak, působí to velmi dobře. Rád bych podtrhnul tu větu, dělám to pro sebe a líbí se mi to. To je nej způsob, jak být se svým dílem spokojen. Je však fajn, vyjít z nějakých zákonitostí, ať to není úplná blbost, což v tvém případě rozhodně není. Tvoje kolejiště svým námětem velmi zpestřuje toto fórum.
A ještě dodám jednu radu na závěr, "není kam spěchat". Já stavím velmi pomalým tempem, dost mi to vadilo, ale smířil jsem s tím a o to více se vždy těším na každé pokračování.

Ahoj Ivane, moc díky za Tvoje slova. Naprosto se vším, co jsi napsal, souhlasím. Měl jsem toho za poslední dva roky fakt hodně a začal jsem to vnímat jako povinnost kolejiště dokončit. A jakmile se z koníčka stane povinnost, tak to asi nikdy nepodane dobře... Díky.
Tomáš Březina
z21/Multimaus/Rocrail
Tomas.Brezina

Příspěvekod Střelec » sob 01 čer, 2024 6:31 pm

Sakra - koukam, že se mi občas některý věci nezobrazujou. Jeden den nejedou, druhej jo.

Stavět, když je nálada - to je ideální koncept. Mě ho bohužel poněkud narušuje nutnost vejít se se stavbou do garsonky. Ale když není chuť a nálada na vlastní stavbu, dají se honit podklady, nebo vyrábět doplňky - třeba natírat portály a opěrné zdi, nebo kompletovat stromky ze stavebnice, Třeba teďka zrovna uvažuju, jakou barvu by měla mít měděná ruda a jakou hlušina, A jak věrohodně podšprajcnout ve svahu budovu dolu, aby mi to nešlo do průjezdnýho profilu.
Střelec

Příspěvekod Jozef Milko » ned 02 čer, 2024 12:39 pm

Zdravím Tomáši,
ani nevieš, ako si ma potešil, že pokračuješ na svojej zaujímavej železničke. A áno, treba ísť svojim vlastným tempom, tešiť sa z každej
maličkosti čo urobíš, no a ako ti potvrdili aj mnohí iní - robiť to tak, aby sa to páčilo hlavne tebe. Myslím, že obdivovatelia tvojej práce sa vždy nájdu.
Prajem veľa radosti s BB Railroad.
Jozef
Jozef Milko

Příspěvekod Tomas.Brezina » ned 02 čer, 2024 3:36 pm

Jozef Milko píše:Zdravím Tomáši,
ani nevieš, ako si ma potešil, že pokračuješ na svojej zaujímavej železničke. A áno, treba ísť svojim vlastným tempom, tešiť sa z každej
maličkosti čo urobíš, no a ako ti potvrdili aj mnohí iní - robiť to tak, aby sa to páčilo hlavne tebe. Myslím, že obdivovatelia tvojej práce sa vždy nájdu.
Prajem veľa radosti s BB Railroad.
Jozef

Také zdravím Jozefe, díky. Je to přesně tak jak říkáš. Trvalo mi skoro rok si uvědomit, že způsobem, jakým kolejiště tvořím a jakou "výtvarnou" podobu má, je čistě moje osobní záležitost. Děkuji za podporu. Tomáš
Tomáš Březina
z21/Multimaus/Rocrail
Tomas.Brezina

Příspěvekod Střelec » stř 12 čer, 2024 5:28 am

Bylo by možné představit lokomotivní a vozový park? Případně odpočítat provozní kapacitu kolejiště - kolik vozů a lokomotiv se po něm může "přirozeně" pohybovat najednou? U mé "průmyslové" nudlodráhy jsou maximem tři hnací vozidla a 8-12 vagonů v závislosti na jejich délce, u "Lokálky" jsou to dva stroje a 6-8 vagonů. Antelope Junction je primárně na dva stroje a cca 10-12 vozů, ale tam je dost limitující tažná síla lokomotiv, které jsou k dispozici.
Střelec

Příspěvekod Tomas.Brezina » stř 12 čer, 2024 5:53 pm

Ahoj. Kolejiště bylo stavěno pro 2 nákladní vlaky, jeden osobní a jeden pro vozbu dřeva. Po redukci kolejiště (viz obr v příloze) to vypadá na jeden nákladní, jeden smíšený a jeden pro vozbu dřeva.
Kolejiště zatím obsluhuji dvěma lokomotivami 2-6-0 Mogul, jednou 4-4-0 American a jednou SHAY. 2-6-0 asi časem vyměním za 0-6-0 jsou kratší. Nejdelší vlak bude ve složení loko + 5x 18 stopé vozy + 18' Caboose (služebák). Foto všech lokomotiv na následující straně.
K plánku:
Pravá strana je stanice Black Butte se třemi dopravními kolejemi.
Uprostřed kolejiště dělí kulisa. Na stanici Black Butte zde navazuje třikolejné skrytá stanice.
Levá část je oblouk, kterým trať stoupá zpět do střední části a překonává přes dřevěný most kaňon.
V horní části středu kolejiště jsou dvě stanice. Za kulisou je skrytá koncová opatřena točnou PECO. Před ní, před kulisou je malý camp pro nakládku dřeva.
Přílohy
On30_plan.jpg
Naposledy upravil Tomas.Brezina dne stř 12 čer, 2024 6:07 pm, celkově upraveno 1
Tomáš Březina
z21/Multimaus/Rocrail
Tomas.Brezina

PředchozíDalší

Zpět na Úzkorozchodky