Mierka 1f a iné

Specializované fórum pouze pro příznivce úzkorozchodných železnic.

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Mierka 1f a iné

Příspěvekod Jozef Milko » ned 03 kvě, 2026 2:16 pm

Zdravím priaznivcov úzkeho rozchodu,

nedávno som dokončil tri vozy na metrovicu, sú z drevených hranolov, s použitím mosadzných skrutiek a lepidla.
Ako podvozky som použil pár oplenových vozov (s jedným brzdeným vozom) od Feld-grossbahn, s ktorými som mal problémy
s kolieskami, čo sa čiastočne vyriešilo, no a ďalšie dva sú na oplenových vozoch, ktoré dodáva ako kit Hesketh scale models.

IMG_5449.jpg

Tiež som kompletne zrekonštruoval dvoj-okeňák, urobil som preň novú, kovovú brzdu z mosadze, nové schodíky,
tiež nové kovové spriahadlá a komín, upravil som aj strechu.

IMG_5443.jpg

No a nakoniec tu je malá súprava lesnej železnice (chýba jeden voz na metrovicu).

IMG_5475.jpg

Jozef
Jozef Milko

Re: Mierka 1f a iné

Příspěvekod Jozef Milko » pon 25 kvě, 2026 12:51 pm

Zdravím všetkých,

skúšam rozšíriť svoj biedny park lokomotív v mierke 1f stavbou motorovej lokomotívy "Montania". Vybral som si tento
typ lokomotívy, nakoľko táto lokomotíva resp. podobná jazdila aj na železničkách v Malých Karpatoch - na Záhorí,
no a Pallfiho železničky sú pre mňa inšpiráciou pri budovaní vozového parku (samozrejme, nielen ony). Konkrétne
lokomotíva O&K 2721/1927 jazdila v Malých Karpatoch na lesnej železničke Malacky-Rohožník a ďalej do lesov.

V tomto prípade, podobne ako u prvej lokomotívy, som zostal u polystyrénových tabuliek. Niečo už mám rozrobené,
zopár vecí, ako strecha, výbava kabíny či kapota motora ešte chýbajú.
Ako pohonnú jednotku som si vybral zatiaľ Hallingov "varioantrieb", kde som vymenil kolieska - tu som musel nasadiť na pôvodné
Hallingove osky rúrky o priemere 2mm, nakoľko Halling má osky len 1,5 mm hrubé.
NIe je to nejak silný motor, ešte má aj svoje muchy, ale zase nechcem ním ťahať žiadne ťažké vlaky, na nejakých 3-5 vozov
by to snáď malo stačiť. Lokomotíva bude vybavená dekodérom, niekedy možno aj zvuk, ak sa dielo podarí, samozrejme.

IMG_5604.jpg

Lokomotíva by sa mala po dokončení podobať na niečo takéto:
Zdroj:https://fsm.jimdofree.com/archiv-alte-fotos/

S10-2.jpg

Jozef
Jozef Milko

Předchozí

Zpět na Úzkorozchodky