Llwyndafydd - kolejiště 009

Specializované fórum pouze pro příznivce úzkorozchodných železnic.

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Llwyndafydd - kolejiště 009

Příspěvekod hank » čtv 20 úno, 2025 2:28 pm

Já bych k té úvaze o plotech přidal ještě jednu důležitou část britských reálií, a to je historicky vzniklý (viz pojem ohrazování) vztah k soukromým pozemkům obecně. (Schválně neodkazuju na heslo na české wikipedii, protože to je nechutná ideologická masírka.) V UK sice nejsou tak drsné podmínky jako v některých státech USA (v takovém Texasu se na tresspassery rovnou bez varování střílí), ale na druhé straně ani tam netrpí takovou cochcárnu, jaká je běžná na kontinentu. A se svými pozemkovými sousedy mají potíže i některé britské preserved railways, viz např. Helston Railway v Cornwallu.

Co z toho plyne pro stavitele kolejišť z britského prostředí? I zdánlivě nesmyslný plot může znamenat pozemkovou hranici. A kdo bude chtít být really very British, tak si na kolejiště zasadí na pozemkovou hranici aspoň kousek živého plotu... :wink: Ve volné anglické krajině jsou tyto živé ploty (hedges) stejně typické a plní stejnou funkci jako naše meze.
Naposledy upravil hank dne čtv 20 úno, 2025 2:42 pm, celkově upraveno 1
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod hank » čtv 20 úno, 2025 2:36 pm

prcek píše:V dávných dobách byla nádraží oplocena i u nás, dokonce na ploty byly normálie (myslím, že Ig_BW, nebo jaký nick to pan Cila má, sem něco takového postoval).

Nicméně z té minulé diskuse (kdo má zájem, najde si...) nevyplynul tak jednoznačný závěr. Normálie plotů (jako všeho u dráhy - mám ve svém archívu mj. kopie roztomilých normálií věder a plechových hrnků u staničních studen nebo ručního nářadí traťových dělníků...) sice existovaly, ale zdaleka nebyla oplocena nádraží všechna a ani ne zcela. Většina těch plotů spíš ohraničovala zahrádky obyvatel nádražních budov a strážních domků.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod martin.havranek » pát 21 úno, 2025 10:01 am

hank píše:Já bych k té úvaze o plotech přidal ještě jednu důležitou část britských reálií, a to je historicky vzniklý (viz pojem ohrazování) vztah k soukromým pozemkům obecně. (Schválně neodkazuju na heslo na české wikipedii, protože to je nechutná ideologická masírka.) V UK sice nejsou tak drsné podmínky jako v některých státech USA (v takovém Texasu se na tresspassery rovnou bez varování střílí), ale na druhé straně ani tam netrpí takovou cochcárnu, jaká je běžná na kontinentu. A se svými pozemkovými sousedy mají potíže i některé britské preserved railways, viz např. Helston Railway v Cornwallu.

Děkuji Hanku.
Pojem ohrazování jsem neznal a rád se jsem dovzdělal. Avšak při výletě do Británie jsem se s tím dost aktivně setkal. Pěší turistika nešla téměř provozovat, tedy pokuď se člověk nechtěl motat pěšky na silnici v hustém provozu. Tam jsem poznal jaká je u nás benevolentnost ve využívání soukromých pozemků a krása našich turistických stezek a podobně.
martin.havranek

Předchozí

Zpět na Úzkorozchodky