Přestavba Hektor a BR130

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Přestavba Hektor a BR130

Příspěvekod Myspulin » sob 19 pro, 2015 8:06 pm

Ahoj všem,

vlastním krom jiného několik starých loko ještě z dob socialismu. Zajímají mě konkrétně 2 modely, kterých mám hned několik a to Hektor a BR130.
Mám TT - DCC kolejiště a zkoušel jsem dnes zabudovat dekodéry do obou mašin a ježdění je více než žalostné. Staré motory jsou už prostě mimo. Nejen že to strašně "skáče" ale ani simulovaný rozjezd nejde tak jak bych chtěl.
Koukal jsem se po nějakých možnostech, ale jelikož nemám takový přehled, chtěl bych se zeptat, zda již někdo řešil zabudování (našel jsem např.Mashima 5-pól) jiných motorů do těchto mašin.
Je to vůbec cenově v mezích normy? Nebo je to utopie (nemyslím časová)?
Přijde mi líto je nechat ležet - ale možná jim nic jiného nezbude.

Díky m.
Myspulin
 
Příspěvky: 7
Registrován: pát 18 pro, 2015 8:54 pm
Bydliště: Praha

Re: Přestavba Hektor a BR130

Příspěvekod Pavel-HP » sob 19 pro, 2015 8:16 pm

Tohle všechno se odvíjí od toho, jaký je ke jmenovaným mašinám vztah. Pokud je citový a chci s mašinou z nostalgie jezdit, tak rozebrat, vyčistit, namazat a remotorizovat. Jezdit to bude o 100% líp, ale pořád to bude na pojezdech starého provedení a tak to bude poplatné své době.
A druhá možnost je mašinky vyčistit, lehce promáznout a uložit do vitrínky - pokud je v odpovídajícím "vzhledovém" stavu. A na ježdění si pořídit lokomotivu novou.
Tak to bylo asi tak všechno.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Uživatelský avatar
Pavel-HP
 
Příspěvky: 766
Registrován: čtv 11 pro, 2008 2:47 pm
Bydliště: Praha

Re: Přestavba Hektor a BR130

Příspěvekod Myspulin » sob 19 pro, 2015 8:25 pm

ano jde také o citový vztah...jsou pro dědovi - takže pryč nepůjdou určitě. Jsou jako nové, ale holt doba je nová a žádá si i novou techniku a tak jsem i počítal s tím, že zůstanou ve vitrínce a pořídím nové stroje. Cena za přestavbu, co odhaduji sám, by byla velmi blízká ceně nové mašiny, ale třeba jsem se mohl plést...jak se říká "líná huba, holé neštěstí" - tak jsem se jenom zeptal...

Díky m.
Myspulin
 
Příspěvky: 7
Registrován: pát 18 pro, 2015 8:54 pm
Bydliště: Praha

Re: Přestavba Hektor a BR130

Příspěvekod milan ferdián » sob 19 pro, 2015 8:35 pm

Jestli jsou v pojízdném stavu a v analogu spolehlivě fungují,tak proč je nevyužít pro provoz?
Uživatelský avatar
milan ferdián
 
Příspěvky: 10669
Registrován: ned 30 pro, 2007 5:48 pm

Re: Přestavba Hektor a BR130

Příspěvekod Myspulin » sob 19 pro, 2015 8:39 pm

v pojízdném stavu jsou, tedy krom jednoho Hektora, ten má nějakou "ránu" na podvozku, ale je to řešitelné, nicméně analog již nemám, čili nemám je kde provozovat. A z ruky nepůjdou, tedy vyplní pouze místo ve vitrínce...

m.
Myspulin
 
Příspěvky: 7
Registrován: pát 18 pro, 2015 8:54 pm
Bydliště: Praha

Re: Přestavba Hektor a BR130

Příspěvekod milan ferdián » sob 19 pro, 2015 8:49 pm

Myspulin píše:v pojízdném stavu jsou, tedy krom jednoho Hektora, ten má nějakou "ránu" na podvozku, ale je to řešitelné, nicméně analog již nemám, čili nemám je kde provozovat. A z ruky nepůjdou, tedy vyplní pouze místo ve vitrínce...

m.

Tak postavit pro ně kapesní kolejiště v analogu.Někteří modeláři to takto řeší. :wink:
Uživatelský avatar
milan ferdián
 
Příspěvky: 10669
Registrován: ned 30 pro, 2007 5:48 pm

Re: Přestavba Hektor a BR130

Příspěvekod workous » sob 19 pro, 2015 9:55 pm

Podobnou věc zkouším řešit s mašina Piko co mám a nechci se jich zbavit buď se mi podaří remotorizace nebo bude kapesní analogové :)
HO - Roco Geoline
Uživatelský avatar
workous
 
Příspěvky: 1776
Registrován: sob 15 lis, 2008 12:05 pm
Bydliště: Chýnice u Prahy


Zpět na Stavba lokomotiv

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník