Köf II/T200 v TT-digitalizace a osvětlení

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Köf II/T200 v TT-digitalizace a osvětlení

Příspěvekod Radek Strnad » čtv 06 úno, 2014 5:41 pm

Před nedávnem jsem si pořídil malou lokomotivu Köf II od konsorcia Arnold/Hornby a uvnitř mě překvapil jiný motor, než jaký měly starší kusy. Mašinka je velmi tichá, ale také velmi lehká a v digitálu náchylná k zastavení. Tak jsem se rozhodl ji trochu poladit. Je to ale hrozná miniatura, takže něco pro mé staré, unavené oči. Tak kdo chce, může se na tu bitvu podívat na http://kyklop68.rajce.idnes.cz/T200 :lol:
KYKLOP68
Uživatelský avatar
Radek Strnad
 
Příspěvky: 946
Registrován: čtv 21 led, 2010 5:44 pm
Bydliště: Kostelec n.Čern.lesy

Re: Köf II/T200 v TT-digitalizace a osvětlení

Příspěvekod peter_vy » čtv 06 úno, 2014 6:28 pm

No, to len pozerám, že čo všetko sa do tej maličkej mašiny podarilo narvať. Len tak ďalej, nech sa darí!
TT analog, ČSD ep. III.-IV.
peter_vy
 
Příspěvky: 266
Registrován: pon 08 srp, 2011 3:50 pm
Bydliště: Bratislava

Re: Köf II/T200 v TT-digitalizace a osvětlení

Příspěvekod TTmili » sob 08 úno, 2014 3:19 pm

Pěkná práce, ty nervy na takovýho drobka bych jednou chtěl mít. Ale jinak ti zkusím dát typ, sám už nepoužívám obyčejné elektrolytické kondensátory, ten kulatý tvar je spíš na škodu, blbě se to skládá, a kapacita ne vždy úplně odpovídá požadovanému místu. Oproti tomu SMD tantalové kondensátory poskytují komfort stavění z téměř kvádrů, mnoho rozměrů, kapacit ale i napětí. Pro svojí M152.0 se zvukovým dekodérem jsem používal 47uF kondensátory na 25V (při 16V provedení by asi byly kapacitnější) a dohromady jsem tam narval necelých 1000uF. Druhá stránka věci je, že tady už platí i to, že přibližně 1uF to 1Kč :roll: .
Pro inspiraci: http://ttmili.rajce.idnes.cz/nastenka#DSC01857.jpg
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1626
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Re: Köf II/T200 v TT-digitalizace a osvětlení

Příspěvekod Radek Strnad » sob 08 úno, 2014 3:38 pm

Já o těch tantalových vím. Ale abych docílil kýžené kapacity, tak při použití 47mF jich potřebuju 10 a to tam nenaskládám. Při ideálním 1000mF je jich už 20. Já tedy nechápu, proč tyto obyčejné vyrábí kulaté. Když si vzpomenu, co jsem se jako kluk narozebíral starých elektronkových rádií a televizorů a tam byly kondenzátory všemožných hodnot a hlavně tvarů až mi oči přecházely. Jak by se mi to teď hodilo :cry: .
KYKLOP68
Uživatelský avatar
Radek Strnad
 
Příspěvky: 946
Registrován: čtv 21 led, 2010 5:44 pm
Bydliště: Kostelec n.Čern.lesy

Re: Köf II/T200 v TT-digitalizace a osvětlení

Příspěvekod TTmili » sob 08 úno, 2014 5:11 pm

No já sice použil 47uF, ale bylo to tím, že jsem byl limitovaný především prostorem, kdy na šířku (od motoru po skříň s okny) v tom motoráku jsou cca 3mm. Vzhledem k tomu, že ty máš užité kondensátory o velikosti 6,3*11mm, nebyl by pro tebe problém do mašiny nacpat tantaly velikosti D, kdy největší na 16V co jsem našel je 100uF http://www.ges.cz/cz/tan-smd-100-16-d-GES05413766.html . Kapacitně by to odpovídalo při stejné velikosti pak i použití těhle elektrolitů, ale s těmi kvádříky se dá přecenej lépe hrát. Určitě to minimálně stojí za vyzkoušení.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1626
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Re: Köf II/T200 v TT-digitalizace a osvětlení

Příspěvekod Radek Strnad » sob 08 úno, 2014 9:36 pm

Určitě to stojí za úvahu, ale spíš u mašinek, kde je přeci jen víc prostoru. U této miniatury bych se na vyšší hodnotu při použití tantalů asi stejně nedostal. Třeba u rosniček vzhledem k jejich hranatému tvaru by to bylo lepší řešení, ale zase u nich se mi povedlo tam nacpat 1000mF(při vyfrézované části závaží) a to by znamenalo 10 tantalů..... Chtělo by to hodnoty kolem 300mF, ale je otázka, o kolik by zase tantal byl větší.
KYKLOP68
Uživatelský avatar
Radek Strnad
 
Příspěvky: 946
Registrován: čtv 21 led, 2010 5:44 pm
Bydliště: Kostelec n.Čern.lesy

Re: Köf II/T200 v TT-digitalizace a osvětlení

Příspěvekod Radek Strnad » ned 16 úno, 2014 8:41 pm

Video ze zkušebních jízd mašinky si můžete prohlédnout na http://www.youtube.com/watch?v=FCsuycjKlyg .Jízdní vlastnosti jsou úplně jinde, než v továrním provedení. Mašinka přejede bez problémů všechny typy výhybek EW1 včetně angličanů i ve velmi nízkých rychlostních stupních.
KYKLOP68
Uživatelský avatar
Radek Strnad
 
Příspěvky: 946
Registrován: čtv 21 led, 2010 5:44 pm
Bydliště: Kostelec n.Čern.lesy

Re: Köf II/T200 v TT-digitalizace a osvětlení

Příspěvekod BohousP » ned 16 úno, 2014 8:49 pm

TTmili píše:No já sice použil 47uF, ale bylo to tím, že jsem byl limitovaný především prostorem, kdy na šířku (od motoru po skříň s okny) v tom motoráku jsou cca 3mm. Vzhledem k tomu, že ty máš užité kondensátory o velikosti 6,3*11mm, nebyl by pro tebe problém do mašiny nacpat tantaly velikosti D, kdy největší na 16V co jsem našel je 100uF http://www.ges.cz/cz/tan-smd-100-16-d-GES05413766.html . Kapacitně by to odpovídalo při stejné velikosti pak i použití těhle elektrolitů, ale s těmi kvádříky se dá přecenej lépe hrát. Určitě to minimálně stojí za vyzkoušení.


Tantal na 16V je hodně poddimenzovaný. Měl by být na 25V. (Samozřejmě, záleží na napájecím napětí, ale pokud máš doporučovaných 16V stř. , tak špička DCC je (16 * 1,41) - 1,4 = 21V.)
EDIT (21.3.2014):
Vzhledem k tomu, že v jiném vláknu fóra
(http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=4615&start=240&p=147213&view=show#p147213) mne zdejší oblíbený diskutér napadl za nepravdu a vše překroutil, chci jen zdůraznit, že doporučovaným napětím 16V střídavých myslím napětí zdroje, ze kterého napájím centrálu, nebo booster. (Ale myslím, že normálně uvažujícími člověku to jasné je.) Není to tedy napětí DCC. Maximální napětí DCC pak může dosáhnout oněch 21V. A na to je 16V tantal skutečně málo.
Naposledy upravil BohousP dne pát 21 bře, 2014 7:39 am, celkově upraveno 1
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2278
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Köf II/T200 v TT-digitalizace a osvětlení

Příspěvekod Radek Strnad » úte 18 bře, 2014 9:29 am

Poznámka pro případné zájemce o bastlení tohoto modelu z řad TT-čkařů - před úpravou této mašinky jsem poprosil známého obtiskáře, zda by nevyrobil několik aršíků na tuto mašinku a v sobotu na burze už byly obtisky k mání u stolku obtisky.parostroj.net .Hned jsem tedy jedny zakoupil, známí také zakoupili a nějaké prý ještě jsou. Samozřejmě je to fikce, neboť model má na boudě dvojokno zatímco skutečná loko to měla zaplechované(nevím jestli z výroby nebo až u ČSD a také nevím, jestli to tak bylo u všech na našem území), ale co naplat, Hornby nám asi jiný model neudělá :( .
KYKLOP68
Uživatelský avatar
Radek Strnad
 
Příspěvky: 946
Registrován: čtv 21 led, 2010 5:44 pm
Bydliště: Kostelec n.Čern.lesy

Re: Köf II/T200 v TT-digitalizace a osvětlení

Příspěvekod vvitty » úte 18 bře, 2014 9:50 am

Radek Strnad píše:Já tedy nechápu, proč tyto obyčejné vyrábí kulaté. Když si vzpomenu, co jsem se jako kluk narozebíral starých elektronkových rádií a televizorů a tam byly kondenzátory všemožných hodnot a hlavně tvarů až mi oči přecházely. Jak by se mi to teď hodilo :cry: .


Protoze technologie a ekonomika vyroby. Je to jen navinuta nekolikavrstva folie a to se do hranolu naviji dost blbe ;-)
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, osvětlení modelů, DCC - http://www.pojezdy.eu/eshop
Uživatelský avatar
vvitty
 
Příspěvky: 2096
Registrován: pát 28 pro, 2007 7:11 pm
Bydliště: Praha

Re: Köf II/T200 v TT-digitalizace a osvětlení

Příspěvekod Jirka_US » sob 22 bře, 2014 8:26 pm

BohousP píše:
TTmili píše:No já sice použil 47uF, ale bylo to tím, že jsem byl limitovaný především prostorem, kdy na šířku (od motoru po skříň s okny) v tom motoráku jsou cca 3mm. Vzhledem k tomu, že ty máš užité kondensátory o velikosti 6,3*11mm, nebyl by pro tebe problém do mašiny nacpat tantaly velikosti D, kdy největší na 16V co jsem našel je 100uF http://www.ges.cz/cz/tan-smd-100-16-d-GES05413766.html . Kapacitně by to odpovídalo při stejné velikosti pak i použití těhle elektrolitů, ale s těmi kvádříky se dá přecenej lépe hrát. Určitě to minimálně stojí za vyzkoušení.


Tantal na 16V je hodně poddimenzovaný. Měl by být na 25V. (Samozřejmě, záleží na napájecím napětí, ale pokud máš doporučovaných 16V stř. , tak špička DCC je (16 * 1,41) - 1,4 = 21V.)
EDIT (21.3.2014):
Vzhledem k tomu, že v jiném vláknu fóra
(http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=6&t=4615&start=240&p=147213&view=show#p147213) mne zdejší oblíbený diskutér napadl za nepravdu a vše překroutil, chci jen zdůraznit, že doporučovaným napětím 16V střídavých myslím napětí zdroje, ze kterého napájím centrálu, nebo booster. (Ale myslím, že normálně uvažujícími člověku to jasné je.) Není to tedy napětí DCC. Maximální napětí DCC pak může dosáhnout oněch 21V. A na to je 16V tantal skutečně málo.

No pokud je skutecne myslen zdroj napeti pro DCC centralu, tak pak ten vypocet uz nedava vubec zadny smysl, protoze u "normalni DCC centraly" napeti pro vystupni H mustek je stabilizovan. Tudiz DCC napeti je nezavisle na napajecim napetim a je regulovano/stabilizovano na hodnotu, ktera je pozadovana normou NMRA pro dane meritko, tedy zde asi 14V nikoliv 21V !
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Köf II/T200 v TT-digitalizace a osvětlení

Příspěvekod BohousP » sob 22 bře, 2014 8:56 pm

K příspěvku Jirka_US:
Napsal jsem "může dosáhnout". Některé centrály maji možnost regulace stabilizovaného napětí pro H-můstek (např. NanoX). A není zaručeno, že někdo nenastaví maximum. (I když by, samozřejmě, neměl.)
Odvolám se ještě na normu NMRA S9.1 http://www.nmra.org/standards/DCC/standards_rps/S-91-2004-07.pdf, kde na řádku 71-72 je uvedeno:
Digital Decoders intended for scales larger than "N" shall be designed to withstand a DC voltage of at
least 27 volts as measured at the track.
... Dekodéry pro měřítka větší než „N“ by měly být navrženy tak, aby odolaly stejnosměrnému napájení alespoň 27V měřeno na trati.

A doufám, že mne nikdo nebude přesvědčovat, že 16V tantal VŽDY odolá 27 voltům.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2278
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Köf II/T200 v TT-digitalizace a osvětlení

Příspěvekod Jirka_US » sob 22 bře, 2014 10:08 pm

BohousP píše:K příspěvku Jirka_US:
Napsal jsem "může dosáhnout". Některé centrály maji možnost regulace stabilizovaného napětí pro H-můstek (např. NanoX). A není zaručeno, že někdo nenastaví maximum. (I když by, samozřejmě, neměl.)
Odvolám se ještě na normu NMRA S9.1 http://www.nmra.org/standards/DCC/standards_rps/S-91-2004-07.pdf, kde na řádku 71-72 je uvedeno:
Digital Decoders intended for scales larger than "N" shall be designed to withstand a DC voltage of at
least 27 volts as measured at the track.
... Dekodéry pro měřítka větší než „N“ musí být navrženy tak, aby odolaly stejnosměrnému napájení alespoň 27V měřeno na trati.

A doufám, že mne nikdo nebude přesvědčovat, že 16V tantal VŽDY odolá 27 voltům.


1) Prespokladal jsem, ze debata je o centrale, ktera splnuje normy NMRA nikoliv o neodborne manipulaci s DIY DCC centralou....Takovychto extremnich pripadu se pak da samozrejme vymyslet spoustu, radeji je ani nebudu uvadet...
2) O dimenzaci tantalu snad od zacatku panuje shoda.
3) Pokud se tyka uvedene normy, tak jsi preskocil to hlavni, co jiz bylo citovano v jinem vlakne. Tedy je tam mapsano (volne receno), ze napeti DCC nesmi za zadnych okolnosti presahnout +/-22V spicka-spicka. Tedy to je ten udaj, ktery je smerodatny a dale je tam uvedeno jake napeti je povoleno pro kazde meritko. To na co ty odkazujes je udaj, ktery rika, na co by mel byt ten dekoder konstruovan (viz zvyraznena cast) a nikoliv provozovan, to je docela zasadni rozdil. Takze pokud se podivas na specifikaci dekoderu, tak zjistis, ze to provozni napeti u nekterych dekoderu je dokonce nizsi nez tech 22V. Ten udaj, ktery jsi uvedel je tam z duvodu, ze dekodery pracuji s indukcni zatezi + samozrejme indukcnosti koleji a vedeni atd.,tudiz napetove spicky mohou presahnout to specifikovane napeti DCC a dekoder by je mel bez uhony prezit v ramci urcitych mezi, ktere prave stanovuje tebou citovana norma. Ale v zadnem pripade ten udaj 24V respektive 27V neznamena ekvivalent napeti na DCC pro trvaly provoz....Z toho je rovnez zrejme, proc by mel byt tantal dimenzovan na 25V. Kdyby norma pripoustela 24V nebo dokonce 27V tak co nato DC motory, ktere maji jmenovite napeti 12V ???
Naposledy upravil Jirka_US dne ned 23 bře, 2014 12:33 pm, celkově upraveno 1
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Köf II/T200 v TT-digitalizace a osvětlení

Příspěvekod BohousP » sob 22 bře, 2014 10:18 pm

Toto vlákno je o digitalizaci jedné konkrétní lokomotivy a já jsem pouze vyjádřil svůj názor, že použití 16V tantalového elektrolytu není vhodné. Všechny ostatní teorie zde (jakož i na množství jiných vlákem) podsouváš ty a myslím si, že nikoho zvlášť nezajímají. Měl by sis už konečně uvědomit, že toto je fórum modelářů, kteří se chtějí věnovat svému koníčku a ne akademická debata o tom, jestli ho... smrdí po sirovodíku nebo metanu. :mrgreen:
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2278
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Köf II/T200 v TT-digitalizace a osvětlení

Příspěvekod Jirka_US » sob 22 bře, 2014 10:33 pm

BohousP píše:Toto vlákno je o digitalizaci jedné konkrétní lokomotivy a já jsem pouze vyjádřil svůj názor, že použití 16V tantalového elektrolytu není vhodné. Všechny ostatní teorie zde (jakož i na množství jiných vlákem) podsouváš ty a myslím si, že nikoho zvlášť nezajímají. Měl by sis už konečně uvědomit, že toto je fórum modelářů, kteří se chtějí věnovat svému koníčku a ne akademická debata o tom, jestli ho... smrdí po sirovodíku nebo metanu. :mrgreen:

Stejne jako ja jsem zde vyjadril nazor, ze prepocitavat efektivni hodnotu DCC na DC koeficientem 1.41 je totalni nesmysl....Koho co zajima o tom snad nerozhodujes ty...
toto je fórum modelářů, kteří se chtějí věnovat svému koníčku a ne akademická debata o tom, jestli ho... smrdí po sirovodíku nebo metanu

Asi jsem to nebyl ja kdo se zde na foru chlubil svymi akadmickymi tituly a snazi se dokolo dokolecka zpochybnit fyziku, proti takove zpochybnovani se ja tedy zdovolenim ohradim vzdycky...
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Další

Zpět na Stavba lokomotiv

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník